Wybór imienia
-
WIADOMOŚĆ
-
Eva0507 wrote:To nie jest tak ze nie podobają mi sie polskie imiona... Wręcz przeciwnie ale właśnie wiem ze głupio bedą one brzmiały z zagranicznym nazwiskiem dlatego szukam takiego, które ma polski blisko brzmiący odpowiednik
Anna, Ada, Pola, Paulia, Dominika? Tak w miarę wygodnie powiedzieć
Chłopiec Daniel, Paweł, Mateusz, Adam? Z chłopcem chyba ciężej, bo dziewczynki mają łagodniejsze imionahttp://szogunowmatka.blogspot.com/ -
nick nieaktualny
-
niunia wrote:A mojej rodzinie nie podoba się imię lea i co zrobić jak każdy mówi,że jak dla psa sama nie wiem niemam pomysłu jak nazwać maluką a czasu coraz mniej i chyba zostanie naszą małą niunią
Pracowałam kiedyś w anglojęzycznym przedszkolu i były tam dwie dziewczynki o imieniu Lea (jedna dziewczynka była jakoś ze Skandynawii, druga chyba ze Stanów). Obie prześliczne niebieskookie blondyneczki. Uważam, że imię jest piękne, tylko w polskich realiach rzadko spotykane, dlatego może przywoływać dziwne skojarzenia (ot, chociażby imię dla psa, jeżeli ktoś kiedyś usłyszał, jak pan woła tak swojego pupila). Jeżeli nie mamy skojarzeń z ludźmi, których znamy, to do głowy przychodzą jakiekolwiek, ale trzeba pamiętać, że gdy nazwiemy tak człowieka utworzy się po czasie nowe skojarzenie i to będzie właśnie ten konkretny człowiek o tym imieniu.
Mojemu otoczeniu Artur też się nie podobał, bo miałam w klasie w podstawówce Artura, który wszystkim wydawał się strasznym łobuzem i marnie skończył. Ale przeforsowaliśmy to i już od ponad miesiąca na dziecko, które noszę w brzuchu wszyscy mówią Artur. Myślisz, że komukolwiek przychodzi jeszcze do głowy Artur z podstawówki? Nie, to imię ma już nowe znaczenie.
Zastanów się raz jeszcze, czy Lea na pewno odpowiada Tobie i mężowi. Jeżeli tak - nie przejmuj się otoczeniem, za jakiś czas głosy krytyki ucichną, nikt już nie będzie pamiętał, że komuś imię kojarzyło się z psem .
A imię jest naprawdę piękne i oryginalne, mogłabym takie mieć.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2014, 19:21
niunia, Miriam, nutka, FeliceGatto lubią tę wiadomość
-
Martynika-dziękuję za słowa pocieszenia chyba tak zrobie i przestane się tak przejmować my mieszkamy za granicą i w sumie jest to u nas imię znane nie oklepane u mnie moda teraz na emmy,mile,meliny,sofie itd. Dla chłopca odrazu bym wiedziała a dla małej jakoś walicze sama ze sobą i z moim mężem ta ramona to dziś w nocy mi się śniła
Martynika lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyLea śliczne imie a otoczeniem sie nie przejmuj
Mój Czarek ma na imie Cezary i od dzieciństwa wychowywał sie na jednym podwórku z psem Cezarym ktorego mieli sadiedzi jak sie ho zapytałam czy mu to przeszkadzało to powiedział ze nie zwracał na to uwagi mi tez koleżanka powiedziała ze Lily to pies jej sąsiadki ma na imie w UK ja jej na to ze Franek to kot mojej babci i sie przestała czepiać bo ona doradzała bratu jakie imie dla jego syna i właśnie Franek miał być skończyło sie na Nikosiu a ja coraz poważniej zaczynam sie zastanawiać nad Lily bo już 3 koleżanka tak nazywa dziecko i mnie to irytuje ze tyle sie ich narobilo wącham sie nad Lily Mia Zojaniunia lubi tę wiadomość
-
Miriam- Zoya przez y? Bo chyba kiedyś pisałas, ze nie wiadomo czy zarejestrują,tak? Czy coś pomyliłam? Bo jeśli tak to powinni zarejestrować, bo w gazecie jakiejś ostatnio dziecięcej na ostatniej stronie mnóstwo zzdjeć maluszków i podpisane imieniem i nazwiskiem i Zoya była;)
-
Miriam-ja chciałam pierwsze imię żeby krótkie było bo mała na drugie dostanie theodora po babci i długie nazwisko mamy to pierwsze chce krótkie ;-)i albo lea albo mia ale sąsiadka ma córke mije i zawsze widze ją taką zasmarkaną :p hehe zoya super imie im bliżej terminu porodu tym bardziej myśle co by pasowało tylko lea to lea i jak to zdrobnić ?? bardziej się nieda
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2014, 21:28
-
nick nieaktualnyniunia wrote:Miriam-ja chciałam pierwsze imię żeby krótkie było bo mała na drugie dostanie theodora po babci i długie nazwisko mamy to pierwsze chce krótkie ;-)i albo lea albo mia ale sąsiadka ma córke mije i zawsze widze ją taką zasmarkaną :p hehe zoya super imie im bliżej terminu porodu tym bardziej myśle co by pasowało tylko lea to lea i jak to zdrobnić ?? bardziej się nieda
nasza młodsza miała dwa tygodnie i nie miała imienia w końcu zdecydowaliśmy się dać jej Kinga - mimo iż jest pełno zdrobnień zazwyczaj wołamy na nią Niunia a to dlatego, że całą ciążę tak mówiliśmy
zobaczysz małą i sama będziesz wiedzieć czy imię które wybrałaś pasuje do niej opinią ludzi się nie przejmujMiriam lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMakcza wrote:Słuchajcie dziewczyny, zastanówcie się też nad odmianą tych niepolskich imion. Widzę, że same nie wiecie, jak poprawnie odmienić i jak to zapisać - tym bardziej może to być kłopotliwe dla ludzi, którzy nigdy nie spotkali się z imieniem np. Mia.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2014, 21:45
le'nutka, nutka, Matylda36, aphrodita, mala_mi, RewolucjaSięDzieje lubią tę wiadomość