WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie nadal prawie minus 2 kg sprzed ciąży, a 0,6 kg więcej od ostatniego ważenia, sprzed jakichś 2 tygodni. Ale to chyba święta głównie, nadal czuję się mega ociężała, znowu mi wzdęcia i zaparcia wróciły. Lekkostrawna dietka z błonnikiem już wprowadzona, może będzie lepiej. :)

Plany na dzisiaj to góra prania i może jakiś spacer. Pogoda nadal super, aż mi ciężko w domu usiedzieć.
    Wczoraj oglądałam swoje stare fotki brzucha i siebie w nowych spodniach. Oj, jednak brzuchol urósł. :D I to jakoś dziwnie, teraz mi głównie od góry wywaliło, tak spod samych piersi. Musze nowe zdjęcie zrobić to się wam pokaże :P

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • puzzel_ Nowa

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć, mam takie pytanie... czy któraś nie tyje? :P jestem w 16 tygodniu ciąży i waga ani drgnie.
    Jem raczej normalnie, ani się nie głodzę ani nie przejadam...

• Anitka201 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lenka ja wagę liczę od najniższej w ciąży tzn schudłam 5 kg i przytyłam 2 kg. Ja mam ostatnio fazę na owsiankę ze świeżym ananasem i granatem i do tego uprażone płatki migdałowe.. no pycha. Wczoraj na śniadanie koktajl z 4 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej, kawałka ananasa, pół pomarańczy, 2 suszonych moreli i odrobiny banana :-)też przepyszne :-) ale nadal praktykuję siemię lniane bo dzięki temu nie mam problemu z toaletą :-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wrocilam ze spacerku..wiecie tesciowa mi tak zaczela mowic , ze jest ciekawa ile bede miala do zrzucenia po porodzie odebralam to jakby chciala bym przytyla i zbrzydla, bo ona chuda jak patyk jest i dla niej kazdy kg to tragedia ;/
    A maz przy niej mowi, ze pieknie wygladam i chyba to ja drazni.

Ale macie racje po ciazy bede sie martwic, w koncu lubie cwiczyc i bede mogla jesc normalnie tzn warzywa i owoce, bo teraz to roznie ;p

Skarbka super ciuszki, ja wczoraj zamowilam znow w smyku i jutro ma kurier przynies a i jeszcze 3 bodziaki z allegro :)
    Musze zobaczyc co tam w 5 10 15 :)

• Anitka201 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    puzzel_ wrote:
    cześć, mam takie pytanie... czy któraś nie tyje? :P jestem w 16 tygodniu ciąży i waga ani drgnie.
    Jem raczej normalnie, ani się nie głodzę ani nie przejadam...
    Każdy organizm jest inny i widocznie Twój tak reaguje. Jeśli na badaniach wychodzi, że dziecko zdrowo się rozwija to nie masz powodów do niepokoju. Gdzieś nawet czytałam, że do 20 tygodnia nie powinno się nic przytyć :-)

• Gusiak Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie przeglądałam co tam w 5-10-15 faktyczie fajne ciuszki, po weekendzie chyba też 'sobie' coś zamówię =)

Podobno też warto popatrzeć w H&M jest ponoć -20% na ciuszki dziecięce =)

qb3c9vvjejpwrdmi.png

https://www.maluchy.pl/sl-70344.png
  • Gusiak Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misi@ po ciąży na pewnie szybko wrócisz do formy, a często nawet jest tak ze po ciąży waży się nawet mniej niż przed... wtedy dopiero Twojej teściowej się zrobi głupio =)

qb3c9vvjejpwrdmi.png

• bento Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2016, 19:59

sRUqp2.png
  • Wonderland Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skabarka, fajne ciuszki ;) ja mam już całkiem sporo, ostatnio kupiłam zestaw bodziaków z Kubusiem Puchatkiem w Tesco - z miejsca się w nich zakochałam :P raczej kupuję w neutralnych kolorach, żeby można było ubrać i chłopaka i dziewczynkę, chciaż u mnie to juz raczej nic nie powinno się zmienić :P

<3
    MRqfp2.pngAnMUp2.png
  • SweetCherryPie Ekspertka

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o tego starego konowała sprzed wczoraj to stwierdził, że test Harmony można sobie do kosza wyrzucić, bo to ani trochę wiarygodne nie jest. Owszem, zgodzę się, że jedynie amnio daje 100% pewności, ale nie po to robiłam Harmony dający 99,9% pewności, żeby teraz iść na amniopunkcję! Konsultowałam wyniki Harmony z 3 lekarzami i wszyscy się zgodzili, że syn nie ma zespołu Downa, Edwardsa i Patau! Użyję teraz brzydkiego słowa, ale wkurwia mnie żerowanie na strachu młodych rodziców i nabijanie kabzy za dodatkowe badania, konsultacje etc...

in8vzdb.png
  • Wonderland Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masz rację SweetCherry, dobrze że trochę sama też o tym wiesz i nie dajesz się tak łatwo naciągnąć. We wrześniu to wszystko zostanie Ci wynagrodzone!

