Wybór imienia
-
WIADOMOŚĆ
-
Też mi się bardzo imię Antonia podoba, ale właśnie wiem, że ludzie i tak będą przekręcać na Antonina, więc nawet za długo nie zastanawiałam się czy brać Antonię pod uwagę, bo po co co chwilę korygować, poprawiać i tłumaczyć, że Antonia to nie Antonina. A szkoda, bo imię jest rewelacyjne.
kark lubi tę wiadomość
Mama najcudowniejszych skarbów -
Dziewczyny powiedzcie szczerze czy imię Nikodem naprawdę kojarzy wam się z Dyzmą i za-zu -zi-za. Nam bardzo to imię się podoba ale jedna bliska mi osoba z rodziny bardzo mi odradza, że dziecko będzie przezywane od przedszkola Dyzma. W zasadzie tylko z tego względu. Tak naprawdę to nie wiem czy będę miała synka czy córcię ale chciałabym znać wasze opinie.
ejsza -
nick nieaktualnyU mnie na osiedlu jest Nikodem właśnie w wieku przedszkolnym i nikt go nie przezywa przynajmniej ja nic takiego nie słyszałam a mieszkam na parterze. nasi przyjaciele spodziewają sie synka 16 kwietnia i nazywają go Nikodem Nikoś wydaje mi sie ze jak już ktoś miał by przezywac Dyzma to napewno nie przedszkole podstawówka a raczej liceum bo to jednak film naszego pokolenia a nie dzieciaków kto z dzisiejszej młodzieży np w gimnazjum oglądał ten film raczej mało osób
ejsza lubi tę wiadomość
-
Miriam, serial to właściwie nie naszego pokolenia, a naszych rodziców. Książka natomiast należy do pokolenia naszych dziadków, pradziadków - bo jeszcze przedwojenna. Właściwie powiedziałabym, że skojarzenie tego imienia z nazwiskiem Dyzma jest uniwersalne i w kręgu ludzi wykształconych będzie obecne zawsze - bo zwłaszcza film jest arcydziełem w swoim gatunku i na zawsze zostanie w kanonie kultury. Zgadzam się jednak z Tobą, że przezywanie przez inne dzieci jest mało prawdopodobne, a w okolicach szkoły średniej, to już sobie chłopak bez problemu poradzi Ejsza, śmiało!
FeliceGatto, ejsza, Mirella lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyJa mam chrześniaka Nikosia Akurat imię wymyśliłam jego siostrzyczka oglądając "Listonosza Pata" (podobno w jednym odcinku był dzidziuś o tym imieniu) Nikt go nigdy Dyzmą w rodzinie nie przezywał, a sporo "wesołków" mamy w rodzinie...
ejsza lubi tę wiadomość
-
Miriam wrote:Ja byłam na nim w kinie oglądałam go x razy na kompie i w tv wiec uznaje ze to film moich czasów mojego pokolenia lecz rodziców rownież
O matko, Miriam, Ty chyba mówisz o "Karierze Nikosia Dyzmy", tym koszmarze z Pazurą. Bo chyba nie byłaś w kinie na serialu, który w sumie trwa z 10 godzin... No tak, to w takim razie jest film Twojego pokolenia...
-
nick nieaktualny
-
Dzięki dziewczyny!!!
Makcza wrote:Zgadzam się jednak z Tobą, że przezywanie przez inne dzieci jest mało prawdopodobne, a w okolicach szkoły średniej, to już sobie chłopak bez problemu poradzi Ejsza, śmiało!
Makcza i znowu mnie przekonujesz:)
Jestem też już umówiona na połówkowe USG do dr Zyblikiewicza jak polecałaś Na pierwsze byłam u innego z polecenia lekarki i niezbyt byliśmy zadowolenie bo raptem 15 min wszystko trwało. A ten lekarz ponoć bardziej jest dokładny. A byłaś u niego na połówkowym? Jak wrażenia?
Pozdrawiam!ejsza -
ejsza wrote:Dziewczyny powiedzcie szczerze czy imię Nikodem naprawdę kojarzy wam się z Dyzmą i za-zu -zi-za. Nam bardzo to imię się podoba ale jedna bliska mi osoba z rodziny bardzo mi odradza, że dziecko będzie przezywane od przedszkola Dyzma. W zasadzie tylko z tego względu. Tak naprawdę to nie wiem czy będę miała synka czy córcię ale chciałabym znać wasze opinie.
