Wybór imienia
-
WIADOMOŚĆ
-
emilia i amelia to bardzi ladne imiona chcialam amelie ale moze nastepnym razem hehe
a dla chlopca mialam juz z dawiemn dawna Kubus ale kuzynka i 2kolezanki mnie uprzedzily wiec moj wybral pomiedzy Karolem a Kacperkiem no i jednak Kacperek Patryk na drugie po mnie patrycji
a slyszalyscie o imieniu Jonasz i Milan??hmm w szpitalu lezala babka ktora namietnie nie mogla sie zdecydowac ktore imie wybrac hehe.decyzje miala podjac jak sie maly urodzi hehepatti lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Jonasz i Milan... Jak dla mnie oba imiona brzmia dziwnie. Juz sobie wyobrazam male dziecko bawiace sie na placu zabaw i mame mowiaca "Jonaszku, uwazaj na siebie, bo stluczesz sobie kolanko, chodz do mamusi wytrze Ci buziunie chusteczkunia z balsamikiem"... No nie wiem jakos tak dziwnie mi sie kojazy.
A Milan... Nigdy sie z tym imieniem nie spotkalam... Tez dziwne.
Nie rozumiem dlaczego rodzice za wszelka cene chca byc tacy "orginalni". Jest tyle pieknych "normalnych" imion.
Nazwiesz dziecko Kacperek i przynajmniej nie musisz sie obawiac, ze sie na niego jak na idiote beda patrzec jak bedziesz go wołac, a te wszystkie Dzesiki, Jonasze, Milany, Dzejsony, Brajanki itd... No nie wiem jakos to do mnie nie przemawia.Rucia, patti, pasia27, BellaRosa lubią tę wiadomość
-
My od poczatku mielismy imie dla dziewczynki i byliśmy co do tegon zgodni Marysia po prababci gorzej było z chłopcem choc i tu zdecydowalismy wspólnie ze jak Marysia po prababci to i chłopiec bedzie po pradziadku Józiu
Tak wiec los zadecydował i bedziemy mieli MarysięWiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2013, 14:38
-
pasia27 wrote:emilia i amelia to bardzi ladne imiona chcialam amelie ale moze nastepnym razem hehe
a dla chlopca mialam juz z dawiemn dawna Kubus ale kuzynka i 2kolezanki mnie uprzedzily wiec moj wybral pomiedzy Karolem a Kacperkiem no i jednak Kacperek Patryk na drugie po mnie patrycji
a slyszalyscie o imieniu Jonasz i Milan??hmm w szpitalu lezala babka ktora namietnie nie mogla sie zdecydowac ktore imie wybrac hehe.decyzje miala podjac jak sie maly urodzi hehe
jonasz to w biblii jest :-)pasia, zastanawialam sie czy masz na imie patrycja tez jestem patrycja.pewnie masz 27 lat ? -
DzejKej wrote:Jonasz i Milan... Jak dla mnie oba imiona brzmia dziwnie. Juz sobie wyobrazam male dziecko bawiace sie na placu zabaw i mame mowiaca "Jonaszku, uwazaj na siebie, bo stluczesz sobie kolanko, chodz do mamusi wytrze Ci buziunie chusteczkunia z balsamikiem"... No nie wiem jakos tak dziwnie mi sie kojazy.
Nie rozumiem dlaczego rodzice za wszelka cene chca byc tacy "orginalni". Jest tyle pieknych "normalnych" imion.
Nazwiesz dziecko Kacperek i przynajmniej nie musisz sie obawiac, ze sie na niego jak na idiote beda patrzec jak bedziesz go wołac, a te wszystkie Dzesiki, Jonasze, Milany, Dzejsony, Brajanki itd... No nie wiem jakos to do mnie nie przemawia.
uwazam ,ze to sa imiona dobrze brzmiace ale w krajach anglojezycznych, gdzie jest to imie normalne.ja tam bede miala Tomka -taki zwyczajny, normalny chlopak a jak wyjedzie za granice to tez problemu nie bedzie ,bo Anglicy od Tomasza od razu zrobia TomDzejKej lubi tę wiadomość
-
No własnie Patti. Takie proste miedzynarodowe imiona podobaja mi sie najbardziej. Tomasz w Polsce, Tom w Angli, Thomas w Niemczech - wszedzie moze pojechac i sie przedstawic. Tak w ogole to piekne imie wybraliscie. U mnie niestety Tomek odpadal, bo w najblizszej rodzinie jest juz kilka. No i poza tym to jednak bedzie dziewczynka, wiec tak czy siak inne imie wybralismy.
-
patti wrote:jonasz to w biblii jest :-)pasia, zastanawialam sie czy masz na imie patrycja tez jestem patrycja.pewnie masz 27 lat ?
patti lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKacperek jeszcze kilkanaście lat temu też był dziwnym imieniem tzn. mało powszechnym. Nie wypowiadam się na temat imion i gustów ale trochę luzu i tolerancji - zacznijmy od imion. A co Ci przeszkadza by matka wołała do swojego synka bawiącego się w piaskownicy choć Jonaszku powycieram Ci nosek.
