X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
Odpowiedz

WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023

Oceń ten wątek:
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2023, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi wmawiają że na początku najlepszy jest kaftanik i śpiochy na to....

nie znam się, nie wiem XD mam masę bodziaków różnorakich, mam masę półśpiochów, masę pajacy będę testować co będzie najlepsze :) Muszę dokupić ze 3 dresiki z rozpinaną bluzą i coś strikte pod Tomirkę :D bo jak na razie to większość mam chłopięcych albo unisex :D

Wczoraj na wizycie malutka skakała jak szalona :) pani doktor stwierdziła że będzie bardzo ciężko zrobić prenatalne bo mała to wariat wcielony :D mała kruszynka ma 200g długie rączki i nóżki i mam prześliczne zdjęcie noska i usteczek złożonych w buziaka <3 mąż troszkę się zasmucił ze między nóżkami jednak nic nie wyrosło a później zaczął się śmiać że może księżniczce poszukać różowych kaloszków :D

Muszka nie miałam robionej powtórki badań. Stwierdzili że w szpitalu na oddziale będą robić do pewności jeszcze raz to bez sensu robić potrójne badania... Wynik jest mega wątpliwy bo mąż jest zdrowy a nie oszukujmy się po 11 latach współżycia i 9 latach intensywnego starania się o dziecko no to troszkę takie wątpliwe jest....

Ogólnie lekarz z poradni stwierdził że szpitalu nie uniknę ze względu na maleństwo że muszą kontrolować czy nie mam jakichś powikłań po dożylnym antybiotyku ale jeżeli po 4 dniach nie będzie się działo nic niepokojącego to że mnie wypuszczą i dalej będę kontynuowała leczenie doustnie.

nika647, Kiarka, LILA_33 lubią tę wiadomość

age.png
  • strigo Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2023, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaśik!! Gratulacje, że wszystko super <3 Bardzo dobre wieści, że chłopak rośnie zdrowo :)

Ja właśnie zamówiłam dwie pary legginsów ciążowych i dwupak body z długim rękawkiem dla naszej damy z C&A. Mój pierwszy zakup! Jaram się jak bąk :D

Kaśik, nika647, Muszka1, LILA_33, Nadziejka30 lubią tę wiadomość

preg.png
  • strigo Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2023, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarz na USG stwierdził, że ze względu na łożysko na przedniej ścianie - czucie ruchów młodej będzie opóźnione, a to co teraz czuję to bardziej moja wyobraźnia...
    Aczkolwiek wczoraj miałam wrażenie jak by sobie zrobiła od środka z łożyska worek treningowy i robiła albo rowerki albo nie wiem co :D
    Chociaż może to były po prostu mini skurcze...

preg.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2023, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    strigo wrote:
    Lekarz na USG stwierdził, że ze względu na łożysko na przedniej ścianie - czucie ruchów młodej będzie opóźnione, a to co teraz czuję to bardziej moja wyobraźnia...
    Aczkolwiek wczoraj miałam wrażenie jak by sobie zrobiła od środka z łożyska worek treningowy i robiła albo rowerki albo nie wiem co :D
    Chociaż może to były po prostu mini skurcze...
    Ja byłam pewna że łożysko mam na tylnej bo ruchy czułam wcześniej i na pewno nie była to wyobraźnia, ani gazy np., a teraz okazuje się że łożysko mam na przedniej ścianie z cechami przodowanie. Na USG i trymestru było wysoko, teraz nisko. Niby mówią że w kolejnych ciążach ruchy czuć szybciej, ale myślę że to tylko kwestia tego że wiemy czego się spodziewać i w pierwszej ciąży też można czuć wcześniej. A co tam może o tym wiedzieć lekarz- chłop🤪

strigo lubi tę wiadomość

age.png
    3 ciąża - chłopiec - Bruno termin 4 września
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • strigo Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2023, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nika647 wrote:
    Ja byłam pewna że łożysko mam na tylnej bo ruchy czułam wcześniej i na pewno nie była to wyobraźnia, ani gazy np., a teraz okazuje się że łożysko mam na przedniej ścianie z cechami przodowanie. Na USG i trymestru było wysoko, teraz nisko. Niby mówią że w kolejnych ciążach ruchy czuć szybciej, ale myślę że to tylko kwestia tego że wiemy czego się spodziewać i w pierwszej ciąży też można czuć wcześniej. A co tam może o tym wiedzieć lekarz- chłop🤪
    Racja :) ja wiem lepiej kiedy się nasza laska wierzga :D i nie są to na pewno jelita !

