Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 19 marca 2015, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z was zrobiła badanie na konflikt płytkowy? Ja dziś próbowałam coś ustalić w lokalnym laboratorium i początkowo nie wiedzieli o co chodzi, a potem stwierdzili, że mam przynieść oświadczenie z pieczątką od lekarza... Na stronie nic o tym nie ma, nawet na druczku nie ma miejsca na pieczątkę lekarza.
    Wymagali u was czegoś takiego?

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • Wonderland Autorytet

Wysłany: 19 marca 2015, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    La_lenka, ja robiłam to badanie. Nie potrzeba żadnego oświadczenia od lekarza, ale jak dzwoniłam do lab to byli zdziwieni i mówili, że jestem pierwszą osobą, która się tym u nich zainteresowała. Mój lekarz nawet nie wie, zę to robiłam, bo jakoś robiłam między wizytami i wyniki były ok, więc nic nie mówiłam. Byłaś w jednym z tych lab wypisanych na stronie dotyczącej konfliktu płytkowego?

A i początkowo tez nie wiedzieli o co chodzi, dopiero miałam zadzwonić następnego dnia, jak się dowiedzą. Później miałam zadzwonić dzień przed planowanym badaniem, że przyjdę bo mieli kuriera zamówić

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2015, 12:54

la_lenka lubi tę wiadomość

<3
    MRqfp2.pngAnMUp2.png
  • Kasiarzynka Autorytet

Wysłany: 19 marca 2015, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2015, 20:15

wnidtv73dpzdszlc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 marca 2015, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matko masakra jakas z tymi kolejkami. Maz byl w poniedzialek u lekarza to wpuscil 3 starsze panie, ale stwierdzil, ze w sumie jest juz tam 2 godziny i nie wpuscil 4... Jakie bylo oburzenie tej pani..no zes...

Pogoda piekna to prawda. Ja bylam na spacerku. Mieszkam w miescie, ale obok mam laki, lasy, stawy, rzeke, ptaszki pieknie spiewaja..juz nie wpspomne o zwierzatkach ;) niestety tez dziki ;p...jednym slowem jak na wsi, ale mi teraz dobrze...obczajam tereny na przyszle spacerki ;)

• anulka20 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2015, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiarzynka takie już są te babcie wredne sama by się cieszyła gdyby ktoś ją przepuscil a na innych nie patrzy się :-/

Anulka20

Synek :) Wiktor
    3jvz82c38h6gh3mk.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 19 marca 2015, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2016, 15:45

nick nieaktualny, 4me, Kasiarzynka lubią tę wiadomość

8pdp47e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 marca 2015, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tymi badaniami na konflikt płytkowy - chciałam robić, ale poczytałam regulamin całej akcji, okazuje się że jeśli ten konflikt faktycznie wyjdzie, to kobieta jest zobowiązana do dalszego uczestnictwa w programie badawczym przy osobistej obecności w Warszawie - dlatego zrezygnowałam, nie mam takiej możliwości.

• la_lenka Autorytet

Wysłany: 19 marca 2015, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tego nie traktuje jako obowiązku badań, a raczej szanse na to, że ktoś znający się na sprawie zajmie się mną i dzieckiem aby nie było komplikacji. Ale też fakt, że do centrum Warszawy mam mniej niż godzinę drogi, więc nawet jeśli to bez problemu mogę pojechać.

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 19 marca 2015, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo sigma dobrze, ze piszesz o tej Warszawie bo to rzeczywiście kłopotliwe. Teraz to musze to przemyśleć :)

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 marca 2015, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mówicie o konflikcie krwi ?
    Nie ogarniam tego tematu ale trochę sama jestem w kropce ja mam 0 RH + a mąż B coś tam i to -
    Konflikt może być już teraz czy dopiero jak dziecko będzie miało krew - ?
    W karcie ciąży oczywiście jest do podania grupa krwi matki i ojca ale lekarz nie pytał

