X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
Odpowiedz

WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023

Oceń ten wątek:
  • KasiaAnna Ekspertka

Wysłany: 14 czerwca 2023, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tkpom wrote:
    Nie no na pierwsze dwa tygodnie gojenia się tej rany. Spódnice też będą uciskać chyba że je zaciągniesz wysoko. A sukienki ja wyglądam jak w spadochronie 😂😂 nie tak serio to źle się czuję w sukienkach bez szpilek a tych nie mogę nosić na codzień przez ostrogi. Zresztą już sobie wyobraziłam siebie zgięta przez ranę i szpilki 🤣🤣🤣🤣

A widzisz, ja spódnic nie noszę na biodrach tylko ciut wyżej. A nawet jeśli bym chciała to bliznę po cc mam tak nisko, że no nie da rady tam nosić spódnicy. I mam nadzieję, że kolejna będzie w tym samym miejscu

• nika647 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2023, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiarka wrote:
    I jakie były działania z Twoją szyjką wtedy? Bo też Ci się skróciła przez te napinania brzuszka. Moja dr mówiła, że założyłaby mi pessar, ale do tego nie może być żadnej czynności skurczowej macicy, bo pessar jeszcze to pobudzi. No i stresuje się, że czeka mnie tylko szpital i kroplówki z fenoterolem...
    Od 25 tyg kiedy szyjka miała 25mm dostalam progesteron dopochwowy luteina 2 tabl rano i dwie wieczorem, chyba 2x50mg to było. I we tym 29 tyg kiedy szyjka byla 15mm dostałam skierowanie do szpitala na steryd i chyba w szpitalu zwiększyli mi dawkę na 2x100 rano i wieczorem. Mój lekarz chyba też nie jest fanem pessarow krążków i itd. Leżenia plackiem też mi nie zalecał , bo uważa że to z kolei większe ryzyko zakrzepicy itd. ale odpoczywanie itd,zakaz dzwigania. I to u mnie wystarczyło. Ale ogólnie w ktg nie pisały się u mnie jakieś duże skurcze nawet jak ja je czułam. Dopiero w niedzielę kiedy miałam iść do domu nagle w ktg skurcze wysokie i regularne, chyba co 7 min. Aż się zrobił popłoch, no ale powtórzyli i było już ok i mnie puścili.

age.png
    3 ciąża - chłopiec - Bruno termin 4 września
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2023, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bebag wrote:
    też tak myślę, ale upierają się że jest ok. Dwóch diagnostów się pod tym podpisało, także grubo :D
    no nic zobaczymy co dziś na wizycie powie moja pani ginekolog, ale coś czuję że krzywa będzie do powtórki ;)

mi w poprzedniej ciąży też zaczęła się skracać szyjka, około 25 tygodnia, zalecili mi oszczędny tryb życia, ale wiadomo jak to jest ;) trochę leżałam a trochę nie. Donosiłam ciążę do terminu, bez pessaru i innych wspomagaczy :)

No niezły wynik. Ale wcale nie niemożliwy. 🤪 Mogliby cię już nie męczyć ta krzywa

age.png
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2023, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prawie skończyłam szyć :) Mam 3 koce, 2 poduszki takie do wózka i kołyski prześcieradło do kołyski i rożek tylko muszę jakieś zapięcie wymyślec bo te rzepy mnie wkurzają i chyba zrobię sznureczek ale to później bo przegięłam trochę i mam brzuch twardy teraz.

LILA_33 lubi tę wiadomość

age.png
  • bebag Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2023, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nika647 wrote:
    No niezły wynik. Ale wcale nie niemożliwy. 🤪 Mogliby cię już nie męczyć ta krzywa

Mąż się ze mnie śmieje, że skoro u mnie glukoza taka stabilna to może dlatego Fanta mi teraz tak wchodzi :D
    Zobaczymy co powie lekarz, biorę dziś też zwolnienie i od jutra w końcu trochę odpocznę. Po całym dniu siedzenia i pracy nie dość że nie mogę spać przez natłok myśli to jeszcze mam brzuch jak kamień. Także od jutra odpoczywam, a później biorę się za kompletowanie wyprawki :)

nika647 lubi tę wiadomość

age.png
  • LILA_33 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2023, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tkpom wrote:
    Prawie skończyłam szyć :) Mam 3 koce, 2 poduszki takie do wózka i kołyski prześcieradło do kołyski i rożek tylko muszę jakieś zapięcie wymyślec bo te rzepy mnie wkurzają i chyba zrobię sznureczek ale to później bo przegięłam trochę i mam brzuch twardy teraz.

