X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wybór imienia
Odpowiedz

Wybór imienia

Oceń ten wątek:
  • dba Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2014, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunset wrote:
    Cześć dziewczyny!

Przyszła pora wybrać imię a mamy pustkę w głowie.
    Zastanawiamy się nad Dorotą, Dagmarą, Joanną, Alicją, Łucją i Niną.
    Ehhh ciężki dylemat, nic mi nie pasuje, liczę cały czas na to, że któraś z Was wrzuci kiedyś jakieś imię, które mi po prostu wskoczy "o, to jest to!"
    Zanim zaszłam w ciążę chciałam Lilianę, ale teraz to jest chyba jedno z bardziej popularnych imion więc już nie chcę.
    Podoba mi się Dagmara (mam znajomą, cudowny człowiek), oraz Łucja też bardzo piękne, takie wg mnie klasyczne :)
    Podoba mi się Blanka, Aneta oraz Karolina. Tylko ostatnio Karolina za bardzo mi się kojarzy z niefajnymi ludźmi ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2014, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunset, dla mnie też tylko Nina :) A Dagmara może być na drugie, bo znam jedną Dagę i jest super dziewczyna :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2014, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dba wrote:
    Tylko ostatnio Karolina za bardzo mi się kojarzy z niefajnymi ludźmi ;)

Haha, dzięki dba :D

mycha89 lubi tę wiadomość

• FeliceGatto Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2014, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunset wrote:
    Cześć dziewczyny!

Ehhh ciężki dylemat, nic mi nie pasuje, liczę cały czas na to, że któraś z Was wrzuci kiedyś jakieś imię, które mi po prostu wskoczy "o, to jest to!"
    Zanim zaszłam w ciążę chciałam Lilianę, ale teraz to jest chyba jedno z bardziej popularnych imion więc już nie chcę.

Musicie dopasować imię do nazwiska. Jeśli jest miękkie, imię powinno być mocne, jak Dorota czy Dagmara. Jeśli jest mocne i twarde, imię może być miękkie. Mnie najbardziej podoba się Dagmara, Łucja i Alicja :)

http://szogunowmatka.blogspot.com/
  • nutka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2014, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunset wrote:
    Cześć dziewczyny!

Łucja jest piękne, bardzo mi się podoba! Z tych, które podałaś to tylko to. My mieliśmy dla dziewczynki Martyna albo Gabrysia, ale jest mały Gabryś;)

f2w39n73l8deede4.png
    90zm9tq.png
    Jezu ufam Tobie! Jezu Dziękuję Ci!
  • assantea Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2014, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja znajoma ma dwie córki: Kalinę i Łucję. Piękne imiona :-)

W końcu z nami! <3
    f2w3k0s3kh8mgta9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2014, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    skzz1x.jpg

Gosiaczek, kark, aiwlys, niunia, mala_mi, kambel, BiB, FeliceGatto, dba, Camille87, magdzia26 lubią tę wiadomość

• kambel Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2014, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się podoba Alicja. Też było jednym z proponowanych Ale mojemu m nie pasowało.Joanna też jest ładne.
    My dla naszej córci wybraliśmy Kaja. W rodzinie żadnej nie ma i z nikim mi się nie kojarzy :)

FeliceGatto lubi tę wiadomość

relgio4pk3pt9z4w.png
  • maja89waw Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2014, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co myślicie o imionach naszych babć i dziadków ? np. Helena, Zofia, Barbara, Józef, Stefan, Zygmunt ? Chyba kilka lat temu była moda na te imiona, teraz to chyba każdy chce mieć takie "międzynarodowe" mam wrażenie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2014, 08:31

3i49y2v4dzux5b7r.pngimg5-100_ertysd_4_x_x.jpg
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lutego 2014, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maja zanim się wypowiem to mam radę dla Ciebie :) Te linki do suwaczków wklej sobie w ustawienia - społeczność i tam chyba jest "Podpis na forum" czy coś takiego. Automatycznie będzie Ci dodawać suwaczki.

Co do imion naszych babć każdy ma inne zdanie. Są zwolennicy i przeciwnicy. Ja np. nie dałabym dziecku imienia takiego "starszej daty". Po prostu mi się takie imiona nie podobają. Ale nie krytykuję ludzi którzy nazywają tak swoje dzieci :)

A co do żeńskich imion.. Jak byłam w ciąży i nie znałam jeszcze płci mojej kruszyny to podobało mi się tysiące imion żeńskich! Naprawdę nie wiedziałabym na które się zdecydować kiedy zaczęłam przeglądać księgę imion. "Dagmara, Joanna, Alicja, Łucja i Nina." Wszystkie są wyjątkowo ładne. I szczerze mówiąc chyba sugerowałabym się popularnością imienia, bo nie chciałabym żeby w klasie mojego dziecka było 5 Nin albo 7 Alicji. Ja gdyby była córka miałam nazwać Amelia ale teraz widząc ile tych Amelii się robi to chyba zdecydowałabym się na inne imię. Bardzo podobało mi się też Emilia, a już po porodzie nawet Aleksandra mimo, że jakoś nigdy nie przepadałam za tym imieniem. Ja sugerowałabym się na pewno długością imienia do nazwiska dziecka, czy pasuje w wymowie itd. oraz popularnością :)

kark lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 lutego 2014, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maja89waw wrote:
    A co myślicie o imionach naszych babć i dziadków ? np. Helena, Zofia, Barbara, Józef, Stefan, Zygmunt ?