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 marca 2015, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety ze starszymi osobami jest problem nie tylko w przychodniach.Sama kiedys zapisalam sie z wyprzedzeniem do lekarza na konkretna godzine. Mialam drugi nr, jak przyszlam to byla juz mega kolejka. Powiedzialam ze mam 2 nr i spytalam kto ma 1. I sie zaczal dym, ze babcie stoja juz od 7, ze one chote a ja nie wygladam itp itd. Przepuscilam tylko starowinke ktora akurat nic nie mowila a wyglada jakby schodzila. A po mnie reszta z nr sie zbuntowala i starsze panie musialy czekac az bedzie wolny nr.
    Podobnie wyglada w autobusach itp Tak to biegna do drzwi i sie przepychaja a jak juz wejda to nagle kulejace i biedne. Zawsze ustepowalam, ale jak moj mlody byl malutki nikt nigdy mi nie ustapil miejsca i wtedy skonczylam z uprzejmoscia.

• la_lenka Autorytet

Wysłany: 19 marca 2015, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staraczko, u Ciebie nie będzie tego typowego konfliktu.

A my mówimy o jeszcze innym, płytkowym http://www.konfliktplytkowy.ihit.waw.pl/

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 marca 2015, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki

• Wonderland Autorytet

Wysłany: 19 marca 2015, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie akurat to, że w przypadku konfliktu zajęliby się mną profesjonaliści i nie byłabym zostawiona sama sobie było dużym plusem. Tak to wiedziałam, że będę regularnie badana czy wytworzyłam przeciwciała i że przy porodzie będą wiedzieli co robić i jak zapobiec komplikacjom. Do Warszawy mam ok 3h, ale w takim wypadku wiedziałabym, że nie jeżdżę tam na darmo, ale wiadomo jak nie ma się za bardzo takiej możliwości to może być ciężko to zorganizować.
    Niestety wiedza lekarzy o konflikcie płytkowym jest prawie żadna.

<3
    MRqfp2.pngAnMUp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 marca 2015, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ja nie wiem czy chodzi o jeżdżenie do Warszawy, czy nie czasem o przeniesienie się tam na dłuższy okres czasu, np. położenie się w szpitalu.
    Dla mnie w przypadku choroby lub innych względów medycznych ważna jest możliwość wyboru specjalisty, który będzie się mną zajmował, konsultacji z kilkoma osobami, i tak dalej. Nie byłoby to możliwe w przypadku brania udziału w programie badawczym - w takim przypadku mam zapewnioną opiekę, ale nie mam możliwości decydowania o własnym leczeniu. Dla mnie to nie do przyjęcia.

Myślałam o badaniu odpłatnym, ale po rozważeniu prawdopodobieństwa zdecydowałam się nie badać.

• Wonderland Autorytet

Wysłany: 19 marca 2015, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co wiem, to tam chodzi o to, że jeśli wyjdzie konflikt, to dzwonią i można skorzystać z ich konsultacji i rodzić u nich w szpitalu (ale nie ma takiego obowiązku). Dla nich najważniejsze jest, żeby pobrać krew w określonych tygodniach ciąży, z krwi pępowinowej i po porodzie oraz żeby mogli wysłąć próbki do Szwecji (chyba). W każdym bądź razie są w kontakcie z lekarzem prowadzącym ciążę. Tak wyczytałam w jakimś wywiadzie z kierownikiem tego projektu. Ostatecznie zawsze można się z nimi skontaktować przed badaniem i dokładnie zapytać, bo na stronie podany jest numer telefonu. Wydaje mi się, że im najbardziej chodzi o to, żeby pozyskać materiał do badań, a ewentualne konsultacje to taki dodatek.
    Tak się zastanawiam, że może np jakby się z nimi dogadać to dałoby radę tą krew pobierać w punktach, tj to pierwsze badanie. Jakby mi ten konflikt wyszedł to spróbowałabym tak zrobić, jakby się nie dało to trudno.

