X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wybór imienia
Odpowiedz

Wybór imienia

Oceń ten wątek:
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2013, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emilia i amelia to bardzi ladne imiona :-) chcialam amelie ale moze nastepnym razem hehe
    a dla chlopca mialam juz z dawiemn dawna Kubus ale kuzynka i 2kolezanki mnie uprzedzily wiec moj wybral pomiedzy Karolem a Kacperkiem :-) no i jednak Kacperek Patryk na drugie po mnie patrycji ;-)
    a slyszalyscie o imieniu Jonasz i Milan??hmm w szpitalu lezala babka ktora namietnie nie mogla sie zdecydowac ktore imie wybrac hehe.decyzje miala podjac jak sie maly urodzi hehe

patti lubi tę wiadomość

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 czerwca 2013, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pasia Milan to słowiańskie imię :) Jonasz hebrajskie, i tak się zastanawiam jak zdrabnia się to imię?

• pasia27 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2013, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milan to Milus?hmm nic immego nie przychodzi mi do glowy a Jonasz to chyba tylko Jonaszek..no bo co..ale ciekawe imiona.

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • DzejKej Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2013, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jonasz i Milan... Jak dla mnie oba imiona brzmia dziwnie. Juz sobie wyobrazam male dziecko bawiace sie na placu zabaw i mame mowiaca "Jonaszku, uwazaj na siebie, bo stluczesz sobie kolanko, chodz do mamusi wytrze Ci buziunie chusteczkunia z balsamikiem"... No nie wiem jakos tak dziwnie mi sie kojazy.
    A Milan... Nigdy sie z tym imieniem nie spotkalam... Tez dziwne.

Nie rozumiem dlaczego rodzice za wszelka cene chca byc tacy "orginalni". Jest tyle pieknych "normalnych" imion.

Nazwiesz dziecko Kacperek i przynajmniej nie musisz sie obawiac, ze sie na niego jak na idiote beda patrzec jak bedziesz go wołac, a te wszystkie Dzesiki, Jonasze, Milany, Dzejsony, Brajanki itd... No nie wiem jakos to do mnie nie przemawia.

Rucia, patti, pasia27, BellaRosa lubią tę wiadomość

• ann2224 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2013, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My od poczatku mielismy imie dla dziewczynki i byliśmy co do tegon zgodni Marysia po prababci :) gorzej było z chłopcem choc i tu zdecydowalismy wspólnie ze jak Marysia po prababci to i chłopiec bedzie po pradziadku Józiu :)
    Tak wiec los zadecydował i bedziemy mieli Marysię:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2013, 14:38

event.png
  • patti Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2013, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pasia27 wrote:
    emilia i amelia to bardzi ladne imiona :-) chcialam amelie ale moze nastepnym razem hehe
    a dla chlopca mialam juz z dawiemn dawna Kubus ale kuzynka i 2kolezanki mnie uprzedzily wiec moj wybral pomiedzy Karolem a Kacperkiem :-) no i jednak Kacperek Patryk na drugie po mnie patrycji ;-)
    a slyszalyscie o imieniu Jonasz i Milan??hmm w szpitalu lezala babka ktora namietnie nie mogla sie zdecydowac ktore imie wybrac hehe.decyzje miala podjac jak sie maly urodzi hehe

jonasz to w biblii jest :-)pasia, zastanawialam sie czy masz na imie patrycja :-) tez jestem patrycja.pewnie masz 27 lat ?;-)

relgj44jue1dlo58.png
    1usajw4z7ftqbyah.png

• patti Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2013, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DzejKej wrote:
    Jonasz i Milan... Jak dla mnie oba imiona brzmia dziwnie. Juz sobie wyobrazam male dziecko bawiace sie na placu zabaw i mame mowiaca "Jonaszku, uwazaj na siebie, bo stluczesz sobie kolanko, chodz do mamusi wytrze Ci buziunie chusteczkunia z balsamikiem"... No nie wiem jakos tak dziwnie mi sie kojazy.

