X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
Odpowiedz

WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023

Oceń ten wątek:
  • zosiasamosia Autorytet

Wysłany: 15 stycznia, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też muszę wybrać się do Ikei. Kupić krzesełko do karmienia a przy okazji wypadałoby już zmienić łóżeczko z dostawki na zwykłe.

Miałam dużo obaw ale jesteśmy już po pierwszych zajęciach z pływania bobasków, i dziewczyny polecam z całego serducha. Wszystkie szkraby z grupy zadowolone, mąż był z Matyldzią w basenie a ja obserwowałam z trybun. Coś niesamowitego. 🥰

Kiarka lubi tę wiadomość

age.png
  • Kiarka Autorytet

Wysłany: 15 stycznia, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas to samo, ciągle zabawa butelką. Przesuwa języczkiem, łapie butelkę obiema rączkami i wyciąga i wkłada i tak w kółko. Teraz to już ciężko się karmi, ciężko się przebiera, bo odwraca się na wszystkie strony albo odpycha stópkami podnosi pupę i przesuwa się do góry. Ja nie wiem co to będzie za parę miesięcy 😅

O właśnie parę dni temu wspominałam mężowi o zajęciach na basenie, ale myślałam że teraz jeszcze za wcześnie. Musimy się wybrać 😃

age.png
  • niezapominajk_aa Autorytet

Wysłany: 15 stycznia, 23:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiarka wrote:
    U nas to samo, ciągle zabawa butelką. Przesuwa języczkiem, łapie butelkę obiema rączkami i wyciąga i wkłada i tak w kółko. Teraz to już ciężko się karmi, ciężko się przebiera, bo odwraca się na wszystkie strony albo odpycha stópkami podnosi pupę i przesuwa się do góry. Ja nie wiem co to będzie za parę miesięcy 😅

O właśnie parę dni temu wspominałam mężowi o zajęciach na basenie, ale myślałam że teraz jeszcze za wcześnie. Musimy się wybrać 😃

Noooo 🤣 te wyciąganie i wkładanie butelki u nas też najlepsza zabawa 🤣 i na przewijaku jak u Was, też wesoło 🤣

Też chciałam chodzić na basen z młodą, ale u mnie w mieście mimo i chętnych instruktorów i innych mam, nie mamy na obu basenach odpowiednich warunków a w pobliskich miastach nie ma takich zajęć 😞

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia, 23:28

age.png
  • Umka Autorytet

Wysłany: 15 stycznia, 23:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiarka, GRATULACJE! :D

U nas zabawa butelka juz z 3 tygodnie trwa, no masakra :) Chwyci raczkami i raz popije, raz odepchnie/odsunie, i tak w kolko. Probuje sie obracac, ale ma nierowne i zbyt miekkie podloze - nasze lozko, jeszcze do nas mata jedzie, ta co mielismy nie miesci sie na tym skrawku podlogi co zostal wolny od mebli, mamy wykonczenie domu na karku i bytowanie w jedynym wykonczonym pokoju daje strasznie w kosc. Ale mam nadzieje ze nadrobimy, jutro dostawa to rozloze od razu.
    Z basenem jest ekstra sprawa, zazdroszcze zajec z instruktorem. My niestety nie pojdziemy na basen, bo tam gdzie maja grupy dla maluchow chodzi bardzo duzo gosci z prawej strony mapy, i kupa chorob razem z nimi. Kolezanka mi mowila ostatnio ze jej corka ciagle jakies infekcje lapie na basenie, i kurzajki non stop, tak wiec dziekuje. Wole w domowym zaciszu w kupionym przez meza jacuzzi tylko dla dziewczynek :) "Plywamy" 2 razy w tygodniu bez babelkow, rzecz jasna.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia, 02:48

