X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • Wonderland Autorytet

Wysłany: 8 marca 2015, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anima wrote:
    Pewnie tak. I zrezygnowalam z tego sobotniego usg z wielkim zalem. Potem troche zalowalam bo strasznie bolal mnie tego dnia brzuch i sobie plulam w brode, ze przynajmniej po usg wiedzialabym, ze jest ok.
    Ale musze tylko do czwartku wytrzymac :-)

Anima, czwartek już wkrótce. Na pewno wszystko jest ok :)

<3
    MRqfp2.pngAnMUp2.png
  • anulka20 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2015, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja wolę często nie robić usg raz w miesiącu tak jak lekarz powie a teraz oglądam na polsacie Niepokonani-35-lecie Perfectu mój ulubiony zespół :) i świetny głoś ma Markowski :)

Anulka20

Synek :) Wiktor
    3jvz82c38h6gh3mk.png
  • isabel08 Przyjaciółka

Wysłany: 8 marca 2015, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wonderland. Oczywiście, że nie ma jednoznacznych.Glosy sa za i przeciw, jak to w medycynie bywa, choć nie tylko w tej dziedzinie. Dlatego napisalam "może" mieć negatywny wplyw. Bo takie badania są. Skoro znasz ten temat i te Elseviery to nie zaprzeczysz. Uważam, że lepiej dmuchać na zimne i bez wyraźnej potrzeby nie wykonywac nadmiarowych Usg. I tak jak pisalam wyżej każda z Nas zrobi jak uważa. Pozdrawiam

Carolline lubi tę wiadomość

• Anitka201 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2015, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    isabel08 wrote:
    Witam Was serdecznie. Podczytuję Was od samego początku założenia tego wątku. Jeżeli pozwolicie się przyłączyć to chętnie to zrobię. Jednak obawiam się , że po tym co napiszę poniżej mogę zostać potraktowana jako intruz, ale robię to w dobrej wierze. Otóż na str 501 jedna z forumowiczek napisała:

"USG nie jest szkodliwe :-) można je robić nawet codziennie a co dopiero raz w miesiącu :-)"

przepraszam ale głupszej informacji nie mogłam przeczytać. Jeżeli ktoś się na tym nie zna, nie zna specyfikacji działania ultradźwięków, zwłaszcza na zarodek/dalej płód rozwijający się, to chyba nie powinien pisać takich informacji-raczej powinien zasięgnąć literatury/ nie tylko polskiej, bądź porozmawiać z doświadczonym/ mającym dobrą wiedzę ginekologiem.

Przepraszam, ale bardzo mnie to dotknęło. Przestrzegam Was dziewczyny, dla dobra Waszych maluszków.
    nie no faktycznie obraza majestatu. To sa słowa ginekologa i przepraszam ze cie tak strasznie urazily :-) ja nie pisze o słuchaniu bicia serca które faktycznie moze być szkodliwe i do tej pory lekarz mi nie puścił ale usg jest bezpieczne. Nawet będąc w szpitalu lekarz wykonuje je 2 razy dziennie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2015, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie ma co się kłócić dziewczyny, każda z nas robi tak jak chce :)

Dobranoc

• aldonaa Autorytet

Wysłany: 8 marca 2015, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2016, 15:44

l22nhdge5b933eoh.png
  • Wonderland Autorytet

Wysłany: 8 marca 2015, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Isabel08, oczywiście nie zaprzeczę i nie jestem za wykonywaniem USG codziennie bez potrzeby, ale wydaje mi się, że taki raz w miesiącu jest bezpieczne (i oczywiście nie mogę tego udowodnić, jest to tylko moja opinia). Gdyby jednak były jakiekolwiek wskazania do robienia USG częściej, to osobiście uważam, że korzyści znacznie przewyższają ryzyko. Po prostu z Twojej pierwszej wypowiedzi nie wynikało to 'może' i stąd najwyraźniej całe nieporozumienie :)
    Podobnie jest chociażby z takim ostatnio modnym tematem, jak szczepionki - też są głosy za i przeciw, bo są różne artykuły.

