X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
Odpowiedz

WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023

Oceń ten wątek:
  • Anetaaa7 Przyjaciółka

Wysłany: 21 marca 2023, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nika647 wrote:
    Jak masz wyniki z krwi idąc na USG to wylicza od razu, jeśli jest pobranie w dzień USG to trzeba poczekać.
    Dziwne, że nie wyliczą bez biochemii lekarz, który mnie badał mówił, że ma ona marginalne znaczenie.

• Muszka1 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2023, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do acardu - jestem alergikiem i ciągle leje mi się na wiosnę z nosa- no i niestety pojawia się od czasu do czasu krew, ale.nie to że się "leje" krew z nosa tylko widzę ją na chusteczce jak wydmucham nos. Co do reszty to nic mi się nie dzieje. Plus podobno jest ważne że acard bierze się zawsze na noc. Dwóch lekarzy mi to podkreślało :)
    Wczoraj nie zażyłam xonvei na wymioty - zobaczymy jak mi dzisiaj pójdzie...

nika647 lubi tę wiadomość

age.png
  • zosiasamosia Autorytet

Wysłany: 21 marca 2023, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierwszy dzień wiosny witam podwójnie. Zaczynamy z Kropką (już chyba zostanie dziewczynka, coraz bardziej się do tego przyzwyczajam) 17 tydzień 🥰🥰🥰

Jeszcze dwa tygodnie do kolejnej wizyty, zdecydowanie miesiąc między badaniami to dla mnie za długo.

Głowa dalej pobolewa, mam nadzieję że szybko to minie.
    Nie mam motywacji do ćwiczeń, mam takiego lenia że podziwiam Was dziewczyny że macie tyle samozaparcia, że ćwiczycie.

Nadziejka30, Umka lubią tę wiadomość

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2023, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anetaaa7 wrote:
    Dziwne, że nie wyliczą bez biochemii lekarz, który mnie badał mówił, że ma ona marginalne znaczenie.
    Każdy lekarz ma inne podejście, mój nigdy nie wyliczał bez ale przychodziłam w poprzednich ciążach od razu z biochemia na USG wiec miałam wszystko od razu. Tylko wtedy robiłam prywatnie u mojego lekarza prowadzącego. A teraz na NFZ we Wrocławiu i u miałam pobranie w tej sam dzień co badanie, a wynik na maila. Czytałam że dokładność badania w samym USG to 70 % z biochemia to 80%. Więc rzeczywiscie biochemia to tylko taki dodatek, ale bywa że przy dobrym USG wychodzi kiepska biochemia i lekarz kieruje do jakiegoś dalszego postępowania, jeśli dojdzie do tego wiek i jakieś inne wskazania to może wyjść nawet wysokie ryzyko przy dobrym usg

age.png
    3 ciąża - chłopiec - Bruno termin 4 września
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • bebag Autorytet

Wysłany: 21 marca 2023, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anetaaa7 wrote:

Istotą testu pappa jest połączenie wyników usg z biochemią. Jak ktoś robi tylko usg I trymestru, to ryzyka lekarz poda tylko na podstawie usg, ale test pappa to usg+biochemia :)

zosiasamosia, ja też nie ćwiczę choć staram się sporo spacerować ;) najbardziej brakuje mi roweru, mogłabym po córkę na rowerze jezdzic, ale na sciezkach rowerowych jest walka o życie i chyba nie czuje się gotowa do niej stanąć ;) rower chyba w ogóle średnio wskazany w ciąży?

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2023, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bebag wrote:
    Istotą testu pappa jest połączenie wyników usg z biochemią. Jak ktoś robi tylko usg I trymestru, to ryzyka lekarz poda tylko na podstawie usg, ale test pappa to usg+biochemia :)

zosiasamosia, ja też nie ćwiczę choć staram się sporo spacerować ;) najbardziej brakuje mi roweru, mogłabym po córkę na rowerze jezdzic, ale na sciezkach rowerowych jest walka o życie i chyba nie czuje się gotowa do niej stanąć ;) rower chyba w ogóle średnio wskazany w ciąży?
    Mój lekarz w każdej ciąży powtarzał mi już na początku że żadnego rowery, wrotek i rolek🤪 w pierwszych nie jeździłam bo nawet nie miałam dobrego roweru, tylko jakiś stary, ale w tamtym roku kupiłam i na początku tej ciąży pojechałam jeszcze nim raz czy dwa do biura, ale tak mi się zakrecilo w głowie na zakręcie że zrozumiałam o co chodzi w tym zakazie. Zawroty głowy i zmieniający się środek ciężkości jak rośnie brzuch

bebag lubi tę wiadomość

age.png
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 21 marca 2023, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja niestety nie ćwicze raz ze brak czasu praca i dom zajmują całe dnie, a dwa przy każdym większym wysiłku astma mi się nasila :(

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2023, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka1 wrote:
    Co do acardu - jestem alergikiem i ciągle leje mi się na wiosnę z nosa- no i niestety pojawia się od czasu do czasu krew, ale.nie to że się "leje" krew z nosa tylko widzę ją na chusteczce jak wydmucham nos. Co do reszty to nic mi się nie dzieje. Plus podobno jest ważne że acard bierze się zawsze na noc. Dwóch lekarzy mi to podkreślało :)
    Wczoraj nie zażyłam xonvei na wymioty - zobaczymy jak mi dzisiaj pójdzie...
    Trzymam kciuki za odstawienie xonvei, ja jeszcze łykam, ale myślę że moje mdłości nasila teraz kaszel, jak przejdzie to odstawiam, tzn odstawiam jak skończę opakowanie, jeszcze 10 szt zostało😄