Nie rozumiem dlaczego rodzice za wszelka cene chca byc tacy "orginalni". Jest tyle pieknych "normalnych" imion.

Nazwiesz dziecko Kacperek i przynajmniej nie musisz sie obawiac, ze sie na niego jak na idiote beda patrzec jak bedziesz go wołac, a te wszystkie Dzesiki, Jonasze, Milany, Dzejsony, Brajanki itd... No nie wiem jakos to do mnie nie przemawia.

uwazam ,ze to sa imiona dobrze brzmiace ale w krajach anglojezycznych, gdzie jest to imie normalne.ja tam bede miala Tomka -taki zwyczajny, normalny chlopak :-) a jak wyjedzie za granice to tez problemu nie bedzie ,bo Anglicy od Tomasza od razu zrobia Tom :-)

DzejKej lubi tę wiadomość

relgj44jue1dlo58.png
    1usajw4z7ftqbyah.png

• DzejKej Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2013, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No własnie Patti. Takie proste miedzynarodowe imiona podobaja mi sie najbardziej. Tomasz w Polsce, Tom w Angli, Thomas w Niemczech - wszedzie moze pojechac i sie przedstawic. Tak w ogole to piekne imie wybraliscie. U mnie niestety Tomek odpadal, bo w najblizszej rodzinie jest juz kilka. No i poza tym to jednak bedzie dziewczynka, wiec tak czy siak inne imie wybralismy.

• pasia27 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2013, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzej kej masz racje bo co do Jonasza to sama bylam zdziwiona co to za imie hehe ale coz ja juz mam wybrane na szczescie i problemow nie bylo.

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2013, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    patti wrote:
    jonasz to w biblii jest :-)pasia, zastanawialam sie czy masz na imie patrycja :-) tez jestem patrycja.pewnie masz 27 lat ?;-)
    pati masz racje jestem Patrycja i akurat w tym roku juz 28 hehe ale nick 27 pozostal hehe no a moj TOMCIO mowi na mnie pasia wiec wszystko jasne.milo mi to juz trzecia pati na forum bo jeszcze mamy patuske ;-)

patti lubi tę wiadomość

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 czerwca 2013, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kacperek jeszcze kilkanaście lat temu też był dziwnym imieniem tzn. mało powszechnym. Nie wypowiadam się na temat imion i gustów ale trochę luzu i tolerancji - zacznijmy od imion. A co Ci przeszkadza by matka wołała do swojego synka bawiącego się w piaskownicy choć Jonaszku powycieram Ci nosek.

Jednak Polacy to kołtuneria pospolita. Wszędzie oburzenie.

DzejKej wrote:

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 czerwca 2013, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aleksander - zdrobnienie np. Alek (nie wiem dlaczego w Polsce jest Olek - okropnie) lub Sasza (to ros. zdrobnienie od Aleksandra), a dla Korneli - Neli, Nela - ładnie.

polska_dziewczyna wrote:
    hej dziewczyny ...dziewczynka KORNELIA....chłopiec ALEKSANDER ale bez żadnych olków poprostu ALEKSANDER bez zdrobnień tak chciałabym wołać na swoje dzecko jak bedzie synek:).....co myslicie o KORNELII??
    podoba mi sie to imię strasznie ale jak czytam opis imienia a wierze że imie swiadczy o naszej osobowości...to mam wątpliwości bo ponoć KORNELIA jest wścipska nie miła nie ma przyjaciół...itd..hhihihi może to głupie co wypisuje....ale jak czytam mój opis to sie z nim bardzo identyfikuje mojego męza też i siostry też.......
    znacie moze jakąś fajną KORNELIE???....:):)

• pasia27 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2013, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie sadzilam ze Kormelia to zdrobniale Neli badz Nela..fajnie :-)

