X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • eM Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolcia87 wrote:
    kurcze u mnie termin tych warsztatów jest na 12 marca czyli już za tydzień i chyba nie dam rady iść, może będą jeszcze je organizować. Musze maila do nich napisać.
    Hehe no ja się tam bardzo chcę wybrać, ale mąż pracuje i nie wiem :( on mnie nie puści samej... teściowa i mama prawka nie mają, a przecież z tatą czy teściem nie pójdę :P no nic może mąż załatwi wolne :)

Aniołek 12tc -18.04.2014 [*]
    Aniołek 8tc -25.08.2014 [*]
    Maks - ur 08.09.2015
    Nataniel 18tc - 20.12.2017 [*]
  • Kasiarzynka Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2015, 17:46

eM, Luna1, chabasse lubią tę wiadomość

wnidtv73dpzdszlc.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chabasse ja nie miałam jeszcze Pappa wiec Ci nie pomogę z interpretacją wyników. Mogę tylko napisać tyle, ze mój lekarz przed prenatalnymi ostrzegal mnie, ze jesli z powodów Np światopoglądowych nie będę chciala podjąć dalszych badań w razie mało pozytywnych wyników USG i pappa to lepiej, żebym nie zaczynala ich w ogóle. Kolejny krok to amniopunkcja niestety. 1% szansy na poronienie... Ja rozumiem, ze te dalsze badania robi sie po to by pomoc dziecku w razie problemów i rozumiem, ze tak miałoby byc u Ciebie, ze dzidzia nie ma ryzyka bycia chora na zespol downa itp ale, ze moze wystapic jakas wada, której juz teraz negatywne skutki moznaby zmniejszyć ???
    Są jeszcze badania Nimfy lub Harmony- dają o wiele dokladniesze wyniki niż Pappa ale kosztują 2-2,5 tys. Nie wiem tez czy w Twoim przypadku dalyby odpowiedz na wątpliwości lekarza. Jesli TAK mysle, ze warto te sumę uzbierać, pozyczyc i zrobić to zamiast amniopunkcjo bo to jest nieinwazyjne badanie z krwi.
    Tak czy siak ja na Twoim miejscu kontynuowałabym badania bo to jest kolejny sensowny krok po pappa.

chabasse lubi tę wiadomość

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • Luna1 Ekspertka

Wysłany: 4 marca 2015, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chabasse- ja też zanim podjęłabym decyzję dot. amniopunkcji- poszukałabym dobrego lekarza i skonsultowałabym z nim wyniki jeszcze raz.

eM, tym albumem przypomniałaś mi ile radości miałam robiąc coś takiego dla mojego bratanka :) Wyszło cudnie :) Naszemu dziecku zrobię taki na pewno.
    Moja znajoma z kolei robi kuferki wspomnień- ozdabia decoupagem drewniane skrzynki, a potem obdarowuje nimi dzieciatych znajomych. W kuferku jest miejsce na pierwsze śpioszki, buciki, smoczek itd. Fajna pamiątka dla dziecka na przyszłość :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2015, 10:31

Kubuś bl9c3e5e2cvzpimq.png
  • justyna1220 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eM Super sprawa, przepięknż będzie miała pamiatkę niestety ja do spraw DIY nie mam ani zapału ani umiejętności :P Więc pewnie kupię gotowy zwłaszcza, że u mnie w mieście znalazłam punkt gdzie je sprzedają więc będę mogła obejrzeć przed zakupem :)

chabasse tak jak piszą dziewczyny spróbuj u innego lekarza, często gęsto zdarza się, że całkiem inaczej interpretują wyniki (miałam tak z wynikami męża, które ponoć były tragiczne, a tu proszę :))

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2015, 10:28

eM, chabasse lubią tę wiadomość

3i49k6nlhmiirsm3.png
    7v8rugpjlwspdzhy.png
    Aniołek 02.2014 [*] 07.2014 [*]
  • 4me Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadzam sie z dziewczynami. Konsulatcja u innego lekarza ale jesli zdanie innego bedzie takie same, ja osobiście zrobiłabym kolejne badania.
    Decyzje i tak musisz podjąć zgodna ze swoimi przekonaniami. Trzymam kciuki aby wszystko bylo ok.

