X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
Odpowiedz

WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023

Oceń ten wątek:
  • niezapominajk_aa Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2023, 06:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dołączam do Was dziewczyny z biegunką, a wczoraj to już chyba nawet widziałam że czop zaczął odchodzić, ale nie jestem pewna na 100%. Ja idę dziś na wymaz GBS i do diabetolog. A noc miałam tak beznadziejną przez temperaturę że ledwo żyje. Nie wiem jak dociągne do ochłodzenia 🙈

age.png

👶🏼🔜 09.2025
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2023, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojejku, Wy tu już prawie wszystkie o czopach piszecie, a u mnie nic... po dwóch pierwszych ciążach moją szyjka postanowiła stać się chyba pancerną 🤪
    Co do biegunki to mnie tak co jakiś czas czyści i ustaje. Brzuch tylko czuję że się obniżył bo jak siedzę czy wchodzę po schodach to go czuję na udach 🙈 ale to jeszcze nie na tyle żeby dziecko wstawiało się do kanału, raczej po prostu klocek już przeciąża macicę i leży niżej.

age.png
    3 ciąża - chłopiec - Bruno termin 4 września
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • Tkpom Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2023, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja padam na pysk mały pierwszy raz w nocy miał jakieś jazdy. Nie dał się odłożyć ani do kołyski ani do wózka. O 4 rano poległam i położyłam go u siebie na poduszce z tej niemocy i nagle patrzę a on dpi i spał 3h. Dzisiaj poszewka z mojej poduszki laduje w kołysce pod dupka małego może to o mój zapach chodzi.

I mam taki nawał mleka że obudziłam się cała mokra. Niczym Kleopatra w kąpieli mlecznej 😁

age.png
  • ann2224 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2023, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od 3 dni mam strasznie popuchnięte nogi i ręce nawet usta mi spuchły siostry się śmieją że wyglądam jak bym je powiększyła a i nagły wzrost wagi o 2 kilo😱 spać nie mogę brzuch twardnieje i boli ale nic więcej się nie dzieje w poniedziałek do lekarza i pewnie będziemy ustalać termin wywoływania bo mówił ostatnio że w 39 tygodniu trzeba ciążę rozwiązać bo łożysko się starzeje

event.png

Wysłany: 16 sierpnia 2023, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie wróciłam z wymazu, niby zauważyłam wcześniej że trochę mi brzuch opadł, zresztą coraz niżej małą czuje i coraz bardziej mnie uciska na dole ale nie byłam tego pewna. Położna mi dziś potwierdziła że faktycznie jest już nisko (co w sumie dziwne, bo moja mama powtarza że się "liczy" jak dłoń można wsadzić między cycki a brzuch, a u mnie bym powiedziała że tak chyba nie bardzo cała wchodzi, ale w sumie już sama nie wiem 😆) i sprawdziła serduszko młodej, bije jak dzwon. Od dziś co tydzień mam się stawiać żeby posłuchać serduszka, jak zapytałam czy chodzi o ktg to powiedziała że nie, takie sprawdzenie czy wszystko jest okej. Była akurat inna niż moja środowiskowa więc napiszę do mojej bo w sumie nie bardzo wiem co i jak w ostatnich tygodniach a do wizyty u lekarza jeszcze 2 tygodnie. Cukrzycowa sprzed nosa mi uciekła na jakieś konsultacje do szpitala, wraca po 11 i mam podejść później 🙄

age.png

👶🏼🔜 09.2025

Wysłany: 16 sierpnia 2023, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tkpom wrote:
    Ja padam na pysk mały pierwszy raz w nocy miał jakieś jazdy. Nie dał się odłożyć ani do kołyski ani do wózka. O 4 rano poległam i położyłam go u siebie na poduszce z tej niemocy i nagle patrzę a on dpi i spał 3h. Dzisiaj poszewka z mojej poduszki laduje w kołysce pod dupka małego może to o mój zapach chodzi.

I mam taki nawał mleka że obudziłam się cała mokra. Niczym Kleopatra w kąpieli mlecznej 😁

Współczuję ciężkiej nocy, może faktycznie potrzebował mamy 🥰
    Ja też nie przespałam przez temperatury. Okropna noc.

