X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
Odpowiedz

WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023

Oceń ten wątek:
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 23 marca 2023, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to mogło być to :D ja właśnie czuję takie coś jakby mi ktoś od środka po brzuchu palcem delikatnie smyrał albo czuję takie rwanie za pępek (wtedy podobno bawi się pępowiną)

ja myślałam że to od gazów i wzdęć ale wczoraj jak gadałam z lekarzem to kazała mówić jak coś będę czuć i mówiła że tak wtedy maluch się najbardziej przeciąga :)

więc ewidentnie mojej małej kluseczce zaczyna brakować już miejsca i już nie ma takiego pola do przeciągania się żebym nie poczuła :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2023, 08:57

age.png
  • bebag Autorytet

Wysłany: 23 marca 2023, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anetaaa7 wrote:
    Ja nie lubię chodzić do lekarzy, najchętniej nie chodziłabym w ogóle. Wizyty mam co 4 tyg jak większość z Was ale np jak byłam 14 marca na prenatalnych to już do prowadzącego nie pójdę w tym miesiącu, wyniki badań mam dobre więc nie widzę potrzeby. Każda wizyta u lekarza tak mnie stresuje, że od rana nie mogę spać i mam roztrój żołądka wątpię żeby któraś z Was jeszcze tak miała... jestem dziwna 🤣 z wyprawki jeszcze nic nie kupiłam, mam wciąż mam wewnętrzne obawy☹️ ale mam postęp bo powiedziałam małej stwierdziła, że żartuję a później że dziewczynaka będzie miała na imię Ania jak ona a chłopiec Anelek też jak ona 🤣

Mam tak samo z lekarzami, tzn nie lubię chodzić :D nie stresuje mnie to jakoś bardzo ale za wizytami nie przepadam więc raz na miesiąc to dla mnie ok :D a i tak ciągle mi wjeżdżają jakieś dodatkowe wizyty, a to endokrynolog a to usg piersi, a to doppler 🙈 No nie lubię tego, w ogóle ciąża to nie jest dla mnie jakiś najlepszy czas życia, także byle do września :D

age.png
  • Acmvj Ekspertka

Wysłany: 23 marca 2023, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, trochę mnie tutaj nie było, bo robiłam sobie małą przerwę od wirtualnego świata. Sporo się u nas wydarzyło w tym czasie. Na początku marca mieliśmy badania prenatalne, które wyszły bardzo dobrze, ryzyka niziutkie, bo T21 1: 14499, T18:<1:20000 i na T13 <1:20000, ale za to w wyniku dodatkowych badań w kierunku preeklampsji i wewnątrzmacicznego zahamowania wzrastania płodu ryzyka wyszły bardzo wysokie i wysokie, tj 1:38 i 1:276. W związku z tym zamiast 75mg acardu przyjmuję już 150 i na 2 prenatalnych mam zalecenie poszerzenia diagnostyki o badanie indeksu sFit-1/PlGF, żeby dokonać dalszej oceny ryzyka zespołów łożyskowych. Niestety Pani doktor nie zdradziła nam płci podczas tych badań. We wtorek miałam wizytę u swojego lekarza prowadzącego i też nie był skłonny na początku do powiedzenia płci, ale jak ujrzał obraz z USG to nie miał wątpliwości, że w moim brzuchu gości malutki chłopiec, który waży już około 110g :)
    PS. Kalendarz chiński u nas się nie sprawdził

Zazdroszczę Wam, że już czujecie ruchy, ale u mnie chyba trochę na to trzeba będzie poczekać po pierwsze ze względu na pierwszą ciążę a po 2 mam łożysko na przedniej ścianie co też podobno ten moment opóźnia.

Co do wyprawki to jesteśmy w czarnym lesie, ale ja myślę, że kupimy praktycznie wszystko na raz w maju/czerwcu, bo w lipcu już bym chciała mieć wszystko gotowe.