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2015, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chebase pokarz te wyniki innemu lekarzowi.

Dzieczyny twardnieje wam czasem brzuch? Mi sie zdarza to pare razy w ciagu dnia. Brzuch sie robi twardy z jednej strony i taki wypukly. Zapytam sie o to dzisiaj lekarza.

• SweetCherryPie Ekspertka

Wysłany: 4 marca 2015, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chabasse:

Obliczone ryzyko:
    - trisomia 21 ryz. podst. 1:251, po skorygowaniu 1:755
    -trisomia 18 ryz. podst. 1:636, po skor..... 1:12713
    -trisomia 13 ryz. podst. 1:1988, po skor... <1:20000

Hej, te wyniki są świetne jak na Twój wiek! Pani doktor skierowała Cię na amnio zapewne tylko z powodu liczby Twoich wiosen :)To jest standardowa procedura. Na amnio kieruje się od ryzyka 1:300. Test Harmony czy Nifty daje Ci tylko wiedzę o tych 3 powyższych trisomiach, i nie daje Ci tyle informacji co wyniki amniopunkcji.
    Jestem w podobnej sytuacji i umieram z nerwów czekając na wyniki Harmony (a moje wyniki były o wiele, wiele gorsze od Twoich). Jeśli podobnie jak ja "umierasz z nerwów" to zrób amnio dla świętego spokoju.

in8vzdb.png
  • kasig Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzień dobry dziewczyny :) witam się w drugim trymestrze :) juupii :) ostatnie dwa dni się nie odzywałam, bo przeżywałam apogeum moich wszystkich dolegliwości żołądkowych. Dziś jest jakby lepiej, więc mam nadzieję, że to już końcówka tych mdłości. Jejku drugi trymestr :) aż mi się buźka cieszy od rana :)

Luna1, chabasse, Misi@, eM, agatka196, agniesja, skabarka, karolcia87, Kasiarzynka, Dżuls, Anitka201, Wonderland, easymum, Lady Savage, kataryna lubią tę wiadomość

• chabasse Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje wam za odzew to dla mnie wazne. Faktycznie skonsultuje to jeszcze z innym lekarzem. A co do nifty to wlasnie dlatego nie biore go pod uwage bo on tylko niewielka wiedze mi da na temat dziecka. A ja chce wiedziec czy nie groza mu problemy z serduszkiem czy nerkami czy i e jakies.
    SWEETCHERRY a oprocz tak wyliczonego ryzyka mialas jeszcze jakies uwagi od strony laboratorium. Robilas wogole pappa czy tylko usg..?

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • kasig Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chabasse jeśli lekarz zaleca Ci te badania to ja bym chyba się zdecydowała. Generalnie nie masz jakiegoś strasznie dużego tego ryzyka, nawet bym powiedziała że te wyniki masz super, ale skoro mówisz że to wolne białko wpływa też na inne ewentualne wady to wiesz będziesz się stresować do końca ciąży, a tak masz szanse na spokój po amniopunkcji. Owszem jest ten 1% ryzyka poronienia,ale na wszystkich wątkach i forach, które na ten temat przeczytałam, także tu na belly nikomu się to nie przydarzyło. Trzeba tylko po amniopunkcji mocno się oszczędzać i kilka dni poleżeć. Ale oczywiście to Twoja decyzja i nikt nie ma prawa Ci nic narzucać, przemyśl, pogadaj jeszcze z lekarzem, poczytaj o amniopunkcji i na pewno będzie Ci łatwiej podjąć decyzję. Ja za kilka dni dostanę wyniki pappa, ale jak rozmawiałam z moim lekarzem to stwierdził, że on zaleca dalsze badania, jak ryzyko będzie 1:300

• SweetCherryPie Ekspertka

Wysłany: 4 marca 2015, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chabasse wrote:
    Dziekuje wam za odzew to dla mnie wazne. Faktycznie skonsultuje to jeszcze z innym lekarzem. A co do nifty to wlasnie dlatego nie biore go pod uwage bo on tylko niewielka wiedze mi da na temat dziecka. A ja chce wiedziec czy nie groza mu problemy z serduszkiem czy nerkami czy i e jakies.
    SWEETCHERRY a oprocz tak wyliczonego ryzyka mialas jeszcze jakies uwagi od strony laboratorium. Robilas wogole pappa czy tylko usg..?

