X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2015, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniesja wrote:
    U mnie nie :) A takie częste badania nie szkodzą dzidzi?
    USG nie jest szkodliwe :-) można je robić nawet codziennie a co dopiero raz w miesiącu :-)

Toa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2015, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry ja rowniez od wczoraj jestem w II trymestrze i tez mam migrene, od wczoraj, ale chyba dlatego, ze zle spalam. Sama nie wiem. Wczoraj mialam caly dzien gosci z okazji DK I dzis od rana tez ;) dawno tyle kwiatkow nie mialam ;)
    Upieklam ciasto kruche z budyniowa pianka i truskawkami i zaniose na obiad do tesciow, bo tesc i szwagier od rana byli u mnie z kwiatkami wiec im podziekuje slodkim, ktore uwielbiaja :);)
    Ja tez od jakiegos czasu czuje przeplyniecie rybki, ale nie codziennie.

Milego slonevznego dnia :D

Ps od wczoraj mam apetyt dzis tesc i szwagier przylapali mnie jak jadlam lody :p
    Ale w koncu kobiecie w ciazy nie mozna zabronic ;D

Anitka201 lubi tę wiadomość

• easymum Autorytet

Wysłany: 8 marca 2015, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oooo, Misia, lody! Już wyciągam z zamrażarki mój sorbecik, mniam...

Misi@ lubi tę wiadomość

gg64rl68s121551a.png
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 8 marca 2015, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniesja wrote:
    U mnie nie :) A takie częste badania nie szkodzą dzidzi?

jakie częste XD ostatnio miałam 4 tyg temu, jeszcze tydzien i zobaczę jak urosła :)

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 8 marca 2015, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misi@ wrote:
    Ja tez od jakiegos czasu czuje przeplyniecie rybki, ale nie codziennie.

Też nie ma codziennie, jednego dnia jest kilka razy "pukanie" potem dwa albo jeden dzień ciszy, :(
    wczoraj się wystraszył odkurzacza i od tamtej pory cisza :(

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 8 marca 2015, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idę na spacer :D

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • Nancy87 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2015, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po spacerze. Jest pięknie:) Zaraz zacznę robić obiad. Dzisiaj ziemniaczki z boczkiem, cebulą i kefirem. Taka o mnie naszła ochota:)

atdce6yd8pusr0mr.png
    3i49e6ydnzlh0jxr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2015, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nancy87 wrote:
    Ja już po spacerze. Jest pięknie:) Zaraz zacznę robić obiad. Dzisiaj ziemniaczki z boczkiem, cebulą i kefirem. Taka o mnie naszła ochota:)
    Smacznego :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2015, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe cieszmy się wiosną bo latem będziemy narzekać ba upały i opuchnięte nogi :/

• agatka196 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2015, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2016, 21:21

Mam 4 Aniołki w niebie. Boże czuwaj nad nami
    16udk0s3stit4jg4.pngklz9df9hfp6o5oq3.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 8 marca 2015, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wróciłam ze spaceru, dosłownie pół godziny wokół domu i ledwo żyję, bola mnie mięśnie o których nie wiedziałam, że je mam. Plus poszliśmy na lody, znaczy mąż, ja świeżo wyciskany sok pomarańczowy. Teraz chyba pora na drzemkę. :P

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • isabel08 Przyjaciółka

Wysłany: 8 marca 2015, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was serdecznie. Podczytuję Was od samego początku założenia tego wątku. Jeżeli pozwolicie się przyłączyć to chętnie to zrobię. Jednak obawiam się , że po tym co napiszę poniżej mogę zostać potraktowana jako intruz, ale robię to w dobrej wierze. Otóż na str 501 jedna z forumowiczek napisała:

"USG nie jest szkodliwe :-) można je robić nawet codziennie a co dopiero raz w miesiącu :-)"

przepraszam ale głupszej informacji nie mogłam przeczytać. Jeżeli ktoś się na tym nie zna, nie zna specyfikacji działania ultradźwięków, zwłaszcza na zarodek/dalej płód rozwijający się, to chyba nie powinien pisać takich informacji-raczej powinien zasięgnąć literatury/ nie tylko polskiej, bądź porozmawiać z doświadczonym/ mającym dobrą wiedzę ginekologiem.

