X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023
Odpowiedz

WRZEŚNNIOWE mamy - Wrzesień 2023

Oceń ten wątek:
  • Sylv91 Koleżanka

Wysłany: 20 lutego 2023, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka1 wrote:
    Ja jednak uważam że zalecenia lekarza który zna moje wyniki od 2 lat wstecz, prowadzi moja ciążę > zalecenia i opinie randomowych osób z internetu czy ich lekarzy.
    ...
    Tak jak ja oberwałam że nie zrobię badania pappa (z zalecenia lekarza). Każdej z nas zależy najbardziej na świecie na swoim dziecku i każda takie decyzje podejmuje ze swoim lekarzem.

Chciałabym się odnieść do tych słów. Może spadną na mnie gromy, ale trudno...

Oczywiście najważniejszą kwestią jest wzajemne zaufanie na linii lekarz - pacjent, tylko w takim przypadku jakakolwiek współpraca ma sens.
    Polskie Towarzystwo Ginekologiczne wydaje oficjalne zalecenia w sprawie różnych kwestii - i są to m.in. wytyczne prowadzenia ciąży. PTG to nie są randomowi lekarze - to są osoby z olbrzymią wiedzą i doświadczeniem w konkretnych dziedzinach, można powiedzieć najlepsi z najlepszych.
    I tak w tych zaleceniach jest napisane, że u każdej ciężarnej powinno się oznaczyć białko PAPPA i wcale nie chodzi tu o wykrycie wad genetycznych (zdaje sobie sprawę, że w wielu przypadkach testy wyszły fałszywie dodatnie i konieczna była diagnostyka inwazyjna a przyszłe mamy były narażone na stres). Wykrycie stężenia PAPP-A poniżej normy przewidzianej dla danego wieku ciążowego może świadczyć o nieprawidłowym funkcjonowaniu łożyska, a w wyniku tego zaburzonym wzroście płodu - i to można leczyć farmakologicznie.
    Wzięłam udział w tamtej dyskusji, bo jestem lekarzem i jeżeli widzę, że coś nie do końca pokrywa się z aktualną wiedzą, to uważam, że powinnam się na ten temat wypowiedzieć.
    Piszę to, bo chciałabym, dostarczyć trochę informacji osobom, które nadal się wahają :)

Muszka1 żadna z nas Cię nie atakowała, chyba za bardzo wzięłaś to do siebie. Tak Ci powiedział Twój lekarz prowadzący, Ty mu całkowicie ufasz i razem podejmujecie decyzje. Każdy może sobie przeanalizować plusy i minusy, i podjąć własną decyzję. Nikt nie ma wątpliwości, że każda z nas robi wszystko z jak największą troską o swoje dziecko.

Zdrowa dyskusja polega na tym, że osoby wymieniają się swoimi poglądami, wiedzą, obserwacjami, itp. i za odmienne zdanie nikt na nikogo nie naskakuje - myślę, że w tej kwestii udaje się nam to osiągnąć na tym forum.

Co do terminu tych wszystkich badań w kierunku wirusów, pasożytów, bo widziałam, że również był tu poruszony ten wątek - to prawda zleca się ich wykonanie do 10 tygodnia ciąży. Zapewne wiąże się to z tym, że im wcześniej wykryje się dany problem tym wcześniej będzie można zareagować, np. na toksoplazmozę stosuje się antybiotyki, gorzej się sprawy mają z różyczką (na szczęście w Polsce są szczepienia dzieci). Nie wiem czy wiecie ale np. w UK jeżeli wykryje się aktywną różyczkę w I trymestrze to bierze się pod uwagę terminację ciąży.

belldandy, Nattttal lubią tę wiadomość

preg.png

01.2022 - rozpoczęcie starań
    10.05.2022 - II
    20.06.2022 - poronienie samoistne
    24.12.2022 - II

• Spuromix Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2023, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka1 wrote:
    Aaaaaaaa megaaaa !!!! Kurcze muszę wymyślić jak się zapisać żeby moi znajomi z fb od razu nie widzieli że się zapisałam 🤣

załóż lipne konto

age.png
  • Muszka1 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2023, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spuromix wrote:
    załóż lipne konto
    Jak w gimnazjum 🤣 Ale chyba tak zrobię bo ciekawy link 😎. Co do reszty to sorka, już mi się nie chce 15 raz odpisywać czemu nie robię pappy i co robię zamiast, naprawdę można już zmienić temat

