X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wybór imienia
Odpowiedz

Wybór imienia

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2014, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie było pewne dopóki sie nie dowiedziałam ze 3 koleżanki z rodzinnego miasta nazywają córki Lily to poprostu szlak mnie trafił i sie wachamy miedzy Lily Mia a Zoja

W sumie już jednego Aniolka w niebie mamy Lily

Nie wiem sama mam metlik w głowie ale jak to mon Czarek powiedział na własne życzenie po co sie wszystkim chwalilas jak nazwiesz dziecko to teraz masz już 3 Lily i to dziewczyny maja terminy przedemna

• b-c Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2014, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest wiele imion, które brzmi dobrze w wiekszosci jezyków i będą pasowały niezależnie w jakim kraju będziecie żyć: Ewa,Julia, Maria, Anna, Dawid,Jan.
    Bardzo nie razi polska odmiana zagranicznych imion. Trzęsie mnie, jak słyszę: Brajanek, Dżesiczka,Nikola. Bardzo często robią tak rodzice z niskim wykształceniem, którzy ślepo podążają za "zachodem". Rozumiem to w sytuacji, gdy mieszkacie za granicą, ale pilnujcie, żeby nie odmieniać tych imion " po polsku". Niech będzie Brian, a nie Brajan.

Uważam, że trzeba się dostosować do warunków, w których żyjemy. Za granicą też nie będzie dobrze wyglądać Honorata, Maksymilian, Wojciech. U mnie rodzinie jest trójka dzieci z anglojęzycznym nazwiskiem. W szkole nauczyciele notorycznie przekręcają to nazwisko i ostatnio, jak się spytałam dziewczynki, jak się nazywa, to powiedziała wersję " szkolną". W wieku 8 lat, to trochę przerażające.

FeliceGatto, mama86, kot lubią tę wiadomość

3 letnia córeczka- naturalnie
    Starania o drugiego potomka.
    Pojedyncze plemniki w nasieniu

06.2017 ICSI ( 21 oocytów, zapłodnionych 6, 4 słabe blastocysty)
    3 x :(

01.2018 2 ICSI ( 8 zaplodnionych, 3 zarodki 3-dniowe + 1 opóźniony)
    02.2018 :(
    25.07.2019 FET....
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2014, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B-c u mnie jest taka tradycja ze pierwsza córka dostaje nie polskie imie a raczej mize tak ze Żydowskie no ale mi żadne sie nie podoba wiec wybieram poprostu nie polskie u już i wykształcenie nie ma tu nic do rzeczy przynajmniej nie w naszym przypadku :) oboje jesteśmy po studiach Czarek ma mgr przed nazwiskiem ja nadal studiuje na dwóch kierunkach ;) pracuje w przedszkolu i z doświadczenia wiem ze to nie jest tak ze ktoś nazywa dziecko zagranicznym imieniem jest z niskim wykształceniem a raczej do tej pory spotkałam sie z odwrotnymi przypadkami :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2014, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ważne zeby rodzice pilnowali pisowni imienia czy nazwiska na początku i nauczyli tego dziecko a nie bedzie z tym problemu :)

• niunia Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2014, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miriam-może warto nazwaać malutką zoja lub mia a np na drugie imię dać lily ???ja w sumie niechciałam dać małej imienia bardzo znanego u mnie co druga to sofie a teraz widać kolej na lily które jest śliczne nie powiem ;-) mi ogólnie podobają się imiona znane;-)

My mamy typowo polskie nazwisko kończące się na -ski i kurde wkurzają mnie jak nie umieją wymówić a co dopiero jak bym dała np córce na imię małgorzata które mi się bardzo podoba,w szkole i na podwórku każdy miałby problem ;-)

a z tym wykształceniem i nadawaniem imion to niema nic do rzeczy bo u mnie też się nie sprawdza hehe

b-c a ty jakie masz propozycje imion???dla swojego maleństwa???

eikt3e3kgdbujljc.png
    ijpbio4pdn6hzzzp.png
  • Makcza Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2014, 23:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miriam wrote:
    B-c u mnie jest taka tradycja ze pierwsza córka dostaje nie polskie imie a raczej mize tak ze Żydowskie

