Wrześniówki 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
SweetCherryPie wrote:My z mężem mamy konflikt

Sweet co to znaczy, że Wy macie z mężem konflikt? Czy Ty masz RH-?
Ja rozumiem, że konflikt może wystąpić tylko wtedy, gdy matka ma RH-, mam rację?
Zawsze myślałam, że jak ja mam RH+ a mój ma RH- to nie ma to znaczenie w konflikcie serologicznym, wyprowadźcie mnie proszę z błędu jeśli się mylę ?

-
nick nieaktualny
-
Już tłumacze z tym konfliktem grupy krwi ,bo trochę się naczytałam o tych sprawach, bo my właśnie mamy taki problem.Konflikt jest gdy kobieta ma Rh- (15% populacji kobiet ma ten czynnik) i gdy facet ma Rh+. I faktycznie przy pierszym dziecku nie ma co sie obawiać bo jest małe ryzyko ze moja krew połączy sie z krwią małego, ale i tak podaje sie szczepionki jedną muszę wziąć w 28 tyg (koszt 200 zł) a drugą już na NFZ 24h po porodzie.Ja też jestem z konfliktu jestem drugim dzieckiem i kiedyś rodzicie nie wiedzieli o tym. Tak naprawdę mam szczęście w nieszczęściu,że odziedziczyłam własnie ten Rh- po mojej mamie bo dzieki temu mojej mamy krew nie,,gryzła'' się z moją i żyje sobie
-
Ja mam 29 lat i wtedy moja mama była świadoma ze może mieć dziecko z konfliktu. Nie wiem czy lekarze o tym mówili czy to po prostu dla tego że sama wiedziała bo kończyła medyczny kierunek. Rodzice długo zwlekali z rodzeństwem bo moja siostra urodziła się dopiero 8 lat po mnie i tu też wystąpił konflikt. Wiem ze mama opowiadała że jeździła na jakąś szczepionkę zarówno ze mną jak iz siostra. W obecnych czasach to się nawet nie ma co tym przejmować bo większość kobiet jest świadomych jaka ma grupę krwi i jakie wiążą się z tym konsekwencje.
-
nick nieaktualny
-
Witam Was serdecznie - od jakiegoś czasu śledzę forum, jednak ze względu na to, że dotychczas pracowałam brakowało mi czasu, żeby się udzielać. Mam nadzieję, że to się teraz zmieni

Jestem w 11+4 tc, termin porodu wyznaczony na 22.09.
Również z mężem mamy konflikt serologiczny, ale w pierwszej ciąży to nie jest groźne. Dopiero gdy dojdzie (np. w trakcie porodu) do "wymieszania" krwi matki z krwią dziecka (gdy ma Rh+) to przy kolejnej ciąży może nastąpić wytworzenie przeciwciał przeciw RH+. Zapobiegawczo podaje się szczepionkę.
Ostatnio natknęłam się także na program dotyczący innego konfliktu - płytkowego. Dzięki niemu można wykonać bezpłatne badanie krwi. Mają dużo jednostek współpracujących w Polsce, gdzie można oddać krew do badania. Podaje link - tam znajdziecie więcej informacji http://www.konfliktplytkowy.ihit.waw.pl/index.php/oprogramie#progr1.
eM, chabasse, Wonderland lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny~Rewianka~ wrote:Hej Dziewczyny,
Jestem z Pazdziernikowych 2015
Chcialam sie Was poradzic, jako badziej doswiadczonych. W ktorym tygodniu/dniu robilyscie USG genetyczne? Jak Wam zalecal lekarz?
Z gory dzieki za pomoc!
Hej. Wazne by dzidzius mial min. 45 mm, i to jest podstawa do wykonania tego badania, tylko wtedy nt bedzie miarodajne. Z tego co widzialam to dziewczyny robily miedzy 12 a 13 tc. Ja wstepne zrobilam w 11 tc i 1 dn. i dziecko juz mialo 50 mm wiec tez lekarz mogl pomierzyc, ale u mnie ciaza zawsze byla tydzien starsza, ze wzgledu na wczesna owulacje. Mam nadzieje, ze pomoglam
~Rewianka~ lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWitam sie z rana.
Wczorajsza wizyta zaliczona raczej do udanych, chociaz z polzna to sie chyba pogryze do konca ciazy. Z dzieckiem wsio ok. Przeziernosc 1,5 . 7,5 cm wzrostu. Kosc nosowa ponoc widoczna. Lekarz sie zloscil bo chcial zrobic usg przez pochwe a macica po cieciu tak sie ulozyla ze dziecko lezalo wylacznie pionowo.
Najprawdopodobniej bede rodzic przez cc. Powiedzial mi ze jak bede chciala sprobowac i dziecko bedzie mniejsze to moge podejsc do sn. Ale ja chyba wole cc.
skabarka, eM, adzia, chabasse, kasig lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAsai2 wrote:Witam Was serdecznie - od jakiegoś czasu śledzę forum, jednak ze względu na to, że dotychczas pracowałam brakowało mi czasu, żeby się udzielać. Mam nadzieję, że to się teraz zmieni