Muszka1, Umka lubią tę wiadomość

preg.png
  • zosiasamosia Autorytet

Wysłany: 23 marca 2023, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spuromix wrote:
    to mogło być to :D ja właśnie czuję takie coś jakby mi ktoś od środka po brzuchu palcem delikatnie smyrał albo czuję takie rwanie za pępek (wtedy podobno bawi się pępowiną)

ja myślałam że to od gazów i wzdęć ale wczoraj jak gadałam z lekarzem to kazała mówić jak coś będę czuć i mówiła że tak wtedy maluch się najbardziej przeciąga :)

więc ewidentnie mojej małej kluseczce zaczyna brakować już miejsca i już nie ma takiego pola do przeciągania się żebym nie poczuła :D

No właśnie. Nie umiałam tego nazwać. Ale też właśnie takie prądy od pępka+ te łaskotanie.
    Będę się teraz na tym skupiać 🥰 dobrze że mam tu Was, bez Was czuje że byłabym zielona do samego porodu 🤗

age.png

Starania o drugie serduszko
    11.2024-02.2025 przywracanie owulacji

27.03 -31dc owulka
    08.03 cień cienia
    09.03 beta 59, 60
    11.03 beta 204,70 (przyrost 245,8%)
    17.04 beta 1211,30 🥺🥺
    19.04 beta 1747...
    08.05 pierwsza wizyta
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2023, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam łożysko na przedniej ścianie więc pewnie tak szybko nie poczuje :(
    Acmyj na kiedy masz termin? Dopiszemy was z maluchem :) chłopcy znów mają prowadzenie! Kalendarz chiński wymiata, póki co się wszystkim sprawdza 😅

age.png
  • niezapominajk_aa Autorytet

Wysłany: 23 marca 2023, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka1 wrote:
    Acmyj na kiedy masz termin? Dopiszemy was z maluchem :) chłopcy znów mają prowadzenie! Kalendarz chiński wymiata, póki co się wszystkim sprawdza 😅

Acmyj napisała że jej się nie sprawdził 😅 a już też się cieszyłam że może się doczekam dziewczynki, tak jak mi pokazuje kalendarz 😅😅

age.png

👶🏼🔜 09.2025
  • Acmvj Ekspertka

Wysłany: 23 marca 2023, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka1 wrote:

No(nie)stety u nas kalendarz chiński się nie sprawdził, ale spoko ja zawsze jestem wyjątkiem potwierdzającym regułę :D

Jak możesz to wpisz mnie proszę na 17.09.2023:)

niezapominajk_aa lubi tę wiadomość

preg.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2023, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O to źle doczytałam 😅 już was dopisuję 😊

age.png
  • LILA_33 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2023, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spuromix wrote:
    ja mam kolejną za 4 tygodnie :) dajemy maluchowi nabrać pewności siebie żeby pokazał co tam ma :D wczoraj wiercipiętka nie dała nam takiej możliwości :D boję się że już takie ruchliwe zostanie do końca ciąży i da mi popalić :P

no i czuję już 1 ruchy <3 wczoraj mi je potwierdziła przy USG

Ale super ze czujesz ruchy 😊 ja czasem mam wrażenie jakby ktoś mnie pstrykał palcami od środka brzucha 🙈 czasem się to powtarza ale nie jest to codziennie, wiec nie mam pojęcia czy to to 🤷‍♀️

A wizyty mamy co 4 tygodnie, napoczątu mieliśmy co 2 tyg, a teraz co 4 tyg.

age.png

Od 2020 r. Starania o pierwsze👶
    09/2020 💔

Maj 2022 - pierwsza IUI ...❌
    Czerwiec 2022 - druga IUI...❌
    09/2022 - histeroskopia - usunięcie polipa

09/2023 nasze największe szczescie jest już na świecie 💖
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2023, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na początku miałam co tydzień-dwa 🤣 teraz mam co 3 plus dojdą połówkowe to się bardziej zagęści. Pod koniec ciąży znów podobno co dwa a sama koncowka to co tydzień 😅 Ja jak za długo nie jestem u lekarza to mi głupoty przychodzą do głowy więc wolę być czesto.
    A dziewczyny myślałyście o łóżeczku dla niemowlaka? Dostawka czy osobno stojące ?

