X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wybór imienia
Odpowiedz

Wybór imienia

Oceń ten wątek:
  • Matylda36 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2014, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mi się bardzo imię Antonia podoba, ale właśnie wiem, że ludzie i tak będą przekręcać na Antonina, więc nawet za długo nie zastanawiałam się czy brać Antonię pod uwagę, bo po co co chwilę korygować, poprawiać i tłumaczyć, że Antonia to nie Antonina. A szkoda, bo imię jest rewelacyjne.

kark lubi tę wiadomość

Mama najcudowniejszych skarbów :-)
  • ejsza Koleżanka

Wysłany: 4 lutego 2014, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny powiedzcie szczerze czy imię Nikodem naprawdę kojarzy wam się z Dyzmą i za-zu -zi-za. Nam bardzo to imię się podoba ale jedna bliska mi osoba z rodziny bardzo mi odradza, że dziecko będzie przezywane od przedszkola Dyzma. W zasadzie tylko z tego względu. Tak naprawdę to nie wiem czy będę miała synka czy córcię ale chciałabym znać wasze opinie.

ejsza
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lutego 2014, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie na osiedlu jest Nikodem właśnie w wieku przedszkolnym i nikt go nie przezywa przynajmniej ja nic takiego nie słyszałam a mieszkam na parterze. ;) nasi przyjaciele spodziewają sie synka 16 kwietnia i nazywają go Nikodem Nikoś :) wydaje mi sie ze jak już ktoś miał by przezywac Dyzma to napewno nie przedszkole podstawówka a raczej liceum bo to jednak film naszego pokolenia :) a nie dzieciaków :) kto z dzisiejszej młodzieży np w gimnazjum oglądał ten film raczej mało osób :)

ejsza lubi tę wiadomość

• Makcza Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2014, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miriam, serial to właściwie nie naszego pokolenia, a naszych rodziców. Książka natomiast należy do pokolenia naszych dziadków, pradziadków - bo jeszcze przedwojenna. Właściwie powiedziałabym, że skojarzenie tego imienia z nazwiskiem Dyzma jest uniwersalne i w kręgu ludzi wykształconych będzie obecne zawsze - bo zwłaszcza film jest arcydziełem w swoim gatunku i na zawsze zostanie w kanonie kultury. Zgadzam się jednak z Tobą, że przezywanie przez inne dzieci jest mało prawdopodobne, a w okolicach szkoły średniej, to już sobie chłopak bez problemu poradzi :) Ejsza, śmiało! :)

FeliceGatto, ejsza, Mirella lubią tę wiadomość

tb73y2v4bw88z3f1.png
    ox7n3e3ktfsn5ith.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 lutego 2014, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam na nim w kinie oglądałam go x razy na kompie i w tv wiec uznaje ze to film moich czasów mojego pokolenia :) lecz rodziców rownież :)

ejsza lubi tę wiadomość

• milola86 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2014, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikodem to fajne imię wg mnie.szczegolnie przypadło mi do gustu zdrobnienie Niko dla nastolatka ;)

ejsza lubi tę wiadomość

atdcvcqgb9ua249c.png
    3i49df9h2ksxxkie.png

Bóg mówi prosto o krzywych liniach naszego życia...
    Adaś Ewa Róża i Piotr-moje maleńkie aniołki
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 lutego 2014, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam chrześniaka Nikosia :D Akurat imię wymyśliłam jego siostrzyczka oglądając "Listonosza Pata" (podobno w jednym odcinku był dzidziuś o tym imieniu) :) Nikt go nigdy Dyzmą w rodzinie nie przezywał, a sporo "wesołków" mamy w rodzinie...

ejsza lubi tę wiadomość

• Makcza Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2014, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miriam wrote:
    Ja byłam na nim w kinie oglądałam go x razy na kompie i w tv wiec uznaje ze to film moich czasów mojego pokolenia :) lecz rodziców rownież :)

O matko, Miriam, Ty chyba mówisz o "Karierze Nikosia Dyzmy", tym koszmarze z Pazurą. Bo chyba nie byłaś w kinie na serialu, który w sumie trwa z 10 godzin... No tak, to w takim razie jest film Twojego pokolenia... :)

tb73y2v4bw88z3f1.png
    ox7n3e3ktfsn5ith.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 lutego 2014, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak ja mówię o tym z pazura nie o serialu serial oglądałam w tv i to jakoś niedawno może max 3 lata temu odrazu pomyślałam o tym z pazura jeżeli ktoś miał by kogoś przeżywać to właśnie przez ten glupkowaty film :D a nie przez serial :)

• ejsza Koleżanka

Wysłany: 5 lutego 2014, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny!!!

