Wrześniówki 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
La lenka moja panika wynikala wlasnie z tego, ze wszyscy tutaj i nie tylko tak piszą jak Ty mówisz.
W podstawówce mialam niby niedoczynność i to tez spotegowalo moje obawy. Po dwóch latach jednak lekarze stwierdzili, ze jestem zdrowa. Najlepsze bylo to, ze ja bylam gowniara i prawie nie brałam tych tabletek co mi kazali... Oczywiscie lekarz i niczym nie wiedzial. Pol roku przed ciaza przypadkowo mialam badane tsh i bylo ok. No nic mimo wszystko sprawdzę jeszcze raz ten wynik za kilka tygodni. Dzis zaplacilam cale 32 pln za oba badania bo trafiłam na promocje

-
Witam sie i ja po wizycie. Maluszek zdrowy, przeziernosc ok. Na początku byl spokojny ale potem tak zaczal wymachiwać rączkami potem nóżkami ze lekarz musial poczekac by zbadać przeplyw w pepowinie. Podchodzil do tego ze dwadzieścia razy. Caly czas krzyżował nogi i obracal sie na plecy!! Wstydnis;) ma 5,4 cm. Jutro wrzucę zdjęcie:)
kasig, adzia, Nancy87, Wonderland, eM, Kasiarzynka, la_lenka, 4me, agatka196, agniesja, chabasse, skabarka, Gusiak, Luna1, easymum, bento, Lady Savage lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWidze super wiesci dzisiaj:) i ja wlasnie wrocilam z badania:) dzidziu ma ponad 7cm bardzo ruchliwy ciagle sie ruszal obracal nawet o 180 stopni, machal raczkami:) pierwszy raz slyszelismy bicie sreduszka 158/min czy jak to sie pisze
ogolnie wszytsko okej w normie zero jakis nieprawidlowosci 
Wiecie co przede mna byla taka dziewczyna tez w ciazy i jak wyszla to czekala na nia mama i ona zaczela plakac bo z dzidzia cos nie tak za slabo serduszko bilo i nie wiem czy cos jeszcze ale masakra zestresowalam sie wtedy troche co z moim malenstwem ...
a i lekarz mi teraz witaminy kaze brac i mowi ze najlepsze jest Mama DHA czy ktoras z Wsa to bierze albo cos slyszala o tym? potem zaproponowal jeszcze Ladee vit i Femibion ale twierdzi ze ta Mama DHA najlepsze ja tam sie nie znam jeszcze nie zdazylam sie zaglebic i porownac te 3 propozycje a Wy co sadzicie?
kasig, 4me, chabasse, adzia, skabarka, Gusiak, Luna1, easymum, bento lubią tę wiadomość
-
Wonderland wrote:Dziewczyny, ja mam TSH 2,7. fT3 i fT4 w normie, żadnych przeciwciał tarczycowych. Mój lekarz mówił, żebym się tym nie martwiła i że jest ok. Powtarzałam TSH dla swojego świętego spokoju mniej więcej co miesiąc (we wrześniu przed zajściem w ciążę też) i cały czas wychodzi praktycznie tak samo. W ciążę zachodzę w pierwszym cyklu starań. Czytałam o tym, że max powinno być 2,5, ale też czytałam jakąś wypowiedź endokrynologa, że jeśli jest około 3, a reszta badań ok, to żeby tylko kontrolować.
Ostatecznie, ponieważ co wizyta pytam swojego lekarza o to TSH, wysłał mnie do endokrynologa. Umówiłam się na koniec marca, ale jak tak czytam, co piszecie, to coraz bardziej się martwię.
Może któraś z Was ma podobnie? Czy w takim wypadku rzeczywiście wystarczy kontrolować, czy lepej brać leki?
Ja miałam w pierwszej ciąży tsh=3, ft4 i ft3 w normie gin nie powiedziała nic więc dopiero sporo po poronieniu poszłam do endokrynologa (bo przeczytałam na forum że to nie bardzo), zapytał dlaczego tak późno przychodzę, włączył leczenie. Ft3 i ft4 nigdy u mnie nie przekroczyło normy a na tę chwilę biorę tabletki w dawce 62,5 gdzie najniższe dawki to zwykle 12,5 (pół tabletki 25). Nie wiem dlaczego poroniłam.
Wonderland lubi tę wiadomość
Aniołek 12tc -18.04.2014 [*]
Aniołek 8tc -25.08.2014 [*]
Maks - ur 08.09.2015
Nataniel 18tc - 20.12.2017 [*] -
Achh no wlasnie zapomnialam z wrazenia dodać ze tez pierwszy raz uslyszalam ten cudowny dźwięk bicia serduszka. Bilo 154/min. To najwspanialszy dźwięk jaki slyszalam w życiu!!! Tylko szkoda ze tak krótko:)
kasig, agniesja, Misi@, easymum, bento, Lady Savage lubią tę wiadomość
-
wiaraczynicuda wrote:
a i lekarz mi teraz witaminy kaze brac i mowi ze najlepsze jest Mama DHA czy ktoras z Wsa to bierze albo cos slyszala o tym? potem zaproponowal jeszcze Ladee vit i Femibion ale twierdzi ze ta Mama DHA najlepsze ja tam sie nie znam jeszcze nie zdazylam sie zaglebic i porownac te 3 propozycje a Wy co sadzicie?
Ja właśnie te MamaDHA zamówiłam, jutro odbieram i zaczynam łykać. Szukałam czegoś co będzie miało tylko te niezbędne składniki, bez całej masy dodatków i akurat te mi wpadły w oko, zobaczymy jak się sprawdzą.
-
nick nieaktualnya to jak sprawdzilas skladowo i lekarz mi je poleca to tez kupie:) ile zaplacilas za nie?la_lenka wrote:Ja właśnie te MamaDHA zamówiłam, jutro odbieram i zaczynam łykać. Szukałam czegoś co będzie miało tylko te niezbędne składniki, bez całej masy dodatków i akurat te mi wpadły w oko, zobaczymy jak się sprawdzą.
-
Super dziewczyny gratuluje udanych wizyt:)
Wonderland ja zaczelam temat TSH ale za bardzo Ci nie pomoge- nie mam doświadczenia aż takiego jak dziewczyny tutaj.
Moze postaraj się przyspieszyc wizytę albo pójdź prywatnie, żeby się nie stresować. Niestety terminy z NFZ do Endo to tragedia
Ja jestem z trójmiasta i prywatnie wizytę znalazlam w ciagu trzech dni a na abonament za tydzień. Raz proponowali mi wizytę u Endo tego samego dnia bo ktos odmówił. To sie często zdarza wiec warto dzownic i sie dowiadywać.