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2023, 14:41

age.png
  • belldandy Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2023, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @sylv91 brawo! sama nie potrafiłam tak tego sprawnie i rzeczowo napisać, ale w 100% się zgadzam;) po coś jednak te wytyczne są…

Sylv91 lubi tę wiadomość

Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
    Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
    Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
    Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm

[*] 2014 i 2016
  • Acmvj Ekspertka

Wysłany: 20 lutego 2023, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikt nikogo moim zdaniem nie przymusza do wykonywania bądź nie jakichkolwiek badań. Dziewczyny powołały się na wytyczne, Muszka na opinie swojego lekarza i tyle. Po prostu każdy pokazał swój punkt widzenia a może komuś argumenty jednej bądź drugiej strony pomogły podjąć decyzję. Nie widziałam nigdzie nagonki na kogokolwiek.
    Wyborów będzie tylko więcej i pewnie tak to będzie wyglądało przy każdym temacie, gdzie będą różne zdania.

Sylv91 lubi tę wiadomość

preg.png
  • Sylv91 Koleżanka

Wysłany: 20 lutego 2023, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jeżeli któraś z Was ma zamiar robić SANCO to poniżej kod zniżkowy na 10%:
    PREGLIFESANCO
    Kupiłam badanie na stronie laboratorium Diagnostyka i tam po dodaniu badania do koszyka wpisałam powyższy kod. Normalna cena 1990, po rabacie 1791.
    Krew pobrałam we wtorek po południu, dzisiaj rano dostałam wynik on-line - zdrowa dziewczynka :)

niezapominajk_aa, LILA_33, nika647, ann2224, Sulcia, Umka lubią tę wiadomość

preg.png

01.2022 - rozpoczęcie starań
    10.05.2022 - II
    20.06.2022 - poronienie samoistne
    24.12.2022 - II

• niezapominajk_aa Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2023, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boże święty, ale się tu pultacie. Niby temat zakończony, zostało wytłumaczone że nie chodzi tylko i wyłącznie o wytyczne PTG, nie chodzi o Pappe jako jedynie o oznaczenie prawdopodobieństwa chorób, a dalej rzucacie tekstami "po coś te wytyczne są" po co to? Belldandy?
    I naprawdę niektóre z Was mogłyby się parę razy zastanowić jaki wydźwięk mają Wasze odpowiedzi bo aż odechciewa się wchodzić na forum. I błagam Was laski, odpuście sobie tłumaczenie że to Wasze hormony buzują, bo to jest żałosne. Zwłaszcza kiedy działa jedynie w stronę "hormony Ci buzują, za bardzo bierzesz do siebie" a może tak swoje hormony weźmiecie w ryzy i zmienicie "ton" wypowiedzi?

Ja wiem,że wiele z Was starała się kilka lat, jest na ogromnej ilości leków a same dzieciątko jest tym upragnionym, ale nie dajcie się zwariować i nie przerzucajcie swoich lęków na inne, bo to że u Was jest jak jest, i zamierzacie dmuchać i chuchać nie znaczy że każda z nas musi powtarzać Wasze kroki bo według Was są jedynymi słusznymi. Każda z nas chce jak najlepiej dla dzieciątka, czy z Pappą czy Nifty czy Sanco czy bez tego wszystkiego. Nie Nam oceniać, a tym bardziej wypowiadać się ironicznie bo ktoś ma inne podejście. Może i to nie były ataki, ale na pewno i Wam nie czytałoby się tego miło.

Miłego dnia dla każdej z Was, bez względu na podjęte przez Was decyzje ☺️

Muszka1, Sulcia, Umka lubią tę wiadomość

age.png
  • zosiasamosia Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2023, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylv91 wrote:
    Dziewczyny, jeżeli któraś z Was ma zamiar robić SANCO to poniżej kod zniżkowy na 10%:
    PREGLIFESANCO
    Kupiłam badanie na stronie laboratorium Diagnostyka i tam po dodaniu badania do koszyka wpisałam powyższy kod. Normalna cena 1990, po rabacie 1791.
    Krew pobrałam we wtorek po południu, dzisiaj rano dostałam wynik on-line - zdrowa dziewczynka :)

Sylv gratulacje! Już drugi bobas na grupie z określoną płcią.

