Wrześniówki 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyGusiak ja prawie nigdy nie odmawiam sobie tych zakazanych, jedynie te kapustne cale szczęście nie lubie za bardzo fasoli i tych strączkowych
moją zmorą były słodycze ale jakos na czekolady w ciazy nie moge patrzeć jedynie lody 
Jeden endo zakazal tych jesc drugi mowil ze z umiarem.
I tak straciłam do nich zaufanie -
nick nieaktualnyGusiak - ja tylko mówię, jak jest
Listeria to jest bakteria lodówkowa, każda z nas ma ją w swojej lodówce, ale jak dzika rozmnaża się w produktach niepasteryzowanych i surowych/wędzonych rybach i mięsach. Dlatego w ciąży zabronione są sery pleśniowe, nieświeży nabiał (a niepasteryzowanego nie wolno wcale, nawet świeżego), surowe mięso i właśnie rybki.
Milion kobiet jadało i mają się dobrze, ale to nie znaczy, że nie trzeba uważać.
Carolline lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPrzestałam sprawdzać co można w ciąży a czego nie, tyle co mama czy babcia cos nabakna np z fasolką po bretońsku ze nie jesc bo wzdyma ale mama robi taka pyszna ze trudno jej nie zjesc wiec jadlam trochę ale to bylo w 6 tyg bodajże

Przestanmy o jedzeniu pisac, każda z nas wie co bedzie jadła
ewentualnie jak bedzie wahanie nad czyms to jestem zdania ze warto tutaj zapytac bo na pewno ktoras ma fajnego lekarza który przestrzega pacjentki przed jakimis produktami 
Ide spac jutro mam wizytę
dobranoc
-
Staraczka dobranoc i powodzenia jutro

Ja też w sumie jakoś bardzo nie stosuję się do tegorocznej czego wolno, a czego nie ... tłumacze sobie, zd jak mam na coś bardzo ochotę, w sensie ze na coś czego nie wolno to maleństwo się właśnie tego domaga i musze zjeść ;pWiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2015, 21:39
-
nick nieaktualnyNo tylko od wzdęcia nikt jeszcze dziecka nie stracił, a od listeriozy - owszem
ale każda robi co uważa.
Ja też jem śledzie, bo nie mogę się powstrzymać, ale mam na uwadze, żeby były świeże, i że w razie nawet biegunki jadę na IP i mówię, co jadłam.
Paulinek lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Sigma wrote:Wędzone ryby są zabronione ponieważ często zawierają bakterie listerii, a listerioza jest niestety bardzo groźna w ciąży. Jakiś czas temu było głośno, kiedy w paczkowanych wędzonych rybach z kilku marketów znaleziono bakterie.
Dlatego ja sobie jednak odpuszczam- nie jem serów plesniowych, brie itp, ryb i mięsa surowego oraz wędzonych na zimno. Wątróbki nienawidzę a jajko na miekko jakos tez w ciąży mi nie wchodzi. Zostaje mi jeszcze mnóstwo innych pokarmów
dzis Np placki ze szpinaku i bureczki w ramach uzupełnienia zelaza- tyle tego wciagnelam, ze aż mi nie dobrze bylo po burakach;) chyba po ciąży dlugo ich nie zjem
Carolline lubi tę wiadomość

-
nick nieaktualny
-
4me wrote:Nie do końca Ci sie ubzduralo bo moja pierwsza ginekolog mowila, ze nie wolno ryb wedzonych na zimno

Oczywiscie ja tam nikogo nie przekonuje- niech kazdy robi jak sam uważa
Znowu stykamy się z różnymi przesądami, hipotezami, i teoriami, co człowiek inaczej, moja dietetyczka mi pozwoliła jeść i od początku jem rybki wędzone i nic nam nie jest. -
aldonaa wrote:I to prawda ze wedzonych na zimno produktow nie powinnysmy jesc. A makrela,szprotki czy losos wedzone sa na zimno

Ja uwielbiam tez wlasnie szynki wiejskie z mamy podworka wedzone na zimno tylko w dymie, a wiem ze tez nie za bardzo mozna. (Za niska obrobka termiczna) A to wszystko ze wzgledu na toksoplazmoze. Ale ja juz ja podobna przechodzilam wiec sobie pozwalam na male grzeszki
ja też przechodziłam toksoplazmoze i może o to chodzi, bo moja dietetyczka widziała wyniki badań, hmmm zapytam się jej przy następnej wizycie -
nick nieaktualny
-
Staraczka23 wrote:Dziewczyny a sa objawy tej tokso? Ja nie robilam badań

nie ma żadnych objawów, ja myślałam że nie mam, a potem jak zrobiłam badanie, bo mi moja ginekolog dała skierowanie na toxo, to jak zrobiłam i okazało się że przechodziłam to takie oczy zrobiła O.O, i pytania: jak, gdzie, kiedy? -
nick nieaktualnyNo wlasnie a mi lekarz nie gadal zeby zrobicLady Savage wrote:nie ma żadnych objawów, ja myślałam że nie mam, a potem jak zrobiłam badanie, bo mi moja ginekolog dała skierowanie na toxo, to jak zrobiłam i okazało się że przechodziłam to takie oczy zrobiła O.O, i pytania: jak, gdzie, kiedy?

podejrzewam ze moglam przechodzic bo jadlam tatary, jajka na miękko, kogle mogle
-
nick nieaktualny