Wrześniówki 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
U mnie nadal prawie minus 2 kg sprzed ciąży, a 0,6 kg więcej od ostatniego ważenia, sprzed jakichś 2 tygodni. Ale to chyba święta głównie, nadal czuję się mega ociężała, znowu mi wzdęcia i zaparcia wróciły. Lekkostrawna dietka z błonnikiem już wprowadzona, może będzie lepiej.
Plany na dzisiaj to góra prania i może jakiś spacer. Pogoda nadal super, aż mi ciężko w domu usiedzieć.
Wczoraj oglądałam swoje stare fotki brzucha i siebie w nowych spodniach. Oj, jednak brzuchol urósł.I to jakoś dziwnie, teraz mi głównie od góry wywaliło, tak spod samych piersi. Musze nowe zdjęcie zrobić to się wam pokaże
-
Lenka ja wagę liczę od najniższej w ciąży tzn schudłam 5 kg i przytyłam 2 kg. Ja mam ostatnio fazę na owsiankę ze świeżym ananasem i granatem i do tego uprażone płatki migdałowe.. no pycha. Wczoraj na śniadanie koktajl z 4 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej, kawałka ananasa, pół pomarańczy, 2 suszonych moreli i odrobiny banana :-)też przepyszne
ale nadal praktykuję siemię lniane bo dzięki temu nie mam problemu z toaletą
-
nick nieaktualnyWrocilam ze spacerku..wiecie tesciowa mi tak zaczela mowic , ze jest ciekawa ile bede miala do zrzucenia po porodzie odebralam to jakby chciala bym przytyla i zbrzydla, bo ona chuda jak patyk jest i dla niej kazdy kg to tragedia ;/
A maz przy niej mowi, ze pieknie wygladam i chyba to ja drazni.
Ale macie racje po ciazy bede sie martwic, w koncu lubie cwiczyc i bede mogla jesc normalnie tzn warzywa i owoce, bo teraz to roznie ;p
Skarbka super ciuszki, ja wczoraj zamowilam znow w smyku i jutro ma kurier przynies a i jeszcze 3 bodziaki z allegro
Musze zobaczyc co tam w 5 10 15 -
puzzel_ wrote:cześć, mam takie pytanie... czy któraś nie tyje?
jestem w 16 tygodniu ciąży i waga ani drgnie.
Jem raczej normalnie, ani się nie głodzę ani nie przejadam... -
Skabarka, fajne ciuszki
ja mam już całkiem sporo, ostatnio kupiłam zestaw bodziaków z Kubusiem Puchatkiem w Tesco - z miejsca się w nich zakochałam
raczej kupuję w neutralnych kolorach, żeby można było ubrać i chłopaka i dziewczynkę, chciaż u mnie to juz raczej nic nie powinno się zmienić
-
Jeśli chodzi o tego starego konowała sprzed wczoraj to stwierdził, że test Harmony można sobie do kosza wyrzucić, bo to ani trochę wiarygodne nie jest. Owszem, zgodzę się, że jedynie amnio daje 100% pewności, ale nie po to robiłam Harmony dający 99,9% pewności, żeby teraz iść na amniopunkcję! Konsultowałam wyniki Harmony z 3 lekarzami i wszyscy się zgodzili, że syn nie ma zespołu Downa, Edwardsa i Patau! Użyję teraz brzydkiego słowa, ale wkurwia mnie żerowanie na strachu młodych rodziców i nabijanie kabzy za dodatkowe badania, konsultacje etc...
-
Angelaa (skopiuję trochę ze swojego pamiętnika) poszłam 26 lutego na USG prenatalne, z niego wyszło :
- CRL 5,7 cm
- NT 2,7 mm
- kość nosowa hipoplastyczna - 1,3 mm (lekarz wpisał brak, bo według niego jest za mała)
Oczywiście panika zasiana, lekarz mówi, że spokojnie, jeszcze można zrobić test Harmony lub Nifty, ale on poleca Harmony - zdecydowaliśmy się dosłownie w sekundę, lekarz dał też skierowanie na Pappę, którą zrobiliśmy pół godziny po tym usg.
Nie chcieliśmy od razu kłucia brzucha i ryzykowania ciąży po poprzednich dwóch poronieniach. Szybki telefon do najbliższej kliniki oferującej Harmony: dziś ma być zrobiony test i koniec! Szybko zorganizowano lekarza, który mógł nas przyjąć. Kto by nie chciał zarobić na szybko 2700 zł?
Lekarz przyjął nas profesjonalnie, zaprosił przed pobraniem krwi na USG. I ustawiał tego dzieciaka aby pomiar był IDEALNY. Trwało to długo, ale się udało. I co?
- CRL 6,14 cm
- NT 2,2 mm
- kość nosowa OBECNA
W oczekiwaniu na Harmony przyszły wyniki Pappy (tylko tam były wpisane parametry z pierwszego USG: ryzyko ZD 1:41.
Byłam 3 tyg temu na kontroli kości nosowej i ładnie się świeci na USG, jest malutka bo ma ok 3 mm. Dziecko ogólnie rozwija się dobrze, a nawet rośnie dość szybko (miało ok 16 cm długości razem z nóżkami i 150 g wagi).
Czekam teraz na połówkowe.
-
Anitka201 wrote:U mnie na razie 2 kg na plusie. Myślę, że 4 kg to normalny przyrost
Mój brzuszek zaczyna być lekko widoczny
taka fajny wzgórek mi się na brzuchu zrobił
jupii zaczelam 5ty miesiacGusiak, skabarka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny