X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
Odpowiedz

WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023

Oceń ten wątek:
  • Katia89 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2023, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny ❤️ musiałam zrobić sobie przerwę od internetu i poświęcić trochę czasu córce bo była bardzo zazdrosna o dzidziusia.
    Od kilku dni zaczęłam czuć mnóstwo ruchów maluszka, szczególnie po godzinie 13,wyrazne kopnięcia, drgania, cudownie 🥰
    A w czwartek jadę da połówkowe do Wrocławia, już nie mogę się doczekać.
    Ostatnio też rozmawiałam z moją ginekolog i może odpuści mi drugie badanie krzywej, bo jednak źle to znoszę. Robimy badanie hemoglobiny glikowanej i tam wynik jest w % insuliny we krwi z ostatnich miesięcy, wiec bardzo wiarygodny, plus oczywiście domowe pomiary. Mój wynik był 4.3% a normy od 4 do 7 % więc super. Niedługo znowu go powtórzymy.

Czy któraś z was odczuwa ból /pieczenie jakby górnych mięśni brzucha? Zastanawiam się czy to mięśnie się rozchodzą czy po prostu za dużo wysiłku w ciągu dnia.

age.png
  • strigo Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2023, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Supromix - wow, że macie już prawie komplet wszystkiego :D
    jestem na etapie, że trzeba by w końcu coś poczytać i poszukać... na razie zbieram raczej wygodną garderobę dla siebie, a dla naszej małej przyjdzie czas :D

Nadziejka30 - oczywiście na początku twierdził, że będzie syn ;) ale w sumie najbardziej się cieszył, że wreszcie po tak długim czasie się udało!
    Nasza mała kaczuszka rośnie :) 208gram na dzisiejszym usg, długości nie pamiętam :D Ale wszystko w normach dla 18 tygodnia :)

Umka lubi tę wiadomość

preg.png
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2023, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam dzisiaj w pracy ale tylko 2 godzinki zrobiłam swoje na kompie wydałam polecenia i poszłam do domu tzn do sklepu.
    Połaziłam po sklepach i kupiłam tylko 2.czapeczki no nic mi się nie podoba. Jakas wybredna się zrobiłam bardzo. I stwierdzam że cena 79,90 za śpiochy to przegięcie jest.

Muszka1 lubi tę wiadomość

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2023, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadziejka30 wrote:
    Nika cudne wieści z polowkowych 🥰🌸gratuluję!!! A na polowkowych miałaś mierzoną szyjkę?? Bo jak się pytam kolezanek to jedne miały,inne nie i tak się zastanawiam ☺️

Spruromix mam nadzieję, że wizyta w szpitalu przejdzie gładko i sprawnie uda się wyleczyć to dziadostwo 🤞😘

Strigo to Mąż wniebowzięty ❤️ że będzie córeczka! Cudnie!❤️

Szyjki nie mierzył w poniedziałek, bo wizytę ginekologiczna mam w czwartek, u tego samego lekarza. myślę że mierzą wtedy kiedy wizyta usg ii trymestru jest połączona z kontrolą ginekologiczna, u mnie zawsze te wizyty sa niezależne.

age.png
    3 ciąża - chłopiec - Bruno termin 4 września
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2023, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już też sporo kupiłam: wózek, przewijak, bujaczek, ubranka na 56 i 62, pościel, kokok, poduche do karmienia, zamowilam tez chuste, na razie pasiaka i kombinezon jesienny, takze wiekszosc juz mamy z głowy. Jeszcze jakies duperele pewnie wpadną no i wyprawka higieniczna do szpitala, jakies kosmetyki itd, aha i wanienka:) ALe pamietam ze w ciazy z corka to w gemini zostawilam z 700zł, teraz to bedzie pewnie z 1000

age.png
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2023, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spuromix wrote:
    witam się i ja :)

czas leci jak szalony a u nas wizyta za wizytą....

jest decyzja co z tą moją nieszczęsną kiłą i trafiam na oddział na leczenie (zobaczymy czy przyjmą mnie tutaj na ginekologi czy muszę zapierdzielać na wenerologię do katowic).... mąż może brać antybiotyk doustnie. Szczęście w nieszczęściu jest to zakażenie stare jak świat więc kruszynce nie grozi aż tak bardzo jutro mam wizytę u gin prowadzącej to będę ją ciągnąć żeby mnie wcisła na swój oddział...

U nas wyprawka ruszyła już na maksa... z rzeczy typu akcesoria meblowe mamy już wszystko :)
    zostało dokupić kilka ubranek, zestaw wielopielo, kosmetyki i w sumie wanienka i będzie już chyba wszystko :)

Pozdrawiam cieplutko ;)

Czyli powtórzyli Ci wyniki i jednak nie okazał się fałszywie dodatni?? Dlugo Cię będą trzymać? Dobrze ze taka stara infekcja dziecku nie zagraża. Zdróweczka życzę ❤️

My w weekend kupiliśmy wózek 🩷😊 Zaopatrzyłam się w internecie w trochę ciuszków, czekam na dostawę. Powiedzcie mi jak dużo takich ciuszków w rozmiarze 56, 62 trzeba ? Bo zupełnie nie wiem, nie chce przesadzić w żadną stronę 😒

Wszystkim wam gratuluję udanych wizyt 😊 Jeśli komuś zaktualizować dane w kalendarzu to proszę o informację!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2023, 17:39

age.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2023, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tkpom wrote:
    Byłam dzisiaj w pracy ale tylko 2 godzinki zrobiłam swoje na kompie wydałam polecenia i poszłam do domu tzn do sklepu.
    Połaziłam po sklepach i kupiłam tylko 2.czapeczki no nic mi się nie podoba. Jakas wybredna się zrobiłam bardzo. I stwierdzam że cena 79,90 za śpiochy to przegięcie jest.

No naprawdę takie ceny że szok. Ja szukam śpiochów z zamkiem, jak macie coś fajnego niedrogiego to dajcie znać. Sporo upolowałam na wyprzedaży w cocodrillo 😊

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2023, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka1 wrote:
    Czyli powtórzyli Ci wyniki i jednak nie okazał się fałszywie dodatni?? Dlugo Cię będą trzymać? Dobrze ze taka stara infekcja dziecku nie zagraża. Zdróweczka życzę ❤️

My w weekend kupiliśmy wózek 🩷😊 Zaopatrzyłam się w internecie w trochę ciuszków, czekam na dostawę. Powiedzcie mi jak dużo takich ciuszków w rozmiarze 56, 62 trzeba ? Bo zupełnie nie wiem, nie chce przesadzić w żadną stronę 😒

Wszystkim wam gratuluję udanych wizyt 😊 Jeśli komuś zaktualizować dane w kalendarzu to proszę o informację!
    Ja kupiłam po 5 szt body z krótkim i dlugim, polspiochow i śpiochów (pajaców) 62 i po 3-4 szt na 56, jeśli się urodzi mały, to wtedy ewentualnie dokupimy więcej na 56. My suszymy w suszarce bębnowej, pranie chodzi codziennie więc powinno to starczyć. Przy pierwszym dziecku suszylismy zwyczajnie i mieliśmy wtedy znacznie więcej 10-15szt. Syn potrafił się obsikać po pachy i obsrac po plecy kilka razy dziennie 😜

Umka lubi tę wiadomość

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • niezapominajk_aa Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2023, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej, ja dziś poszłam po zwolnienie, podpytałam o co chciałam i w sumie na razie nie mam czym się martwić. Przy okazji sprawdziliśmy czy wszystko w porządku, młoda rośnie 247 g szczęścia (tak, już ponoć na 100% 🩷) ale nie chciała dziś współpracować, mocno się wierciła i odwróciła pleckami do nas, główkę dała w dół i zasłoniła twarz 😅 oby na połówkowych było lepiej 😅 apropo, ja mam na 9.05 😅
    Od 31.01 (pierwsze ważenie) przytyłam 3 kg, ale nie mówił czy dobrze czy nie, tylko że niewiele. Głodzić się nie głodze, ale faktycznie, dużo mnie odrzuciło. Na szczęście już apetyt wraca, więc mam nadzieję że niedługo nie będę narzekać że przytyłam za dużo 🤣
    My z wyprawki mamy: łóżeczko, komodę (oba jeszcze nie złożone), przewijak, kilka ciuszków, właśnie kompletuje kolejne zamówienie 😅 kołdrę, poduszkę i dwie pościele ale to wiadomo na później 😅