Daj spokój,kto w przedszkolu będzie wiedział kim był Dyzma?Mirella lubi tę wiadomość
-
yoku wrote:
To są trendy, tak jak mówisz W 2007 roku kiedy rodziłam pierwsze dziecko, tylko 14 osób nadało w Warszawie imię Liliana swoim córkom (a dzieci rodziło się wtedy więcej niż teraz) w 2012 to imię dostało już 214 dziewczynek a dzieci urodziło się o kilka tysięcy mniej. Co będzie za 10 lat, nie wie nikt
My właśnie wybraliśmy imię dla córeczki Liliana ale z tego co przeczytałam w internecie od 2004 roku do dnia dzisiejszego w Warszawie to imię nosi 262 dziewczynek. Przez ostatnie dwa lata jest ich 95, więc myślę, że nie będzie miała w klasie 5 Lilian tak jak u mnie było 5 Maryś lub 3 Mateuszów
Za to Julek prawie 3 tysiące, Maj 2200, Zuź 2190... U nas na ulicy u sąsiadki jest Zuzia, dom następny Zuzia, dom następny Maja. Rzeczywiście jest coś takiego jak moda na imiona
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2014, 17:44
-
ejsza wrote:Dziewczyny powiedzcie szczerze czy imię Nikodem naprawdę kojarzy wam się z Dyzmą i za-zu -zi-za. Nam bardzo to imię się podoba ale jedna bliska mi osoba z rodziny bardzo mi odradza, że dziecko będzie przezywane od przedszkola Dyzma. W zasadzie tylko z tego względu. Tak naprawdę to nie wiem czy będę miała synka czy córcię ale chciałabym znać wasze opinie.
Mnie się nie kojarzy, ale zaproponowałam to imię mężowi dla naszego synusia, a on na to "ale, że co, że dyzma?"....FeliceGatto lubi tę wiadomość
-
A jakie imię dałybyście dla małej mulatki lub mulata? My chcemy dać po 2 imiona. Pierwsze bardziej angielskie (średnio do takich czekoladek pasuje polskie imię tj Ryszard albo Karolina), a drugie Afrykańskie dziewczynka na 2 będzie miała Lami, po siostrze mojego pięknego zastanawiamy się jeszcze nad pierwszym. Dla chłopca jest nam trudniej się zdecydować.. Nasi znajomi, którzy tez maja takie czekoladki dali im, Tymek (mama wola po polsku tata po angielsku, Tobi (mama wola jako Tobiasza, a tato normalnie) za to dziewczynka ma Adeola...
-
Moja ciocia ma dzieciaki z hindusem, ciemna cera, czarne oczy i włosy a na imię mają Ada i Adam . Jeśli jesteś polka, a drugie imię maleństwa będzie po rodzinie jego taty, to może warto jednak nie zatracac korzeni i pozwolić dziecku być w połowie polakiem? Nadawanie imion brzmiących dobrze dla kogoś z zagranicy jest udogodnieniem nie dla Twojej pociechy, a dla tego kogoś obcego. Czy w chinach, Indiach lub Niemczech ludzie zastanawiają się nad wyborem zagranicznego imienia, bo ich rodzime może być za trudne w wymowie? Nie. Wręcz przeciwnie. Kurcze, bądźmy dumni z tej swojej polskości. Wiem, że modne są teraz imiona, typu Nadia, Lena, Amelia itp i szanuję wybór rodziców. Ale mamy tak wiele przepięknych polskich imion. Dlaczego tak się ich boimi? Dlaczego chcemy być na siłę fajni i nowoczesni? Imię ma przede wszystkim pasować do dziecka i do jego nazwiska. I wiadomo, że nikt nie nazwie córki Barbara, jeśli nazwisko jest mocno zagraniczne (np El Vard), ale Nadia Wiśniewska czy Brajan Kowalski brzmią po prostu głupio
Makcza, BiB lubią tę wiadomość
http://szogunowmatka.blogspot.com/ -
FeliceGatto wrote:Moja ciocia ma dzieciaki z hindusem, ciemna cera, czarne oczy i włosy a na imię mają Ada i Adam . Jeśli jesteś polka, a drugie imię maleństwa będzie po rodzinie jego taty, to może warto jednak nie zatracac korzeni i pozwolić dziecku być w połowie polakiem? Nadawanie imion brzmiących dobrze dla kogoś z zagranicy jest udogodnieniem nie dla Twojej pociechy, a dla tego kogoś obcego. Czy w chinach, Indiach lub Niemczech ludzie zastanawiają się nad wyborem zagranicznego imienia, bo ich rodzime może być za trudne w wymowie? Nie. Wręcz przeciwnie. Kurcze, bądźmy dumni z tej swojej polskości. Wiem, że modne są teraz imiona, typu Nadia, Lena, Amelia itp i szanuję wybór rodziców. Ale mamy tak wiele przepięknych polskich imion. Dlaczego tak się ich boimi? Dlaczego chcemy być na siłę fajni i nowoczesni? Imię ma przede wszystkim pasować do dziecka i do jego nazwiska. I wiadomo, że nikt nie nazwie córki Barbara, jeśli nazwisko jest mocno zagraniczne (np El Vard), ale Nadia Wiśniewska czy Brajan Kowalski brzmią po prostu głupio
Dlatego u nas będzie Staś
FeliceGatto, NataliaK lubią tę wiadomość