X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
Odpowiedz

WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023

Oceń ten wątek:
  • niezapominajk_aa Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2023, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nika647 wrote:
    Ja będę szukać czegoś do ćwiczeń, takiego o kroju topu sportowego, ale z odpinanymi miseczkami. Ale to dopiero tak 3 miechy po porodzie. Więc może już do tego czasu mój biust się ogarnie i będzie w miarę normalny🤪 po porodach rósł mi do G, a potem stopniowo spadał
    Jak ja już marzę o tym żeby pospać sobie na brzuchu 🙈 żeby założyć normalne jeansy...

Za spaniem na brzuchu też tęsknię 🥺😅

nika647 lubi tę wiadomość

age.png

👶🏼🔜 09.2025
  • Karola1688 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2023, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj tak ja tez chce już się na brzuchu położyć jak ja za tym tęsknie 😂

preg.png
  • Kiarka Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2023, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodzę na zapis raz w tygodniu żeby kontrolować te skurcze, bo czasem czuje je mocniejsze i bóle. Wczoraj byłam i były malutkie, typowe przepowiadające. Śmiałam się, że takich to nawet nie czuje i mocniejsze miałam w kwietniu 🙃
    Kilka dni wcześniej czułam się słabo, często bolało mnie podbrzusze. Wczoraj i dzisiaj czuję się super. Porobiłam trochę więcej niż zwykle, bo poczułam stres, że jeszcze nie wszystko jest na tip top. Zestresowało mnie nawet to, że nie czytałam jeszcze instrukcji obsługi laktatora 😅 A teraz zobaczyłam na bieliźnie, że zaczął odchodzić mi czop śluzowy. Było tego mało i przezroczysty. Zadzwoniłam do położnej, to mówiła, że może odchodzić i 4 tygodnie przed porodem a równie dobrze i 24 godziny 😵 Kazała się obserwować, jakby coś się działo to do niej jutro na zapis, albo jak będą skurcze większe to na oddział. A ja właśnie od dwóch dni mam chyba najmniej skurczy od wielu tygodni.
    Teraz to dopiero poczułam stres. Nie jestem gotowa 🙈

A jak było u Was w poprzednich ciążach? Na ile wcześniej zaczął odchodzić czop? I w tej ciąży jak jest?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2023, 16:43

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2023, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już pisałam w pierwszej ciąży czop odszedl 3 dni po.podstawieniu luteiny, czyli to było w 37+3, a w 37+5 wieczorem odeszły wody, urodziłam na drugi dzien. Pamiętam że było tego czopa wtedy sporo.

A w drugiej odchodził po kawałeczku 5mm po 29tyg, gdzieś między 32-36. W 36 już szyjki prawie nie było, a urodziłam w 40+5.

W tej ciąży jeszcze nic nie zauważyłam, ale szyjka dopiero zaczęła się skracać. Także z tym czopem to i tak nic nie wiadomo🤪

Kiarka lubi tę wiadomość

age.png
    3 ciąża - chłopiec - Bruno termin 4 września
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2023, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny które już rodziły: butelka do podmywania (typu ta fioletowa z lansinosh): hit czy kit ?
    Interesują mnie opinie zarówno po porodzie SN jak i CC.

age.png
  • LILA_33 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2023, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nika647 wrote:
    Ja będę szukać czegoś do ćwiczeń, takiego o kroju topu sportowego, ale z odpinanymi miseczkami. Ale to dopiero tak 3 miechy po porodzie. Więc może już do tego czasu mój biust się ogarnie i będzie w miarę normalny🤪 po porodach rósł mi do G, a potem stopniowo spadał
    Jak ja już marzę o tym żeby pospać sobie na brzuchu 🙈 żeby założyć normalne jeansy...

Ojaaaa spanie na brzuchu 😍😍 tęsknię za tym

age.png

Od 2020 r. Starania o pierwsze👶
    09/2020 💔

Maj 2022 - pierwsza IUI ...❌
    Czerwiec 2022 - druga IUI...❌
    09/2022 - histeroskopia - usunięcie polipa

09/2023 nasze największe szczescie jest już na świecie 💖
  • LILA_33 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2023, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nika647 wrote:
    Ja już pisałam w pierwszej ciąży czop odszedl 3 dni po.podstawieniu luteiny, czyli to było w 37+3, a w 37+5 wieczorem odeszły wody, urodziłam na drugi dzien. Pamiętam że było tego czopa wtedy sporo.

