X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • agatka196 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2016, 21:20

kasig, Wonderland, chabasse, 4me, Dżuls lubią tę wiadomość

Mam 4 Aniołki w niebie. Boże czuwaj nad nami
    16udk0s3stit4jg4.pngklz9df9hfp6o5oq3.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AniaM wrote:
    czy któraś z was ma konflikt krwi ?
    Na szczęście chyba żadna z nas nie ma. Ja jestem z konfliktu. Moja mama ma Brh-, a ja Brh +

• SweetCherryPie Ekspertka

Wysłany: 4 marca 2015, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My z mężem mamy konflikt :(

in8vzdb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2015, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2016, 20:52

Kasiarzynka, chabasse lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2015, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2016, 20:53

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2015, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AniaM wrote:
    czy któraś z was ma konflikt krwi ?

Ja mam - , partner +. Poki co jest ok.

• agatka196 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• 4me Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SweetCherryPie wrote:
    My z mężem mamy konflikt :(

Sweet co to znaczy, że Wy macie z mężem konflikt? Czy Ty masz RH-?
    Ja rozumiem, że konflikt może wystąpić tylko wtedy, gdy matka ma RH-, mam rację?

Zawsze myślałam, że jak ja mam RH+ a mój ma RH- to nie ma to znaczenie w konflikcie serologicznym, wyprowadźcie mnie proszę z błędu jeśli się mylę ? ;)

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 marca 2015, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2016, 20:53

agatka196 lubi tę wiadomość

• AniaM Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już tłumacze z tym konfliktem grupy krwi ,bo trochę się naczytałam o tych sprawach, bo my właśnie mamy taki problem.Konflikt jest gdy kobieta ma Rh- (15% populacji kobiet ma ten czynnik) i gdy facet ma Rh+. I faktycznie przy pierszym dziecku nie ma co sie obawiać bo jest małe ryzyko ze moja krew połączy sie z krwią małego, ale i tak podaje sie szczepionki jedną muszę wziąć w 28 tyg (koszt 200 zł) a drugą już na NFZ 24h po porodzie.Ja też jestem z konfliktu jestem drugim dzieckiem i kiedyś rodzicie nie wiedzieli o tym. Tak naprawdę mam szczęście w nieszczęściu,że odziedziczyłam własnie ten Rh- po mojej mamie bo dzieki temu mojej mamy krew nie,,gryzła'' się z moją i żyje sobie ;)

f2w3dqk3snfrllcm.png

9aaed3c0a9.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AniaM to tak jak myślałam i jednak nic nie pokręciłam- dzięki za wyjaśnienie :)

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2015, 06:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 29 lat i wtedy moja mama była świadoma ze może mieć dziecko z konfliktu. Nie wiem czy lekarze o tym mówili czy to po prostu dla tego że sama wiedziała bo kończyła medyczny kierunek. Rodzice długo zwlekali z rodzeństwem bo moja siostra urodziła się dopiero 8 lat po mnie i tu też wystąpił konflikt. Wiem ze mama opowiadała że jeździła na jakąś szczepionkę zarówno ze mną jak iz siostra. W obecnych czasach to się nawet nie ma co tym przejmować bo większość kobiet jest świadomych jaka ma grupę krwi i jakie wiążą się z tym konsekwencje.

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2015, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny,

Jestem z Pazdziernikowych 2015 :) Chcialam sie Was poradzic, jako badziej doswiadczonych. W ktorym tygodniu/dniu robilyscie USG genetyczne? Jak Wam zalecal lekarz?

Z gory dzieki za pomoc!

• Asai2 Debiutantka

Wysłany: 5 marca 2015, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was serdecznie - od jakiegoś czasu śledzę forum, jednak ze względu na to, że dotychczas pracowałam brakowało mi czasu, żeby się udzielać. Mam nadzieję, że to się teraz zmieni :)

Jestem w 11+4 tc, termin porodu wyznaczony na 22.09.

Również z mężem mamy konflikt serologiczny, ale w pierwszej ciąży to nie jest groźne. Dopiero gdy dojdzie (np. w trakcie porodu) do "wymieszania" krwi matki z krwią dziecka (gdy ma Rh+) to przy kolejnej ciąży może nastąpić wytworzenie przeciwciał przeciw RH+. Zapobiegawczo podaje się szczepionkę.

Ostatnio natknęłam się także na program dotyczący innego konfliktu - płytkowego. Dzięki niemu można wykonać bezpłatne badanie krwi. Mają dużo jednostek współpracujących w Polsce, gdzie można oddać krew do badania. Podaje link - tam znajdziecie więcej informacji http://www.konfliktplytkowy.ihit.waw.pl/index.php/oprogramie#progr1.

eM, chabasse, Wonderland lubią tę wiadomość

f2w3rjjg2cgd5pqg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2015, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ~Rewianka~ wrote:
    Hej Dziewczyny,

Jestem z Pazdziernikowych 2015 :) Chcialam sie Was poradzic, jako badziej doswiadczonych. W ktorym tygodniu/dniu robilyscie USG genetyczne? Jak Wam zalecal lekarz?