Ps. Rozbawiłaś mnie tą Kleopatrą 😅😅

age.png

👶🏼🔜 09.2025

Wysłany: 16 sierpnia 2023, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ann2224 wrote:
    Ja od 3 dni mam strasznie popuchnięte nogi i ręce nawet usta mi spuchły siostry się śmieją że wyglądam jak bym je powiększyła a i nagły wzrost wagi o 2 kilo😱 spać nie mogę brzuch twardnieje i boli ale nic więcej się nie dzieje w poniedziałek do lekarza i pewnie będziemy ustalać termin wywoływania bo mówił ostatnio że w 39 tygodniu trzeba ciążę rozwiązać bo łożysko się starzeje

Współczuję że łożysko się starzeje i musisz się umówić na wywołanie, ale "zazdroszczę", że będziesz znała datę i jesteś bliżej porodu niż ja 😅

Ja wiem wiem, im bliżej terminu tym lepiej dla dziecka. Ale już nie mam siły 🙈😅

Ja się budzę spuchnięta, najbardziej właśnie na twarzy, też mi się robią usta jakbym je powiększyła. Trochę puchną mi dłonie i stopy, ale one w sumie tylko w upały, jak temperatura jest normalna to nie. A z wagą u mnie różnie. Moja waga i wagą u ginekologa pokazuje identycznie, u cukrzycowej pokazuje dobry kilogram więcej a dziś u położnej aż 2 kg więcej 🤣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2023, 09:06

age.png

👶🏼🔜 09.2025
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2023, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja pozdrawiam z oddziału 😞 moje mdłości zamieniły się w falę nieustających wymiotów, nawet po łyku wody. Cała noc się męczyłam, rano mąż prawie siłą wywiózł mnie do szpitala, oczywiście od razu mnie przyjęli, wzięli badania i dali leki...leżę pod kroplówkami...

age.png
  • Katia89 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2023, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka1 wrote:
    A ja pozdrawiam z oddziału 😞 moje mdłości zamieniły się w falę nieustających wymiotów, nawet po łyku wody. Cała noc się męczyłam, rano mąż prawie siłą wywiózł mnie do szpitala, oczywiście od razu mnie przyjęli, wzięli badania i dali leki...leżę pod kroplówkami...

O rany, dużo zdrówka dla Ciebie! Już wiadomo czym spowodowane są te wymioty? Robili Ci już jakieś badania ?

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2023, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka1 wrote:
    Trzymaj się tam! Może to jelitowka lub zatrucie pokarmowe. Dobrze że pojechałaś. Daj znać czy te wymioty ustąpiły?

age.png
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2023, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katia89 wrote:
    O rany, dużo zdrówka dla Ciebie! Już wiadomo czym spowodowane są te wymioty? Robili Ci już jakieś badania ?

Wzięli pełno badań, krew, wymazy, ktg, zapieli płyny, antybiotyki (bo zwymiotowałam przy ordynatorze na zielono 😅) Już się czuje mocniejsza ale pewnie to kwestia nawodnienia, skoro całą noc płyny traciłam.
    Gdyby tylko łóżko nie było jak beton ....No cóż, dobrze że mąż mnie tu przywlokl, nie wiem co bym w domu zrobiła. Szyjka zamknięta, na KTG skurczy brak, także raczej wirus/zatrucie niż poród ;)

ann2224, Umka lubią tę wiadomość

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2023, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ann2224, Niezapominajka - spuchnięte usta i nos swiadcza o tym że już się porzadnie wytwarza oksytocyna😀
    Ann - myślę że u ciebie to dobry moment żeby ta oksytocynę trochę naturalnie wspomóc, skoro i tak cię czeka wywoływanie to działaj! Jakieś drażnienie brodawek, masaż pkt nad kostkami od wewnątrz i pod kościami policzkowymi i obojczykami.
    Ja właśnie wypozyczylam TENS przez allegro. Niby mamy swój ale to jest TENS i EPM więc się trochę bałam że włączę nie ten program. Tzn bardziej mąż panikował. Także za parę dni też będę działać, może po następnej wizycie w czwartek w następnym tygodniu.

ann2224, niezapominajk_aa lubią tę wiadomość

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2023, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tkpom wrote:

Położenie się z dzieckiem to najlepsza metoda pobudzania laktacji! Organizm mamy od razu wyczuwa że dziecku chce się pić, szczególnie w takich upałach😀

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2023, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tkpom wrote:

Młody wspiera lokalnego dostawcę mleka 😆 żeby za lekko nie było ale żeby jednak matka się wyspała 😊

Muszka1 wrote:
    Trzymaj się tam i dawaj znać co i jak... a ustąpiły już troszkę te wymioty?

