WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
nika647 wrote:U mnie tętno na USG i trymestru też było tak wysokie, na wszystkich innych wizytach było ok, 140-150 , tylko na tej jednej było 180, więc zakładam że to że stresu. Jakie tętno było na pozostałych badaniach? Jeśli było w normie to myślę że to też Twój stres. Ta wartości pappa i HCG trzeba przeliczyć na mom, a do tego jest potrzebny Twój wiek, wagą i wiek ciąży w momencie pobrania krwi. Tylko jeśli Znajdziesz kogoś z podobnymi parametrami to można to porównać
Co do serduszka jeszcze to u mnie to tętno podniosło dwukrotnie ryzyko trisomii 13 w porównaniu do podstawowej (z wieku), było 1:2200 a zrobiło się 1:1140, niby dalej niskie ale te mnie to trochę martwiło, lekarz mój stwierdził że wg niego lepiej jest zrobić echo serca i sprawdzić skąd to tętno, czy upewnić się ze to tylko jednorazowy skok, niż sprawdzać pod kątem tej trisomii bo w niej jest wiele innych wad i widać też wady serca, a serce w USG było prawidłowe.
Na poprzedniej wizycie która była pod koniec 8 tygodnia ciazy tetno było 182 .
👩 '94 / IO,hiperprolaktynemia,jajowod niedrożny/
👨 '93 wszystko ok 👍
👱♀️ '13 naturalsik
I stymulacja pazdziernik 2021
💉 Gonal 150 , Mensinorm,Fostimon , Encorton .
🥚 - 6 . Wszystkie zdegradowały , transfer sie nie odbył 😪
II stymulacja grudzień 2021
💉 Gonal 150 , Mensinorm, Fostimon, Encorton .
🥚 10 zapłodnionych
3 x 4AA❄️❄️❄️
18.02.22 transfer ❄️(Acard,Encorton,Utrogestan,Neoparin )
5dpt cień ⏸️6dpt beta5.75 prog. 14.79.8 dpt beta 6.84
(inne labo) .Prog 11.10dpt 5.54 biochem:-(
21.04. transfer ❄️
5dpt cień ⏸️
Beta 5dpt 1.25
Beta 6dpt 0.44
11.01.23 transfer 😍😍
4dpt ⏸️
5dpt beta 23,09 mIU/ml , progesteron 8,39 ng/ml.
7dpt beta 72,25 mIU/ml , Progesteron 29,92 ng/ml
12dpt beta 798,3 mIU/ml ,progesteron 12,27 ng/ml
27dpt mamy ❤️
-
Papatkiiii wrote:Na poprzedniej wizycie która była pod koniec 8 tygodnia ciazy tetno było 182 .
-
Ja teraz przed badaniami zawsze próbuje się jakoś uspokajać, melisa zamiast kawy, mniej cukrow, bo ja dziecko wariuje w brzuchu i np bawi się pępowina to tętno też skacze.
-
Postaram się totalnie wyluzować przed wizytą, o niczym nie myśleć. Planuje zakup detektora tetna , żeby skontrolować tetno w warunkach domowych . Tylko nie wiem czy te sprzęty są godne zaufania , może któraś z kobitek używa takiego cuda ?
nika647 lubi tę wiadomość
👩 '94 / IO,hiperprolaktynemia,jajowod niedrożny/
👨 '93 wszystko ok 👍
👱♀️ '13 naturalsik
🥚 10 zapłodnionych
3 x 4AA❄️❄️❄️
21.04. transfer ❄️
5dpt cień ⏸️
Beta 5dpt 1.25
Beta 6dpt 0.44
11.01.23 transfer 😍😍
4dpt ⏸️
27dpt mamy ❤️
-
Papatkiiii wrote:Postaram się totalnie wyluzować przed wizytą, o niczym nie myśleć. Planuje zakup detektora tetna , żeby skontrolować tetno w warunkach domowych . Tylko nie wiem czy te sprzęty są godne zaufania , może któraś z kobitek używa takiego cuda ?
Umka lubi tę wiadomość
-
Detektor mam jumper, ale i obawiam się że na miarodajne wartości tętna może być jeszcze za wcześnie. Echo serca można zrobić dopiero po 18 tyg. Ja myślę że detektor to tak po 16 tyg powinien umożliwić już odnalezienie tętna za każdym razem, ale nie wiem jak jest z tymi wartościami. U mnie pokazuje takie ok. 140.
-
nika647 wrote:Detektor mam jumper, ale i obawiam się że na miarodajne wartości tętna może być jeszcze za wcześnie. Echo serca można zrobić dopiero po 18 tyg. Ja myślę że detektor to tak po 16 tyg powinien umożliwić już odnalezienie tętna za każdym razem, ale nie wiem jak jest z tymi wartościami. U mnie pokazuje takie ok. 140.
nika647 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny jak Wam mija weekend ? 😊 dziś taka piękna pogoda 😍😍
-
Dziewczyny, mam pytanko, zauważyłam dziś że z obu piersi wycieka mi taki bezbarwy płyn, nie jest tego dużo, czy to normalne ? Czytałam w necie że może być to tzw siara ale ze tak szybko ? Mamusie które już macie dzieciaczki miałyście tak w poprzednich ciążach ?
-
Hej. Ja dogorywam, myślałam że juz po przeziębieniu a od wczoraj jeszcze gorzej, kaszel masakryczny, ratuje się nebulizacja. I okropny ból głowy.