Przepraszam, ale bardzo mnie to dotknęło. Przestrzegam Was dziewczyny, dla dobra Waszych maluszków.

chabasse, agniesja, Carolline lubią tę wiadomość

• anulka20 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2015, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się :) z wami my przed 15 minutami wróciliśmy ze spacerku :) no taka piękna pogoda , że 3 h spacerowaliśmy :) i tak przyjemnie zjedliśmy teraz obiadek i odpoczywamy , aż człowiek inaczej się czuje :)

Anulka20

Synek :) Wiktor
    3jvz82c38h6gh3mk.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2015, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiitaj isabel. Co do usg to cos w tym jest. Bylam na usg we wtorek, nastepne mialam byc w sobote mialam miec kolejne a potem jeszcze w czwartek. Lekaez kategorycznie zabronil isc na to sobotnie (ktore chcialam w sumie zrobic dla meza by zobaczyl dzidziusia). Powiedzial ze nie wiadomo jak to wplywa na plod, a skoro nie wiadomo to lepiej nie robic wiecej niz to konieczne.
    Ale wiem tez, ze kazda z nas sie martwi i chcialaby miec usg ka kazdej wizycie. Ja sama przy ostatnim usg dopiero odetchnelam jak zobaczyla bijace serducho.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2015, 16:08

• isabel08 Przyjaciółka

Wysłany: 8 marca 2015, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Anima. Oczywiście, że każda z nas tak by chciała. Dla prawidłowo rozwijającej się ciąży USG nie powinno być wykonywane częściej niż to jest zalecane. PTG zaleca zrobienie 3 USG w trakcie trwania ciąży.Dlaczego? Być może zaczynamy wzorować się na doświadczeniach/ przeprowadzanych badaniach za granicą, tam Usg nie wykonuje się kobietom wedle życzenia.
    Jeżeli ze wskazań medycznych (źle rozwijająca się ciąża) USG jest robione często/ jednak na pewno nie "co dziennie" -to trwa ono bardzo krótko. Im rzadziej oraz im krócej rozwijający się płód jest poddawany działaniu ultradźwieków tym bezpieczniej. Badania zagraniczne pokazują, że częste wykonywanie USG w trakcie ciąży może prowadzić na zaburzeń w jego rozwoju.

Carolline lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2015, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jakis przedzial między usg jest? Bo większość z nas do dwóch chodzi nastepna wizyta 25 marca a kolejna u innego 3kwietnia i teraz sama niewiem..
    I jak na NFZ jest usg ponoć 3x w ciagu ciąży tak juz prywatnie robia na kazdej wizycie

• Dżuls Autorytet

Wysłany: 8 marca 2015, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2016, 15:34

8pdp47e.png
  • isabel08 Przyjaciółka

Wysłany: 8 marca 2015, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jak napisałam wcześniej. PTG zaleca wykonanie 3 USG w trakcie trwania ciązy-dla ciąży rozwijającej się prawidłowo.

Staraczko23: Wykonywanie USG co średnio 1,5 tyg./2 tyg dla ciąży prawidłowej?
    Jeżeli na poprzedniej wizycie wszystko było ok, to dlaczego miałoby się to zmienić w tak krótkim czasie? Rozumiem jeżeli po kilku dniach od poprzedniej wizyty występują jakieś podejrzane /niebezpieczne objawy zagrażające ciąży to pewnie, że należy się udać do ginekologa, który chcąc sprawdzić co się dzieje najpewniej zrobi USG.

Każda z Nas oczywiście robi i zapewne będzie robiła to co uważa za słuszne. Jednak ja bym się trochę nad tym zastanowiła.Pozdrawiam

agniesja, Carolline lubią tę wiadomość

• bento Autorytet

Wysłany: 8 marca 2015, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny,
    Pogoda dziś piękna, a ja czuję się fatalnie. Obudziłam się z bólem głowy, który ciągnie się za mną cały dzień... ogólnie jakaś płaczliwa dziś jestem, sama nie wiem co mi dolega.
    Dżuls u mnie podobnie zaliczyłam już 7 USG, mój lekarz twierdzi, że nie jest to szkodliwe badanie. W pierwszej ciąży gdy wszystko było ok, miałam do czasu porodu zrobione może 7 razy.

sRUqp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2015, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    isabel08 wrote:
    Tak jak napisałam wcześniej. PTG zaleca wykonanie 3 USG w trakcie trwania ciązy-dla ciąży rozwijającej się prawidłowo.

Staraczko23: Wykonywanie USG co średnio 1,5 tyg./2 tyg dla ciąży prawidłowej?
    Jeżeli na poprzedniej wizycie wszystko było ok, to dlaczego miałoby się to zmienić w tak krótkim czasie? Rozumiem jeżeli po kilku dniach od poprzedniej wizyty występują jakieś podejrzane /niebezpieczne objawy zagrażające ciąży to pewnie, że należy się udać do ginekologa, który chcąc sprawdzić co się dzieje najpewniej zrobi USG.

Każda z Nas oczywiście robi i zapewne będzie robiła to co uważa za słuszne. Jednak ja bym się trochę nad tym zastanowiła.Pozdrawiam

Ale ja mam dwóch lekarzy stąd takie wizyty ale sa na NFZ więc myślę że usg nie będzie na każdej.

Chciałam zapytać jeżeli lekarz nie robi usg na wizycie to po co ta wizyta? :D
    może głupie pytanie bo u wieloletniego lekarza mam tak wchodze ide na samolot i wtedy usg a teraz u nowego doktorka nie bylo samolotu tylko usg przez brzuch

‹‹ 491 492 493 494 495 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