X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
Odpowiedz

WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023

Oceń ten wątek:
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My używamy dady, każde, rozmiar 3. Ale przechodzimy zaraz na 4. Też się zdarza się przesika, ja w nocy nie przewijam. Młody nie miał odparzenia ani razu jak dotąd wiec tylko aby pielucha przyjęła tyle moczu ile trzeba przez te 10 h☺️
    Niezapominajka - a podkladasz nowa pieluszkę pod ta która zmieniasz? Ja daję czysta pod mokrą, i dopiero odpinany i zdejmuje ta mokrą. Fakt że mój siurakiem na puści fontannę to sika i na moje czoło i na swoje ale z dziewczynkami to chyba nie idzie tak wysoko🤪

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia, 18:58

age.png
    3 ciąża - chłopiec - Bruno termin 4 września
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • bebag Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie chyba sprobuje dada, one chyba są szersze niż pampersy. Dzięki za odpowiedzi 🙃

Niezapominajk_aa ja robię tak jak pisze Nika, czyli od razu po wyjęciu pieluchy starej, podkładam nową i dopiero myję pupę, krem itd. 😁 ale fakt że trzeba być szybkim i nie można się zagapić 😁

age.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My używamy dada złote, czasem są mega napuchniete ale nie zdarzyło się żeby się przesikała ;)
    Co do malutkiej już jest zdrowa, pięknie je.
    Jeśli chodzi o odciąganie to ja się odciągam Co ok 4-5h, ściągam zwykle 150 ml. Po nocy wieksza przerwa ok 6h, wtedy odciagne ponad 250 ml. Malutkiej to wystarcza, jeśli czasem się zdarzy że braknie a nie zdążę rozmrozic to dolewam do mojego mleka normalnie rozpuszczonego mm (samego zołza nie wypije, położna doradziła mieszac)

bebag, LILA_33, nika647, Umka lubią tę wiadomość

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka1 wrote:
    My używamy dada złote, czasem są mega napuchniete ale nie zdarzyło się żeby się przesikała ;)
    Jeśli chodzi o odciąganie to ja się odciągam Co ok 4-5h, ściągam zwykle 150 ml. Po nocy wieksza przerwa ok 6h, wtedy odciagne ponad 250 ml. Malutkiej to wystarcza, jeśli czasem się zdarzy że braknie a nie zdążę rozmrozic to dolewam do mojego mleka normalnie rozpuszczonego mm (samego zołza nie wypije, położna doradziła mieszac)
    Muszka jaki masz laktator?

age.png
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • niezapominajk_aa Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie ma znaczenia jak zrobię, ostatnio non stop mi osikuje 🤣 potrafi mi nawet w trakcie wycierania osikać rękę 🤣

Nie próbowałam pod brudną wsunąć czystej jedynie. I to chyba najlepszy pomysł jest 😅
    Spróbuję! 😅

age.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nika mam neno Primo. Jestem KPI praktycznie wyłącznie od początku września. Daje rade super 😁

nika647 lubi tę wiadomość

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka1 wrote:
    Nika mam neno Primo. Jestem KPI praktycznie wyłącznie od początku września. Daje rade super 😁
    Dzięki, właśnie chyba muszę coś kupić bo potrzebuje jeździć do biura na 4h, a mój ręczny Avent jakoś za bardzo nie daje rady. Nie wiem czy się wysluzyl już czy mam już mniejsza laktację. Tzn odciagne nim, ale to trwa... Nawet jakieś 1,5h. Młody nie chce pić rozmrozonego mleka, muszę odciągać max dzień przed, taką porcje 120 ml. Wychodzi mi tylko z pomiarów brodawki że mam 17 mm, czyli powinnam mieć mniejszy lejek. Może dlatego też ten Avent nie działa teraz. Ale.sprawdze na razie na tym standardowym lejku 24mm, najwyżej dokupie mniejszy

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nika647 wrote:
    Dzięki, właśnie chyba muszę coś kupić bo potrzebuje jeździć do biura na 4h, a mój ręczny Avent jakoś za bardzo nie daje rady. Nie wiem czy się wysluzyl już czy mam już mniejsza laktację. Tzn odciagne nim, ale to trwa... Nawet jakieś 1,5h. Młody nie chce pić rozmrozonego mleka, muszę odciągać max dzień przed, taką porcje 120 ml. Wychodzi mi tylko z pomiarów brodawki że mam 17 mm, czyli powinnam mieć mniejszy lejek. Może dlatego też ten Avent nie działa teraz. Ale.sprawdze na razie na tym standardowym lejku 24mm, najwyżej dokupie mniejszy