Jestem w 11+4 tc, termin porodu wyznaczony na 22.09.
Również z mężem mamy konflikt serologiczny, ale w pierwszej ciąży to nie jest groźne. Dopiero gdy dojdzie (np. w trakcie porodu) do "wymieszania" krwi matki z krwią dziecka (gdy ma Rh+) to przy kolejnej ciąży może nastąpić wytworzenie przeciwciał przeciw RH+. Zapobiegawczo podaje się szczepionkę.
Ostatnio natknęłam się także na program dotyczący innego konfliktu - płytkowego. Dzięki niemu można wykonać bezpłatne badanie krwi. Mają dużo jednostek współpracujących w Polsce, gdzie można oddać krew do badania. Podaje link - tam znajdziecie więcej informacji http://www.konfliktplytkowy.ihit.waw.pl/index.php/oprogramie#progr1.
Witaj, teoretycznie mamy ten sam tp
Robilam to badanie na konflikt plytkowy, ale z tego co pamietam troszke sie czeka na wyniki.
-
nick nieaktualnyMozjaka wrote:Witam sie z rana.
Wczorajsza wizyta zaliczona raczej do udanych, chociaz z polzna to sie chyba pogryze do konca ciazy. Z dzieckiem wsio ok. Przeziernosc 1,5 . 7,5 cm wzrostu. Kosc nosowa ponoc widoczna. Lekarz sie zloscil bo chcial zrobic usg przez pochwe a macica po cieciu tak sie ulozyla ze dziecko lezalo wylacznie pionowo.
Najprawdopodobniej bede rodzic przez cc. Powiedzial mi ze jak bede chciala sprobowac i dziecko bedzie mniejsze to moge podejsc do sn. Ale ja chyba wole cc.
A co jest u Ciebie wskazaniem do cc??
Ja jestem po cc ale juz 11 lat i zastanawiam sie co ze.mna zrobia.Jeszcze do tego cukrzyca, wiec z tego co czytalam nie czekaja do terminu porodu tylko wywoluja ale po cc nie moga juz wywolywac bo istnieje ryzyko pekniecia macicy. A w sumie ja to bym wolala cc.
-
nick nieaktualnyCora wazyla 4160 wiec raczej drugie dziecko bedzie tez wazylo ponad 4. (Ja wazylam ok 4 wiec podejrzewam ze to genetyczne). Jezeli bede miala mniejsze dziecko to bede movla sprobowac ale lekarz jakos nie na ciskal i wrecz zasugerowal ze u niego po cc raczej jest tez cc. Ja sie boje ze mi szew pusci. Szwagierce 5 lat po cc szwy zaczely sie rozchodzic i juz lezala na stole operacyjnym gdy wyciagneli dziecko vacuum. Jak bede miala faktycznie wybor to wezme cc.