Makcza wrote:
    Zgadzam się jednak z Tobą, że przezywanie przez inne dzieci jest mało prawdopodobne, a w okolicach szkoły średniej, to już sobie chłopak bez problemu poradzi :) Ejsza, śmiało! :)

Makcza i znowu mnie przekonujesz:)

Jestem też już umówiona na połówkowe USG do dr Zyblikiewicza jak polecałaś:) Na pierwsze byłam u innego z polecenia lekarki i niezbyt byliśmy zadowolenie bo raptem 15 min wszystko trwało. A ten lekarz ponoć bardziej jest dokładny. A byłaś u niego na połówkowym? Jak wrażenia?

Pozdrawiam!

ejsza
  • Makcza Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2014, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ejsza, byłam i na połówkowym, i na USG III trymestru. Nadal polecam z czystym sumieniem. Dr nazywa się Zarotyński, a przyjmuje na ul. Zyblikiewicza :) Poproś o nagranie na płytę przed badaniem.

ejsza lubi tę wiadomość

tb73y2v4bw88z3f1.png
    ox7n3e3ktfsn5ith.png
  • ejsza Koleżanka

Wysłany: 5 lutego 2014, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A no tak Zarotyński a na ul. Zyblikiewicza:) Wszystko się zgadza:)))

ejsza
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2014, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ejsza wrote:
    Dziewczyny powiedzcie szczerze czy imię Nikodem naprawdę kojarzy wam się z Dyzmą i za-zu -zi-za. Nam bardzo to imię się podoba ale jedna bliska mi osoba z rodziny bardzo mi odradza, że dziecko będzie przezywane od przedszkola Dyzma. W zasadzie tylko z tego względu. Tak naprawdę to nie wiem czy będę miała synka czy córcię ale chciałabym znać wasze opinie.

Daj spokój,kto w przedszkolu będzie wiedział kim był Dyzma? :)

Mirella lubi tę wiadomość

• maja89waw Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2014, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    yoku wrote:

To są trendy, tak jak mówisz :) W 2007 roku kiedy rodziłam pierwsze dziecko, tylko 14 osób nadało w Warszawie imię Liliana swoim córkom (a dzieci rodziło się wtedy więcej niż teraz) w 2012 to imię dostało już 214 dziewczynek a dzieci urodziło się o kilka tysięcy mniej. Co będzie za 10 lat, nie wie nikt :)

My właśnie wybraliśmy imię dla córeczki Liliana ale z tego co przeczytałam w internecie od 2004 roku do dnia dzisiejszego w Warszawie to imię nosi 262 dziewczynek. Przez ostatnie dwa lata jest ich 95, więc myślę, że nie będzie miała w klasie 5 Lilian tak jak u mnie było 5 Maryś lub 3 Mateuszów :)
    Za to Julek prawie 3 tysiące, Maj 2200, Zuź 2190... U nas na ulicy u sąsiadki jest Zuzia, dom następny Zuzia, dom następny Maja. Rzeczywiście jest coś takiego jak moda na imiona :)

cd9bs65gcd8n4jfm.png

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2014, 17:44

3i49y2v4dzux5b7r.pngimg5-100_ertysd_4_x_x.jpg
  • BiB Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2014, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ejsza wrote:

Mnie się nie kojarzy, ale zaproponowałam to imię mężowi dla naszego synusia, a on na to "ale, że co, że dyzma?"....

