WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
ann2224 wrote:No to czekamy na następne dzidziusie. My niestety zostajemy w szpitalu bo mały ma żółtaczkę 😞
-
niezapominajk_aa wrote:Dziś w nocy pełnia, to ile z nas się rozpakowuje? 🤪🤪🤪
niezapominajk_aa, Umka, ann2224 lubią tę wiadomość
-
Ja już po fryzjerze, włos odswiezony, brwi zrobione, jestem gotowa na porodówkę 😉. Dokupilam.do torby trochę musów i batonikow. Bo ja to jednak głodomór jestem. Brzuch mam dziś cały czas twardy, pewnie po wczorajszych kaszlach🤦
Ale humor sobie trochę poprawiłam i kupiłam sobie też koszule rozpinana w Sinsay i dres na po porodzie 🤪bebag, niezapominajk_aa, Nadziejka30, Muszka1, LILA_33, Umka, ann2224 lubią tę wiadomość
-
A ja dalej walczę… od rana jestem podłączona do oksy, balonik wyciągnięty. Były momenty ze zaczęły się ładne skurcze ale się wyciszyły 😩 może ta pełnia cos pomoże? Tak bardzo chciałam urodzić w sierpniu 😤
2018 - początek starań
2020- start klinika; histerolaparoskopia
2021 - IUI 💚 -> 💔 7tc. /2021 - IUI ❌/2021 - IUI ❌ /2021 -IUI ❌
2021 - start procedura --> 1x 4.1.1 i 6 komórek
2022 - transfer 💚 --> 11tc.💔 (trisomia 22)
2022- zapładniamy pozostałe komórki --> 1x 4.1.1. --> przebadany zarodek --> transfer 🍀
7 dpt 💚JEST DRUGA KRESKA!
7+1 - bijące serduszko
9+1 - 2,44cm Bobo
13+0 - prenatalne - 6,5 cm zdrowego Bobo - Synuś 💙
20+2 - połówkowe - 364g 💙
29+2 - prenatalne - 1420 💙
31.08 - 💙H . 💙 13:22, 3540g., 53cm💙 -
Kaśik wrote:A ja dalej walczę… od rana jestem podłączona do oksy, balonik wyciągnięty. Były momenty ze zaczęły się ładne skurcze ale się wyciszyły 😩 może ta pełnia cos pomoże? Tak bardzo chciałam urodzić w sierpniu 😤
-
KasiaAnna wrote:Tkpom moją mamę rejestrował pradziadek. Miała być Małgorzata, jest Ewa 🤣 Także u Ciebie naprawdę przyzwoicie to wyszło 😉
Moja ciocia miała dostać piękne imię Bernadetta a pani w urzędzie przekonała dziadka że takiego imienia nie ma (bylo to 50 lat temu) i urzednicy nadali Bernardyna przekonując dziadka ze musiało o to chodzic .... 😅 Babcia nie była zachwycona
Ja dzis też zrobiłam hennowanie i regulację brwi, golenie nóg, umyłam wlosy, po wizycie położnej jeszcze je wyprostuję. Udało mi się wczoraj wymalować paznokcie u nóg a te u rąk ładnie przyciąć i spiłować
Mąż się pyta dla kogo tak się stroję, ale przede wszystkim właśnie dla siebie - zawsze jak nie wyglądam jak 💩 to psychicznie czuję się lepiej 😅 Chyba każda dziewczyna tak ma..niezapominajk_aa, nika647, Kiarka, ann2224 lubią tę wiadomość
-
Bebag tak na Podsiadlo to wlasciwie jedyne koncerty na ktore chodze.
Zawsze bilety dostawalam z hotelu bo Podsiadlo wysyla do nas pule biletow. Spali u nas cala ekipa. No ale tym razem ze jestem na macierzynskim to sie nie zalapie. Chociaz w sumie dzwonie do dyrektora moze sie uda bo na stronie to jakis cud wyrwac te bilety.bebag, Umka, ann2224 lubią tę wiadomość
-
No ja gdzieś ostatnio widziałam że najwięcej dzieci rodzi się w pełnię, nie wiem ile w tym prawdy, ale ponoć wypowiadali się lekarze i położne 😅 dlatego życzę każdej która już chce mieć poród za sobą, żeby go dziś miała 😅
Ja się zbieram za chwilę na porodówkę, zobaczyć co i jak, mam nadzieję że nie będą miały dużo pracy i uda mi się obejrzeć i dowiedzieć jak najwięcej, a później do ginekologa 😅 trzymajcie kciuki żeby miał dla mnie dobre wieści, że coś się tam już szykuje ku porodowi i żeby nie było tego rozejścia jednak 😅Muszka1, nika647, LILA_33, Umka, Kiarka, ann2224 lubią tę wiadomość
-
Muszka1 wrote:Moja ciocia miała dostać piękne imię Bernadetta a pani w urzędzie przekonała dziadka że takiego imienia nie ma (bylo to 50 lat temu) i urzednicy nadali Bernardyna przekonując dziadka ze musiało o to chodzic .... 😅 Babcia nie była zachwycona
Ja dzis też zrobiłam hennowanie i regulację brwi, golenie nóg, umyłam wlosy, po wizycie położnej jeszcze je wyprostuję. Udało mi się wczoraj wymalować paznokcie u nóg a te u rąk ładnie przyciąć i spiłować
Mąż się pyta dla kogo tak się stroję, ale przede wszystkim właśnie dla siebie - zawsze jak nie wyglądam jak 💩 to psychicznie czuję się lepiej 😅 Chyba każda dziewczyna tak ma..