preg.png
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2023, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no mi to moje ćmienie i takie dziwne cosie w brzuchu gin potwierdziła że to ruchy bo akurat przy usg jak to czułam to mała się obracała :D cudowne uczucie a teraz jak mąż daje rękę na brzuch to wg jest jakby bardziej wzmożone i jak z nią gadamy :D

Muszka1 lubi tę wiadomość

age.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2023, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez zaczęłam czuć ruchy 😊 Wyczuwam je wieczorami, kiedy się wygodnie wyłoże i wyciszę. A najbardziej to jak wtedy wypiję szklankę soku albo zjem żelki. Wtedy ewidentnie czuję smyranie w macicy 😊

bebag, LILA_33, Nadziejka30 lubią tę wiadomość

age.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2023, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spuromix wrote:
    mi wmawiają że na początku najlepszy jest kaftanik i śpiochy na to....

nie znam się, nie wiem XD mam masę bodziaków różnorakich, mam masę półśpiochów, masę pajacy będę testować co będzie najlepsze :) Muszę dokupić ze 3 dresiki z rozpinaną bluzą i coś strikte pod Tomirkę :D bo jak na razie to większość mam chłopięcych albo unisex :D

Wczoraj na wizycie malutka skakała jak szalona :) pani doktor stwierdziła że będzie bardzo ciężko zrobić prenatalne bo mała to wariat wcielony :D mała kruszynka ma 200g długie rączki i nóżki i mam prześliczne zdjęcie noska i usteczek złożonych w buziaka <3 mąż troszkę się zasmucił ze między nóżkami jednak nic nie wyrosło a później zaczął się śmiać że może księżniczce poszukać różowych kaloszków :D

Muszka nie miałam robionej powtórki badań. Stwierdzili że w szpitalu na oddziale będą robić do pewności jeszcze raz to bez sensu robić potrójne badania... Wynik jest mega wątpliwy bo mąż jest zdrowy a nie oszukujmy się po 11 latach współżycia i 9 latach intensywnego starania się o dziecko no to troszkę takie wątpliwe jest....

Ogólnie lekarz z poradni stwierdził że szpitalu nie uniknę ze względu na maleństwo że muszą kontrolować czy nie mam jakichś powikłań po dożylnym antybiotyku ale jeżeli po 4 dniach nie będzie się działo nic niepokojącego to że mnie wypuszczą i dalej będę kontynuowała leczenie doustnie.

Najważniejsze że to nie długie leczenie. Na pewno w szpitalu wszystko dokładnie powtórzą zanim wam dadzą antybiotyki 😊
    Mi kuzynki mówią żeby nie kupować śpiochów, za to inwestować w pajacyki. Z doświadczenia jakie polecacie? Na zamek czy na napy?

age.png
  • Kiarka Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2023, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tkpom wrote:
    O to ja mam pytanie czy w ciąży tylko insulina czy mogą być tabletki na cukrzycę? Pytam z ciekawości bo jestem przed badaniem a moja rodzina to cukrzycy i się boję wyniku. A igieł nie znoszę nawet mdleje więc te zastrzyki byłyby koszmarem
    Niestety jak dieta przestaje działać to tylko insulina. A że cukry rosną wraz z dzidziulkiem to często na późniejszym etapie insulina jest potrzebna. Ale nie ma się co bać, igiełka jest tak malutka, że to czuć tylko delikatnie. Już bardziej kłucie palców 7 razy dziennie jest męczące 🤦‍♀️

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2023, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka1 wrote:
    Najważniejsze że to nie długie leczenie. Na pewno w szpitalu wszystko dokładnie powtórzą zanim wam dadzą antybiotyki 😊
    Mi kuzynki mówią żeby nie kupować śpiochów, za to inwestować w pajacyki. Z doświadczenia jakie polecacie? Na zamek czy na napy?
    Na zamki pajacyki chyba będą wygodniejsze, szybciej zapniesz i rozepniesz i nic nie przewiewa. Z zamkiem trzeba uważać tylko żeby nie przyciąć dziecku skóry🤪😎

age.png
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • strigo Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2023, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O rety! Witam się w 19 tygodniu :D zapomniałam :D