<3
    MRqfp2.pngAnMUp2.png
  • Angelaa Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sweet a powiedz od czego się wogóle zaczeło że lekarze maja takie podejrzenia ?
    robiłaś prenatane w 1 trymestrze , i jaki ci ryzyko wyszło ?
    z usg i papa?

km5se6ydozmkg5fc.png
  • SweetCherryPie Ekspertka

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaa (skopiuję trochę ze swojego pamiętnika) poszłam 26 lutego na USG prenatalne, z niego wyszło :
    - CRL 5,7 cm
    - NT 2,7 mm
    - kość nosowa hipoplastyczna - 1,3 mm (lekarz wpisał brak, bo według niego jest za mała)

Oczywiście panika zasiana, lekarz mówi, że spokojnie, jeszcze można zrobić test Harmony lub Nifty, ale on poleca Harmony - zdecydowaliśmy się dosłownie w sekundę, lekarz dał też skierowanie na Pappę, którą zrobiliśmy pół godziny po tym usg.

Nie chcieliśmy od razu kłucia brzucha i ryzykowania ciąży po poprzednich dwóch poronieniach. Szybki telefon do najbliższej kliniki oferującej Harmony: dziś ma być zrobiony test i koniec! Szybko zorganizowano lekarza, który mógł nas przyjąć. Kto by nie chciał zarobić na szybko 2700 zł?

Lekarz przyjął nas profesjonalnie, zaprosił przed pobraniem krwi na USG. I ustawiał tego dzieciaka aby pomiar był IDEALNY. Trwało to długo, ale się udało. I co?
    - CRL 6,14 cm
    - NT 2,2 mm
    - kość nosowa OBECNA

W oczekiwaniu na Harmony przyszły wyniki Pappy (tylko tam były wpisane parametry z pierwszego USG: ryzyko ZD 1:41.

Byłam 3 tyg temu na kontroli kości nosowej i ładnie się świeci na USG, jest malutka bo ma ok 3 mm. Dziecko ogólnie rozwija się dobrze, a nawet rośnie dość szybko (miało ok 16 cm długości razem z nóżkami i 150 g wagi).

Czekam teraz na połówkowe.

in8vzdb.png
  • PannaB Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anitka201 wrote:
    U mnie na razie 2 kg na plusie. Myślę, że 4 kg to normalny przyrost :-) Mój brzuszek zaczyna być lekko widoczny :-) taka fajny wzgórek mi się na brzuchu zrobił :-)
    a moj na plusie 0,5 kg cos mało :P
    jupii zaczelam 5ty miesiac :)

Gusiak, skabarka lubią tę wiadomość

93839fda79.png
    9747eadb3e.png
  • PannaB Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny mam pytanie kupujecie monitor oddechu?

93839fda79.png
    9747eadb3e.png
  • Gusiak Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PannaB .. gratuluję rozpoczęcia 5 miesiąca =)

a co do monitoru oddechu... nawet się nad tym nie zastanawiałam, wiec raczej nie kupuje...

qb3c9vvjejpwrdmi.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My kupimy, juz maz chcial kupic. Znajomej dziecko mialo bezdech i wolimy tego uniknac.

• PannaB Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziekuje Gusiak:)
    ja chce kupic tylko nie wiem jaki nie znam sie kompletnie
    tez slyszalam o bezdechach i chce uniknac

93839fda79.png
    9747eadb3e.png
  • Wonderland Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też kupujemy - Angelcare z nianią elektroniczną i dwiema płytkami sensorycznymi AC401. Ma dobre opinie. Bez monitora, to chybabym siedziała non stop przy łóżeczku i sprawdzała czy wszystko jest w porządku.

<3
    MRqfp2.pngAnMUp2.png
  • Gusiak Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczelyscie pisać o tym bezdechu to az się wystraszyłam... moze jednak tez powinnam o tym pomyśleć...
    tylko właśnie na co zwrócić uwagę...

qb3c9vvjejpwrdmi.png

‹‹ 707 708 709 710 711 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