Wrześniówki 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyDzien dobry ja rowniez od wczoraj jestem w II trymestrze i tez mam migrene, od wczoraj, ale chyba dlatego, ze zle spalam. Sama nie wiem. Wczoraj mialam caly dzien gosci z okazji DK I dzis od rana tez
dawno tyle kwiatkow nie mialam 
Upieklam ciasto kruche z budyniowa pianka i truskawkami i zaniose na obiad do tesciow, bo tesc i szwagier od rana byli u mnie z kwiatkami wiec im podziekuje slodkim, ktore uwielbiaja

Ja tez od jakiegos czasu czuje przeplyniecie rybki, ale nie codziennie.
Milego slonevznego dnia
Ps od wczoraj mam apetyt dzis tesc i szwagier przylapali mnie jak jadlam lody :p
Ale w koncu kobiecie w ciazy nie mozna zabronic
Anitka201 lubi tę wiadomość
-
Misi@ wrote:Ja tez od jakiegos czasu czuje przeplyniecie rybki, ale nie codziennie.
Też nie ma codziennie, jednego dnia jest kilka razy "pukanie" potem dwa albo jeden dzień ciszy,
wczoraj się wystraszył odkurzacza i od tamtej pory cisza
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Witam Was serdecznie. Podczytuję Was od samego początku założenia tego wątku. Jeżeli pozwolicie się przyłączyć to chętnie to zrobię. Jednak obawiam się , że po tym co napiszę poniżej mogę zostać potraktowana jako intruz, ale robię to w dobrej wierze. Otóż na str 501 jedna z forumowiczek napisała:
"USG nie jest szkodliwe
można je robić nawet codziennie a co dopiero raz w miesiącu
"
przepraszam ale głupszej informacji nie mogłam przeczytać. Jeżeli ktoś się na tym nie zna, nie zna specyfikacji działania ultradźwięków, zwłaszcza na zarodek/dalej płód rozwijający się, to chyba nie powinien pisać takich informacji-raczej powinien zasięgnąć literatury/ nie tylko polskiej, bądź porozmawiać z doświadczonym/ mającym dobrą wiedzę ginekologiem.
Przepraszam, ale bardzo mnie to dotknęło. Przestrzegam Was dziewczyny, dla dobra Waszych maluszków.
chabasse, agniesja, Carolline lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnywiitaj isabel. Co do usg to cos w tym jest. Bylam na usg we wtorek, nastepne mialam byc w sobote mialam miec kolejne a potem jeszcze w czwartek. Lekaez kategorycznie zabronil isc na to sobotnie (ktore chcialam w sumie zrobic dla meza by zobaczyl dzidziusia). Powiedzial ze nie wiadomo jak to wplywa na plod, a skoro nie wiadomo to lepiej nie robic wiecej niz to konieczne.
Ale wiem tez, ze kazda z nas sie martwi i chcialaby miec usg ka kazdej wizycie. Ja sama przy ostatnim usg dopiero odetchnelam jak zobaczyla bijace serducho.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2015, 16:08
-
Witaj Anima. Oczywiście, że każda z nas tak by chciała. Dla prawidłowo rozwijającej się ciąży USG nie powinno być wykonywane częściej niż to jest zalecane. PTG zaleca zrobienie 3 USG w trakcie trwania ciąży.Dlaczego? Być może zaczynamy wzorować się na doświadczeniach/ przeprowadzanych badaniach za granicą, tam Usg nie wykonuje się kobietom wedle życzenia.
Jeżeli ze wskazań medycznych (źle rozwijająca się ciąża) USG jest robione często/ jednak na pewno nie "co dziennie" -to trwa ono bardzo krótko. Im rzadziej oraz im krócej rozwijający się płód jest poddawany działaniu ultradźwieków tym bezpieczniej. Badania zagraniczne pokazują, że częste wykonywanie USG w trakcie ciąży może prowadzić na zaburzeń w jego rozwoju.
Carolline lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Tak jak napisałam wcześniej. PTG zaleca wykonanie 3 USG w trakcie trwania ciązy-dla ciąży rozwijającej się prawidłowo.
Staraczko23: Wykonywanie USG co średnio 1,5 tyg./2 tyg dla ciąży prawidłowej?
Jeżeli na poprzedniej wizycie wszystko było ok, to dlaczego miałoby się to zmienić w tak krótkim czasie? Rozumiem jeżeli po kilku dniach od poprzedniej wizyty występują jakieś podejrzane /niebezpieczne objawy zagrażające ciąży to pewnie, że należy się udać do ginekologa, który chcąc sprawdzić co się dzieje najpewniej zrobi USG.
Każda z Nas oczywiście robi i zapewne będzie robiła to co uważa za słuszne. Jednak ja bym się trochę nad tym zastanowiła.Pozdrawiam
agniesja, Carolline lubią tę wiadomość
-
Cześć Dziewczyny,
Pogoda dziś piękna, a ja czuję się fatalnie. Obudziłam się z bólem głowy, który ciągnie się za mną cały dzień... ogólnie jakaś płaczliwa dziś jestem, sama nie wiem co mi dolega.
Dżuls u mnie podobnie zaliczyłam już 7 USG, mój lekarz twierdzi, że nie jest to szkodliwe badanie. W pierwszej ciąży gdy wszystko było ok, miałam do czasu porodu zrobione może 7 razy. -
nick nieaktualnyisabel08 wrote:Tak jak napisałam wcześniej. PTG zaleca wykonanie 3 USG w trakcie trwania ciązy-dla ciąży rozwijającej się prawidłowo.
Staraczko23: Wykonywanie USG co średnio 1,5 tyg./2 tyg dla ciąży prawidłowej?
Jeżeli na poprzedniej wizycie wszystko było ok, to dlaczego miałoby się to zmienić w tak krótkim czasie? Rozumiem jeżeli po kilku dniach od poprzedniej wizyty występują jakieś podejrzane /niebezpieczne objawy zagrażające ciąży to pewnie, że należy się udać do ginekologa, który chcąc sprawdzić co się dzieje najpewniej zrobi USG.
Każda z Nas oczywiście robi i zapewne będzie robiła to co uważa za słuszne. Jednak ja bym się trochę nad tym zastanowiła.Pozdrawiam
Ale ja mam dwóch lekarzy stąd takie wizyty ale sa na NFZ więc myślę że usg nie będzie na każdej.
Chciałam zapytać jeżeli lekarz nie robi usg na wizycie to po co ta wizyta?
może głupie pytanie bo u wieloletniego lekarza mam tak wchodze ide na samolot i wtedy usg a teraz u nowego doktorka nie bylo samolotu tylko usg przez brzuch

ostatnio miałam 4 tyg temu, jeszcze tydzien i zobaczę jak urosła