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • bebag Autorytet

Wysłany: 21 marca 2023, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi mdłości prawie przeszły, jeszcze coś tam trochę muli, ale jem małe porcje i w sumie jest ok :) od tygodnia nie wymiotowałam :D za to teraz mam atrakcje jelitowe - ale to akurat reakcja na żelazo, bez względu na to jaki preparat biorę, zawsze mam tak samo :/

age.png
  • Kiarka Autorytet

Wysłany: 21 marca 2023, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też jeszcze łykam xonvee, zostałam na 1 tabletce, wczoraj wieczorem zapomniałam wziąć i dzisiaj juz zwróciłam śniadanie 🥴 Więc jeśli doktorka pozwoli to chciałabym jeszcze brać dalej. Dziś zaczynamy 16 tydzień ❤️ Nie mogę się doczekać aż poczuje ruchy maleństwa 🥰

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2023, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj tak, żelazo to nieprzyjemna sprawa, u mnie każda forma powoduje zaparcia, na szczęście ja nie muszę brać duzych dawek, tzn nie musiałam, pod koniec ciąży robią mi się siniaki, tak z niczego🤷 i wtedy wdrażam większą dawkę żelaza plus Wit. c

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • niezapominajk_aa Autorytet

Wysłany: 21 marca 2023, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja aktualnie szukam czegoś z kompleksu witamin, po czym nie będzie mi tak niedobrze jak po puerii uno. Stawiam, że to te oleje rybie w kapsułkach, czy któraś z Was zażywa Omegamed Optima Forte? :)

Muszka1 lubi tę wiadomość

age.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2023, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zażywam omegamed dha :) dodatkowo witaminy - nadal pregna start. Omegi w tych omegamed są z alg, w ogóle mi się po nich nie odbija, rewelacja. Potem przejdę na te omegamed optima forte, póki co nie biorę preparatów z żelazem bo wyniki żelaza mam bardzo dobre :)

age.png

Wysłany: 21 marca 2023, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka1 wrote:
    Ja zażywam omegamed dha :) dodatkowo witaminy - nadal pregna start. Omegi w tych omegamed są z alg, w ogóle mi się po nich nie odbija, rewelacja. Potem przejdę na te omegamed optima forte, póki co nie biorę preparatów z żelazem bo wyniki żelaza mam bardzo dobre :)

No z tego co widziałam to już nie mają żelaza, dlatego skłaniam się ku nich :)

age.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2023, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oooo skoro tak to pewnke też się na nie przestawię. Dla mnie witaminy z olejem rybim to jest dramat i odbijanie rybą przez pół dnia 😀 miałam próbkę pregna plus - nie dość że dha tylko 200mg to i tak mi się odbijało

age.png

Wysłany: 21 marca 2023, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka1 wrote:
    Oooo skoro tak to pewnke też się na nie przestawię. Dla mnie witaminy z olejem rybim to jest dramat i odbijanie rybą przez pół dnia 😀 miałam próbkę pregna plus - nie dość że dha tylko 200mg to i tak mi się odbijało

No ja szczerze mówiąc nie miałam pojęcia, że może to być tak uciążliwe i okropne uczucie, dlatego teraz koniecznie muszę się przestawić na coś bez olei rybnych. Chyba się skuszę na Omegamed Optima Forte, wydaje się najlepsze z wszystkich dostępnych bez rybich olejów :)

age.png
  • bebag Autorytet

Wysłany: 21 marca 2023, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę omegamed - moim zdaniem te preparaty są super, nic się po nich nie odbija, żadnych rewolucji żołądkowych :)

niezapominajk_aa lubi tę wiadomość

age.png
  • zosiasamosia Autorytet

Wysłany: 21 marca 2023, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostałam ostatnio za 1 zł do pregny start tabletki: DOZ PRODUCT Pregnalife DHA z alg

Mi się nic nie dzieje po tabletkach ale też nie mam od początku żadnych problemów z nudnościami. Więc nie wiem czy moja opinia będzie pomocna. W każdym razie niczym mi się nie odbija. No i dha jest z alg

niezapominajk_aa lubi tę wiadomość

age.png
  • strigo Autorytet

Wysłany: 21 marca 2023, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kończę opakowanie Femibion 2. Myślałam, żeby przejść na tę Puerię bo wychodzi korzystniej cenowo.

I właśnie wykupiłam NIFTY Pro :D
    Czekam na telefon i umawiam pobranie :)
    I nadal czekam na telefon z kliniki jak moje wyniki PAPPA - już minął tydzień wczoraj, także siedzę jak na szpilkach :)

Odebrałam też w weekend moją poduszkę z allegro - polecaną tutaj.
    Dzisiaj spałam z nią pierwszy raz i jest SUPER!!!

Nadziejka30, Umka lubią tę wiadomość

preg.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2023, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masz możliwość pokazać zdjęcie jak wyglada w realu? :D

age.png
‹‹ 141 142 143 144 145 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