X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 19 marca 2015, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z was zrobiła badanie na konflikt płytkowy? Ja dziś próbowałam coś ustalić w lokalnym laboratorium i początkowo nie wiedzieli o co chodzi, a potem stwierdzili, że mam przynieść oświadczenie z pieczątką od lekarza... Na stronie nic o tym nie ma, nawet na druczku nie ma miejsca na pieczątkę lekarza.
    Wymagali u was czegoś takiego?

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • Wonderland Autorytet

Wysłany: 19 marca 2015, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    La_lenka, ja robiłam to badanie. Nie potrzeba żadnego oświadczenia od lekarza, ale jak dzwoniłam do lab to byli zdziwieni i mówili, że jestem pierwszą osobą, która się tym u nich zainteresowała. Mój lekarz nawet nie wie, zę to robiłam, bo jakoś robiłam między wizytami i wyniki były ok, więc nic nie mówiłam. Byłaś w jednym z tych lab wypisanych na stronie dotyczącej konfliktu płytkowego?

A i początkowo tez nie wiedzieli o co chodzi, dopiero miałam zadzwonić następnego dnia, jak się dowiedzą. Później miałam zadzwonić dzień przed planowanym badaniem, że przyjdę bo mieli kuriera zamówić

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2015, 12:54

la_lenka lubi tę wiadomość

<3
    MRqfp2.pngAnMUp2.png
  • Kasiarzynka Autorytet

Wysłany: 19 marca 2015, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2015, 20:15

wnidtv73dpzdszlc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 marca 2015, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matko masakra jakas z tymi kolejkami. Maz byl w poniedzialek u lekarza to wpuscil 3 starsze panie, ale stwierdzil, ze w sumie jest juz tam 2 godziny i nie wpuscil 4... Jakie bylo oburzenie tej pani..no zes...

Pogoda piekna to prawda. Ja bylam na spacerku. Mieszkam w miescie, ale obok mam laki, lasy, stawy, rzeke, ptaszki pieknie spiewaja..juz nie wpspomne o zwierzatkach ;) niestety tez dziki ;p...jednym slowem jak na wsi, ale mi teraz dobrze...obczajam tereny na przyszle spacerki ;)

• anulka20 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2015, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiarzynka takie już są te babcie wredne sama by się cieszyła gdyby ktoś ją przepuscil a na innych nie patrzy się :-/

Anulka20

Synek :) Wiktor
    3jvz82c38h6gh3mk.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 19 marca 2015, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2016, 15:45

Sigma, 4me, Kasiarzynka lubią tę wiadomość

8pdp47e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 marca 2015, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tymi badaniami na konflikt płytkowy - chciałam robić, ale poczytałam regulamin całej akcji, okazuje się że jeśli ten konflikt faktycznie wyjdzie, to kobieta jest zobowiązana do dalszego uczestnictwa w programie badawczym przy osobistej obecności w Warszawie - dlatego zrezygnowałam, nie mam takiej możliwości.

• la_lenka Autorytet

Wysłany: 19 marca 2015, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tego nie traktuje jako obowiązku badań, a raczej szanse na to, że ktoś znający się na sprawie zajmie się mną i dzieckiem aby nie było komplikacji. Ale też fakt, że do centrum Warszawy mam mniej niż godzinę drogi, więc nawet jeśli to bez problemu mogę pojechać.

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 19 marca 2015, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo sigma dobrze, ze piszesz o tej Warszawie bo to rzeczywiście kłopotliwe. Teraz to musze to przemyśleć :)

Sigma lubi tę wiadomość

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 marca 2015, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mówicie o konflikcie krwi ?
    Nie ogarniam tego tematu ale trochę sama jestem w kropce ja mam 0 RH + a mąż B coś tam i to -
    Konflikt może być już teraz czy dopiero jak dziecko będzie miało krew - ?
    W karcie ciąży oczywiście jest do podania grupa krwi matki i ojca ale lekarz nie pytał

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 marca 2015, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety ze starszymi osobami jest problem nie tylko w przychodniach.Sama kiedys zapisalam sie z wyprzedzeniem do lekarza na konkretna godzine. Mialam drugi nr, jak przyszlam to byla juz mega kolejka. Powiedzialam ze mam 2 nr i spytalam kto ma 1. I sie zaczal dym, ze babcie stoja juz od 7, ze one chote a ja nie wygladam itp itd. Przepuscilam tylko starowinke ktora akurat nic nie mowila a wyglada jakby schodzila. A po mnie reszta z nr sie zbuntowala i starsze panie musialy czekac az bedzie wolny nr.
    Podobnie wyglada w autobusach itp Tak to biegna do drzwi i sie przepychaja a jak juz wejda to nagle kulejace i biedne. Zawsze ustepowalam, ale jak moj mlody byl malutki nikt nigdy mi nie ustapil miejsca i wtedy skonczylam z uprzejmoscia.