A jakie żydowskie imiona macie jeszcze w rodzinie, prócz Twojego?

tb73y2v4bw88z3f1.png
    ox7n3e3ktfsn5ith.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2014, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanna mama moja Marta ciocia maria babcia abigail siostra cioteczna rutaprababcia rebeka siostra cioteczna

• Makcza Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2014, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miriam wrote:
    Joanna mama moja Marta ciocia maria babcia abigail siostra cioteczna rutaprababcia rebeka siostra cioteczna

Joanna, Marta i Maria to tak popularne w Polsce imiona, że ich pochodzenie dawno się zatarło w świadomości społecznej. Ale Ruta, Abigail i Rebeka faktycznie odważnie. W ogóle starotestamentowe imiona są piękne, mnie się np. Rachela bardzo podoba, ale nie miałabym chyba odwagi w naszym antysemickim kraju... Sara też piękne, a już z mniejszym ciężarem gatunkowym. Miriam też mi się zawsze bardzo podobało.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2014, 11:09

tb73y2v4bw88z3f1.png
    ox7n3e3ktfsn5ith.png
  • aphrodita Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2014, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eva0507 wrote:
    A jakie imię dałybyście dla małej mulatki lub mulata? My chcemy dać po 2 imiona. Pierwsze bardziej angielskie (średnio do takich czekoladek pasuje polskie imię tj Ryszard albo Karolina), a drugie Afrykańskie ;) dziewczynka na 2 będzie miała Lami, po siostrze mojego pięknego zastanawiamy się jeszcze nad pierwszym. Dla chłopca jest nam trudniej się zdecydować.. Nasi znajomi, którzy tez maja takie czekoladki dali im, Tymek (mama wola po polsku tata po angielsku, Tobi (mama wola jako Tobiasza, a tato normalnie) za to dziewczynka ma Adeola...

W rodzinie mojego M jest mulatka o imieniu Inga.

ex2b9vvjbetd957t.png
    dqprj48a0cp1gvgd.png
  • mama86 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2014, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczarowana wrote:
    Mnie od wielu, wielu lat podoba się Nikola i Anastazja, ale Męża nie mogę do tych imion przekonać :/ Kolejne typy to Wiktoria (tu Mąż w pełni się zgadza) i Nadia. Dla dziewczynek podoba mi się też Róża i Judyta, ale jakoś nie jestem przekonana żeby tak nazwać córkę.

Jeśli chodzi o imię dla chłopca, to nie mam jakiś szczególnych upodobań. Ładne są Adrian, Eryk, Marcel, fajne też jest Krystian, ale boję się, że to imię aktualnie może mieć zbyt duże wzięcie ;)

Bardzo lubię swoje imię (Judyta), noszę takie już od 27 lat:) Ostatnio koleżanka dała tak na imię swojej córce:)

divers2288.gif
    motylki.gifrelgvcqgce4tws4r.png
    Nasza Gabrysia :-)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2014, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makcza wrote:
    Joanna, Marta i Maria to tak popularne w Polsce imiona, że ich pochodzenie dawno się zatarło w świadomości społecznej. Ale Ruta, Abigail i Rebeka faktycznie odważnie. W ogóle starotestamentowe imiona są piękne, mnie się np. Rachela bardzo podoba, ale nie miałabym chyba odwagi w naszym antysemickim kraju... Sara też piękne, a już z mniejszym ciężarem gatunkowym. Miriam też mi się zawsze bardzo podobało.

No moja babcia była ostrożna w nadawaniu imion bo to podobno ciężkie czasy były tak samo jak prabavcia dała mojej babci Maria na imie i sporo osób nieświadomych twierdzi ze to jest polskie imie :D za to ciocie i moja mama już poszalaly :D w sumie nawet nie wiem dlaczego tak u nas nazywają pierwsze dziewczynki mogę sie tylko domyślać bo gdy zapytałam mamy i babci to powiedziały taka tradycja i tyle ale domyślam sie ze mama moje babci była Żydówka i to dlatego chyba tak ale nie wiem .... Rachela mi tez sie podoba ale Czarek kręcił nosem wiec odpada i postanowiłam wyłamac sie z tradycji :D ale jakoś moja rodzina przyjęła to bez większych fochow ci do tego ze nasz kraj jest antysemicki to fakt i nie wiem dlaczego nie ogarniam tego no ale osobiście nie spotkałam sie z jakimiś przykroaciami ze względu na swoje imie no chyba ze śmiechy w gimnazjum z powodu programu na TVN wszystko o miriam