A u mnie dramat, kryzys i chyba zawał.... Tak mnie łapią kujące bóle w brzuchu że muszę stanąć z lekkim pochyleniem i oddychać bo inaczej odpływam... na klatce czuję jakby worek kamieni i cały czas się zapowietrzam... kostek od 4 dni nie widziałam a nie przepraszam wczoraj po basenie na chwilę się pokazały 🤣 mąż nie wie czy mnie zawieźć na IP dobić czy olać mówi że takiej narzekającej mnie jeszcze nie widział... i te bóle miesiączkowe no one to już zaczynają mnie wku&€&€&&&# przy @ przynajmniej przychodziło krwawienie i później był spokój a tu tylko się nasila.... zobaczymy co dzisiaj doktorka powie...

Aaaa no i kluska zaczyna wychodzić ale przez pępek tak się od wczoraj wypina że całą skóra koło pępka mnie boli
    A tablet nie zna słowa pępek.... 🫣🙄

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2023, 10:20

age.png
  • ann2224 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2023, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka1 wrote:
    Wzięli pełno badań, krew, wymazy, ktg, zapieli płyny, antybiotyki (bo zwymiotowałam przy ordynatorze na zielono 😅) Już się czuje mocniejsza ale pewnie to kwestia nawodnienia, skoro całą noc płyny traciłam.
    Gdyby tylko łóżko nie było jak beton ....No cóż, dobrze że mąż mnie tu przywlokl, nie wiem co bym w domu zrobiła. Szyjka zamknięta, na KTG skurczy brak, także raczej wirus/zatrucie niż poród ;)
    Przez przypadek polubiłam sorki

event.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2023, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spuromix - mi się zrobił delikatna przepuchlina pępkowa, w poprzednich ciążach pępek do końca byl wklęsły, a teraz trochę nad pępkiem skóra jakby się odkleiła i też trochę to by boli.

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2023, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nika647 wrote:
    Spuromix - mi się zrobił delikatna przepuchlina pępkowa, w poprzednich ciążach pępek do końca byl wklęsły, a teraz trochę nad pępkiem skóra jakby się odkleiła i też trochę to by boli.
    To nie u mnie to jest od wypychania dupci i stópki bo czasami brzuch mi się podnosi o połowę wysokości jak się rozpycha 🤪 masakra nie wiedziałam że mam tak elastyczną skórę ale ona też ma swoje granice które mała zaczyna przekraczać 🫣

nika647 lubi tę wiadomość

age.png

Wysłany: 16 sierpnia 2023, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka1 wrote:

O Boże współczuję 😔 dużo dużo zdrówka! ❤️

age.png

👶🏼🔜 09.2025

Wysłany: 16 sierpnia 2023, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nika647 wrote:
    Ann2224, Niezapominajka - spuchnięte usta i nos swiadcza o tym że już się porzadnie wytwarza oksytocyna😀

Naprawdę?! Nie miałam o tym pojęcia 😄😄

nika647 lubi tę wiadomość

age.png

👶🏼🔜 09.2025
  • Jeffcia Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2023, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie od dwoch dni strasznie ciezko i ciagle twardnieje mi brzuch, zwlaszcza dzis, az wzielam magnez i nospe bo nic nie moge zrobic. Ciezko sie chodzi, mala sie tez tak mi rozpycha ze szok. W nocy tez ciezko spac, krece sie, goraco mi, poce sie strasznie. A wizyta do lekarza za tydz.

Niedoczynność tarczycy od 2014r.
    Pierwsza ciąża-listopad 2018 - puste jajo
    3cs
    16.09.19 - pozytywny test:)
    Maksymilian 👶 28.05.2020
    Pozytywny test II 13.01.2023
    preg.png[/
‹‹ 323 324 325 326 327 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Pokój dziecka - 7 inspiracji na kreatywną aranżację

Urządzanie pokoju dziecka to jedno z najprzyjemniejszych, ale i wymagających zadań dla rodziców. Chcemy, aby przestrzeń była nie tylko bezpieczna i funkcjonalna, ale też sprzyjała rozwojowi wyobraźni, kreatywności oraz dawała dziecku poczucie komfortu i radości. Jeśli szukasz pomysłów na aranżację, które łączą estetykę z praktycznością, świetnie trafiłeś! Warto sięgnąć po sprawdzone i inspirujące rozwiązania, które sprawdzą się dla maluchów, przedszkolaków i starszych dzieci. W tym artykule znajdziesz 7 konkretnych, sprawdzonych propozycji, które odmienią każdy pokój.

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