A w drugiej odchodził po kawałeczku 5mm po 29tyg, gdzieś między 32-36. W 36 już szyjki prawie nie było, a urodziłam w 40+5.

W tej ciąży jeszcze nic nie zauważyłam, ale szyjka dopiero zaczęła się skracać. Także z tym czopem to i tak nic nie wiadomo🤪

Ja te dwa dni zauważyłam że to może być czop a teraz w sumie nic, lekarz dopiero za tydzień, wiec nawet nie wiem jak tam ta moja szyjka 🤷‍♀️ ale skurcze mam w sumie rzadko jedynie twardnienie brzucha towarzyszy mi w sumie cały czas

age.png

Od 2020 r. Starania o pierwsze👶
    09/2020 💔

Maj 2022 - pierwsza IUI ...❌
    Czerwiec 2022 - druga IUI...❌
    09/2022 - histeroskopia - usunięcie polipa

09/2023 nasze największe szczescie jest już na świecie 💖
  • Sulcia Przyjaciółka

Wysłany: 10 sierpnia 2023, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka1 wrote:
    Dziewczyny które już rodziły: butelka do podmywania (typu ta fioletowa z lansinosh): hit czy kit ?
    Interesują mnie opinie zarówno po porodzie SN jak i CC.
    Trudno powiedzieć. Nie testowałam. Miałam CC i raczej ta butelka nie przyda się. Bliznę myłam ręką, delikatnie masując. Do podmywania krocza używałam zwykłego żelu intymnego, ale miałam tez Tantum Rosa - gotowe buteleczki z płynem rozrobionym. Bardziej nim płukałam od góry (do zewnętrznego przemywania). Czy bym drugi raz kupiła - raczej nie, drogo wychodziło. Lepiej już mieć kilka saszetek Tantum Rosa i rozpuszczać je w kubeczku plastikowym/papierowym i delikatnie od góry polewać krocze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2023, 19:14

• Tkpom Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2023, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra opatrunki że srebrem kupione i założone. Jakie to drogie kurde ale jak ma pomóc to dam każde pieniadze.

Swoją drogą liczę na cud że wkoncu coś ruszy bo wizja leżenia kilka miesięcy w szpitalu bez dzieci to żyć się mi odrazu odechciewa :(

Siedzę i się zastanawiam czemu los mnie tak doświadcza, co zrobiłam takiego w życiu że teraz ponoszę karę bo dla mnie to jest kara te ostatnie miesiące to są wręcz tortury dla mnie. Nie dane mi było cieszyć się ciąża ani teraz kiedy moja miłość jest już na świecie. Tata wychodzi na spacerki a ja leżę i wietrze w tym czasie. Narazie zaaplikowane opatrunki na 3 dni trzymajcie kciuki żeby zaczęło coś działać

nika647, Nadziejka30 lubią tę wiadomość

age.png
  • AgaX Przyjaciółka

Wysłany: 10 sierpnia 2023, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tkpom wrote:
    Dobra opatrunki że srebrem kupione i założone. Jakie to drogie kurde ale jak ma pomóc to dam każde pieniadze.

Swoją drogą liczę na cud że wkoncu coś ruszy bo wizja leżenia kilka miesięcy w szpitalu bez dzieci to żyć się mi odrazu odechciewa :(

Siedzę i się zastanawiam czemu los mnie tak doświadcza, co zrobiłam takiego w życiu że teraz ponoszę karę bo dla mnie to jest kara te ostatnie miesiące to są wręcz tortury dla mnie. Nie dane mi było cieszyć się ciąża ani teraz kiedy moja miłość jest już na świecie. Tata wychodzi na spacerki a ja leżę i wietrze w tym czasie. Narazie zaaplikowane opatrunki na 3 dni trzymajcie kciuki żeby zaczęło coś działać