Chciałabym umieć szyć, ale totalnie nie ogarniam 🙈 Ja ostatnio dorwałam ładny kocyk w pepco, taki miecutki, a jeszcze jeden bym chciała kupić taki porządny no i muszę się zaopatrzyć w prześcieradełka.

Ale za to dokonałam kolejnego zakupu i kupiłam kosz mojzesza 😊

age.png

Od 2020 r. Starania o pierwsze👶
    09/2020 💔

Maj 2022 - pierwsza IUI ...❌
    Czerwiec 2022 - druga IUI...❌
    09/2022 - histeroskopia - usunięcie polipa

09/2023 nasze największe szczescie jest już na świecie 💖
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2023, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bebag wrote:
    Mąż się ze mnie śmieje, że skoro u mnie glukoza taka stabilna to może dlatego Fanta mi teraz tak wchodzi :D
    Zobaczymy co powie lekarz, biorę dziś też zwolnienie i od jutra w końcu trochę odpocznę. Po całym dniu siedzenia i pracy nie dość że nie mogę spać przez natłok myśli to jeszcze mam brzuch jak kamień. Także od jutra odpoczywam, a później biorę się za kompletowanie wyprawki :)
    To Ty wspominałaś że urodziłaś córkę dokładnie w terminie? Glukozę mogłabyś w ciemno obstawiać, może powinnas zacząć grać w lotto?

bebag lubi tę wiadomość

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2023, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leżenie mi nie służy i prawie kupiłam biały wózek. Dobrze że pies zaczął wołać żeby na ogród ja poscic. Ale bym lipę odwaliła przy dzieciach i psach on byłby szary za tydzień.

bebag lubi tę wiadomość

age.png
  • Nadziejka30 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2023, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tkpom wrote:
    Leżenie mi nie służy i prawie kupiłam biały wózek. Dobrze że pies zaczął wołać żeby na ogród ja poscic. Ale bym lipę odwaliła przy dzieciach i psach on byłby szary za tydzień.
    Bialy na pewno ładny, jak czyściutki,ale przy pieskach i dzieciaczkach to nie zdałby egzaminu. Na szczęście pies czuwał nad Twoim wyborem hihi. A jak się czujesz Kochana?? 😘

I procedura
    11.'22
    1. Transfer nieudany ❌️

01.'23
    2. Transfer ❄️ udany🩷
    01.10. córeczka 3700g 61cm💗

II procedura
    09.'24
    ❄️
    10.'24
    Transfer -Cb

III procedura
    11.'24
    ❄️❄️

12.'24
    7dpt 90,4 11dpt 261,4 15dpt 1233
    28dpt mamy serduszko
  • bebag Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2023, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nika647 wrote:
    To Ty wspominałaś że urodziłaś córkę dokładnie w terminie? Glukozę mogłabyś w ciemno obstawiać, może powinnas zacząć grać w lotto?

Właśnie! Może dziś puszczę jeśli na wizycie wszystko będzie ok :D

nika647, LILA_33 lubią tę wiadomość

age.png
  • Nadziejka30 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2023, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiarka, mam nadzieję, że luteina pomoże Ci trochę podbić długość szyjki. Mojej koleżance zaczęła się skracać w 27tygodnii, bo miała 23mm,wiec dostała luteine dopochwowo i udało się podskoczyć do 25mm😉 I tak się utrzymywała,teraz jak jest w 37tygodniu to zaczyna się skracać i czuje,że synek za chwilę przyjdzie na świat 😉😊
    Ale to tak Jak Nika pisała, nie na każdego może to zadziałać....ale trzymam kciuki by Tobie pomogła 😘😘

I procedura
    11.'22
    1. Transfer nieudany ❌️

01.'23
    2. Transfer ❄️ udany🩷

II procedura
    09.'24
    ❄️
    10.'24
    Transfer -Cb

III procedura
    11.'24
    ❄️❄️

12.'24
    28dpt mamy serduszko
  • Nadziejka30 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2023, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj miałam wizyte😊Młoda ładnie rośnie, jest tydzień do przodu 807g szczęścia, termin porodu przesunął się na 24.09. Bo od początku była do przodu 😊

nika647, bebag, Muszka1, Umka lubią tę wiadomość

I procedura
    11.'22
    1. Transfer nieudany ❌️

01.'23
    2. Transfer ❄️ udany🩷

II procedura
    09.'24
    ❄️
    10.'24
    Transfer -Cb

III procedura
    11.'24
    ❄️❄️

12.'24
    28dpt mamy serduszko
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2023, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadziejka30 wrote:
    Bialy na pewno ładny, jak czyściutki,ale przy pieskach i dzieciaczkach to nie zdałby egzaminu. Na szczęście pies czuwał nad Twoim wyborem hihi. A jak się czujesz Kochana?? 😘
    Dobrze chociaż brzuch mi twardnieje znowu i już pomału panikować zaczynam bo nawet nie wiem czy są jakieś silniejsze leki niż te co już mam.