Ja już miałam takie wrażenie w I trym. ze sutki są mokre. Jak leci z obu piersi to myślę ze to mleko. Co prawda nie miałam w pierwszej ciąży, a w drugiej karmiłam syna i miałam wręcz zanik mleka. Ale myślę że w drugim trymestrze to już moze się zdarzyc. -
Wybaczcie przez weekend mnie nie było ale już biegnę z odpowiedzią co ma witamina K do żółtaczki....
Witamina K jest rozpuszczalna w tłuszczach i wszędzie są opisywane objawy jej przedawkowania – niedokrwistość hemolityczna, żółtaczka, w skrajnych przypadkach uszkodzenie wątroby lub nasilona żółtaczka powodująca uszkodzenie mózgu.
Lekarze pediatrzy przy wprowadzaniu preparatów witaminy K nieraz obserwują pojawienie się u małych niemowląt nasilonych kolek, które ustępują po przynajmniej kilkudniowym odstawieniu preparatu.
Maleństwa nie zawsze dają sobie radę z dużą dawką witaminy K i wątroba nie wyrabia prowadząc do żółtaczki i innych powikłań....
Ja nie mówię, że zawsze! i nie mówię że tylko po tym! ale jednak to właśnie ta witamina ma największy wpływ na zaburzenie pracy wątroby dziecka....
Da się zaradzić przedawkowaniu witaminy K i zrobić np badanie USG jamy brzusznej maleństwa... Ja nie powiedziałam że nie podam dziecku wg tej witaminy.... Podam w dawce doustnej mniejszej niż podają jednorazowo domięśniowo.... Ale myślę, że jak kogoś temat zainteresuje to znajdzie odpowiednie informacje i wyrobi sobie swoje zdanie na ten temat i jak najbardziej rozumiem że nie każdy musi się ze mną zgadzać, nie zawsze moja racja jest racniejsza o racji innych ale takie mam właśnie zdanie...
Myślę że udało mi się choć troszkę to wyjaśnić jak nie to polecam zasięgnąć w głębiny internetu i poszukać interesujących was informacji
-
Muszka1, mnie możesz dopisać z datą na 22.09
Ja dziś pewnie dostanę w końcu wyniki pappy, zobaczymy jakie mi ryzyka wyjdą jutro idę skontrolować moją nogę z zakrzepicą - nic już nie boli więc zakładam że jest ok, ale też oswajam się z myślą że heparyna raczej zostanie ze mną do porodu.
Wiosennie zaczął się ten tydzień i oby tak już zostało dobrego dnia dla Was!Muszka1 lubi tę wiadomość
-
Przesunęli mi konsultacje z genetykiem na dzisiaj , wyniki PAPPY i HCG wolna podjednostka beta już jest . Ale nie jestem pewna czy dotarł już do tej Pani opis usg prenatalnego👩 '94 / IO,hiperprolaktynemia,jajowod niedrożny/
👨 '93 wszystko ok 👍
👱♀️ '13 naturalsik
🥚 10 zapłodnionych
3 x 4AA❄️❄️❄️
21.04. transfer ❄️
5dpt cień ⏸️
Beta 5dpt 1.25
Beta 6dpt 0.44
11.01.23 transfer 😍😍
4dpt ⏸️
27dpt mamy ❤️
-
Papatkiiii wrote:Przesunęli mi konsultacje z genetykiem na dzisiaj , wyniki PAPPY i HCG wolna podjednostka beta już jest . Ale nie jestem pewna czy dotarł już do tej Pani opis usg prenatalnego
-
Anetaaa7 wrote:Super będziesz się krócej martwić! 3 mam kciuki, polecam Ci melisę z pigwa z herbapolu bardzo smaczna😉
Z chęcią posmakuje uwielbiam melisę, kupuje w Lidlu taka z truskawka :-*👩 '94 / IO,hiperprolaktynemia,jajowod niedrożny/
👨 '93 wszystko ok 👍
👱♀️ '13 naturalsik
🥚 10 zapłodnionych
3 x 4AA❄️❄️❄️
21.04. transfer ❄️
5dpt cień ⏸️
Beta 5dpt 1.25
Beta 6dpt 0.44
11.01.23 transfer 😍😍
4dpt ⏸️
27dpt mamy ❤️
-
Cześć Dziewczyny!☀️🌼🌸
Oby ten dzień był dla każdej z Nas udany ☺️
Dziś wieczorem mam prenatalne,więc dopiero późno się odezwę 😘☺️
Póki co jestem pozytywnie nastawiona ☺️pewnie stresik wjedzie za kilka godzin 🙈
Miłego dnia!LILA_33, bebag, Muszka1 lubią tę wiadomość
I procedura
11.'22
1. Transfer nieudany ❌️
01.'23
2. Transfer ❄️ udany🩷
01.10. córeczka 3700g 61cm💗
II procedura
09.'24
❄️
10.'24
Transfer -Cb
III procedura
11.'24
❄️❄️
12.'24
7dpt 90,4 11dpt 261,4 15dpt 1233
28dpt mamy serduszko -
Dziewczyny kciuki za wizyty, badania i wyniki❤️
Tak, wyczekana wiosna przyszła, a ja jak zwykle zaczynam ja od choroby 🙈 to już chyba moja tradycja 😅