WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Mad.zia wrote:Hej dziewczyny ja z innym pytaniem odnośnie badań na tarczyce. Ponieważ nigdy nie miałam kłopotów z tarczyca to nie wiem jak sie badać. Na początku ciąży wyszła mi nadczynność a zaraz potem niedoczynnosc i biorę tabletki Euthyrox codziennie rano. Natomiast mam pierwsza wizytę kontrolna u endokrynologa i muszę zrobić badanie FT4, TSH i receptorn TSH powiedzcie mi czy ja mam rano nie brać tej tabletki przed badaniem tylko po?
Przed badaniem nie bierz tabletki i zrób badanie na czczoMad.zia lubi tę wiadomość
-
Tkpom - z tymi śpiącymi w jednej pozycji dziećmi to się nie zgodzę, moje mocno wierzgaly nogami i obracały się (nieświadomie) na boki.
-
Dla własnego spokoju pewnie zdecydujemy się na śpiworek 😊 Wiadomo, może i 99 dzieciom na 100 nic się nie stanie od kołderki,otulaczy i innych poduszek ale nie ma się co sugerowac że skoro czyjeś dziecko tak spało i żyje to od razu znaczy że to jest bezpieczne 🙈 jeśli któraś kupowała już śpiworek to poproszę o podpowiedź jaka grubość, bo oczywiście widzę że są różne rodzaje
Umka, Kiarka lubią tę wiadomość
-
Moim zdaniem do spania najfajniejszy lekki śpiworek. Taki na ramiączka i one na dole są rozpinane/rozsuwane więc dopóki bobas nie osika się po pachy nie trzeba go nawet zdejmować a jak się osika to i tak z przebraniem jest wielkie zamieszanie bez względu na to pod czym śpi
Umka lubi tę wiadomość
-
Muszka1 wrote:Dla własnego spokoju pewnie zdecydujemy się na śpiworek 😊 Wiadomo, może i 99 dzieciom na 100 nic się nie stanie od kołderki,otulaczy i innych poduszek ale nie ma się co sugerowac że skoro czyjeś dziecko tak spało i żyje to od razu znaczy że to jest bezpieczne 🙈 jeśli któraś kupowała już śpiworek to poproszę o podpowiedź jaka grubość, bo oczywiście widzę że są różne rodzaje
Też raczej postawimy na śpiworek. O i ja też chętnie się dowiem jaka grubość 😅😅 -
Cieszę się dziewczyny że dzieciaczki rosną i na wizytach wszystko dobrze 😊 ja już przebieram nogami do czwartku 🙏
Dużo już macie z tej wyprawki 😀 ja to w sumie mam ciuszki I tak powoli kompletuje je sobie ale nie mamy żadnych takich większych rzeczy typu wozek, czy łóżeczko 🙈
Co do tego w czym będzie spać nasz dzidziuś też się naczytałam dużo artykułów.. I tez raczej będziemy kupować śpiworek lub właśnie rożek na początek.
A kupujecie łóżeczko czy bardziej dostawkę ?😀 -
Najlepiej iść do sklepu i sprawdzić jaki materiał jaka grubość, ja kupowałam w smyku takie „zwykle” oznaczone jako letnie lub zimowe, tych togów nie ogarnialam niby dziecko jest dość ciepło ubrane do spania wiec wydawac by się mogło ze lepszy lżejszy śpiworek, z drugiej strony dużo bobasów jest ciepłolubnych, zwłaszcza w pierwszych miesiącach życia. Ja na początek nie bede brała tego letniego tylko poszukam od razu czegoś cieplejszego. Wolę założyć jedną warstwę ciuchów mniej
Tym razem stawiam na dostawkę. Łóżeczko służyło u mnie jako składzik na czyste pranie. Młoda na początku spała w wózku i bardzo szybko wyładowała w naszym łóżku. Z naszego łóżka przeniosła się już do normalnych rozmiarów łóżka dziecięcego. W wyprawce od miasta jest u nas kosz Mojżesza i liczę na to że on i dostawka wystarczą, najpewniej znowu skończy się na wspólnym spaniu, ja jestem za leniwa żeby dziecko odkładać do łóżeczka i za bardzo lubię zapach bobasów -
Mad.zia wrote:Hej dziewczyny ja z innym pytaniem odnośnie badań na tarczyce. Ponieważ nigdy nie miałam kłopotów z tarczyca to nie wiem jak sie badać. Na początku ciąży wyszła mi nadczynność a zaraz potem niedoczynnosc i biorę tabletki Euthyrox codziennie rano. Natomiast mam pierwsza wizytę kontrolna u endokrynologa i muszę zrobić badanie FT4, TSH i receptorn TSH powiedzcie mi czy ja mam rano nie brać tej tabletki przed badaniem tylko po?