Dobranoc Dziewczyny :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2015, 22:04

<3
    MRqfp2.pngAnMUp2.png
  • agniesja Autorytet

Wysłany: 8 marca 2015, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też uważam, że nie powinno się robić usg częściej, niż wymaga tego sytuacja. Jeżeli wszystko z ciążą jest ok, to lepiej sobie darować zbyt częste badanie. Ja do tej pory miałam 3, ale to i tak o jedno za dużo, bo na pierwszym było widać tylko pęcherzyk i musiałam powtórzyć po 2 tygodniach. Wiadomo, że każda z nas chciałaby codziennie patrzeć jak rośnie i zmienia się nasze maleństwo, ale trzeba znać umiar.

Dobra, oficjalnie kończę dyskusję o wpływie usg na płód :D Każda z nas ma swoje zdanie w tym temacie i nie ma co na siłę kogoś przekonywać do swojej racji ;)
    Miłego wieczoru i dobranoc Wrześniówki!

w57v3e3k8e2cqbjo.png
    qb3ck6nllq2i9no0.png
  • isabel08 Przyjaciółka

Wysłany: 8 marca 2015, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anitka201-będąc w szpitalu nie siedzimy tam dla wlasnej przyjemności, tylko z okreslonego powodu-więc to oczywiste, że lekarz bedzie robil Usg nawet codziennie.

Wonderland-zgadzam się. Ja też nie widzę nic złego w robieniu Usg raz w miesiącu. Pociagnelam ten wątek dalej z uwagi na wypowiedź jednej z forumowiczek "mozna nawet codziennie". Owszem tak ale jak sa ku temu medycznie uzasadnione wskazania.
    Ok kończę temat. Dobranoc

• Nancy87 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2015, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po pierwsze witaj isabel:) Zapraszam do częstszego udzielania się i do wpisania w naszą tabelkę:) Ciekawe ile jeszcze się ukrywa mamusiek:)?

Powoli też uciekam spać. Dzisiaj zauważyłam jakieś wycieki z piersi. Szłam się kąpać i patrze, jakieś tak jak by żòłte strupki na sutkach. Pod prysznicem też ciężko było je zmyć, musiałam użyć siły, a to przyjemne nie było. Też tak macie?

atdce6yd8pusr0mr.png
    3i49e6ydnzlh0jxr.png
  • Toa Autorytet

Wysłany: 9 marca 2015, 01:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My na przyklad mamy zalecenie od pani ginekolog, ktora wykonywala USG prenatalne I trymestru aby jak najczesciej sprawdzac przez USG czy nasz Maluszek rozwija sie prawidlowo. Wiec w niektorych przypadkach czeste USG sa wiekszym dobrem niz zlem.

3917bd3e8d73a01ab1b83b758246ebe4.png
    c55f3e3kmvx0lmmb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 marca 2015, 01:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1) Nikt tutaj nie mówi o częstych, czyli nawet codziennych USG.
    2) Nawet tak częste badania (codzienne) są w razie wskazań wykonywane, póki co bez udokumentowanej szkody dla rozwoju płodu.
    3) Oczywistością jest, że nie ma sensu mnożyć bytów ponad potrzebę (brzytwa Ockhama), dlatego nikt nie robi USG jeśli nie jest to wskazane, ALE są różne szkoły. Jedni lekarze trzymają się NFZ-towskiego "3x", inni robią co miesiąc, a jeszcze inni - znaczna większość, robi 5 badań - pierwsze przed 11 tc w celu potwierdzenia ciąży wewnątrzmacicznej, kolejne 3 wg rozpiski, ostatnie tuż przed terminem w celu określenia masy ciała dziecka, zbadania przepływów i oceny wód. Żadna z tych szkół dziecku nie szkodzi.
    4) Ze względu na powyższe, wybacz Isabel, ale chciałabym zapytać CO studiowałaś i jako KTO pracujesz. Szafujesz pojęciem studiów medycznych, ale nie każde studia medyczne czynią ginekologa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2015, 01:23

kapturnica lubi tę wiadomość

• anulka20 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2015, 07:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry z rana :-) mam pytanie do was co bralyscie na zatoki bo chyba mi katar załatwił zatoki :-/

