X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wybór imienia
Odpowiedz

Wybór imienia

Oceń ten wątek:
  • Eva0507 Ekspertka

Wysłany: 9 lutego 2014, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To nie jest tak ze nie podobają mi sie polskie imiona... Wręcz przeciwnie ale właśnie wiem ze głupio bedą one brzmiały z zagranicznym nazwiskiem ;) dlatego szukam takiego, które ma polski blisko brzmiący odpowiednik

ckai43r8qxen3hco.png
    hchy9jcg3aamtfbp.png
  • FeliceGatto Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2014, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eva0507 wrote:
    To nie jest tak ze nie podobają mi sie polskie imiona... Wręcz przeciwnie ale właśnie wiem ze głupio bedą one brzmiały z zagranicznym nazwiskiem ;) dlatego szukam takiego, które ma polski blisko brzmiący odpowiednik

Anna, Ada, Pola, Paulia, Dominika? Tak w miarę wygodnie powiedzieć ;)
    Chłopiec Daniel, Paweł, Mateusz, Adam? Z chłopcem chyba ciężej, bo dziewczynki mają łagodniejsze imiona :)

http://szogunowmatka.blogspot.com/
  • nutka Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2014, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i już mamy.;) Stanęło na Gabrielu;) Była to tylko kolejna propozycja, ale przyjęła się bardzo naturalnie, mówimy oboje do brzuszka Gabrysiu, Gabryniu...:)

FeliceGatto lubi tę wiadomość

f2w39n73l8deede4.png
    90zm9tq.png
    Jezu ufam Tobie! Jezu Dziękuję Ci!
  • zabuszka Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2014, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    f2w3qqmzbrp1gajl.png

1e6e393edd.png

cb8576b8d0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2014, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej hej. Dołączam się do was kobietki, choć może jeszcze za wcześnie na wybór imienia ale myślę że zastanowić się można

• niunia Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2014, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mojej rodzinie nie podoba się imię lea i co zrobić jak każdy mówi,że jak dla psa sama nie wiem :-( niemam pomysłu jak nazwać maluką a czasu coraz mniej i chyba zostanie naszą małą niunią ;-)

eikt3e3kgdbujljc.png
    ijpbio4pdn6hzzzp.png
  • topa42 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2014, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojemu bratu nie podoba się imię Borys a tak chcemy dać synowi :-) i stwierdziliśmy że nam się podoba i to najważniejsze :-) A reszta musi się przyzwyczaić :-) Tez słyszałam że imię jak dla psa :-( Ale mam to gdzieś :-)

zem3i09keg891u11.png
  • niunia Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2014, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Topa42- to rozumiesz co mam na myśli :p teściowa mówi że lea strasznie ;-) i teraz dylemat jak nazwać malutką ,mojemu mężowi podoba się ramona :p ale to już przesada ;-)

eikt3e3kgdbujljc.png
    ijpbio4pdn6hzzzp.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2014, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niunia wrote:
    A mojej rodzinie nie podoba się imię lea i co zrobić jak każdy mówi,że jak dla psa sama nie wiem :-( niemam pomysłu jak nazwać maluką a czasu coraz mniej i chyba zostanie naszą małą niunią ;-)

Pracowałam kiedyś w anglojęzycznym przedszkolu i były tam dwie dziewczynki o imieniu Lea (jedna dziewczynka była jakoś ze Skandynawii, druga chyba ze Stanów). Obie prześliczne niebieskookie blondyneczki. Uważam, że imię jest piękne, tylko w polskich realiach rzadko spotykane, dlatego może przywoływać dziwne skojarzenia (ot, chociażby imię dla psa, jeżeli ktoś kiedyś usłyszał, jak pan woła tak swojego pupila). Jeżeli nie mamy skojarzeń z ludźmi, których znamy, to do głowy przychodzą jakiekolwiek, ale trzeba pamiętać, że gdy nazwiemy tak człowieka utworzy się po czasie nowe skojarzenie i to będzie właśnie ten konkretny człowiek o tym imieniu.

Mojemu otoczeniu Artur też się nie podobał, bo miałam w klasie w podstawówce Artura, który wszystkim wydawał się strasznym łobuzem i marnie skończył. Ale przeforsowaliśmy to i już od ponad miesiąca na dziecko, które noszę w brzuchu wszyscy mówią Artur. Myślisz, że komukolwiek przychodzi jeszcze do głowy Artur z podstawówki? Nie, to imię ma już nowe znaczenie.

Zastanów się raz jeszcze, czy Lea na pewno odpowiada Tobie i mężowi. Jeżeli tak - nie przejmuj się otoczeniem, za jakiś czas głosy krytyki ucichną, nikt już nie będzie pamiętał, że komuś imię kojarzyło się z psem :).