Umka lubi tę wiadomość

age.png
  • strigo Autorytet

Wysłany: 23 marca 2023, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wizyty raz w miesiącu, myślę, że to wystarczająca częstotliwość.
    Dobrze się czuję, nic mi nie dolega, żadnych wskazań by badać się częściej.

I tak mam wrażenie, że latam co chwila na jakieś badania.

Z tymi wynikami PAPPA zadzwonię dzisiaj bo bez przesady! 2 tygodnie mnie będą trzymać? :/

Umka lubi tę wiadomość

preg.png
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 23 marca 2023, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ha żeby nie było że nic nie kupuje to kupiłam podpaski poporodowe także juz coś mam :)
    Szaleństwo wiem :)
    Moja koleżanka z terminem na lipiec teraz jej wyszło że dziecko prawdopodobnie będzie miało zespół Downa. Płaczę dzisiaj razem z nią. Niby to nie wyrok ale ja chyba sama nie wiem jakbym sobie poradziła z taką wiadomością.

age.png
  • Kiarka Autorytet

Wysłany: 23 marca 2023, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nawet nie pomyślałabym wcześniej, że w ciąży tyle badań co chwila 🥴 a teraz mam jeszcze dwa razy w miesiącu wizyty u diabetologa to się cieszę, że do ginekologa mam tylko raz na miesiąc, zwłaszcza, że mamy do niego 80km więc dla mnie to już wyprawa 😜

A co do ruchów maleństwa to nie mam pojęcia czy to już on 😃 Od kilku dni czuje tak jakoś raz dziennie coś nad spojeniem, ale jelita zawsze mi bulgotają więc nie myślałam na początku, że to może być dzidziuś. Ale to jest takie inne uczucie, trochę takie bulgotanie z łaskotaniem i gdy powiedziałam o tym mężowi i pokazałam gdzie, to się śmiał, że tam przecież jelit bym nie czuła i to musi być dzidziulek 😜

eweljina lubi tę wiadomość

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2023, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tkpom wrote:
    Ha żeby nie było że nic nie kupuje to kupiłam podpaski poporodowe także juz coś mam :)
    Moja koleżanka z terminem na lipiec teraz jej wyszło że dziecko prawdopodobnie będzie miało zespół Downa. Płaczę dzisiaj razem z nią. Niby to nie wyrok ale ja chyba sama nie wiem jakbym sobie poradziła z taką wiadomością.
    A wiedziała wcześniej że może tak być? Wyszło coś w prenatalnych?

age.png
    3 ciąża - chłopiec - Bruno termin 4 września
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2023, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LILA_33 wrote:
    Ale super ze czujesz ruchy 😊 ja czasem mam wrażenie jakby ktoś mnie pstrykał palcami od środka brzucha 🙈 czasem się to powtarza ale nie jest to codziennie, wiec nie mam pojęcia czy to to 🤷‍♀️

A wizyty mamy co 4 tygodnie, napoczątu mieliśmy co 2 tyg, a teraz co 4 tyg.
    Tak, takie pstryknięcia to napewno to😄 takie mini mini kopniaczki, dla odroznienia gazy w jelitach to odczucie bardziej ciągle, tzn trwa dłużej, a ruchy dziecka to takie pojedyncze pstryczki właśnie🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2023, 13:10