FeliceGatto lubi tę wiadomość

relg9vvjzvb9a3my.png
    f2w30dw4i59sqele.png
  • betina89 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2014, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brajan dla chłopca, Amanda dla dziewczynki:)

2013[*]2015[*][*][*]
    0bcf50b349.png
    4bc96a8380.png
  • Eva0507 Ekspertka

Wysłany: 8 lutego 2014, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jakie imię dałybyście dla małej mulatki lub mulata? My chcemy dać po 2 imiona. Pierwsze bardziej angielskie (średnio do takich czekoladek pasuje polskie imię tj Ryszard albo Karolina), a drugie Afrykańskie ;) dziewczynka na 2 będzie miała Lami, po siostrze mojego pięknego zastanawiamy się jeszcze nad pierwszym. Dla chłopca jest nam trudniej się zdecydować.. Nasi znajomi, którzy tez maja takie czekoladki dali im, Tymek (mama wola po polsku tata po angielsku, Tobi (mama wola jako Tobiasza, a tato normalnie) za to dziewczynka ma Adeola...

ckai43r8qxen3hco.png
    hchy9jcg3aamtfbp.png
  • niunia Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2014, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eva0507-oj tam mulatek nie mulatek ja mam w rodzinie mulatka i nazywa się Andzej ;-) i jest ok ;-)

FeliceGatto lubi tę wiadomość

eikt3e3kgdbujljc.png
    ijpbio4pdn6hzzzp.png
  • FeliceGatto Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2014, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja ciocia ma dzieciaki z hindusem, ciemna cera, czarne oczy i włosy a na imię mają Ada i Adam :). Jeśli jesteś polka, a drugie imię maleństwa będzie po rodzinie jego taty, to może warto jednak nie zatracac korzeni i pozwolić dziecku być w połowie polakiem? Nadawanie imion brzmiących dobrze dla kogoś z zagranicy jest udogodnieniem nie dla Twojej pociechy, a dla tego kogoś obcego. Czy w chinach, Indiach lub Niemczech ludzie zastanawiają się nad wyborem zagranicznego imienia, bo ich rodzime może być za trudne w wymowie? Nie. Wręcz przeciwnie. Kurcze, bądźmy dumni z tej swojej polskości. Wiem, że modne są teraz imiona, typu Nadia, Lena, Amelia itp i szanuję wybór rodziców. Ale mamy tak wiele przepięknych polskich imion. Dlaczego tak się ich boimi? Dlaczego chcemy być na siłę fajni i nowoczesni? Imię ma przede wszystkim pasować do dziecka i do jego nazwiska. I wiadomo, że nikt nie nazwie córki Barbara, jeśli nazwisko jest mocno zagraniczne (np El Vard), ale Nadia Wiśniewska czy Brajan Kowalski brzmią po prostu głupio ;)

Makcza, BiB lubią tę wiadomość

http://szogunowmatka.blogspot.com/
  • MagdaO Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2014, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FeliceGatto wrote:
    Moja ciocia ma dzieciaki z hindusem, ciemna cera, czarne oczy i włosy a na imię mają Ada i Adam :). Jeśli jesteś polka, a drugie imię maleństwa będzie po rodzinie jego taty, to może warto jednak nie zatracac korzeni i pozwolić dziecku być w połowie polakiem? Nadawanie imion brzmiących dobrze dla kogoś z zagranicy jest udogodnieniem nie dla Twojej pociechy, a dla tego kogoś obcego. Czy w chinach, Indiach lub Niemczech ludzie zastanawiają się nad wyborem zagranicznego imienia, bo ich rodzime może być za trudne w wymowie? Nie. Wręcz przeciwnie. Kurcze, bądźmy dumni z tej swojej polskości. Wiem, że modne są teraz imiona, typu Nadia, Lena, Amelia itp i szanuję wybór rodziców. Ale mamy tak wiele przepięknych polskich imion. Dlaczego tak się ich boimi? Dlaczego chcemy być na siłę fajni i nowoczesni? Imię ma przede wszystkim pasować do dziecka i do jego nazwiska. I wiadomo, że nikt nie nazwie córki Barbara, jeśli nazwisko jest mocno zagraniczne (np El Vard), ale Nadia Wiśniewska czy Brajan Kowalski brzmią po prostu głupio ;)

Dlatego u nas będzie Staś :)

FeliceGatto, NataliaK lubią tę wiadomość

er3mcwa17arhglng.png
    .png
‹‹ 32 33 34 35 36 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