age.png
    👩'76+👨'73
    👩IO,niedoczynnosc tarczycy
    👨02'20 Cukrzyca I,Asthenoteratozoospermia,Morfo0%
    *Invimed Wroclaw
    III IVF 14.05.21szpital-Cytotec
    *Gyncentrum Katowice
    IV-VIII IVF 10.21-11.22, ❄6x5.1.1
    11.01.23 FET 1x5.1.1;2dpt 6.96;7dpt 64.87;9dpt 126.3;12dpt 428.9;16dpt 2172;23dpt 11801;27dpt 27835 i ❤️;34dpt 1,09cm;47dpt 9+3 2.64,❤️174;10+6 4.47;
    15.03 I prenatalne👍,5,6cm❤️164,corka?;20.03 NiftyPro-zdrowa corka;;20+5 polowkowe 390g❤️152,👍;;30+4 USG3 trym 1560g❤️150;35+3 2663g👍🙏;
    39+3 10:34 3510, 55cm 10pkt ❤️❤️❤️❤️❤️
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia, 06:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też już byliśmy z brunem na basenie. Mamy taki mały kameralny basenik przyszkolny w pobliskim mieście. Jeździmy w takich godzinach kiedy nie ma tam nikogo. Jakieś pojedyncze osoby na sportowym i w saunach. A brodzik przeważnie mamy dla siebie. A jest fajny, bo ma z 60cm, moje dzieciaki starsze też uczą się w nim pływać, a woda cieplutka i mamy oko na całą trójkę. W innych basenach brodziki mają 40-45 cm i to jest za płytko do pływania.

Umka lubi tę wiadomość

age.png
    3 ciąża - chłopiec - Bruno termin 4 września
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • zosiasamosia Autorytet

Wysłany: 16 stycznia, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas z butelką się Matyldzia nie bawi bo jeszcze nie je z butelki ale za to cycek dalej myśli, że jest mobilny 🙄🙄🙄. Coś ją zainteresuje i ciągnie głowę w drugą stronę z cyckiem w buzi. No masakra 🙈🙈

Umka lubi tę wiadomość

age.png
  • Magda603 Ekspertka

Wysłany: 16 stycznia, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy Wasze dzieciaczki obroty na brzuszek robią przez prawe i lewe ramię czy tylko przez jedno?

• nika647 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda603 wrote:
    A czy Wasze dzieciaczki obroty na brzuszek robią przez prawe i lewe ramię czy tylko przez jedno?
    Na poczatku mój robił przez jedno, potem wyćwiczył przez drugie. Choć aktualnie jakby znowu zapomniał i wyje jak mu się znudzi leżenie na plecach😅
    Za to na czworaka stoi coraz dłużej i lepiej i próbuje już się z tej pozycji przesunąć do przodu. Nie ma na to totalnie szans i od razu gleba. Ale jest bardzo wytrwały, podnosi się i próbuje dalej😅🤦
    Ogólnie nie czołgał się do przodu, tylko wokół siebie i do tyłu, a wczoraj jakimś dziwnym sposobem doczołgał się do mojej drukarki i stukał rączka po ekranie dotykowym i był w takim szoku że coś tam świeci i pika😂

Umka lubi tę wiadomość

age.png
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • bebag Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Umka, u mnie sytuacja podobna jak u Ciebie, prawie nie mam wolnej podłogi w mieszkaniu. Kupiłam taka mate puzzle i układam ją na ile się da na podłodze, ale często zwyczajnie mi się nie chce, bo muszę najpierw wystawić krzesła, jakieś pudla starszej. Wczoraj byłam sama z młodą i uznałam że to świetna okazja do ogarnięcia chaty więc złożyłam suszarkę na pranie i na jej miejsce na korytarzu położyłam mate i o dziwo młoda chętnie się na niej bawiła, a ja w tym czasie gadając do niej, ogarnęłam łazienkę. Też jesteśmy w trakcie urządzania domu, ale mojego brata elektryka tak poniosła fantazja, że od 3 tygodni nam tam jakieś kable wyciągał, rozprowadzał i robił przeróbki. Także ekipa wykończeniowa wejdzie dopiero w przyszłym tygodniu 🙈 przy tym wykańczaniu domu, wykańczamy też siebie, bo mąż ciągle ma tam coś do załatwiania/robienia a ja całe dnie sama z dziewczynami. Ale wierzę że warto się teraz przemęczyć żeby później było łatwiej i przyjemniej.

My na basenie jeszcze nie byłyśmy, teraz to i starszaczka miała przerwę bo jakieś infekcje skóry łapała więc trochę odpuściliśmy. Ale musimy się wybrać, dla dzieciaków to zazwyczaj spora frajda.