Jednak Polacy to kołtuneria pospolita. Wszędzie oburzenie.
DzejKej wrote:Jonasz i Milan... Jak dla mnie oba imiona brzmia dziwnie. Juz sobie wyobrazam male dziecko bawiace sie na placu zabaw i mame mowiaca "Jonaszku, uwazaj na siebie, bo stluczesz sobie kolanko, chodz do mamusi wytrze Ci buziunie chusteczkunia z balsamikiem"... No nie wiem jakos tak dziwnie mi sie kojazy.
Nazwiesz dziecko Kacperek i przynajmniej nie musisz sie obawiac, ze sie na niego jak na idiote beda patrzec jak bedziesz go wołac, a te wszystkie Dzesiki, Jonasze, Milany, Dzejsony, Brajanki itd... No nie wiem jakos to do mnie nie przemawia. -
nick nieaktualnyAleksander - zdrobnienie np. Alek (nie wiem dlaczego w Polsce jest Olek - okropnie) lub Sasza (to ros. zdrobnienie od Aleksandra), a dla Korneli - Neli, Nela - ładnie.
polska_dziewczyna wrote:hej dziewczyny ...dziewczynka KORNELIA....chłopiec ALEKSANDER ale bez żadnych olków poprostu ALEKSANDER bez zdrobnień tak chciałabym wołać na swoje dzecko jak bedzie synek:).....co myslicie o KORNELII??
podoba mi sie to imię strasznie ale jak czytam opis imienia a wierze że imie swiadczy o naszej osobowości...to mam wątpliwości bo ponoć KORNELIA jest wścipska nie miła nie ma przyjaciół...itd..hhihihi może to głupie co wypisuje....ale jak czytam mój opis to sie z nim bardzo identyfikuje mojego męza też i siostry też.......
znacie moze jakąś fajną KORNELIE???.... -
Wpadlam tu do was zobaczyc jakie imionka i powiem Wam, że co do dziwnych imion ta takie anglojezyczne jak dla mnie w oncych krajach sa ok u nas nie bardzo, co do imion biblijnych juz prędzej jestem przekonana bo jednak są w naszej tradycji znane więc nie sa aż tsak dziwnie brzmiące. Ale ogólie to w sumie mi tam wszystko jedno jak ludzie nazywaja dzieci, wazne żeby mysleli o nich, o tym jak sie z danym imieniem będa czuć, żeby potem tego nie wypominały albo zmieniały. MI osobiście podobają się włoskie tłumaczenia imion. Imie Franciszka u nas brzmi tak mniej ciekawie niz Francesca we WŁoszech...
my póki co jeszcze nie wiemy kogo mamy wiec możemy wybierac we wszystkich imionach i raczej skłaniamy sie ku normalnym, polskim imionom, chociaz z takich dziwniejszych to mi się bardzo podoba Rita, ale u nas w Polsce raczej nie bardzo podchodzi a szkoda, no i mojemu M. sie nie podoba. A uwielbiam to imie tez ze względu na patronke, bo ogólnie poza ładnym brzmieniem imion patrzę na patrona... takie moje zawodowe małe "zboczenie"polarmiś lubi tę wiadomość
-
Amicizia wrote:Wpadlam tu do was zobaczyc jakie imionka i powiem Wam, że co do dziwnych imion ta takie anglojezyczne jak dla mnie w oncych krajach sa ok u nas nie bardzo, co do imion biblijnych juz prędzej jestem przekonana bo jednak są w naszej tradycji znane więc nie sa aż tsak dziwnie brzmiące. Ale ogólie to w sumie mi tam wszystko jedno jak ludzie nazywaja dzieci, wazne żeby mysleli o nich, o tym jak sie z danym imieniem będa czuć, żeby potem tego nie wypominały albo zmieniały. MI osobiście podobają się włoskie tłumaczenia imion. Imie Franciszka u nas brzmi tak mniej ciekawie niz Francesca we WŁoszech...
my póki co jeszcze nie wiemy kogo mamy wiec możemy wybierac we wszystkich imionach i raczej skłaniamy sie ku normalnym, polskim imionom, chociaz z takich dziwniejszych to mi się bardzo podoba Rita, ale u nas w Polsce raczej nie bardzo podchodzi a szkoda, no i mojemu M. sie nie podoba. A uwielbiam to imie tez ze względu na patronke, bo ogólnie poza ładnym brzmieniem imion patrzę na patrona... takie moje zawodowe małe "zboczenie"
Amicizia moi rodzice nadali mi imie Bilblijne
Bardzo nietypowe i nawet w urzedzie robili problemy ponoc
Nosicielka mojego imienia jest matka Tymoteusza i wystepuje tez w ksiazce Quo vadis -
pasia27 wrote:emilia i amelia to bardzi ladne imiona chcialam amelie ale moze nastepnym razem hehe
a slyszalyscie o imieniu Jonasz i Milan??hmm w szpitalu lezala babka ktora namietnie nie mogla sie zdecydowac ktore imie wybrac hehe.decyzje miala podjac jak sie maly urodzi hehe