Jestem ciekawa ile będzie na grupie dziewczynek a ile chłopców

Sylv91 lubi tę wiadomość

age.png
  • Acmvj Ekspertka

Wysłany: 20 lutego 2023, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super na chwilę obecną mamy 1 dziewczynkę i jednego chłopczyka, super! Najważniejsze, że wszyscy zdrowi! ;)

Sylv91, Umka lubią tę wiadomość

preg.png
  • zosiasamosia Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2023, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juchacha, jesteś ?

Jak u Ciebie? Daj znać czy już Cię wypuścili

age.png
  • Katia89 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2023, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spuromix wrote:
    owszem choć trafiałam też na oferty gdzie za USG i pappę mogłam dać 650 zł... wyzysk! i ja się pytam gdzie ta "darmowa" opieka zdrowotna dla kobiet w ciąży

Ja niestety tyle zapłacę :/ dzisiaj 250 zł pappa a w czwartek 350 zł usg. Ale wolę zapłacić niż jeździć kawał drogi do Wrocławia czy Opola

age.png
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2023, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co, mój lekarz trzyma się tych wytycznych, ciągle je cytuje i powtarza, na badania dał mi skierowanie w 8 tygodniu (8+4). Więc spokojnie zdążyłabym je zrobić do 10- tego. Natomiast położna która u nas pobiera krew i umawia na badania kazala mi zadzwonić tydzień przed wizytą🤷 a wizyta w 12+4. A poszłam do niej od razu po wizycie bo też uwazam że lepiej te badania ( z uwagi właśnie na toxo) zrobić wcześniej. No ale zacytuje położna: do tego czasu to się jeszcze wiele może wydarzyć🙂
    Dzisiaj zadzwoniłam, umówiłam się za środę na 9:00 ( na czczo🤦 - chyba umrę) no ale wytyczne wytycznymi a rzeczywistośc swoje🤪

age.png
    3 ciąża - chłopiec - Bruno termin 4 września
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • belldandy Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2023, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @niezapominajka a po co pisze, ze po coś te wytyczne są? ? bo mam prawo wyrazic swoje zdanie jak każda tutaj i uważam dokładnie tak jak napisałam, nie będę ani kłamać, ani uprawiać koła wzajemnej adoracji, jeśli mam swoje zdanie w tym temacie. Jeśli Cię to razi, to trudno, jest to Twój proboem, ja za własne zdanie przepraszać nie będę.. Dla mnie wytyczne, czy pewne normy są wazne i tego się trzymam, Ty czy ktoś nie i ok.
    , a ta druga czesc nie traktuje jak do siebie, ale jako do „ ogółu ” bo ja akurat nie starałam się latami, nie dmucham na siebie ,, wszystkie ciąże w 1 cyklu i nie jestem przewrażliwiona w żadna stronę… na hormony tez nic nie zwalam.

dalej nie kontynuuje

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2023, 15:33

[*] 2014 i 2016
  • belldandy Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2023, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylv91 wrote:
    PREGLIFESANCO

gratulacje ;)

Sylv91 lubi tę wiadomość

[*] 2014 i 2016

Wysłany: 20 lutego 2023, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    belldandy wrote:
    @niezapominajka a po co ? bo mam prawo wyrazic swoje zdanie jak każda tutaj, a ta druga czesc nie traktuje jak do siebie, ale jako do „ ogółu ” bo ja akurat nie starałam się latami, nie dmucham na siebie ,, wszystkie ciąże 1 cykl o nie jestem przewrażliwiona w żadna stronę…

dalej nie kontynuuje

No i dobrze że nie traktujesz, jak zauważyłaś skoro nie należysz do tej grupy to Cię nie dotyczyło. Chyba nie myślisz że będę teraz robiła reaserch która jakie ma przeżycia, żeby każdą z osobna wymienić. Masz prawo, nikt nie twierdzi że nie, ale skończ z tymi ironicznymi wypowiedziami bo akurat w tym przodujesz, nawet jeśli nie robisz tego celowo.