Kaśik lubi tę wiadomość

preg.png
  • bebag Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2023, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka1 wrote:
    Ja tez zaczęłam czuć ruchy 😊 Wyczuwam je wieczorami, kiedy się wygodnie wyłoże i wyciszę. A najbardziej to jak wtedy wypiję szklankę soku albo zjem żelki. Wtedy ewidentnie czuję smyranie w macicy 😊

Mam dokładnie to samo :D choć właśnie siedzę w pracy i aż musiałam się trochę bardziej „rozłożyć” na krześle bo sie młoda uaktywniła po kanapce :D

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2023, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez po wizycie, szyjka bez zmian, długa 34mm, i to łożysko jednak wysoko, nie wiem co ja usłyszałam na tym USG🙈

bebag, LILA_33, Muszka1, Nadziejka30 lubią tę wiadomość

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2023, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no doooobra a powiedzcie mi....
    myślicie nad wielo pieluchowaniem? macie z tym jakieś doświadczenia?

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2023, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spuromix wrote:
    Ja chciałam przy pierwszym dziecku, ale mąż był na nie, a ja wiedziałam że on i tak będzie kupował zwykle pieluchy w biedrze... Ale cały czas mnie korci żeby spróbować🤪 są na fb grupy dla wielopielo, można się wiele dowiedzieć, kupić używane zestawy itd.

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2023, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aj mnie nawet mini igła potrafi odciąć prad... No nic mam nadzieję że nie dostanę cukrzycy.

My będziemy na zwykłych piluszkach z pampersa nie mogę się przełamać żeby prac te pieluchy. Zresztą jak sobie przypomnę zmianę pieluszki dobrze bodow nie zdążyłam zapiąć i była kolejna kupa to nie wiem ile bym musiała tego kupić.
    Dzisiaj z nudów zrobiłam różowe paznokcie no nie służy mi to wolne. Stary będzie w szoku jak wróci bo zawsze mam takie naturalne kolorki

age.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2023, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spuromix wrote:

Rozważałam, ale chyba jestem zbyt leniwa. Plus oszczędzasz na pieluchach i to jest eko, ale co z woda, detergentami do prania? Jak zmieniasz pieluchę 10x dziennie i wtedy już nie wychodzi tak oszczędnie i ekologicznie patrzac na wode, prad, srodki piorące 😉
    Także na razie postanowione pieluchy jednorazowe.
    Jest na IG fajny profil "wielomatka". Cały poświęcony pieluszkom wielorazowym. Ja poczytałam i doszłam do wniosku że to jednak nie dla mnie 😂 Ale dla osoby zdecydowanej będzie to skarbnica wiedzy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia 2023, 15:57

age.png
  • bebag Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2023, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też stawiam na pieluchy jednorazowe, to dla mnie wygoda :)

age.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2023, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja będę obczajac te specjalne kosze na zużyte pieluchy - macie jakiś, polecacie? Przecież nie wrzucę takiej pieluchy do śmieci ogólnych. A widziałam specjalne pieluchokosze tylko nie wiem jeszcze jakie to innowacje w sobie mają że kosztują po 2 stówy 😁

bebag lubi tę wiadomość

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2023, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka1 wrote:
    Ja będę obczajac te specjalne kosze na zużyte pieluchy - macie jakiś, polecacie? Przecież nie wrzucę takiej pieluchy do śmieci ogólnych. A widziałam specjalne pieluchokosze tylko nie wiem jeszcze jakie to innowacje w sobie mają że kosztują po 2 stówy 😁
    Póki dziecko jest na piersi to te kupki jeszcze tak strasznie nie śmierdzą, ale fakt trzeba częściej wyrzucać śmieci. Ja testowałam opcje wrzucania osobno i czekania aż się uzbierać i wrzucania do normalnego kosza z wyrzucaniem ameici 2 razy dziennie i ta druga opcja była wg lepsza, bo jak otworzyłam taki kosz z 10- ma pieluszkami z kupkami to było słabo🤪😎

Muszka1 lubi tę wiadomość

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
‹‹ 180 181 182 183 184 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