age.png
  • Kiarka Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2023, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie się skróciła prawie o 1cm już na luteinie 😔 Mam nadzieję, że to się skończy tak jak w wielu przypadkach, że najpierw strach a potem maluch nie chce wyjść. Mama mi opowiadała, że jak ze mną w ciąży była to w 7 miesiącu wylądowała w szpitalu z 2cm rozwarcia. Poleżała tam trochę na kroplówkach, potem wyszła i robiła wszystko, a ja i tak urodziłam się tydzień po terminie 🙃

age.png
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2023, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Profesor chciałby żebym dotrwała do 36 tygodnia żeby dziecko po tygodniu mogło iść do domu ale wątpię czy to się uda. Ten brzuch cały czas twardy znowu jest.

age.png
  • Kiarka Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2023, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tkpom wrote:
    Dobrze chociaż brzuch mi twardnieje znowu i już pomału panikować zaczynam bo nawet nie wiem czy są jakieś silniejsze leki niż te co już mam.
    Jakie teraz bierzesz? Bo niedawno pisałaś, że brzuszek po nich super był. Oby przeszło, ale ja też mam takie dni, że jest ciężko i ciągle twardy, a czasem miękki i tak lekko się czuje.

age.png
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2023, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie te z progesteronem ale działały aż 4 dni

age.png
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2023, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ktora z Was kupiła już skarpetki dla maluszka? Odebrałam dzisiaj paczkę od kuriera ale najmniejszy rozmiar w smyku jakiś taki duży jest. Muszę coś mniejszego poszukać

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2023, 15:32

age.png
  • bebag Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2023, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też już po wizycie :) krzywa do powtórzenia w przyszłym tygodniu bo wynik tak mało realny, że najpewniej coś się w laboratorium pomylili. Całe szczęście, że ok znoszę to badanie.
    a tak to mała waży 911g, siedzi tyłkiem w dół, twarzą zwrócona do mojego kręgosłupa :D Ale czas jeszcze ma na obrócenie więc na spokojnie :)
    Szyjka w porządku.

Tkpom, może trochę się przeforsowałaś tym szyciem i stąd to twardnienie? Wiem jak to absurdalnie brzmi, ale Ty teraz jesteś w wyjątkowej sytuacji. Odpoczywaj :)

Kiarka, moja siostra nie miała szyjki praktycznie od 30 tygodnia. Miała pessar, zdjęli jej w 38 tyg., urodziła w 42 i to po dwukrotnym wywoływaniu, także różne są scenariusze. Nastaw się na pozytywny :)

Kiarka, nika647, Nadziejka30 lubią tę wiadomość

age.png
  • Kiarka Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2023, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tkpom wrote:
    No właśnie te z progesteronem ale działały aż 4 dni
    Jest fenoterol, ale teraz w tabletkach chyba nie przepisują tego tak chętnie jak kiedyś, bo to bardzo szkodliwe. Jak trzeba to podają w kroplówce pod ścisłym nadzorem. I wiadomo, że każda kobieta by to chciała, bo każda walczy o zdrowie swojego dziecka, ale po porodzie kobiety często mają duże problemy, więc podawane to jest tylko gdy jest niezbędne, bo dziecko ma za małe szanse. O innych lekach nie wiem, na razie nie dostałam nic innego. Doktorka też mówiła tylko o kroplówkach w szpitalu.

Bebag próbuje nastawiać się pozytywnie, bo jesteśmy coraz dalej, maluch rośnie i dbamy o siebie ❤️ Twoja mała też ładnie waży jak na ten tydzień 😊 Mam nadzieję, że tym razem Twoja krzywa wyjdzie normalna i nie będą Cie za długo męczyć 😜 U mnie w lodówce czeka już insulina, a cukry nadal na granicy, ale w normie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2023, 16:00

age.png
‹‹ 233 234 235 236 237 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