nika647, LILA_33 lubią tę wiadomość

age.png
  • bebag Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2023, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka1, dopisz mi proszę w wolnej chwili, że dziewczynka :)

Dziś byłam na usg piersi, dostałam skierowanie na pierwszej wizycie ciążowej ale tak fatalnie się czułam a później musiałam czekać na termin że dopiero dziś dotarłam :) świetna lekarka i powiedziała, że za rok koniecznie wizyta nawet jeśli będę karmiła. Plus w razie jakichś „niepokojących zastojów” w czasie karmienia też lepiej przyjść od razu i dmuchać na zimne.

Ja w lesie z wyprawką :) nie mam NIC ale bede rozglądała się w wakacje :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2023, 18:34

Muszka1, nika647, Umka lubią tę wiadomość

age.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2023, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a o co chodzi z tymi kołdrami, pościelą?? Ja się wszędzie naczytałam że dziecko ma spac w śpiworku i teraz już zgłupiałam te kołdry to są bezpieczne? Sama bym wolała przykryc kołderką ale jakoś strach jak się naczytałam że się może udusić, śmierć łóżeczkowa i inne takie. Także prześcieradełka, materacyki tak, ale co ze spaniem? W domu mamy ciepło, nie gorąco ale nie spada poniżej 20st. Dzięki za rozjaśnienie 😊

age.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2023, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    10:8 dla dziewczynek, po dopisaniu bebag, strigo i spuromix 😊🩷 Panowie jeszcze mają szansę wyrównać bo kilka dziewczyn z końca września jeszcze nie napisało jaka płeć 😁

bebag, LILA_33, Umka lubią tę wiadomość

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2023, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka1 wrote:
    Dziewczyny a o co chodzi z tymi kołdrami, pościelą?? Ja się wszędzie naczytałam że dziecko ma spac w śpiworku i teraz już zgłupiałam te kołdry to są bezpieczne? Sama bym wolała przykryc kołderką ale jakoś strach jak się naczytałam że się może udusić, śmierć łóżeczkowa i inne takie. Także prześcieradełka, materacyki tak, ale co ze spaniem? W domu mamy ciepło, nie gorąco ale nie spada poniżej 20st. Dzięki za rozjaśnienie 😊
    Maluchy podnoszą do góry nóżki, wierzgaja u narzucają ta kołderkę na siebie, czasem na twarz. Taki maluch kilkudniowy to w ogóle przez jakiś czas ma te nóżki podciągnięte pod brzuszek i trudno go nakryć taka kołderką.
    Ja na początek preferuje rozek. Są też fajne spiworki na ramiączkach zapinane na zamek na dole, ale używaliśmy takich też trochę później.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2023, 18:49

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • Kiarka Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2023, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też dziś po wizycie. Mały rośnie jak na drożdżach - 279g, ale szalał tak, że nie wszystko pani doktor mogła zbadać, jedynie się śmiała, że to już na 100% chłopak, bo się bawił siusiakiem 😜
    Na stawianie macicy dostałam magnezin 500 po 3xdziennie i doraźnie no-spe max, a jak będzie się dużo stawiać to mam jechać do szpitala na kroplówki.
    Po wizycie pierwszy raz poszliśmy coś pooglądać dla dzidziusia, ale nic nie kupiliśmy. Na razie w głowie nam się kręci od informacji na temat wózków i fotelików 😃
    Połówkowe mamy 04.05. Wtedy po wizycie chciałabym się już wybrać na zakupy i kupić chociaż jedne śpioszki, bo już mężowi bardzo się marzy mieć cokolwiek dla dzidziulka 😊