Mnie połamało jakieś przeziębienie, siadło mi na zatoki więc głowa boli i z nosa się leje. Ciekawa jestem czy młoda przetrwa w zdrowiu. Ale mam marzenie pospać sobie z pół dnia... czuję że wtedy wstałabym jak nowa.

Ola jeszcze nie turla się na brzuszek, tylko na boczki. Zdecydowanie częściej na prawa stronę, ale z tego co się orientuje to normalne że na początku dziecko preferuje jedną stronę.

Przy karmieniu też wygibasy, do tego ugniata, ściska, ciągnie mi pierś. Już staram się ją za rączki trzymać, albo palca w dłonie wkładać bo nie jest to przyjemne i nie chciałabym żeby z nami zostało.

Umka lubi tę wiadomość

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bebag - zdrówka!
    Zamówiłam też fartuszki na Temu. Pojawiła mi się jakaś reklama, kusiła i stwierdziłam że zaryzykuję. Dziś przyszły i wyglądają świetnie. Jeden - ten tęczowy jest trochę większy i może być na początek za duży, ale fajna jakość, mięciutkie, grubsze niż te z Ikei czy z Rossmana.
    https://zapodaj.net/plik-W9Lrf1zhSV
    https://zapodaj.net/plik-kYXTB3qxgV

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia, 20:45

bebag, zosiasamosia, Umka lubią tę wiadomość

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • zosiasamosia Autorytet

Wysłany: 18 stycznia, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super są te fartuszki. Muszę zerknąć również.

Byliśmy wczoraj w Ikei. Matylda obudziła się na starcie i całe zakupy + obiad spędziła w chuście (w gondoli jeśli nie śpi to nie uleży minuty). Tak jej się podobało, wszystko ja ciekawiło. Na sam koniec padła jak już wchodziliśmy do auta.

No i wycieczka poszła na darmo, co do łóżeczka nie mogłam się zdcydowac między gulliver a taką nowością.
    A krzesełek z antilop w Katowicach brak. Najbliższe w Krakowie.

Po tych wszystkich atrakcjach i bodźcach, noc była tragiczna. Pobudka o 00:30, potem o 5:30, zabrałam ja o 6 do łóżka i tak spaliśmy z cyckiem w buzi do 10:00

Wasze dzieci też są takie nerwuski jak nie mogą się obrócić? Nie wiem czy nie za ciężka pupcia że się tak męczy.

Jak tam Wasze bobasy i ich waga? My już 7,300kg i powoli wchodzimy w niektóre firmy 74

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dziś byliśmy na szczepieniu, rota, 5w1 i pneumo. Trochę późno, mieliśmy być miesiąc temu. Za miesiąc muszę iść na 3 dawkę rota bo inaczej nie zrobimy już.
    Oczywiście podczas badania młody na czworaka od razu, tak się chciał pochwalić tym co umie😅
    Za to zakończyła nas waga, bo na początku stycznia u neurolog ważył 7,05 a dziś u pediatry 6.85. spadł przez tą ruchliwość czy po prostu inna waga- sprzęt?🤔
    Zosia - z tym obracaniem może tak być że jest cięższa i jest trudniej.

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha i Zosia popatrz sobie za tymi krzesełkami na vinted czy olx, z przesyłkami wychodzi drogo, ale może mają gdzieś w pobliżu twojego miejsca zamieszkania i od razu z akcesoriami ( podnóżek, podusia z pokrowcami). Zwróć uwagę tylko żeby miały pasy, bo tego nie dokupisz, a przy stawającym dziecku będą potrzebne. Ja umówiłam się babka na lokalnej grupie na Facebooku na wymianę za 2xBebiko🙂 wyniesie mnie to około 50zl. W niedzielę mamy podjechać po nie. Muszę tylko dokupić podnóżek. No i podusie dmuchana w Ikei, bo na vinted kupiłam trzy pokrowce do niej za 25 plus przesyłka. Także ja już prawie wszystko mam. Później dokupie jeszcze jakaś lepsza miseczkę z przyssawka, ale to już jak mały będzie próbował jeść samodzielnie.

