Wrześniówki 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Hehe no ja się tam bardzo chcę wybrać, ale mąż pracuje i nie wiemkarolcia87 wrote:kurcze u mnie termin tych warsztatów jest na 12 marca czyli już za tydzień i chyba nie dam rady iść, może będą jeszcze je organizować. Musze maila do nich napisać.
on mnie nie puści samej... teściowa i mama prawka nie mają, a przecież z tatą czy teściem nie pójdę
no nic może mąż załatwi wolne
Aniołek 12tc -18.04.2014 [*]
Aniołek 8tc -25.08.2014 [*]
Maks - ur 08.09.2015
Nataniel 18tc - 20.12.2017 [*] -
Chabasse ja nie miałam jeszcze Pappa wiec Ci nie pomogę z interpretacją wyników. Mogę tylko napisać tyle, ze mój lekarz przed prenatalnymi ostrzegal mnie, ze jesli z powodów Np światopoglądowych nie będę chciala podjąć dalszych badań w razie mało pozytywnych wyników USG i pappa to lepiej, żebym nie zaczynala ich w ogóle. Kolejny krok to amniopunkcja niestety. 1% szansy na poronienie... Ja rozumiem, ze te dalsze badania robi sie po to by pomoc dziecku w razie problemów i rozumiem, ze tak miałoby byc u Ciebie, ze dzidzia nie ma ryzyka bycia chora na zespol downa itp ale, ze moze wystapic jakas wada, której juz teraz negatywne skutki moznaby zmniejszyć ???
Są jeszcze badania Nimfy lub Harmony- dają o wiele dokladniesze wyniki niż Pappa ale kosztują 2-2,5 tys. Nie wiem tez czy w Twoim przypadku dalyby odpowiedz na wątpliwości lekarza. Jesli TAK mysle, ze warto te sumę uzbierać, pozyczyc i zrobić to zamiast amniopunkcjo bo to jest nieinwazyjne badanie z krwi.
Tak czy siak ja na Twoim miejscu kontynuowałabym badania bo to jest kolejny sensowny krok po pappa.
chabasse lubi tę wiadomość

-
Chabasse- ja też zanim podjęłabym decyzję dot. amniopunkcji- poszukałabym dobrego lekarza i skonsultowałabym z nim wyniki jeszcze raz.
eM, tym albumem przypomniałaś mi ile radości miałam robiąc coś takiego dla mojego bratanka
Wyszło cudnie
Naszemu dziecku zrobię taki na pewno.
Moja znajoma z kolei robi kuferki wspomnień- ozdabia decoupagem drewniane skrzynki, a potem obdarowuje nimi dzieciatych znajomych. W kuferku jest miejsce na pierwsze śpioszki, buciki, smoczek itd. Fajna pamiątka dla dziecka na przyszłość
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2015, 10:31
Kubuś
-
eM Super sprawa, przepięknż będzie miała pamiatkę niestety ja do spraw DIY nie mam ani zapału ani umiejętności
Więc pewnie kupię gotowy zwłaszcza, że u mnie w mieście znalazłam punkt gdzie je sprzedają więc będę mogła obejrzeć przed zakupem 
chabasse tak jak piszą dziewczyny spróbuj u innego lekarza, często gęsto zdarza się, że całkiem inaczej interpretują wyniki (miałam tak z wynikami męża, które ponoć były tragiczne, a tu proszę
)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2015, 10:28
eM, chabasse lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Chabasse:
Obliczone ryzyko:
- trisomia 21 ryz. podst. 1:251, po skorygowaniu 1:755
-trisomia 18 ryz. podst. 1:636, po skor..... 1:12713
-trisomia 13 ryz. podst. 1:1988, po skor... <1:20000
Hej, te wyniki są świetne jak na Twój wiek! Pani doktor skierowała Cię na amnio zapewne tylko z powodu liczby Twoich wiosen :)To jest standardowa procedura. Na amnio kieruje się od ryzyka 1:300. Test Harmony czy Nifty daje Ci tylko wiedzę o tych 3 powyższych trisomiach, i nie daje Ci tyle informacji co wyniki amniopunkcji.
Jestem w podobnej sytuacji i umieram z nerwów czekając na wyniki Harmony (a moje wyniki były o wiele, wiele gorsze od Twoich). Jeśli podobnie jak ja "umierasz z nerwów" to zrób amnio dla świętego spokoju.
-
dzień dobry dziewczyny
witam się w drugim trymestrze
juupii
ostatnie dwa dni się nie odzywałam, bo przeżywałam apogeum moich wszystkich dolegliwości żołądkowych. Dziś jest jakby lepiej, więc mam nadzieję, że to już końcówka tych mdłości. Jejku drugi trymestr
aż mi się buźka cieszy od rana 
Luna1, chabasse, Misi@, eM, agatka196, agniesja, skabarka, karolcia87, Kasiarzynka, Dżuls, Anitka201, Wonderland, easymum, Lady Savage, kataryna lubią tę wiadomość
-
Dziekuje wam za odzew to dla mnie wazne. Faktycznie skonsultuje to jeszcze z innym lekarzem. A co do nifty to wlasnie dlatego nie biore go pod uwage bo on tylko niewielka wiedze mi da na temat dziecka. A ja chce wiedziec czy nie groza mu problemy z serduszkiem czy nerkami czy i e jakies.
