Wybór imienia
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyWłaśnie było pewne dopóki sie nie dowiedziałam ze 3 koleżanki z rodzinnego miasta nazywają córki Lily to poprostu szlak mnie trafił i sie wachamy miedzy Lily Mia a Zoja
W sumie już jednego Aniolka w niebie mamy Lily
Nie wiem sama mam metlik w głowie ale jak to mon Czarek powiedział na własne życzenie po co sie wszystkim chwalilas jak nazwiesz dziecko to teraz masz już 3 Lily i to dziewczyny maja terminy przedemna -
Jest wiele imion, które brzmi dobrze w wiekszosci jezyków i będą pasowały niezależnie w jakim kraju będziecie żyć: Ewa,Julia, Maria, Anna, Dawid,Jan.
Bardzo nie razi polska odmiana zagranicznych imion. Trzęsie mnie, jak słyszę: Brajanek, Dżesiczka,Nikola. Bardzo często robią tak rodzice z niskim wykształceniem, którzy ślepo podążają za "zachodem". Rozumiem to w sytuacji, gdy mieszkacie za granicą, ale pilnujcie, żeby nie odmieniać tych imion " po polsku". Niech będzie Brian, a nie Brajan.
Uważam, że trzeba się dostosować do warunków, w których żyjemy. Za granicą też nie będzie dobrze wyglądać Honorata, Maksymilian, Wojciech. U mnie rodzinie jest trójka dzieci z anglojęzycznym nazwiskiem. W szkole nauczyciele notorycznie przekręcają to nazwisko i ostatnio, jak się spytałam dziewczynki, jak się nazywa, to powiedziała wersję " szkolną". W wieku 8 lat, to trochę przerażające.FeliceGatto, mama86, kot lubią tę wiadomość
3 letnia córeczka- naturalnie
Starania o drugiego potomka.
Pojedyncze plemniki w nasieniu
06.2017 ICSI ( 21 oocytów, zapłodnionych 6, 4 słabe blastocysty)
3 x
01.2018 2 ICSI ( 8 zaplodnionych, 3 zarodki 3-dniowe + 1 opóźniony)
02.2018
25.07.2019 FET.... -
nick nieaktualnyB-c u mnie jest taka tradycja ze pierwsza córka dostaje nie polskie imie a raczej mize tak ze Żydowskie no ale mi żadne sie nie podoba wiec wybieram poprostu nie polskie u już i wykształcenie nie ma tu nic do rzeczy przynajmniej nie w naszym przypadku oboje jesteśmy po studiach Czarek ma mgr przed nazwiskiem ja nadal studiuje na dwóch kierunkach pracuje w przedszkolu i z doświadczenia wiem ze to nie jest tak ze ktoś nazywa dziecko zagranicznym imieniem jest z niskim wykształceniem a raczej do tej pory spotkałam sie z odwrotnymi przypadkami
-
nick nieaktualny
-
Miriam-może warto nazwaać malutką zoja lub mia a np na drugie imię dać lily ???ja w sumie niechciałam dać małej imienia bardzo znanego u mnie co druga to sofie a teraz widać kolej na lily które jest śliczne nie powiem mi ogólnie podobają się imiona znane;-)
My mamy typowo polskie nazwisko kończące się na -ski i kurde wkurzają mnie jak nie umieją wymówić a co dopiero jak bym dała np córce na imię małgorzata które mi się bardzo podoba,w szkole i na podwórku każdy miałby problem
a z tym wykształceniem i nadawaniem imion to niema nic do rzeczy bo u mnie też się nie sprawdza hehe
b-c a ty jakie masz propozycje imion???dla swojego maleństwa??? -
nick nieaktualny
-
Miriam wrote:Joanna mama moja Marta ciocia maria babcia abigail siostra cioteczna rutaprababcia rebeka siostra cioteczna
Joanna, Marta i Maria to tak popularne w Polsce imiona, że ich pochodzenie dawno się zatarło w świadomości społecznej. Ale Ruta, Abigail i Rebeka faktycznie odważnie. W ogóle starotestamentowe imiona są piękne, mnie się np. Rachela bardzo podoba, ale nie miałabym chyba odwagi w naszym antysemickim kraju... Sara też piękne, a już z mniejszym ciężarem gatunkowym. Miriam też mi się zawsze bardzo podobało.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2014, 11:09
-
Eva0507 wrote:A jakie imię dałybyście dla małej mulatki lub mulata? My chcemy dać po 2 imiona. Pierwsze bardziej angielskie (średnio do takich czekoladek pasuje polskie imię tj Ryszard albo Karolina), a drugie Afrykańskie dziewczynka na 2 będzie miała Lami, po siostrze mojego pięknego zastanawiamy się jeszcze nad pierwszym. Dla chłopca jest nam trudniej się zdecydować.. Nasi znajomi, którzy tez maja takie czekoladki dali im, Tymek (mama wola po polsku tata po angielsku, Tobi (mama wola jako Tobiasza, a tato normalnie) za to dziewczynka ma Adeola...