Hej, przepraszam, że tak wcinam się w wątek, przez przypadek weszłam i zobaczyłam, że walczysz z raną po CC.
    Może warto by było zgłosić się do poradni/gabinetu leczenia ran (w domyśle trudno gojących). Nie wiem skąd jesteś, więc nie polecę nikogo konkretnego, ale jeśli masz w pobliżu większe miasto to powinno bez problemu się udać kogoś znaleźć.
    Takie osoby mają większe doświadczenie i rozeznanie w różnorakich opatrunkach i myślę, że mogłyby bardziej pomóc niż randomowy lekarz.
    Życzę dużo zdrowia, trzymaj się❤️

preg.png
  • ann2224 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2023, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiarka wrote:
    Ja chodzę na zapis raz w tygodniu żeby kontrolować te skurcze, bo czasem czuje je mocniejsze i bóle. Wczoraj byłam i były malutkie, typowe przepowiadające. Śmiałam się, że takich to nawet nie czuje i mocniejsze miałam w kwietniu 🙃
    Kilka dni wcześniej czułam się słabo, często bolało mnie podbrzusze. Wczoraj i dzisiaj czuję się super. Porobiłam trochę więcej niż zwykle, bo poczułam stres, że jeszcze nie wszystko jest na tip top. Zestresowało mnie nawet to, że nie czytałam jeszcze instrukcji obsługi laktatora 😅 A teraz zobaczyłam na bieliźnie, że zaczął odchodzić mi czop śluzowy. Było tego mało i przezroczysty. Zadzwoniłam do położnej, to mówiła, że może odchodzić i 4 tygodnie przed porodem a równie dobrze i 24 godziny 😵 Kazała się obserwować, jakby coś się działo to do niej jutro na zapis, albo jak będą skurcze większe to na oddział. A ja właśnie od dwóch dni mam chyba najmniej skurczy od wielu tygodni.
    Teraz to dopiero poczułam stres. Nie jestem gotowa 🙈

A jak było u Was w poprzednich ciążach? Na ile wcześniej zaczął odchodzić czop? I w tej ciąży jak jest?
    Mi w pierwszej ciąży odszedł razem z wodami i po 2h mała byla ma świecie. W 2 ciąży przebijali mi pęcherz i czop w ogóle nie odszedł wcześniej. Teraz odszedł mi kawałek w niedzielę w pon u lekarza lekkie rozwarcie o skrócenie. Do dzisiaj luteina ale bardzo mam napięty brzuch i ciągle boli jak na okres. Pomaga trochę leżenie.ogolnie czuje się do dupy nie wiem czy że stresu czy to zbliżający się poród

event.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2023, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sulcia wrote:
    Trudno powiedzieć. Nie testowałam. Miałam CC i raczej ta butelka nie przyda się. Bliznę myłam ręką, delikatnie masując. Do podmywania krocza używałam zwykłego żelu intymnego, ale miałam tez Tantum Rosa - gotowe buteleczki z płynem rozrobionym. Bardziej nim płukałam od góry (do zewnętrznego przemywania). Czy bym drugi raz kupiła - raczej nie, drogo wychodziło. Lepiej już mieć kilka saszetek Tantum Rosa i rozpuszczać je w kubeczku plastikowym/papierowym i delikatnie od góry polewać krocze.

Ja też miałam te buteleczki z Tantum rosa i kupiłam je teraz też. Oczywiście nie do irygacji wewnątrz tylko do takiego chlapania na krocze na zewnątrz. Można też kupić butelkę wielorazowa z Tantum rosa, taka harmonijkę. Ale te małe były dla mnie wygodniejsze, szczególnie na czas szpitala. Używałam ich stojąc pod prysznicem.
    Ta butelka peri może być fajna, bo ma zakrzywiony wylot, łatwiej będzie nią polewać krocze - przy większym nacięciu, pęknięciu czy hemoroidach może się przydać. Jeśli uda się ochronić krocze to i zwykły prysznic będzie ok.

age.png
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2023, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tkpom - trzymamy kciuki, żeby się w końcu zaczęło to porządnie goić. Trzymaj się tam!

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • KasiaAnna Ekspertka

Wysłany: 10 sierpnia 2023, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biustonosze na większy biust ma też Astratex. U mnie w rodzinie kobietki lubią tą firmę, ja się chyba też skuszę.