-
4me do endo idę prywatnie, wcześniejszych terminów nie ma
zależy mi też, żeby iść do dobrego lekarza i wydaje mi się, że znalazłam najlepszego w mojej okolicy. Przed wizytą chcę jeszcze powtórzyć to TSH, fT3 i fT4, żeby wsztystko było aktualne.
Tak mi się zdaje, że teraz to już tydzień wcześniej, czy później nie zrobi aż takiej dużej różnicy...
Ja znowu znalazłam na necie, że norma dla pierwszego trymestru to 2,5, dla drugiego 3, a dla trzeciego 3,5. Więc jak to jest z tymi normami?Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2015, 21:55
-
aldonaa wrote:Przed soba mam sprawozdaniee z badan laboratoryjnych. I tu jest tak :
Normy tsh
I trymestr 0.33-4.59
II trymestr 0.35-4.10
III trymestr 0.21-3.15
Metoda ECLIA , AM PB 05-110 wyd 3/2011
Teoretycznie sa takie normy, aczkolwiek w I trymestrze dla bezpieczeństwa TSH nie powinno przekraczać 2.5, nawet bardzo wskazane jest aby było niższe...
Na początku ciąży TSH może sporo wzrosnąć dlatego też taka ważna jest jego kontrola.
Mnie ginekolog powiedzial, ze skoki TSH beda na pewno do 27 tygodnia ciąży i w tym okresie musze pamiętać o regularnych kontrolach
-
nick nieaktualny

chyba poczekam, co mi powie endo...