W rodzinie mojego M jest mulatka o imieniu Inga. -
Zaczarowana wrote:Mnie od wielu, wielu lat podoba się Nikola i Anastazja, ale Męża nie mogę do tych imion przekonać Kolejne typy to Wiktoria (tu Mąż w pełni się zgadza) i Nadia. Dla dziewczynek podoba mi się też Róża i Judyta, ale jakoś nie jestem przekonana żeby tak nazwać córkę.
Jeśli chodzi o imię dla chłopca, to nie mam jakiś szczególnych upodobań. Ładne są Adrian, Eryk, Marcel, fajne też jest Krystian, ale boję się, że to imię aktualnie może mieć zbyt duże wzięcie
Bardzo lubię swoje imię (Judyta), noszę takie już od 27 lat:) Ostatnio koleżanka dała tak na imię swojej córce:) -
nick nieaktualnyMakcza wrote:Joanna, Marta i Maria to tak popularne w Polsce imiona, że ich pochodzenie dawno się zatarło w świadomości społecznej. Ale Ruta, Abigail i Rebeka faktycznie odważnie. W ogóle starotestamentowe imiona są piękne, mnie się np. Rachela bardzo podoba, ale nie miałabym chyba odwagi w naszym antysemickim kraju... Sara też piękne, a już z mniejszym ciężarem gatunkowym. Miriam też mi się zawsze bardzo podobało.
No moja babcia była ostrożna w nadawaniu imion bo to podobno ciężkie czasy były tak samo jak prabavcia dała mojej babci Maria na imie i sporo osób nieświadomych twierdzi ze to jest polskie imie za to ciocie i moja mama już poszalaly w sumie nawet nie wiem dlaczego tak u nas nazywają pierwsze dziewczynki mogę sie tylko domyślać bo gdy zapytałam mamy i babci to powiedziały taka tradycja i tyle ale domyślam sie ze mama moje babci była Żydówka i to dlatego chyba tak ale nie wiem .... Rachela mi tez sie podoba ale Czarek kręcił nosem wiec odpada i postanowiłam wyłamac sie z tradycji ale jakoś moja rodzina przyjęła to bez większych fochow ci do tego ze nasz kraj jest antysemicki to fakt i nie wiem dlaczego nie ogarniam tego no ale osobiście nie spotkałam sie z jakimiś przykroaciami ze względu na swoje imie no chyba ze śmiechy w gimnazjum z powodu programu na TVN wszystko o miriam -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMiriam wrote:no chyba ze śmiechy w gimnazjum z powodu programu na TVN wszystko o miriam
Nie przypominaj, pamiętam jak przygotowywaliśmy się wtedy do jasełek, a ja nie wiedziałam o tych rozmowach w toku i powiedziałam komuś tam, że ładniejsze imię jest Miriam niż Maria, to potem przez pół roku chłopaki mi dokuczali i wołali za mną Miriam... Na szczęście gimnazjum się szybko kończy -
Cześć dziewczyny!
Przyszła pora wybrać imię a mamy pustkę w głowie.
Zastanawiamy się nad Dorotą, Dagmarą, Joanną, Alicją, Łucją i Niną.
Ehhh ciężki dylemat, nic mi nie pasuje, liczę cały czas na to, że któraś z Was wrzuci kiedyś jakieś imię, które mi po prostu wskoczy "o, to jest to!"
Zanim zaszłam w ciążę chciałam Lilianę, ale teraz to jest chyba jedno z bardziej popularnych imion więc już nie chcę. -
sunset wrote:Cześć dziewczyny!
Przyszła pora wybrać imię a mamy pustkę w głowie.
Zastanawiamy się nad Dorotą, Dagmarą, Joanną, Alicją, Łucją i Niną.
Ehhh ciężki dylemat, nic mi nie pasuje, liczę cały czas na to, że któraś z Was wrzuci kiedyś jakieś imię, które mi po prostu wskoczy "o, to jest to!"
Zanim zaszłam w ciążę chciałam Lilianę, ale teraz to jest chyba jedno z bardziej popularnych imion więc już nie chcę.
Stanowczo z tych to Nina. Sama proponowałam mężowi ale się nie zgodził. Tak jak Noemi Abigail cży Miriam właśnie lubię biblijne imiona. Ale zadno się niestety nie podoba drugiej połowce. Mówi że czeka na normalne propozycjeMiriam lubi tę wiadomość