SWEETCHERRY a oprocz tak wyliczonego ryzyka mialas jeszcze jakies uwagi od strony laboratorium. Robilas wogole pappa czy tylko usg..? -
Chabasse jeśli lekarz zaleca Ci te badania to ja bym chyba się zdecydowała. Generalnie nie masz jakiegoś strasznie dużego tego ryzyka, nawet bym powiedziała że te wyniki masz super, ale skoro mówisz że to wolne białko wpływa też na inne ewentualne wady to wiesz będziesz się stresować do końca ciąży, a tak masz szanse na spokój po amniopunkcji. Owszem jest ten 1% ryzyka poronienia,ale na wszystkich wątkach i forach, które na ten temat przeczytałam, także tu na belly nikomu się to nie przydarzyło. Trzeba tylko po amniopunkcji mocno się oszczędzać i kilka dni poleżeć. Ale oczywiście to Twoja decyzja i nikt nie ma prawa Ci nic narzucać, przemyśl, pogadaj jeszcze z lekarzem, poczytaj o amniopunkcji i na pewno będzie Ci łatwiej podjąć decyzję. Ja za kilka dni dostanę wyniki pappa, ale jak rozmawiałam z moim lekarzem to stwierdził, że on zaleca dalsze badania, jak ryzyko będzie 1:300
-
chabasse wrote:Dziekuje wam za odzew to dla mnie wazne. Faktycznie skonsultuje to jeszcze z innym lekarzem. A co do nifty to wlasnie dlatego nie biore go pod uwage bo on tylko niewielka wiedze mi da na temat dziecka. A ja chce wiedziec czy nie groza mu problemy z serduszkiem czy nerkami czy i e jakies.
SWEETCHERRY a oprocz tak wyliczonego ryzyka mialas jeszcze jakies uwagi od strony laboratorium. Robilas wogole pappa czy tylko usg..?
Nie czekałam na wyniki Pappy (jeszcze nie mam wyników nawet), bo u mnie lekarz stwierdził hipoplastyczną kość nosową(czyli tak jakby jej nie było) i przezierność 2,7. Tego samego dnia poszłam na Harmony. Pappa potrafi więcej namieszać, a w moim przypadku na pewno by namieszała.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2015, 11:01
-
nick nieaktualnyDzien dobry!
Ja mam dopiero jutro wieczorem badanie! Tez wezme dvd
Stresuje sie tym troszke i maz sie przyznal, ze tez boi sie, ze moze dzidzia byc chora...a on raczej nie jest wylewny, to raczej typ twardziela, ktory wspiera.
Siedze sobie w pokoju i moje plecki sa tak cudnie ogrzewane naturalnym sloncem...
wiosna, wiosna, wiosna ach to ty
Carolline lubi tę wiadomość
-
Misia faceci tak chyba mają, niby twardzi, ale jednak też to przezywają. Ja się bałam przed badaniami, a mój był twardy, cały czas mówił, że na pewno jest wszystko dobrze i on się nie boi. A jak tylko dzidziol pokazał się na ekranie na prenatalnych to on jejjuu on się rusza, jejju rączka, aż się wzruszył, słodki to był widok
Trzymam kciuki za Twoje prenatalne
Misi@ lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Agatka ja już właśnie widziałam zdjęcia narządów płciowych na takim etapie ciąży jak my jesteśmy, są strasznie podobne i dlatego jeszcze się nie nastawiam tak totalnie, że to chłopczyk, myślę że typowo chłopięce rzeczy to będę kupować za jakieś dwa miesiące po połówkowym usg
-
Hmmm faktycznieagatka196 wrote:Zobaczcie jak narzady płciowe sa podobne do siebie
https://www.google.pl/search?q=17+tydzień+ciąży+usg&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=hxz2VPO2O4G2UYOZgLgJ&ved=0CCAQsAQ&biw=1366&bih=631#tbm=isch&q=17+tydzie%C5%84+ci%C4%85%C5%BCy+usg+p%C5%82e%C4%87&revid=561689953&imgdii=_&imgrc=ADEXw7kgqs0FHM%253A%3BsM1BQehvyYfRZM%3Bhttp%253A%252F%252F40tygodni.pl%252Fphotos%252Fquestions%252F5d4a89ed7098720392315541695f9bb5.png%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.maluchy.pl%252Fforum%252Flofiversion%252Findex.php%252Ft96604-1500.html%3B324%3B213
http://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/lb/ai/hstg/aZcacF8AdbzZUeeZ5B.jpgAniołek 12tc -18.04.2014 [*]
Aniołek 8tc -25.08.2014 [*]
Maks - ur 08.09.2015
Nataniel 18tc - 20.12.2017 [*]