A imię jest naprawdę piękne i oryginalne, mogłabym takie mieć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2014, 19:21

niunia, Miriam, nutka, FeliceGatto lubią tę wiadomość

• niunia Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2014, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynika-dziękuję za słowa pocieszenia ;-) chyba tak zrobie i przestane się tak przejmować ;-) my mieszkamy za granicą i w sumie jest to u nas imię znane nie oklepane ;-) u mnie moda teraz na emmy,mile,meliny,sofie itd. Dla chłopca odrazu bym wiedziała a dla małej jakoś walicze sama ze sobą i z moim mężem ;-) ta ramona to dziś w nocy mi się śniła ;-)

Martynika lubi tę wiadomość

eikt3e3kgdbujljc.png
    ijpbio4pdn6hzzzp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2014, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lea śliczne imie a otoczeniem sie nie przejmuj :)

Mój Czarek ma na imie Cezary i od dzieciństwa wychowywał sie na jednym podwórku z psem Cezarym ktorego mieli sadiedzi jak sie ho zapytałam czy mu to przeszkadzało to powiedział ze nie zwracał na to uwagi mi tez koleżanka powiedziała ze Lily to pies jej sąsiadki ma na imie w UK ja jej na to ze Franek to kot mojej babci i sie przestała czepiać bo ona doradzała bratu jakie imie dla jego syna i właśnie Franek miał być skończyło sie na Nikosiu :) a ja coraz poważniej zaczynam sie zastanawiać nad Lily bo już 3 koleżanka tak nazywa dziecko i mnie to irytuje ze tyle sie ich narobilo wącham sie nad Lily Mia Zoja

niunia lubi tę wiadomość

• nutka Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2014, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miriam- Zoya przez y? Bo chyba kiedyś pisałas, ze nie wiadomo czy zarejestrują,tak? Czy coś pomyliłam? Bo jeśli tak to powinni zarejestrować, bo w gazecie jakiejś ostatnio dziecięcej na ostatniej stronie mnóstwo zzdjeć maluszków i podpisane imieniem i nazwiskiem i Zoya była;)

f2w39n73l8deede4.png
    90zm9tq.png
    Jezu ufam Tobie! Jezu Dziękuję Ci!
  • niunia Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2014, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miriam-ja chciałam pierwsze imię żeby krótkie było bo mała na drugie dostanie theodora po babci i długie nazwisko mamy ;-) to pierwsze chce krótkie ;-)i albo lea albo mia ale sąsiadka ma córke mije i zawsze widze ją taką zasmarkaną :p hehe zoya super imie ;-) im bliżej terminu porodu tym bardziej myśle co by pasowało ;-) tylko lea to lea i jak to zdrobnić ?? bardziej się nieda ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2014, 21:28

eikt3e3kgdbujljc.png
    ijpbio4pdn6hzzzp.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2014, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A po co na siłę zdrabniać? :) Lea pasuje zarówno do małej dziewczynki,jak i do dorosłej kobiety.

niunia lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2014, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niunia wrote:
    Miriam-ja chciałam pierwsze imię żeby krótkie było bo mała na drugie dostanie theodora po babci i długie nazwisko mamy ;-) to pierwsze chce krótkie ;-)i albo lea albo mia ale sąsiadka ma córke mije i zawsze widze ją taką zasmarkaną :p hehe zoya super imie ;-) im bliżej terminu porodu tym bardziej myśle co by pasowało ;-) tylko lea to lea i jak to zdrobnić ?? bardziej się nieda ;-)

nasza młodsza miała dwa tygodnie i nie miała imienia w końcu zdecydowaliśmy się dać jej Kinga - mimo iż jest pełno zdrobnień zazwyczaj wołamy na nią Niunia a to dlatego, że całą ciążę tak mówiliśmy :D

zobaczysz małą i sama będziesz wiedzieć czy imię które wybrałaś pasuje do niej :) opinią ludzi się nie przejmuj :D

Miriam lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2014, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zoja przez j :) jak Zoja Kosmodiemianska

• Makcza Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2014, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słuchajcie dziewczyny, zastanówcie się też nad odmianą tych niepolskich imion. Widzę, że same nie wiecie, jak poprawnie odmienić i jak to zapisać - tym bardziej może to być kłopotliwe dla ludzi, którzy nigdy nie spotkali się z imieniem np. Mia.

tb73y2v4bw88z3f1.png
    ox7n3e3ktfsn5ith.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2014, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miriam tez nie ma zarobienia i mama jakoś to przeżyła Lea bez ślicznie dla małej jak i dużej Kobietki :)

niunia lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2014, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makcza wrote:
    Słuchajcie dziewczyny, zastanówcie się też nad odmianą tych niepolskich imion. Widzę, że same nie wiecie, jak poprawnie odmienić i jak to zapisać - tym bardziej może to być kłopotliwe dla ludzi, którzy nigdy nie spotkali się z imieniem np. Mia.
    Wiem o co ci chodzi o problemy w sxkole czy urzędach z moim imieniem tez mieli problem a to Mirjam a to Mirian zawsze poprawiałam i wydawało mi sie to zabawne :D wiec ja szczerze nie widzę w tym problemu :) teraz do tej pory mamy ubaw jak paczki np z Allegro przychodzą zazwyczaj ktoś przekreca imie najczęściej przychodzą na Marian Szymczyk ubaw jest jak Czarek odbiera paczkę z poczty kim jest dla pana Marian odp żona :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2014, 21:45

le'nutka, nutka, Matylda36, aphrodita, mala_mi, RewolucjaSięDzieje lubią tę wiadomość

• niunia Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2014, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miriam ;-) dzieki kochana jesteś ;-) a gadać i tak będą ;-) ale lepiej lea niż ramona :p hehe a u ciebie lily to już takie pewne pewne???;-)

eikt3e3kgdbujljc.png
    ijpbio4pdn6hzzzp.png
‹‹ 33 34 35 36 37 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