LILA_33 lubi tę wiadomość

age.png
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2023, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka1 wrote:
    Ja na początku miałam co tydzień-dwa 🤣 teraz mam co 3 plus dojdą połówkowe to się bardziej zagęści. Pod koniec ciąży znów podobno co dwa a sama koncowka to co tydzień 😅 Ja jak za długo nie jestem u lekarza to mi głupoty przychodzą do głowy więc wolę być czesto.
    A dziewczyny myślałyście o łóżeczku dla niemowlaka? Dostawka czy osobno stojące ?
    UJ nas sprawdziły się tylko dostawki, moje dzieci do tej pory śpią z nami, odkładanie niemowlaka do osobnego łóżeczka przy karmieniu piersią to była dla mnie udręka🙈 więc wolałam mieć blisko. W sumie córki to już nawet do tej dostawki nie wkładałam tylko miałam barierkę na brzegu łóżka i ona spala od strony barierki, koło mnie, potem syn i tata na brzegu 😄
    Teraz już się w piątke nie zmieścimy więc albo jakoś przekonam starszaki żeby już spały w swoim pokoju albo bedzie właśnie dostawką przy łóżku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2023, 13:14

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • niezapominajk_aa Autorytet

Wysłany: 23 marca 2023, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też dziś "zaszalałam" i kupiłam dosłownie parę ciuszków, na promce w 5-10-15 😅😅

LILA_33, Umka, Nadziejka30 lubią tę wiadomość

age.png

👶🏼🔜 09.2025
  • Papatkiiii Autorytet

Wysłany: 23 marca 2023, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, które transferowaly na cyklu sztucznym . W 12 tyg odstawialyscie proga , czy później sprawdzalyscie poziom progesteronu?

👩 '94 / IO,hiperprolaktynemia,jajowod niedrożny/
    👨 '93 wszystko ok 👍
    👱‍♀️ '13 naturalsik
    I stymulacja pazdziernik 2021
    💉 Gonal 150 , Mensinorm,Fostimon , Encorton .
    🥚 - 6 . Wszystkie zdegradowały , transfer sie nie odbył 😪
    II stymulacja grudzień 2021
    💉 Gonal 150 , Mensinorm, Fostimon, Encorton .
    🥚 10 zapłodnionych
    3 x 4AA❄️❄️❄️

18.02.22 transfer ❄️(Acard,Encorton,Utrogestan,Neoparin )

5dpt cień ⏸️6dpt beta5.75 prog. 14.79.8 dpt beta 6.84
    (inne labo) .Prog 11.10dpt 5.54 biochem:-(

21.04. transfer ❄️
    5dpt cień ⏸️
    Beta 5dpt 1.25
    Beta 6dpt 0.44

11.01.23 transfer 😍😍
    4dpt ⏸️
    5dpt beta 23,09 mIU/ml , progesteron 8,39 ng/ml.
    7dpt beta 72,25 mIU/ml , Progesteron 29,92 ng/ml
    12dpt beta 798,3 mIU/ml ,progesteron 12,27 ng/ml
    27dpt mamy ❤️

preg.png
  • strigo Autorytet

Wysłany: 23 marca 2023, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tkpom wrote:
    Nie zazdroszczę takiej informacji.
    Jedynie doradzę, żeby jak najszybciej sprawdzili jeszcze dokładnie serduszko dziecka! Nie tylko u gin prowadzącego.

Niestety na zespół downa nie mamy żadnego wpływu. Jeśli jest to zostaje praca z dzieckiem i rehabilitacja. Jeszcze zależy w jakim stopniu, a tego też przez dłuższy czas nie da się określić niestety... Najgorsze w tym są chyba te wszystkie współwystępujące często choroby :(

preg.png
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 23 marca 2023, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nic właśnie nie wyszło w prenatalnych badaniach teraz lekarz na usg 3d się zorientował że coś jest nie tak. Nie ma możliwości pomyłki bo to najlepszy specjalista w dziedzinie usg. Właśnie ten lekarz dużo was wychwytuje których nie widzą inni lekarze. Ja też dzisiaj idę do niego na prywatne usg tak kontrolnie.

nika647 lubi tę wiadomość

age.png
‹‹ 146 147 148 149 150 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