Anulka20

Synek :) Wiktor
    3jvz82c38h6gh3mk.png
  • isabel08 Przyjaciółka

Wysłany: 9 marca 2015, 07:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam. Dziękuję Nancy87.
    Sigma-temat skończyłam. Nie mam zamiaru się przed Tobą spowiadac. Jezeli czegoś nie wiem to nie udaję, że tak jest.Bo niby po co?
    Miłego dnia Wszystkim.

• Lady Savage Autorytet

Wysłany: 9 marca 2015, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nancy87 wrote:
    Po pierwsze witaj isabel:) Zapraszam do częstszego udzielania się i do wpisania w naszą tabelkę:) Ciekawe ile jeszcze się ukrywa mamusiek:)?

Powoli też uciekam spać. Dzisiaj zauważyłam jakieś wycieki z piersi. Szłam się kąpać i patrze, jakieś tak jak by żòłte strupki na sutkach. Pod prysznicem też ciężko było je zmyć, musiałam użyć siły, a to przyjemne nie było. Też tak macie?

Tak nie ruszaj tych strupków, to jest siara, ja się o to pytałam mojej mamy jak przyjechała, kazała nie zdrapywać,

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 marca 2015, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam. Dziewczyny czy śpicie jeszcze ( o ile w ogole) na brzuchu??? To.moja ulubiona pozycja i na belly pisalo ze w 1 trym. mozna. Ale ostatnio ta pozycja jest dla mnie juz niewygodna. Na wznak nie lubie. A na boku (zalecana) nir.moge usnac. Kiepskie mam te noce ostatnio :-(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2015, 08:09

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 marca 2015, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie śpiochy :)

Uff co za dzień ponury sie zapowiada, leżę w łóżku jeszcze i tak sie rano wystraszylam ze krwawie aż stanęłam dęba jak spojrzałam w wc po głębszym zastanowkeniu prawdą okazały sie wczorajsze buraczki z obiadu ale stracha dostalam :D

• Lady Savage Autorytet

Wysłany: 9 marca 2015, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :) Ja leżę na bokach albo na plecach już od 5 tyg ciąży, a na brzuchu to też moja ulubiona pozycja do spania, ale jakoś nie mogłam przemówić do siebie, że w I trymestrze spiąc tak nic dzidzi nie zrobię, też miałam pierwsze noce koszmarne, ale da się przyzwyczaić a jak masz rogala to już rewelka na całego

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 marca 2015, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2016, 20:57

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 marca 2015, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja spie w kazdej pozycji, ale staram sie na lewym boku i przez to tez nie moge spac...na brzuchu spie, choc krotko bo piersi juz mi przeszkadzaja ;p
    Napilam sie wody i zrobilo mi sie niedobrze...i tak mysle, ze to moze woda powoduje moje mdlosci, skoro pije jej przynajmniej 1,5 l dziennie?

‹‹ 493 494 495 496 497 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

MUUVO Quick SE 2 – dlaczego jest idealny na pierwszy wózek dla dziecka?

Zastanawiasz się, który wózek sprawdzi się najlepiej już od pierwszych spacerów z maluchem? MUUVO Quick SE 2 to wyjątkowa propozycja, która łączy w sobie elegancki design z praktycznymi funkcjami docenianymi i przez dzieci, i rodziców. Warto zwrócić uwagę na innowacyjne rozwiązania, takie jak regulowana budka, wentylowane oparcie i wygoda składania. Sprawdź, co sprawia, że Quick SE 2 może stać się idealnym wyborem na start.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