Mi właśnie pasuje neno bo muszę mieć większy lejek :) Nika a magiczna butelka= kolektory pokarmu? U mnie to super działa. Jak jedna pierś jest z laktatorem to na drugą zapinam kolektor. Mogłabyś śmiało przy karmieniu maluszka zapinać na drugą pierś :)

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka1 wrote:
    Mi właśnie pasuje neno bo muszę mieć większy lejek :) Nika a magiczna butelka= kolektory pokarmu? U mnie to super działa. Jak jedna pierś jest z laktatorem to na drugą zapinam kolektor. Mogłabyś śmiało przy karmieniu maluszka zapinać na drugą pierś :)
    Mam, kupiłam jak karmiłam córkę i ani razu nie użyłam a teraz przy brunie próbowałam uzyc i nie chce mi się to w ogole trzymać piersi. Nie zasysa, odpada. Coś te moje cycki powariowaly. Zamówiłam ten neno primo, zobaczymy

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • LILA_33 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka1 wrote:

Ja robię właśnie tak samo 😊 u mnie jest neno uno

age.png

Od 2020 r. Starania o pierwsze👶
    09/2020 💔

Maj 2022 - pierwsza IUI ...❌
    Czerwiec 2022 - druga IUI...❌
    09/2022 - histeroskopia - usunięcie polipa

09/2023 nasze największe szczescie jest już na świecie 💖
  • LILA_33 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka1 wrote:

Dziękuję Ci za odpowiedź,chyba będę musiała poprostu zwiększyć ilość i zobaczymy na ile będzie jej to starczać 🙂

Muszka1 lubi tę wiadomość

age.png

09/2020 💔

• LILA_33 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nie wiem czy widziałyście, w biedronce jest promocja na produkty Lovela, drugi tańszy produkt za 1 zł

zosiasamosia, bebag, Muszka1 lubią tę wiadomość

age.png

09/2020 💔

• zosiasamosia Autorytet

Wysłany: 10 stycznia, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LILA_33 wrote:
    Dziewczyny nie wiem czy widziałyście, w biedronce jest promocja na produkty Lovela, drugi tańszy produkt za 1 zł
    O fajnie wiedzieć. My do tej pory używaliśmy yelp ale Matylda nie ma uczulem ani odparzeń więc może zmienie na lovele. Zawsze to parę groszy w kieszeni.

Pieluszki najbardziej podeszły mi Pampers active baby. Są przyjemne w dotyku, mięciutkie. I cienkie jak są suche. Wcześniej używaliśmy huggies. Ale od rozmiaru 3 Przeszliśmy na active baby. Nie zdążyło mi się przelanie a zakładam do snu po kąpieli i dopiero rano po karmieniu około 7-8 wymieniam.

Nika przechodzisz już na 4? Czyli jeszcze zanim Bruno osiągnie 9 kg? Chociaż w innych firmach chyba 4 są od 7 kg 🤔

age.png
  • bebag Autorytet

Wysłany: 10 stycznia, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zosiasamosia wrote:
    O fajnie wiedzieć. My do tej pory używaliśmy yelp ale Matylda nie ma uczulem ani odparzeń więc może zmienie na lovele. Zawsze to parę groszy w kieszeni.

Pieluszki najbardziej podeszły mi Pampers active baby. Są przyjemne w dotyku, mięciutkie. I cienkie jak są suche. Wcześniej używaliśmy huggies. Ale od rozmiaru 3 Przeszliśmy na active baby. Nie zdążyło mi się przelanie a zakładam do snu po kąpieli i dopiero rano po karmieniu około 7-8 wymieniam.