Nie czekałam na wyniki Pappy (jeszcze nie mam wyników nawet), bo u mnie lekarz stwierdził hipoplastyczną kość nosową(czyli tak jakby jej nie było) i przezierność 2,7. Tego samego dnia poszłam na Harmony. Pappa potrafi więcej namieszać, a w moim przypadku na pewno by namieszała.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 marca 2015, 11:01

in8vzdb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2015, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry!
    Ja mam dopiero jutro wieczorem badanie! Tez wezme dvd ;)
    Stresuje sie tym troszke i maz sie przyznal, ze tez boi sie, ze moze dzidzia byc chora...a on raczej nie jest wylewny, to raczej typ twardziela, ktory wspiera.

Siedze sobie w pokoju i moje plecki sa tak cudnie ogrzewane naturalnym sloncem...;) wiosna, wiosna, wiosna ach to ty ;)

Carolline lubi tę wiadomość

• agatka196 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2016, 21:19

eM, chabasse lubią tę wiadomość

Mam 4 Aniołki w niebie. Boże czuwaj nad nami
    16udk0s3stit4jg4.pngklz9df9hfp6o5oq3.png
  • kasig Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia faceci tak chyba mają, niby twardzi, ale jednak też to przezywają. Ja się bałam przed badaniami, a mój był twardy, cały czas mówił, że na pewno jest wszystko dobrze i on się nie boi. A jak tylko dzidziol pokazał się na ekranie na prenatalnych to on jejjuu on się rusza, jejju rączka, aż się wzruszył, słodki to był widok :) Trzymam kciuki za Twoje prenatalne :)

Misi@ lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2015, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przeziębienia ostatnio byly a na fb wyświetliło mi sie cos takiego 'sponsorowanego'
    moze sie przyda :)
    https://www.maluchy.pl/artykul/641-Przeziebienie-w-ciazy

• agatka196 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2016, 21:19

Lady Savage lubi tę wiadomość

Mam 4 Aniołki w niebie. Boże czuwaj nad nami
    16udk0s3stit4jg4.pngklz9df9hfp6o5oq3.png
  • kasig Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatka ja już właśnie widziałam zdjęcia narządów płciowych na takim etapie ciąży jak my jesteśmy, są strasznie podobne i dlatego jeszcze się nie nastawiam tak totalnie, że to chłopczyk, myślę że typowo chłopięce rzeczy to będę kupować za jakieś dwa miesiące po połówkowym usg

• Dżuls Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2016, 15:32

8pdp47e.png
  • eM Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatka196 wrote:
    Zobaczcie jak narzady płciowe sa podobne do siebie :-) https://www.google.pl/search?q=17+tydzień+ciąży+usg&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=hxz2VPO2O4G2UYOZgLgJ&ved=0CCAQsAQ&biw=1366&bih=631#tbm=isch&q=17+tydzie%C5%84+ci%C4%85%C5%BCy+usg+p%C5%82e%C4%87&revid=561689953&imgdii=_&imgrc=ADEXw7kgqs0FHM%253A%3BsM1BQehvyYfRZM%3Bhttp%253A%252F%252F40tygodni.pl%252Fphotos%252Fquestions%252F5d4a89ed7098720392315541695f9bb5.png%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.maluchy.pl%252Fforum%252Flofiversion%252Findex.php%252Ft96604-1500.html%3B324%3B213
    Hmmm faktycznie
    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/lb/ai/hstg/aZcacF8AdbzZUeeZ5B.jpg

Aniołek 12tc -18.04.2014 [*]
    Aniołek 8tc -25.08.2014 [*]
    Maks - ur 08.09.2015
    Nataniel 18tc - 20.12.2017 [*]
‹‹ 469 470 471 472 473 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