Ja najpierw oddaje krew a pozniej biore tabsy. I tsh nie trza na czczo. Oby przed 12 pobrac krew.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2023, 01:48
Mad.zia lubi tę wiadomość
👩'76+👨'73
👩IO,niedoczynnosc tarczycy
👨02'20 Cukrzyca I,Asthenoteratozoospermia,Morfo0%
*Invimed Wroclaw
III IVF 14.05.21szpital-Cytotec
*Gyncentrum Katowice
IV-VIII IVF 10.21-11.22, ❄6x5.1.1
11.01.23 FET 1x5.1.1;2dpt 6.96;7dpt 64.87;9dpt 126.3;12dpt 428.9;16dpt 2172;23dpt 11801;27dpt 27835 i ❤️;34dpt 1,09cm;47dpt 9+3 2.64,❤️174;10+6 4.47;
15.03 I prenatalne👍,5,6cm❤️164,corka?;20.03 NiftyPro-zdrowa corka;;20+5 polowkowe 390g❤️152,👍;;30+4 USG3 trym 1560g❤️150;35+3 2663g👍🙏;
39+3 10:34 3510, 55cm 10pkt ❤️❤️❤️❤️❤️ -
Hej dziewczyny, mnie dziś rano Obudziłam mdłości, wczoraj zwróciłam śniadanie, mam nadzieję że to tylko przez katar, bo to już 21 tydz. Na zewnątrz leje a ja muszę lecieć z synem do przedszkola, potem z córką do laboratorium na pobranie krwi, moje. Bo zadzwoniły wczoraj z przychodni że u nich nie pobiorą bo mają wolne, tylko muszę iść do górę do diagnostyki, piętro wyżej. Mam nadzieję ze wejdę bez kolejki, tzn w kolejce z innymi ciężarnymi. Potem mam występ syna w teatrze. Mam nadzieję że zdążę.
Miłego dnia❤️ mam nadzieję że u was słoneczniej🌞 -
Jestem dzisiaj na krzywej cukrowej , jeżeli któraś z Was nie lubi takiego słodkiego drinka polecam glukoza cytrynowa mniej mdli 😁
nika647 lubi tę wiadomość
👩 '94 / IO,hiperprolaktynemia,jajowod niedrożny/
👨 '93 wszystko ok 👍
👱♀️ '13 naturalsik
I stymulacja pazdziernik 2021
💉 Gonal 150 , Mensinorm,Fostimon , Encorton .
🥚 - 6 . Wszystkie zdegradowały , transfer sie nie odbył 😪
II stymulacja grudzień 2021
💉 Gonal 150 , Mensinorm, Fostimon, Encorton .
🥚 10 zapłodnionych
3 x 4AA❄️❄️❄️
18.02.22 transfer ❄️(Acard,Encorton,Utrogestan,Neoparin )
5dpt cień ⏸️6dpt beta5.75 prog. 14.79.8 dpt beta 6.84
(inne labo) .Prog 11.10dpt 5.54 biochem:-(
21.04. transfer ❄️
5dpt cień ⏸️
Beta 5dpt 1.25
Beta 6dpt 0.44
11.01.23 transfer 😍😍
4dpt ⏸️
5dpt beta 23,09 mIU/ml , progesteron 8,39 ng/ml.