Muszka1, nika647, niezapominajk_aa, LILA_33, Umka lubią tę wiadomość

age.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2023, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nika647 wrote:
    Maluchy podnoszą do góry nóżki, wierzgaja u narzucają ta kołderkę na siebie, czasem na twarz. Taki maluch kilkudniowy to w ogóle przez jakiś czas ma te nóżki podciągnięte pod brzuszek i trudno go nakryć taka kołderką.
    Ja na początek preferuje rozek. Są też fajne spiworki na ramiączkach zapinane na zamek na dole, ale używaliśmy takich też trochę później.

W takim rożku jest w miarę bezpiecznie?
    Wiecie co trzeba naprawdę uważać co się kupuje, byliśmy w sklepie z akcesoriami dla niemowląt i tam łóżeczka dla noworodka wyglądają tak: w łóżeczku zero przewiewu bo nad lozeczkkem kotarka, w środku osłaniacze na szczebelki (o które też podobno maluch się może udusić jak przytknie buzię?) Węże takie warkocze plecione do łóżeczka, do tego podusia i kołderka. I to nam pokazywali jako wyposażenie łóżeczka dla noworodka. Wróciłam do domu, poczytałam trochę a tam jak byk pisze że im mniej w łóżeczku tym lepiej, a kołderki podusie i osłonki na szczebelki to w ogóle odpadają przy takim maluchu... także wszystko wygląda pięknie ładnie a w praktyce .... 🤔
    Zgłupieć idzie od tego.
    Chyba zainwestuję w śpiworek, chociaż w nocy zaspanego bobasa z tego wygrzebywać do przewijania na pewno gorzej niż wyjąć spod kołderki, no ale coś za coś. Bezpieczeństwo ważniejsze! 🥰

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2023, 18:57

Umka lubi tę wiadomość

age.png
  • niezapominajk_aa Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2023, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka1 wrote:

No dokładnie chodzi o śmierć łóżeczkową. Dlatego mówię, mamy już bo dostaliśmy ale do momentu aż bezpiecznie będzie można z tego korzystać w łóżeczku nie będzie nic poza rożkiem/śpiworkiem. Chyba że nie będzie ciepłolubna to będzie spala bez niczego 😅
    Zobaczymy. Ale im mniej, tym lepiej i tego się trzymam 😁

Umka lubi tę wiadomość

age.png
  • Mad.zia Znajoma

Wysłany: 18 kwietnia 2023, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ja z innym pytaniem odnośnie badań na tarczyce. Ponieważ nigdy nie miałam kłopotów z tarczyca to nie wiem jak sie badać. Na początku ciąży wyszła mi nadczynność a zaraz potem niedoczynnosc i biorę tabletki Euthyrox codziennie rano. Natomiast mam pierwsza wizytę kontrolna u endokrynologa i muszę zrobić badanie FT4, TSH i receptorn TSH powiedzcie mi czy ja mam rano nie brać tej tabletki przed badaniem tylko po?

preg.png
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2023, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam córkę 13 lat w czerwcu będzie miała i miała właśnie cały zestaw kolderka podusia płaska ochraniacz i baldachim i nic się nie stało jej. Mam też syna 5 lat i mały już spał na płaskiej podusi i był przykryty kocykiem takim cieplejszym bo on zimowy chłopak. I też mu nic nie było. Takie maluszki prawie nie ruszają się śpią w jednej pozycji jak je ułożysz potem zaczyna się dopiero pełzanie i może głowę wtulić w ochraniacz. Teraz też inwestuje w kocyk plus płaska podusia.

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2023, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No w rozku też dziecko może się obrócić na bok i nosek będzie zakryty materiałem.

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2023, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mad. zia ja nigdy nie biorę tej tabletki przed badaniami żeby wyniki były prawdziwe

Mad.zia lubi tę wiadomość

age.png
‹‹ 177 178 179 180 181 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