• la_lenka Autorytet

Wysłany: 19 marca 2015, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staraczko, u Ciebie nie będzie tego typowego konfliktu.

A my mówimy o jeszcze innym, płytkowym http://www.konfliktplytkowy.ihit.waw.pl/

Staraczka23 lubi tę wiadomość

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 marca 2015, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki

• Wonderland Autorytet

Wysłany: 19 marca 2015, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie akurat to, że w przypadku konfliktu zajęliby się mną profesjonaliści i nie byłabym zostawiona sama sobie było dużym plusem. Tak to wiedziałam, że będę regularnie badana czy wytworzyłam przeciwciała i że przy porodzie będą wiedzieli co robić i jak zapobiec komplikacjom. Do Warszawy mam ok 3h, ale w takim wypadku wiedziałabym, że nie jeżdżę tam na darmo, ale wiadomo jak nie ma się za bardzo takiej możliwości to może być ciężko to zorganizować.
    Niestety wiedza lekarzy o konflikcie płytkowym jest prawie żadna.

<3
    MRqfp2.pngAnMUp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 marca 2015, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ja nie wiem czy chodzi o jeżdżenie do Warszawy, czy nie czasem o przeniesienie się tam na dłuższy okres czasu, np. położenie się w szpitalu.
    Dla mnie w przypadku choroby lub innych względów medycznych ważna jest możliwość wyboru specjalisty, który będzie się mną zajmował, konsultacji z kilkoma osobami, i tak dalej. Nie byłoby to możliwe w przypadku brania udziału w programie badawczym - w takim przypadku mam zapewnioną opiekę, ale nie mam możliwości decydowania o własnym leczeniu. Dla mnie to nie do przyjęcia.

Myślałam o badaniu odpłatnym, ale po rozważeniu prawdopodobieństwa zdecydowałam się nie badać.

• Wonderland Autorytet

Wysłany: 19 marca 2015, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co wiem, to tam chodzi o to, że jeśli wyjdzie konflikt, to dzwonią i można skorzystać z ich konsultacji i rodzić u nich w szpitalu (ale nie ma takiego obowiązku). Dla nich najważniejsze jest, żeby pobrać krew w określonych tygodniach ciąży, z krwi pępowinowej i po porodzie oraz żeby mogli wysłąć próbki do Szwecji (chyba). W każdym bądź razie są w kontakcie z lekarzem prowadzącym ciążę. Tak wyczytałam w jakimś wywiadzie z kierownikiem tego projektu. Ostatecznie zawsze można się z nimi skontaktować przed badaniem i dokładnie zapytać, bo na stronie podany jest numer telefonu. Wydaje mi się, że im najbardziej chodzi o to, żeby pozyskać materiał do badań, a ewentualne konsultacje to taki dodatek.
    Tak się zastanawiam, że może np jakby się z nimi dogadać to dałoby radę tą krew pobierać w punktach, tj to pierwsze badanie. Jakby mi ten konflikt wyszedł to spróbowałabym tak zrobić, jakby się nie dało to trudno.