7dpt beta 72,25 mIU/ml , Progesteron 29,92 ng/ml
12dpt beta 798,3 mIU/ml ,progesteron 12,27 ng/ml
27dpt mamy ❤️
-
Przedszkole i pobranie krwi odhaczone🤪
Mam co rano taki problem z zaprowadzeniem syna do przedszkola, nie chce się ubierać, ociąga się, jak się ubierze to pójdzie do łazienki i się obsika... I znowu ubieranie, mam takie nerwy teraz, nic mi nie pomaga. Rano pije kawę żeby się obudzić, a chyba powinnam zaczynać od litra melisy. -
U mnie też katar i ból gardła, córka musiała przynieść coś z przedszkola. Nie była od września dłużej jak tydzień ciągiem bo ciagle coś łapie. Także ten tydzień w domu, oby w przyszłym już poszła. Pogoda też taka pod psem, w domu już się nudzi, na dworze zimni i pada, nie ma jak wyjść... Niech już przyjdą ciepłe dni
-
Powiem wam że miałam i kołderkę i kocyk i roczek i otulacz i śpiworek... I próbowałam wszystkiego i wyszło że najlepiej jest pod kocykiem na płasko, latem to i czasem nic albo pieluszka bawełniana lub tetrowa lub flanelka. Często i tak spał że mną z wygody, bo karmiłam w nocy. Ważne żeby obserwować malucha, bo przez to że mój co chwila się budził to pilnowałam jak śpi, a jakby miałby mi spać cała noc to na pewno lepiej w śpiworku. Do tej pory jak nawet śpi mi cała noc, to potrafię w nocy iść sprawdzić czy wszystko ok 🙈
Ja mam troch rzeczy zostawionych, więc najpierw muszę przejrzeć co mam i co nadaje się i ewentualnie dokupić. Najbardziej lubiłam pajacyki na napki.Niedoczynność tarczycy od 2014r.
Pierwsza ciąża-listopad 2018 - puste jajo
3cs
16.09.19 - pozytywny test:)
Maksymilian 👶 28.05.2020
Pozytywny test II 13.01.2023
[/ -
U mnie też kończylo się spaniem w jednym łóżku, choć mamy dostawke, ale karmiłam na leżąco na boku i jak już maluszek był większy to zasypiałam razem z nim, a wcześniej jak mi zasneli podczas karmienia to o bałam się przełożyć nawet do tej dostawki żeby nie zbudzić 🤪 no i wtedy tylko ja byłam przykryta do pasa kołdra a dzieci spały w samych pajacach bo inaczej, w rożkach, spiworkach to byli cali spoceni. Moje dzieci są raczej zimnolubne, tzn zawsze im ciepło, po mieszkaniu biegają w samych majtkach i koszulkach i gołych stópkach. Po przyjściu do domu od razu się rozbieraja🙈 to po tatusiu bo ja jestem zmarzluch.
Co do ubranek, to ja lubię takie pajace i spodenki ze stopkami, ale one muszą być trochę zawsze dłuższe żeby dziecko nie czyli napięcia w stópkach, szczególnie jeśli planujemy nosić w chuście. No i szybciej z nich wyrastają. Ale moje dzieciaki skarpetki zawsze sobie jakoś zdejmowały, od samego początku. Jak były starsze to kupowałam już takie bez stopek i zostawiałam im gole stopki w domu, do spania itd. ale wcześniej zawsze wydawało mi się że będzie im za zimno. -
W pierwszej ciąży bałam się że nie będę umiała dziecku włożyć przez głowę takie zwykłe body no i nakupowalam takich kopertowych w hm na rozmiar 62, ale one były dość duże, takie bardziej 68 i ostatecznie i tak musiałam się nauczyć wkładać te zwykłe. Syn dorósł do tych kopertowych jak już byłam oswojona z wkładaniem zwykłych i co się nawkurzalam przy zakładaniu tych kopertowych to masakra🤪 potem (w drugiej ciąży i teraz) omijałam je szerokim łukiem😅
-
nika647 wrote:W pierwszej ciąży bałam się że nie będę umiała dziecku włożyć przez głowę takie zwykłe body no i nakupowalam takich kopertowych w hm na rozmiar 62, ale one były dość duże, takie bardziej 68 i ostatecznie i tak musiałam się nauczyć wkładać te zwykłe. Syn dorósł do tych kopertowych jak już byłam oswojona z wkładaniem zwykłych i co się nawkurzalam przy zakładaniu tych kopertowych to masakra🤪 potem (w drugiej ciąży i teraz) omijałam je szerokim łukiem😅
Ja właśnie kupiłam z HM 5pak tych kopertowych rozmiar 56, żeby się nie bać na początek że dziecku głowę urwę 🤣🤣 62 na razie nie wiem, pewnie kupie trochę takich trochę takich i zobaczę jak mi się to sprawdzi w ogóle 🙈 -
Mad.zia lubi tę wiadomość
-
Ale trzeba w ogóle być na czczo do badań hormonów tarczycy? Bo mi się wydaje że nie... Ale robiłam tylko ft3, ft4 i TSH i nie byłam na czczo. W ciąży pierwsze badania robiłam na czczo tylko ze względu na glukoze.
Wiecie że na morfologię nie trzeba być na czczo? Pytam bo nawet dziś w przychodni było kilkoro starszych ludzi na samą morfologię i przyszli na czczo...