Dokładnie, bycie ogarniętą tak jak się lubi to +100 do samopoczucia 😅Muszka1 lubi tę wiadomość
-
Tkpom, byłam w zeszłym roku na koncercie Dawida w Gdańsku właśnie
było super
choć ja ogólnie wolę koncerty klubowe ze względu na nagłośnienie. Ale zdobycie biletów na koncert Podsiadło to naprawdę trzeba mieć farta, mnostwo czasu i cierpliwość na odświeżanie strony🙈
Kurcze, to wywoływanie porodu bez ruchu to się mija z celem. Ja jak trafiłam na oddział z skurczami które nie były jeszcze jakoś super regularne, to zanim w ogóle podali mi oxy, miałam zalecenie chodzić chodzić i jeszcze raz chodzić, wydreptalam wtedy po szpitalu dobrych parę kilometrów. Plus polozna mi gmerala przy szyjce, ale nie wiem czy to był taki typowy masaż szyjki bo to jakoś nie bolało, a z tego co czytam masaż szyjki jest mega bolesny. Więc jak już szlam na porodówkę to z 4 cm rozwarciem i wtedy dostałam oxy żeby przy znieczuleniu mi nie osłabły. Ale też fakt że zaczął mi się poród naturalnie, bez wywoływania więc pewnie trochę inaczej. Ale nie wyobrażam sobie dostać oksytocynę i przy tych skurczach tylko leżeć, w ruchu łatwiej się je znosi 🙈 -
Niezapominajka - coś w tym jest, statystyki tak mówią że w pełnię jest więcej porodów niż w pozostałe dni. Zresztą cykl kobiecy i liczony w oparciu o niego czas trwania ciąży bazują na cyklu księżycowym - 28 dni. Odchodzenie wód - przypływy, odpływy itd. Skurcze też są jak takie fale... Dużo by pisać, ale ja lubię takie uświadamianie sobie jak bardzo jesteśmy połączeni z naturą, za dużo w niej majstrujemy...
Tkpom - no właśnie, a potem się położne dziwią i lekarze dlaczego ten poród nie postepuje. Aż mi się krzyczeć chce. W końcu tym bardziej w porodzie indukowanym potrzebny jest ruch, grawitacja, to wszystko musi współdziałać. Jeśli brakuje choć jednego czynniku to poród nie idzie jak trzeba a potem kończy się cesarka. I ubolewanie że w pl 50% porodów to CC.niezapominajk_aa, Umka, Kiarka lubią tę wiadomość
-
Muszka1 wrote:Czy ma któraś może spisane jakie dokładnie formalności załatwia się po porodzie? Co gdzie zanosi, kiedy zapisuje do pediatry, co trzeba zanieść do urzędu itp?
Przed wyjściem że szpitala poinformowac położna kiedy się wychodzi by mogła przyjść na patronaz.
7 dni jest na dodanie dziecka w pracy mamy lub taty do ubezpieczenia zdrowotnego
Po nadaniu PESEL, idzie się zapisać dziecko do przychodni, do której wysłali kartę szczepien. Od razu umowic na wizytę lekarską patronazowa dziecka.
21 na wniosek o macierzyński. Wcześniej nalezy poinformowac pracodawcę o porodzie.
To takie najważniejsze rzeczy.Muszka1, nika647, niezapominajk_aa, martini92 lubią tę wiadomość
-
Tak, zgadza się - jestem na sali indukcyjnej. Ale moge chodzić, dostałam tez pilke. Najśmieszniejsze jest to, ze jak leżę to zbierają się skurcze a jak wstaje, żeby je rozkręcić to się wyciszają 😒
bebag, ann2224 lubią tę wiadomość
2018 - początek starań
2020- start klinika; histerolaparoskopia
2021 - IUI 💚 -> 💔 7tc. /2021 - IUI ❌/2021 - IUI ❌ /2021 -IUI ❌
2021 - start procedura --> 1x 4.1.1 i 6 komórek
2022 - transfer 💚 --> 11tc.💔 (trisomia 22)
2022- zapładniamy pozostałe komórki --> 1x 4.1.1. --> przebadany zarodek --> transfer 🍀
7 dpt 💚JEST DRUGA KRESKA!
7+1 - bijące serduszko
9+1 - 2,44cm Bobo
13+0 - prenatalne - 6,5 cm zdrowego Bobo - Synuś 💙
20+2 - połówkowe - 364g 💙
29+2 - prenatalne - 1420 💙
31.08 - 💙H . 💙 13:22, 3540g., 53cm💙 -
Kaśik wrote:Tak, zgadza się - jestem na sali indukcyjnej. Ale moge chodzić, dostałam tez pilke. Najśmieszniejsze jest to, ze jak leżę to zbierają się skurcze a jak wstaje, żeby je rozkręcić to się wyciszają 😒
-
Kaśik wrote:Tak, zgadza się - jestem na sali indukcyjnej. Ale moge chodzić, dostałam tez pilke. Najśmieszniejsze jest to, ze jak leżę to zbierają się skurcze a jak wstaje, żeby je rozkręcić to się wyciszają 😒
-
Siła skurczu nie zawsze równa się efektywność w porodzie. Jak się leży i ty w pasy uciskuja brzuch i macicę to skurcze mogą być silne a dziecko i tak nie schodzi niżej, czyli nie ma postępu. Czasami jednak leżenie pomaga się uspokoić i wtedy to pomaga w naturalnym wytwarzaniu się oksytocyny.
Ja dziś mam takie skurcze przepowiadające jakich chyba nie miałam w tej ciąży jeszcze w ogole. Długie,silne, częste. Trochę bolesne czasem ale nie aż tak. Podłączyłam TENS na plecy i testuje. I chyba rzeczywiście to tylko straszaki bo się wyciszają.