Muszka1, Sulcia lubią tę wiadomość

age.png
  • belldandy Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2023, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niezapominajk_aa wrote:
    No i dobrze że nie traktujesz, jak zauważyłaś skoro nie należysz do tej grupy to Cię nie dotyczyło. Chyba nie myślisz że będę teraz robiła reaserch która jakie ma przeżycia, żeby każdą z osobna wymienić. Masz prawo, nikt nie twierdzi że nie, ale skończ z tymi ironicznymi wypowiedziami bo akurat w tym przodujesz, nawet jeśli nie robisz tego celowo.

zejdź z tonu i ze mnie, nadal uważam, ze mam prawo do własnego zdania i do wyrażania go tutaj. Nigdzie również nie napisałam, ze masz znac moja historie bo mam to szczerze mówiąc gdzies, ale mi proszę nie wmawiaj, ze każe Ci robić wywiad ba mój temat .

a słowo pisane, to słowo pisane, taki mam styl- bezpośredni, nie owijam, nie przymilam się, ani nie kręcę czegoś na około. Pisze jak uważam, a to jak ktoś odbierze no to trudno, to jest internet, słowo pisane można inaczej interpretować w zależności jaki masz akurat dzień, jak się przejmujesz dana sprawa, czy nawet jak jesteś przewrażliwiona na swoim punkcie.. i jak odbierasz kogos zdanie..pozytywnie/ atak/ konstruktywna krytyka - wpisz co chcesz

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2023, 15:43

[*] 2014 i 2016

Wysłany: 20 lutego 2023, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    belldandy wrote:
    zejdź z tonu i ze mnie, nadal uważam, ze mam prawo do własnego zdania i do wyrażania go tutaj. Nigdzie również nie napisałam, ze masz znac moja historie bo mam to szczerze mówiąc gdzies, ale mi proszę nie wmawiaj, ze każe Ci robić wywiad ba mój temat

Boże, nie zrozumiałaś NIC z moich wypowiedzi. Rzeczywiście nie ma sensu z Tobą kontynuować rozmowy 🤦🏽‍♀️

Muszka1, Umka lubią tę wiadomość

age.png
  • LILA_33 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2023, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wow dziewczyny ile stron zapisałyście 🙈

Dziewczyny zazdroszczę Wam każdego etapu związanego z domkiem 🏡 my też mielismy zacząć budowę ale patrząc na sytuację w kraju wstrzymaliśmy się z decyzja, napewbo teraz będziemy kupować większe mieszkanie, ale domek i tak docelowo chcemy wybudować. Za niedługo będziemy się musieli rozglądać za nowym mieszkaniem :)

Spuromix mam nadzieję że te omdlenia to nic poważnego, że to jednorazowa akcja i już się nie powtórzy, ale zapytaj lekarza na wszelki wypadek.

Ja mam prenatalne ma nfz, ale na wizyty chodzę prywatnie a każda to 200 zł, za to na te badania cale wydałam jakieś 500 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

Też się zastanawiam jak poradzimy sobie z takim maluszkiem, czasem to do mnie dociera.. ale właśnie u nas też jest taka ala szkola rodzenia i zastanawiam się czy się nie zapiszemy później 😅 mam nadzieję że będzie tak jak mówicie że instynkt się obudzi i zadziała że będziemy ogarniali 😅

nika647, belldandy lubią tę wiadomość

age.png

Od 2020 r. Starania o pierwsze👶
    09/2020 💔

Maj 2022 - pierwsza IUI ...❌
    Czerwiec 2022 - druga IUI...❌
    09/2022 - histeroskopia - usunięcie polipa

09/2023 nasze największe szczescie jest już na świecie 💖
  • nika647 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2023, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylv91 wrote:
    PREGLIFESANCO
    Gratulacje! A wybrałaś pakiet rozszerzony czy podstawowy?

age.png
    3 ciąża - chłopiec - Bruno termin 4 września
    17.04 - 293g 💙 19.05 - 672g, 15.06 - 1190g, 29.06 - 1525g, 20.07 - 1928g, 10.08 -2900g, 24.08 - 3200g
    35l Syn - 6l, córka 3.5l
  • LILA_33 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2023, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylv91 wrote:
    PREGLIFESANCO

Gratulacje zdrowej dziewczynki 💓

Sylv91 lubi tę wiadomość

age.png

Od 2020 r. Starania o pierwsze👶
    09/2020 💔

Maj 2022 - pierwsza IUI ...❌
    Czerwiec 2022 - druga IUI...❌
    09/2022 - histeroskopia - usunięcie polipa

09/2023 nasze największe szczescie jest już na świecie 💖
‹‹ 81 82 83 84 85 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