<3
    MRqfp2.pngAnMUp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 marca 2015, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wonderland wrote:
    Z tego co wiem, to tam chodzi o to, że jeśli wyjdzie konflikt, to dzwonią i można skorzystać z ich konsultacji i rodzić u nich w szpitalu (ale nie ma takiego obowiązku).
    Quote:
    DEKLARACJA ŚWIADOMEJ ZGODY
    Wyrażam zgodę na udział w projekcie PREVFNAIT oraz na wykonanie badań
    antygenu HPA-1a płytek krwi metodami serologicznymi i genetycznymi,
    na przechowywanie pobranego ode mnie materiału biologicznego oraz
    wykorzystanie moich danych klinicznych dotyczących ciąży i okresu
    okołoporodowego w ramach projektu PREVFNAIT, z którym zostałam
    zapoznana, i innych projektów naukowych dotyczących immunizacji w ciąży.
    Po odbiór wyników zgłoszę się do Instytutu Hematologii i Transfuzjologii
    w Warszawie przy ul. Chocimskiej 5 lub do ośrodka współpracującego.
    W przypadku, gdy badania wykażą, że jestem HPA-1a ujemna, zobowiązuję się do
    zgłoszenia na dalsze badania zgodnie z harmonogramem pobrań PREVFNAIT.

• Wonderland Autorytet

Wysłany: 19 marca 2015, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, bo na pewno będą chcieli Twoją dokumentację z okresu ciąży i porodu i na to musisz wyrazić zgodę przy przystępowaniu do programu. I właśnie musisz poierać krew zgodnie z tym harmonogramem, czyli 16-21, 28, 32, 40 tc i 6 tyg po porodzie. A wyniki spokojnie przysyłają na maila i nie trzeba odbierać ich osobiście.

<3
    MRqfp2.pngAnMUp2.png
  • Wonderland Autorytet

Wysłany: 19 marca 2015, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Quote:
    Jeśli okaże się, że kobieta jest HPA-1a ujemna, musi robić badania przeciwciał. To bardzo kłopotliwe?

- Takie badania robi się mniej więcej co miesiąc, są potrzebne dla dobra kobiety i płodu. Próbki dostarczane są do nas..

Krew do tego badania także można pobrać w różnych miastach Polski?

- Oczywiście. Jednak kobiety z Mazowsza zachęcamy, żeby - w miarę możliwości - przyjechały do Instytutu, bo tu działa punkt konsultacyjny. Z każdą kobietą HPA-1a-ujemną kontaktuje się dr Uhynowska i wyjaśnia wszystkie wątpliwości, wydaje wyniki, daje zalecenia, a w przypadkach, kiedy kobieta ma przeciwciała, kontaktuje się z dr Marzeną Dębską, która zajmuje się leczeniem konfliktu płytkowego poprzez podawanie np. immunoglobuliny.

Ale to w Warszawie, a co z kobietami z innych miast? Przyjeżdżają tu?

- Bywa i tak, że przyjeżdżają. To jednak decyzja kobiety, bo na terenie całego kraju istnieją ośrodki referencyjne, które są przygotowane do prowadzenia opieki nad taką ciążą i porodem. Wiele kobiet rzeczywiście przyjeżdża jednak do Warszawy do dr Dębskiej. Wiele dzieci dzięki wykryciu u matki konfliktu płytkowego i odpowiedniemu leczeniu zostało uratowanych. Takie świadectwa rodzin, które dotknął ten problem można znaleźć na stronie internetowej założonej przez te rodziny w USA www.naitbabies.org.

Znalazłam ten wywiad, który czytałam. Tutaj cały: http://www.edziecko.pl/ciaza_i_porod/1,103306,16870234,Jestes_w_ciazy__Sprawdz__czy_nie_grozi_ci_konflikt.html?as=1

Ja to rozumiem tak, że nie musisz u nich prowadzić ciąży i nie musisz u nich rodzić, ale w razie wątpliwości najlepiej zadzwonić i porozmawiać :)

la_lenka lubi tę wiadomość

<3
    MRqfp2.pngAnMUp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 marca 2015, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cos znalazłam :)
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/7d35a0bd6fdf.jpg

‹‹ 561 562 563 564 565 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