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • Amicizia Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2013, 23:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wpadlam tu do was zobaczyc jakie imionka i powiem Wam, że co do dziwnych imion ta takie anglojezyczne jak dla mnie w oncych krajach sa ok u nas nie bardzo, co do imion biblijnych juz prędzej jestem przekonana bo jednak są w naszej tradycji znane więc nie sa aż tsak dziwnie brzmiące. Ale ogólie to w sumie mi tam wszystko jedno jak ludzie nazywaja dzieci, wazne żeby mysleli o nich, o tym jak sie z danym imieniem będa czuć, żeby potem tego nie wypominały albo zmieniały. MI osobiście podobają się włoskie tłumaczenia imion. Imie Franciszka u nas brzmi tak mniej ciekawie niz Francesca we WŁoszech...

my póki co jeszcze nie wiemy kogo mamy wiec możemy wybierac we wszystkich imionach i raczej skłaniamy sie ku normalnym, polskim imionom, chociaz z takich dziwniejszych to mi się bardzo podoba Rita, ale u nas w Polsce raczej nie bardzo podchodzi a szkoda, no i mojemu M. sie nie podoba. A uwielbiam to imie tez ze względu na patronke, bo ogólnie poza ładnym brzmieniem imion patrzę na patrona... takie moje zawodowe małe "zboczenie" ;)

polarmiś lubi tę wiadomość

tpb9ue9.png
    20110521580820.png
  • vivien Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2013, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amicizia wrote:
    Wpadlam tu do was zobaczyc jakie imionka i powiem Wam, że co do dziwnych imion ta takie anglojezyczne jak dla mnie w oncych krajach sa ok u nas nie bardzo, co do imion biblijnych juz prędzej jestem przekonana bo jednak są w naszej tradycji znane więc nie sa aż tsak dziwnie brzmiące. Ale ogólie to w sumie mi tam wszystko jedno jak ludzie nazywaja dzieci, wazne żeby mysleli o nich, o tym jak sie z danym imieniem będa czuć, żeby potem tego nie wypominały albo zmieniały. MI osobiście podobają się włoskie tłumaczenia imion. Imie Franciszka u nas brzmi tak mniej ciekawie niz Francesca we WŁoszech...

my póki co jeszcze nie wiemy kogo mamy wiec możemy wybierac we wszystkich imionach i raczej skłaniamy sie ku normalnym, polskim imionom, chociaz z takich dziwniejszych to mi się bardzo podoba Rita, ale u nas w Polsce raczej nie bardzo podchodzi a szkoda, no i mojemu M. sie nie podoba. A uwielbiam to imie tez ze względu na patronke, bo ogólnie poza ładnym brzmieniem imion patrzę na patrona... takie moje zawodowe małe "zboczenie" ;)

Amicizia moi rodzice nadali mi imie Bilblijne :)
    Bardzo nietypowe i nawet w urzedzie robili problemy ponoc :P
    Nosicielka mojego imienia jest matka Tymoteusza i wystepuje tez w ksiazce Quo vadis :)

wniddf9hmtxwu2ql.pngh4zpdqk31pdbs1ui.png
  • michaela Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2013, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pasia27 wrote:
    Znam jednego joanasza - fajny facet:)

lv6id5m.png

5mc5vbo.png

• michaela Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2013, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja szukam imienia dla chłopaka, i mam kłopot, bo piękne niepopularne imiona juz noszą dzieci znajomych, albo osoby w bliskiej rodzinie, imiona dziadków - 2 Mietków - obaj to straszne uparciuchy o twardym charakterze... i jestesmy w kropce.

lv6id5m.png

5mc5vbo.png

• pasia27 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2013, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vivien nie mow ze masz imie Eu.. ???wowwwwwwww

vivien lubi tę wiadomość

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • vivien Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2013, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pasia trafiony zatopiony :P :P :D
    Eunika ale czesciej skracam na Enia :P

pasia27, patti, Amicizia, m_f lubią tę wiadomość

wniddf9hmtxwu2ql.pngh4zpdqk31pdbs1ui.png
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2013, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o kurcze.to dopiero oryginalne imie :-)
    no wyobrazam sobie zdziwienie ludzi ktorzy uslyszeli Twoje imie ;-)hihi
    dobrze ze jest skrocik ;-)

vivien lubi tę wiadomość

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
‹‹ 13 14 15 16 17 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