X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • AniaM Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha ale mam nadzieje ze będzie się łożysko przemieszczać z rosnieciem bobasa? Czy już któraś z was ma już wysoko?

f2w3dqk3snfrllcm.png

9aaed3c0a9.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzuls ja tez oststnio wpatrywalam sie w brzuch po posilku i nagle w miejscu gdzie czulam kopniaki tez je zobaczyłam :-)
    Ja sie zaraz szykuje do wyjścia :-) najpierw nas czeka imoreza urodzinowa mojej mamy a pozniej spotkanie ze znajomymi :-)
    moja mama specjalnie na moje życzenie robi tiramisu bez alkoholu z malinami :-) niebo w gębie :-)

Sigma lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AniaM - nom, właśnie tak jak dziewczyny wyżej pisały :)

W sumie Ciebie taki dialog rozbawił (lekarz pytający kobietę czy tniemy, czy czekamy), prawda? A to przecież jest wybór rodzącej, jeśli z dzieckiem wszystko gra - to, czy tniemy czy odcinamy, ale też czy chce mieć najpierw kontakt z dzieckiem zanim dziecko zostanie zważone i zmierzone, czy chce dziecko mieć przy sobie w pierwszych godzinach po porodzie czy woli odpocząć, i tak dalej. To jest Twoje dziecko i jego pępowina, lekarz nie powinien decydować za Ciebie - chyba, że są ku temu istotne wskazania medyczne.

• Gusiak Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AniaM wrote:
    Aha ale mam nadzieje ze będzie się łożysko przemieszczać z rosnieciem bobasa? Czy już któraś z was ma już wysoko?

Niektóre dziewczyny juz chyba maja łożysko wysoko... ale faktycznie, wraz ze wzrostem macicy lozysko powinno się przenosić ku górze, niestetg jednak nie zawsze się tak dzieje i wtedy może pojawić się problem łożyska przodujacego.

qb3c9vvjejpwrdmi.png

https://www.maluchy.pl/sl-70344.png
  • Nancy87 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja muszę zajrzeć w moje papiery ale chyba mam wpisane łożysko wysoko na tylnej ścianie.

atdce6yd8pusr0mr.png
    3i49e6ydnzlh0jxr.png
  • Wonderland Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam łożysko wysoko na ścianie tylnej.

Co do przecinania pępowiny itd, to można sobie przecież ustalić pisemnie plan porodu i personel powinien się do niego zastosować (o ile nie istnieją jakieś przeciwskazania). U nas w szpitalach z tego co słyszałam jest z tym różnie, ale warto wiedzieć jakie ma się prawa i czego można oczekiwać. W każdym bądź razie ja zamierzam sobie taki plan stworzyć, a jak będzie życie pokaże :)

Sigma lubi tę wiadomość

<3
    MRqfp2.pngAnMUp2.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2016, 19:51

la_lenka, Sigma lubią tę wiadomość

8pdp47e.png
  • Wonderland Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżuls no to super! Fajnie, że sama położna Ci o tym powiedziała. Mam nadzieję, że przy porodzie podchodzą do tego podobnie ;)

<3
    MRqfp2.pngAnMUp2.png
  • AniaM Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nono faktycznie ten plan porodu to zaskakuje ja to raczej myślam ze poród to taka masówka szczególnie jak rodzi wiele kobiet na raz no ale miło słyszeć że coś można od siebie zażądać przy Porodzie :)

f2w3dqk3snfrllcm.png

9aaed3c0a9.png
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AniaM wrote:
    dziewczyny a wy na której ścianie macie łożysko? bo ja na przedniej i ponoć doktor twierdzi ze tak umiejscowione łożysko powoduje że ruchów dziecka nie powinnam czuć tak szybko, a ja czuję naprawdę nieraz ostre kopniaki

Ja nie wiem na której ścianie mam łożysko, może się dowiem teraz w pon

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilla My wrote:
    Dziewczyny - a jakie jest wasze zdanie na temat krwi pępowinowej? Jestem bardzo ciekawa, czy macie może jakieś doświadczenie (poprzednie dziecko albo znajomi).