Nika przechodzisz już na 4? Czyli jeszcze zanim Bruno osiągnie 9 kg? Chociaż w innych firmach chyba 4 są od 7 kg 🤔
    Też używam pampers active baby i ogólnie je lubię. Mi się wydaje że moja mloda nie przesikuje ze względu na chłonność, a przez to że w nocy wierci się jak dzik i po prostu gdzieś bokiem wylatuje. Wydaje mi się że dady są szersze więc kupię na próbę. Choć ostatnie 3 noce bez wpadki🫣😍

Co do proszkow/płynów, Jelp dopiera lepiej niż Lovela, ale póki nie rozszerzamy diety to nie ma chyba aż takiego znaczenia 🙃

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My pierzemy od 1 miesiąca w zwykłym proszku (vizir) Tylko podwójne płukanie bez płynów do płukania. I jest ok. Ale każde dziecko zareaguje inaczej.
    Zosia - tak, Dada 4 jest od 7kg, Bruno dopiero przekroczył 7, ale jest długi a raczej szczupły, żadnych fałdek, więc te 3-ki są na niego jakby za krótkie, jak jest duża kupa zrobiona na leżąco to przelewa się po plecach. Więc chcemy dokończyć trójki i zaczac czwórki, zobaczymy czy nie będą za szerokie jeszcze. Tylko mam taki zapas pieluch i 3 i 4 że to chyba jeszcze trochę potrwa.
    Przyszedł mi laktator, jak mąż wróci z biegania to powyparzam i wypróbuję 😅

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • LILA_33 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My narazie używamy tej loveli i jest okey, żadnych uczuleń nie mamy, więc zakupiłam zapas 😅 ale kąpalismy małą bez żadnych płynów i ostatnio kupiłam jej żel do mycia z hipp bo czytałam że polecają i okazało się że mała ma na niego uczelnie 🤦‍♀️i na balsam z tej serii też. Czego używacie do kąpieli i po kąpieli ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia, 20:19

age.png

09/2020 💔

• niezapominajk_aa Autorytet

Wysłany: 10 stycznia, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja piorę od początku w płynie który my używamy i razem z płukaniem i małej odpukać nic nie wyskoczyło alergicznego.

Do kąpieli używałam hipp a później kupiłam bobini. I na razie bobini się sprawdza. Chciałam nivea, ale ja mam uczulenie więc nie chcę ryzykować u młodej. Za to mamy problem z kremami do buźki na mróz, miałam hipp, bo kupowałam zestaw, ale małą wysypało, choć nie wiem czy nie złożyło się to z trądzikiem niemowlęcym. A teraz właśnie wzięłam z bobini i ogólnie jest fajny, ale na czole też dziś widziałam że zostawił kaszkę, chociaż jak wróciłam ze spaceru i zmyłam to po paru godzinach już nie miała, więc nie wiem w końcu czy zapychają czy nie zapychają te kremy 🤷🏽‍♀️😅

Czy Wy też się rozczarowałyście że te wszystkie płyny dla dzieci już nie pachną jak kiedyś? Wszystkie są jakieś takie bezzapachowe. I ja wiem, że to w trosce o skórę maluszka, ale pamiętam jak siostry dziewczyny pachniały i brakuje mi tego czasami u małej 😅

age.png
  • bebag Autorytet

Wysłany: 10 stycznia, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My używamy hipp do kąpieli i jest ok, sprawdza się u nas. Natomiast nie smaruję żadnym olejkiem ani balsamem po. Na spacery używamy sztyft mustela i jest super, niby drogi ale też bardzo wydajny :)

age.png
  • bebag Autorytet

Wysłany: 10 stycznia, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niezapominajk_aa wrote:
    Czy Wy też się rozczarowałyście że te wszystkie płyny dla dzieci już nie pachną jak kiedyś? Wszystkie są jakieś takie bezzapachowe. I ja wiem, że to w trosce o skórę maluszka, ale pamiętam jak siostry dziewczyny pachniały i brakuje mi tego czasami u małej 😅

Myślę że oliwka Johnson&Johnson albo np krem Bambino mogłyby dać ten efekt😅 a no i płyn lovela to też taki bobasowy zapach.😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia, 22:04

niezapominajk_aa lubi tę wiadomość

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój synuś od kilku dniu podnosi się i buja na czworaka🙈 kosmita, a dopiero dziś 4 miesiące😅
    Uzylam wczoraj nowego laktatora i nic nie ściągnęłam. Niby piersi pełne, ale bałam się go podkręcić na więcej niż 2 poziom bo czułam dyskomfort. Jakoś nie mogłam się przemoc. Nie wiem, może ten lejek jednak za duży. Albo muszę jednak trochę podkręcić laktację żeby mieć na ta porcje więcej.

age.png
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
‹‹ 439 440 441 442 443 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