• Martynika Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2014, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rany, to był tak przygłupi program... i napiętnował (przynajmniej na jakiś czas) to imię, dobrze, że mało kto już o tym pamięta.

lineczka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2014, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja raczej mam na luzie podejście wiec mnie to nie raziło bo w tym czasie przechodziłam okres buntu lecz jeżeli jakaś miriam była zamknieta w sobie to szczerze miała przekiszkane

• niunia Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2014, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miriam-rozbawiłaś mnie z tym programem ;-)całkiem o nim zapomniałam i osobiście nie skojarzyłam twego imienia z tym programem ;-)

eikt3e3kgdbujljc.png
    ijpbio4pdn6hzzzp.png
  • Nusiaa Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2014, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja za to pomyślałam ,że to tylko Twój login . Nigdy nie spotkałam się z tym imieniem a podoba mi się , tak ładnie się wymawia :) Nie to co moje takie popularne ..

cab360a44b.png
  • niunia Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2014, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nusiaa-a ty co tutaj robisz???a na gg się ukrywasz???

eikt3e3kgdbujljc.png
    ijpbio4pdn6hzzzp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2014, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miriam wrote:
    no chyba ze śmiechy w gimnazjum z powodu programu na TVN wszystko o miriam

Nie przypominaj, pamiętam jak przygotowywaliśmy się wtedy do jasełek, a ja nie wiedziałam o tych rozmowach w toku i powiedziałam komuś tam, że ładniejsze imię jest Miriam niż Maria, to potem przez pół roku chłopaki mi dokuczali i wołali za mną Miriam... Na szczęście gimnazjum się szybko kończy :D

• sunset Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2014, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!

Przyszła pora wybrać imię a mamy pustkę w głowie.
    Zastanawiamy się nad Dorotą, Dagmarą, Joanną, Alicją, Łucją i Niną.
    Ehhh ciężki dylemat, nic mi nie pasuje, liczę cały czas na to, że któraś z Was wrzuci kiedyś jakieś imię, które mi po prostu wskoczy "o, to jest to!"
    Zanim zaszłam w ciążę chciałam Lilianę, ale teraz to jest chyba jedno z bardziej popularnych imion więc już nie chcę.

c55fflw1uez1iz08.png
  • Makcza Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2014, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunset - z Twoich propozycji wybieram Ninę, przepiękne imię. Niestety dla mnie niedostępne, bo jedyna Nina, jaką znam, jest akurat w najbliższym otoczeniu.

milola86 lubi tę wiadomość

tb73y2v4bw88z3f1.png
    ox7n3e3ktfsn5ith.png
  • Patu Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2014, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunset wrote:
    Cześć dziewczyny!

Przyszła pora wybrać imię a mamy pustkę w głowie.
    Zastanawiamy się nad Dorotą, Dagmarą, Joanną, Alicją, Łucją i Niną.
    Ehhh ciężki dylemat, nic mi nie pasuje, liczę cały czas na to, że któraś z Was wrzuci kiedyś jakieś imię, które mi po prostu wskoczy "o, to jest to!"
    Zanim zaszłam w ciążę chciałam Lilianę, ale teraz to jest chyba jedno z bardziej popularnych imion więc już nie chcę.

Stanowczo z tych to Nina. Sama proponowałam mężowi ale się nie zgodził. Tak jak Noemi Abigail cży Miriam właśnie :) lubię biblijne imiona. Ale zadno się niestety nie podoba drugiej połowce. Mówi że czeka na normalne propozycje

Miriam lubi tę wiadomość

w4sqskjoaxouo4v6.png
    km5szbmh19kb0szw.png
    tb73e6ydp1wtlvbc.png
‹‹ 34 35 36 37 38 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