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • bebag Autorytet

Wysłany: 18 stycznia, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosiasamosia, taka nocka to dla mnie marzenie🙈 ale fakt że my wyjście do ludzi też zawsze odreagowujemy🙄

Ja jeszcze nie mam nic do rozszerzania. Tzn gdzieś w domu u mojej mamy jest krzesełko 🙈 muszę zacząć ogarniać temat.
    Swoją drogą bardzo dużo reklam tej aplikacji temu mi się pojawią, to działa trochę jak aliexpress tylko dostawa jest szybciej?

Młoda złapała gila ode mnie, mam nadzieję że na gilu się skończy. Na szczęście póki co jest w dobrej formie, muszę tylko skoczyć do apteki po jakieś wody morskie i inne specyfiki 😏 sobie też może w końcu coś kupię, bo póki co jadę na rutinoscorbinie i mleku z miodem i czochem.

Co do wagi to ja kojarzę ze starszą córką że był taki moment że potrafiła waga pokazywać przez 2 tygodnie taki sam wynik, a ona wtedy rosła jak szalona. Ale chyba jakoś szło to jej w długość a nie w masę 🙈 teraz jakoś mniej sie tą wagą przejmuje, zwłaszcza że młoda je dużo i często. Ciuszki 74 z sinsay wjechały już jakiś czas temu, pepco też 74, HM, lidl 68. Muszę w ogóle zrobić porządek w ciuchach i te które są za małe przekazać dalej.

My 02.02 idziemy na ostatnią dawkę rota🥳 6w1 planuję zrobić na koniec lutego dopiero. Później chyba czeka nas trochę przerwy w szczepieniach, chyba że odezwą się w sprawie meningokokow z bezpłatnego programu 🙂

Ola bardzo mocno trenuje łapanie się za nóżki😁

age.png
  • niezapominajk_aa Autorytet

Wysłany: 18 stycznia, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My byliśmy 10go na szczepieniu, mała ważyła 6.5 kg. U nas większość ciuszków c&a, reserved, hm, Lidl 68, Sinsay niektóre rzeczy, np leginsy i Pepco 74. Kolejne dawki 6w1, rota i pneumokoki mamy na marzec, a meningokoki w lutym. Byli dziś u nas znajomi z miesiąc starszym synkiem, młody nosi rozmiar 86 😮 nasza przy tym chłopcu taka drobniutka była 🙈😅

Do rozszerzania diety mamy już łyżeczki, dostaliśmy sztućce metalowe, bbox i smoczek do owoców z Neno. I pełno śliniaków mamy 🙈😅 muszę jeszcze kupić te kaftaniki, krzesełko i naczynia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia, 17:42

bebag lubi tę wiadomość

age.png
  • zosiasamosia Autorytet

Wysłany: 18 stycznia, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bebag, wiem wiem. Narzekam, a mogłoby być gorzej. Człowiek tak szybko przyzwyczaja się do przespanych nocy... 🙈

Nika, w sumie dobry pomysł z tym używanym. Jak wszystko się do kupy zbierze to wyjdzie ponad 300 za nowy. A tak kupię w tej cenie 2. Będzie jedno do babci.
    Też zamówiłam te śliniaki z temu. Zobaczymy co to przyjdzie bo jedne były po 12 złotych.

bebag lubi tę wiadomość

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosia - ten tęczowy jest właśnie za 12 zł z groszami i jest trochę dłuższy, szczególnie rękawy, będzie na później. Ten drugi - łososiowy był za 22zl i jest taki porządniejszy, krótszy trochę ale też dość długi, rękawy będą ok - mniej więcej takie jak w tych z Ikei czy Rossman. Te z Ikei starczały mi u dzieci tak do około roku (rozmiaru 92)

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • Umka Autorytet

Wysłany: 19 stycznia, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bebag, zdrowia duzo dla Was.