<3
    MRqfp2.pngAnMUp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 marca 2015, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wonderland wrote:
    Z tego co wiem, to tam chodzi o to, że jeśli wyjdzie konflikt, to dzwonią i można skorzystać z ich konsultacji i rodzić u nich w szpitalu (ale nie ma takiego obowiązku).
    Quote:
    DEKLARACJA ŚWIADOMEJ ZGODY
    Wyrażam zgodę na udział w projekcie PREVFNAIT oraz na wykonanie badań
    antygenu HPA-1a płytek krwi metodami serologicznymi i genetycznymi,
    na przechowywanie pobranego ode mnie materiału biologicznego oraz
    wykorzystanie moich danych klinicznych dotyczących ciąży i okresu
    okołoporodowego w ramach projektu PREVFNAIT, z którym zostałam
    zapoznana, i innych projektów naukowych dotyczących immunizacji w ciąży.
    Po odbiór wyników zgłoszę się do Instytutu Hematologii i Transfuzjologii
    w Warszawie przy ul. Chocimskiej 5 lub do ośrodka współpracującego.
    W przypadku, gdy badania wykażą, że jestem HPA-1a ujemna, zobowiązuję się do
    zgłoszenia na dalsze badania zgodnie z harmonogramem pobrań PREVFNAIT.

• Wonderland Autorytet

Wysłany: 19 marca 2015, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, bo na pewno będą chcieli Twoją dokumentację z okresu ciąży i porodu i na to musisz wyrazić zgodę przy przystępowaniu do programu. I właśnie musisz poierać krew zgodnie z tym harmonogramem, czyli 16-21, 28, 32, 40 tc i 6 tyg po porodzie. A wyniki spokojnie przysyłają na maila i nie trzeba odbierać ich osobiście.

<3
    MRqfp2.pngAnMUp2.png
  • Wonderland Autorytet

Wysłany: 19 marca 2015, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Quote:
    Jeśli okaże się, że kobieta jest HPA-1a ujemna, musi robić badania przeciwciał. To bardzo kłopotliwe?

- Takie badania robi się mniej więcej co miesiąc, są potrzebne dla dobra kobiety i płodu. Próbki dostarczane są do nas..

Krew do tego badania także można pobrać w różnych miastach Polski?

- Oczywiście. Jednak kobiety z Mazowsza zachęcamy, żeby - w miarę możliwości - przyjechały do Instytutu, bo tu działa punkt konsultacyjny. Z każdą kobietą HPA-1a-ujemną kontaktuje się dr Uhynowska i wyjaśnia wszystkie wątpliwości, wydaje wyniki, daje zalecenia, a w przypadkach, kiedy kobieta ma przeciwciała, kontaktuje się z dr Marzeną Dębską, która zajmuje się leczeniem konfliktu płytkowego poprzez podawanie np. immunoglobuliny.

Ale to w Warszawie, a co z kobietami z innych miast? Przyjeżdżają tu?

- Bywa i tak, że przyjeżdżają. To jednak decyzja kobiety, bo na terenie całego kraju istnieją ośrodki referencyjne, które są przygotowane do prowadzenia opieki nad taką ciążą i porodem. Wiele kobiet rzeczywiście przyjeżdża jednak do Warszawy do dr Dębskiej. Wiele dzieci dzięki wykryciu u matki konfliktu płytkowego i odpowiedniemu leczeniu zostało uratowanych. Takie świadectwa rodzin, które dotknął ten problem można znaleźć na stronie internetowej założonej przez te rodziny w USA www.naitbabies.org.

Znalazłam ten wywiad, który czytałam. Tutaj cały: http://www.edziecko.pl/ciaza_i_porod/1,103306,16870234,Jestes_w_ciazy__Sprawdz__czy_nie_grozi_ci_konflikt.html?as=1

Ja to rozumiem tak, że nie musisz u nich prowadzić ciąży i nie musisz u nich rodzić, ale w razie wątpliwości najlepiej zadzwonić i porozmawiać :)

la_lenka lubi tę wiadomość

<3
    MRqfp2.pngAnMUp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 marca 2015, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cos znalazłam :)
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/7d35a0bd6fdf.jpg

‹‹ 561 562 563 564 565 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jakie suplementy i witaminy warto przyjmować w ciąży? Poradnik dla przyszłych mam

Ciąża to czas szczególnych potrzeb organizmu, w którym odpowiednia podaż witamin i minerałów odgrywa kluczową rolę dla zdrowia mamy i prawidłowego rozwoju dziecka. Jakich składników nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy i kiedy warto sięgnąć po suplementy? W artykule wyjaśniamy, które witaminy i minerały są najważniejsze w ciąży, jak wybierać bezpieczne preparaty oraz jak zaplanować suplementację zgodnie z aktualnymi rekomendacjami specjalistów.

CZYTAJ WIĘCEJ