Sami jesteśmy niezdecydowani w tej kwestii. Wszystko, co opisuje PBKM wygląda bardzo obiecująco i ciekawie. Faktycznie jest to szansa na pomoc dziecku w przyszłości, gdyby doszło do jakiejś poważnej choroby. Z drugiej strony - koszt nas trochę przytłacza. Na samym wstępie trzeba przygotować ponad 2tys. zł. Do tego np. magazynowanie krwi do 18 r.ż. kosztuje 5500zł

Drogo :( i nas na to nie stać

relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marlenak_me wrote:
    eM ja również 140 dn, choć wczoraj na prenatalnych dowiedziałam się, że możemy urodzić zarówno pod koniec sierpnia, jak i w pierwszych 2 tyg. września.. i bądź tu mądry :p

:P to masz taki dylemat jak ja :P mnie ginekolog powiedziała 20 sierpnia ale może Pani już urodzić 6 sierpnia, a nawet 4 września o.O ??

relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie raczej się nic nie zmieni z terminem. Chyba, że dzieciak zacznie szaleć z rośnięciem. Wiem dokładnie kiedy miałam owulację, miałam bardzo krótkie cykle, więc termin z OM mi się zgadzał co do dnia terminem usg.

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • anulka20 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak właśnie się zastanawiam , że chyba zrobię sobie listę co muszę kupić przed porodem dla dziecka z ubranek, z higieny typu oliwki , dla siebie co będzie mi potrzebne oraz w domu co będzie potrzebne dla dziecka bo narazie nic nie mam :/:(

Anulka20

Synek :) Wiktor
    3jvz82c38h6gh3mk.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak ktoś wykombinuje czy znajdzie fajną listę to niech się dzieli. Ja jakoś tematu nie ogarniam, patrzyłam na kilka gotowych i tyle tego wszystkiego, że nie wiem jak to ugryźć. :(

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • anulka20 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    la_lenka wrote:
    Jak ktoś wykombinuje czy znajdzie fajną listę to niech się dzieli. Ja jakoś tematu nie ogarniam, patrzyłam na kilka gotowych i tyle tego wszystkiego, że nie wiem jak to ugryźć. :(

Dokładnie ja też narazie nie ogarniam. Niby jeszcze czas mam, ale przydałoby się jakoś za 2 miesiące zacząć kupować te rzeczy do higieny, ubranka dla siebie co będzie również potrzebne do porodu :(. la lenka a ty też jeszcze nic nie masz ubranek ani nic?

Anulka20

Synek :) Wiktor
    3jvz82c38h6gh3mk.png
  • aldonaa Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2016, 16:29

l22nhdge5b933eoh.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ubranek trochę mam. Ale takich kupowanych 10 lat temu, w fajnej okazji przy likwidacji sklepu. Obecnie kupiłam paczkę bodziaków (ale w większym rozmiarze), różowe body z Pepco do ogłoszenia płci komu trzeba (nie wiem czy w ogóle będę zakładać, dziwne jest w dotyku) i rampers w SH. Aaa, jeszcze skarpeteczki.

Tylko zupełnie nie wiem jak liczyć tego rozmiary, często niby ten sam rozmiar, a wielkość zupełnie inna, nie wiem co się sprawdzi, które ciuszki warto brać, a z czego zrezygnować. Tak samo cała reszta, czytuje o różnych gadżetach, nie wiem czym warto się zainteresować, a co będzie zbędne, każdy co innego radzi... Do tego dopiero w czerwcu damy radę zrobić remont z wygospodarowaniem miejsca na kącik dla dziecka. Na razie tylko oglądam :P

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aldonaa wrote:
    La_lenka, anulka. Jakis czas temu wrzucalam link do takiej dosc prostej listy. I wydaje mi sie ze nie jest przesadzona jak nie ktore. Oczywiscie mozna ja po swojemu zmodyfikowac. Mi odpowiada .
    Masz racje, to jest fajne, ale... brakuje mi konkretniejszego rozbicia na pory roku.
    Ja powinnam rodzić na samym początku września. Co oznacza, że równie dobrze od połowy sierpnia powinnam być gotowa (może być mega upał) albo i w drugiej połowie września (kiedy może być już jesiennie zimno). Jakoś mnie na razie przerasta jak powinnam taką listę dostosować pod własny termin. Na razie to mentalnie odkładam, kupuje jak mi się coś spodoba - pewnie dopiero koło czerwca, po remoncie, zacznę poważnie uzupełniać czego mi brakuje.

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • marlenak_me Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2015, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny dzięki za dobre rady- tantum verde, płukanka z soli i prenalen sprawiły, że jak na razie gardło już nie boli, mam nadzieję, że ból nie wróci.
    Miłego sobotniego woeczorku!

720fbe94f2.png
‹‹ 778 779 780 781 782 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