U nas wczoraj w nocy ksiezniczka sie obrocila z pleckow na brzuszek. Swiadomie :D Nie uwierzylam wlasnym oczom, i po kilku minutach obrocilam ja na plecki, ona sama znow na brzuszek :) I tak robila ze 4 razy, tyle ze juz sama na plecki, i z powrotem brzuszek :) Robila przez prawa strone, bo tam miejsce bylo - w lozku... Dzisiaj juz czwiczylysmy przez obie strony, znow w lozku, ale bylo troche miejsca. Szlo calkiem calkiem :)
    Musze tez pozamawiac te fartuszki z temu, krzeselko juz mam, upolowalam peg perego najlepszy ich model za grosze, z outlet, bo bylo tylko podniszczone opakowanie :D

nika647, bebag lubią tę wiadomość

age.png
    👩'76+👨'73
    👩IO,niedoczynnosc tarczycy
    👨02'20 Cukrzyca I,Asthenoteratozoospermia,Morfo0%
    *Invimed Wroclaw
    III IVF 14.05.21szpital-Cytotec
    *Gyncentrum Katowice
    IV-VIII IVF 10.21-11.22, ❄6x5.1.1
    11.01.23 FET 1x5.1.1;2dpt 6.96;7dpt 64.87;9dpt 126.3;12dpt 428.9;16dpt 2172;23dpt 11801;27dpt 27835 i ❤️;34dpt 1,09cm;47dpt 9+3 2.64,❤️174;10+6 4.47;
    15.03 I prenatalne👍,5,6cm❤️164,corka?;20.03 NiftyPro-zdrowa corka;;20+5 polowkowe 390g❤️152,👍;;30+4 USG3 trym 1560g❤️150;35+3 2663g👍🙏;
    39+3 10:34 3510, 55cm 10pkt ❤️❤️❤️❤️❤️
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się obkupiłam w smyku i pepco. Mam krzesełko - dostała Córcia na święta, mamy naczynia zwykle i z przyssawkami, kubeczki, łyżeczki, sliniaczki, bidon ;)
    Ile waży dowiem się początkiem lutego;)
    Ale jeszcze nie obraca się z plecków na brzuszek. 😞
    Martwi mnie to bo widzę że Wasze bobo młodsze już to robią.
    Ogólnie u niej lezenke na brzuchu to masakra.
    Mamy fizjo w następnym tygodniu...
    Chociaż jak dla mnie widać postępy i co rusz pokazuje coś nowego, chwyta zabawki, śmieje się, gada. Może po prostu zrobi te obroty w swoim czasie, no ale.idziemy sprawdzić czy wszystko jest okej i nic jej nie blokuje. Trzymajcie kciuki :)
    W ogóle.odkad jej przeszły kolki jest dla mnie najpogodniejszym, najkochanszym dzieckiem na planecie (wiadomo, jak każde dziecko dla swojej mamy). Pięknie śpi nam w nocy, nie trzeba jej bujać ani usypiac - na noc ok 19/20 po kąpieli kładziemy ją w wózku i lulamy, zwykle 3 minuty i dama śpi. W nocy po 1 karmieniu ok północy już kładziemy ją miedzy nami w łóżku, normalnie świadomą przytomną, czasem się pobawi smoczkiem, czasem poguga w ciemności a czasem usnie od razu. Super to jest ze juz nie musimy wstawać i jej lulać 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia, 21:57

nika647, bebag, Umka lubią tę wiadomość

age.png
  • Kiarka Autorytet

Wysłany: 21 stycznia, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maluch na początku też częściej obracał się przez jeden boczek na brzuszek, przez drugi to czasem i to jeszcze o wiele wolniej. Potem przez dwa dni tylko przez ten drugi bok się obracał i to w sekundę, a wczoraj i dzisiaj nie obraca się wcale. Ewentualnie czasem poleży na boczku i spowrotem na plecy. Nie wiem czy to zależy od humoru, czy od tego jak mu się uda coś zrobić 😅

Na szczęście regres snu już minął, a dzisiaj to tylko raz wołał mleczko, potem odwrócił się na boczek i resztę nocy przespał tak z kciukiem w buzi. Nie mogłam się napatrzeć tak to słodko wyglądało 🤩

Tylko jest taki bardzo wrażliwy. Łatwo go przestraszyć, jak ktoś coś głośniej powie to mały podskakuje wystraszony. Jak kiedyś w kuchni teściowa zatłukła garami to w salonie mały zaczął płakać. No i już niektórzy mi mówią, że jest za bardzo lękliwy. Pamiętam, że już jak był w brzuszku to bardzo reagował na dźwięki. Jak kiedyś przeciąg trzasnął drzwiami to mi brzuch cały podskoczył. Jak Wasze dzieciaki reagują na głośne dźwięki?

age.png
‹‹ 441 442 443 444 445 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