Niemąż rzucił, że może byśmy jutro poszło na wspólną kolację, ostatnią przed porodem. Objechałam go z góry na dół bo ja przecież planuję się trzymać do terminu!

• Tkpom Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2023, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgaX jestem z Gdańska i nie słyszałam o takich poradniach ale dziękuję za podpowiedź muszę poszukać na necie takiego czegoś.
    U mnie załamka totalna bo dbam o siebie o ranę a tu takie kwiatki wychodzą

age.png
  • Nadziejka30 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2023, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie jestem ostatnia w kolejce na wrzesień, ale coś czuję,że Mała będzie pchała się wczensiej na świat 😄
    Dziś na wizycie pani doktor powiedziała,że ułożona.juz jest nizutko,ale szyjka jeszcze nie zaczęła się skracać ma.ze 3cm. Niemniej jednak póki co wydaje się spora i jak będzie tak rosnąć to może będzie indukcja ( choc liczymy,żeporod zacznie sie samoistnie), ale to dowiemy się za 3 tygodnie na kolejnej wizycie. No i przy pachwinie pojawił się żylak, podobno po porodzie znikają samoistnie😊😉

A używając tamtym Rosa nic Was nie piekło? Bo słyszałam ze dwie opinie znajomych,że musiały zmienić,bo mialy uczucie pieczenia 🤔bo tak to czytałam,że jest polecany😊

I procedura
    11.'22
    1. Transfer nieudany ❌️

01.'23
    2. Transfer ❄️ udany🩷
    01.10. córeczka 3700g 61cm💗

II procedura
    09.'24
    ❄️
    10.'24
    Transfer -Cb

III procedura
    11.'24
    ❄️❄️

12.'24
    7dpt 90,4 11dpt 261,4 15dpt 1233
    28dpt mamy serduszko
  • Sulcia Przyjaciółka

Wysłany: 10 sierpnia 2023, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Nadziejka30
    Nie, po Tantum Rosa nic nie piekło. Może piecze jak robi się irygację wewnątrz pochwy? Po porodzie tylko na zewnątrz obmywa się krocze, aby nie dopuścić do zakażeń odchodami (krwią) poporodowym. Do szpitala faktycznie gotowe buteleczki Tantum Rosa są mega wygodne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2023, 23:08

Nadziejka30 lubi tę wiadomość

• nika647 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2023, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja stosowałam po obu porodach tantus rosa, po pierwszym miałam nacięcie i raczej nie piekło mnie jakoś mocno, Tantum rosa ma chyba jakiś środek przeciwświądowym i taki trochę znieczulający więc po podmyciu zawsze czułam ulgę. Z kolei drugi poród bez nacięcia, jakieś wewnętrzne otarcie miałam i pamiętam że jak szlam się umyć po porodzie z położna to wzięłam normalnie laktacyd taki malutki i położna aż krzyknęła że będzie piekło, żeby tylko woda się opłukać a ja się umyłam normalnie i nic mi nie było

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • Nadziejka30 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2023, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sulcia wrote:
    @Nadziejka30
    Nie, po Tantum Rosa nic nie piekło. Może piecze jak robi się irygację wewnątrz pochwy? Po porodzie tylko na zewnątrz obmywa się krocze, aby nie dopuścić do zakażeń odchodami (krwią) poporodowym. Do szpitala faktycznie gotowe buteleczki Tantum Rosa są mega wygodne.
    O dziękuję Bardzo za opinie,w takim razie kupuje 😘

I procedura
    11.'22
    1. Transfer nieudany ❌️

01.'23
    2. Transfer ❄️ udany🩷
    01.10. córeczka 3700g 61cm💗

II procedura
    09.'24
    ❄️
    10.'24
    Transfer -Cb

III procedura
    11.'24
    ❄️❄️

12.'24
    7dpt 90,4 11dpt 261,4 15dpt 1233
    28dpt mamy serduszko
  • bebag Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2023, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po nacięciu myłam się normalnie pod prysznicem, używałam płynu do higieny intymnej Biały Jeleń, osuszalam ręcznikiem papierowym (miękkim) i później psikalam octeniseptem. Muszę dziś zrobić koszyk na gemini i przyznam że w ogóle mi się nie chce do tego siadać :D

age.png
‹‹ 314 315 316 317 318 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