Z gory dzieki za pomoc!

Hej. Wazne by dzidzius mial min. 45 mm, i to jest podstawa do wykonania tego badania, tylko wtedy nt bedzie miarodajne. Z tego co widzialam to dziewczyny robily miedzy 12 a 13 tc. Ja wstepne zrobilam w 11 tc i 1 dn. i dziecko juz mialo 50 mm wiec tez lekarz mogl pomierzyc, ale u mnie ciaza zawsze byla tydzien starsza, ze wzgledu na wczesna owulacje. Mam nadzieje, ze pomoglam ;-)

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2015, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie z rana.

Wczorajsza wizyta zaliczona raczej do udanych, chociaz z polzna to sie chyba pogryze do konca ciazy. Z dzieckiem wsio ok. Przeziernosc 1,5 . 7,5 cm wzrostu. Kosc nosowa ponoc widoczna. Lekarz sie zloscil bo chcial zrobic usg przez pochwe a macica po cieciu tak sie ulozyla ze dziecko lezalo wylacznie pionowo.

Najprawdopodobniej bede rodzic przez cc. Powiedzial mi ze jak bede chciala sprobowac i dziecko bedzie mniejsze to moge podejsc do sn. Ale ja chyba wole cc.

nick nieaktualny, eM, adzia, chabasse, kasig lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2015, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asai2 wrote:
    Witam Was serdecznie - od jakiegoś czasu śledzę forum, jednak ze względu na to, że dotychczas pracowałam brakowało mi czasu, żeby się udzielać. Mam nadzieję, że to się teraz zmieni :)

Jestem w 11+4 tc, termin porodu wyznaczony na 22.09.

Również z mężem mamy konflikt serologiczny, ale w pierwszej ciąży to nie jest groźne. Dopiero gdy dojdzie (np. w trakcie porodu) do "wymieszania" krwi matki z krwią dziecka (gdy ma Rh+) to przy kolejnej ciąży może nastąpić wytworzenie przeciwciał przeciw RH+. Zapobiegawczo podaje się szczepionkę.

Ostatnio natknęłam się także na program dotyczący innego konfliktu - płytkowego. Dzięki niemu można wykonać bezpłatne badanie krwi. Mają dużo jednostek współpracujących w Polsce, gdzie można oddać krew do badania. Podaje link - tam znajdziecie więcej informacji http://www.konfliktplytkowy.ihit.waw.pl/index.php/oprogramie#progr1.

Witaj, teoretycznie mamy ten sam tp :-)
    Robilam to badanie na konflikt plytkowy, ale z tego co pamietam troszke sie czeka na wyniki.

• agatka196 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2015, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2015, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mozjaka wrote:
    Witam sie z rana.

Wczorajsza wizyta zaliczona raczej do udanych, chociaz z polzna to sie chyba pogryze do konca ciazy. Z dzieckiem wsio ok. Przeziernosc 1,5 . 7,5 cm wzrostu. Kosc nosowa ponoc widoczna. Lekarz sie zloscil bo chcial zrobic usg przez pochwe a macica po cieciu tak sie ulozyla ze dziecko lezalo wylacznie pionowo.

Najprawdopodobniej bede rodzic przez cc. Powiedzial mi ze jak bede chciala sprobowac i dziecko bedzie mniejsze to moge podejsc do sn. Ale ja chyba wole cc.

A co jest u Ciebie wskazaniem do cc??
    Ja jestem po cc ale juz 11 lat i zastanawiam sie co ze.mna zrobia.Jeszcze do tego cukrzyca, wiec z tego co czytalam nie czekaja do terminu porodu tylko wywoluja ale po cc nie moga juz wywolywac bo istnieje ryzyko pekniecia macicy. A w sumie ja to bym wolala cc.

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2015, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cora wazyla 4160 wiec raczej drugie dziecko bedzie tez wazylo ponad 4. (Ja wazylam ok 4 wiec podejrzewam ze to genetyczne). Jezeli bede miala mniejsze dziecko to bede movla sprobowac ale lekarz jakos nie na ciskal i wrecz zasugerowal ze u niego po cc raczej jest tez cc. Ja sie boje ze mi szew pusci. Szwagierce 5 lat po cc szwy zaczely sie rozchodzic i juz lezala na stole operacyjnym gdy wyciagneli dziecko vacuum. Jak bede miala faktycznie wybor to wezme cc.

‹‹ 473 474 475 476 477 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak obliczyć dni płodne?

Czy starając się zajść w ciążę powinnaś wiedzieć kiedy występuje owulacja i kiedy są dni płodne? Czy nie wystarczy zadbać o to, żeby kochać się regularnie przez cały cykl i prędzej czy później i tak zajdziesz w ciążę? Nie zawsze. Każdego cyklu masz zaledwie 20% szans na zajście w ciążę, a pary z obniżoną płodnością mają ich dużo mniej. Warto wiedzieć jak obliczyć dni płodne i poznać wady i zalety każdej z metod.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