Ja przy córce rozważałam Stasię, ale mąż od razu wybił mi z głowy :P
    Mnie się bardziej takie imiona podobają niż Julia, Nikola czy Amelia :)
    Ale to prawda co napisała sla.s - najważniejsze, żeby było dobre długością, pasowało do nazwiska i przede wszystkim niezbyt popularne. Bo np. w przedszkolu jak przychodzę po córkę, to pani woła "Tosia, do domu!", jak przychodzą inne mamy to jest "Julka D.", "Julka H.", "Julka R.", "Julka M."... A dziewczynek jest 10 w grupie :)
    Ja polecam tą stronę, przy córce mi pomogła ;):
    http://gorny.edu.pl/imiona/index.php?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2014, 13:57

FeliceGatto lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 lutego 2014, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    na Familie.pl w dziale imion też są wg popularności w polsce lub w ostatnich latach. Mi ta strona pomogła :)

• Makcza Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2014, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kark wrote:
    Ja polecam tą stronę, przy córce mi pomogła ;):
    http://gorny.edu.pl/imiona/index.php?

Dotyczy tylko Warszawy, a całe zestawienie tu:

https://msw.gov.pl/pl/aktualnosci/11689,Lena-i-Jakub-to-najpopularniejsze-imiona-mijajacego-roku.html?search=8896121

u dołu strony załącznik z listą frekwencyjną 2002-2012. Można prześledzić, jak niektóre imiona zyskują na popularności. Ja byłam pewna, że w 2013 Lena zdetronizuje Julię (najpopularniejszą od 10 lat) i się nie pomyliłam.

tb73y2v4bw88z3f1.png
    ox7n3e3ktfsn5ith.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lutego 2014, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makcza wrote:
    https://msw.gov.pl/pl/aktualnosci/11689,Lena-i-Jakub-to-najpopularniejsze-imiona-mijajacego-roku.html?search=8896121
    Dla mnie to nie spis, bo nie ma imienia mojej córki :P

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 lutego 2014, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sla.s wrote:
    na Familie.pl w dziale imion też są wg popularności w polsce lub w ostatnich latach. Mi ta strona pomogła :)

Faktycznie, super opcja przy wyszukiwaniu ;)

• Makcza Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2014, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kark wrote:
    Dla mnie to nie spis, bo nie ma imienia mojej córki :P

Ale to są dane z urzędów stanu cywilnego - imiona, które zostały faktycznie nadane, a nie spis imion istniejących. Pokazuje popularność imion w danym roku i zmieniające się tendencje.

tb73y2v4bw88z3f1.png
    ox7n3e3ktfsn5ith.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lutego 2014, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak, ale masz listę z poprzedniego roku, więc jak już dziecko będzie miało co najmniej pół roku to się dowiesz, że jego imię jest popularne lub nie...

• topa42 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2014, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas będzie synuś i na imię damy mu Borys :-) widzę że nie jest bardzo popularne imię więc ok :-)

zem3i09keg891u11.png
  • maja89waw Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2014, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sla.s wrote:
    maja zanim się wypowiem to mam radę dla Ciebie :) Te linki do suwaczków wklej sobie w ustawienia - społeczność i tam chyba jest "Podpis na forum" czy coś takiego. Automatycznie będzie Ci dodawać suwaczki.

Co do imion naszych babć każdy ma inne zdanie. Są zwolennicy i przeciwnicy. Ja np. nie dałabym dziecku imienia takiego "starszej daty". Po prostu mi się takie imiona nie podobają. Ale nie krytykuję ludzi którzy nazywają tak swoje dzieci :)

A co do żeńskich imion.. Jak byłam w ciąży i nie znałam jeszcze płci mojej kruszyny to podobało mi się tysiące imion żeńskich! Naprawdę nie wiedziałabym na które się zdecydować kiedy zaczęłam przeglądać księgę imion. "Dagmara, Joanna, Alicja, Łucja i Nina." Wszystkie są wyjątkowo ładne. I szczerze mówiąc chyba sugerowałabym się popularnością imienia, bo nie chciałabym żeby w klasie mojego dziecka było 5 Nin albo 7 Alicji. Ja gdyby była córka miałam nazwać Amelia ale teraz widząc ile tych Amelii się robi to chyba zdecydowałabym się na inne imię. Bardzo podobało mi się też Emilia, a już po porodzie nawet Aleksandra mimo, że jakoś nigdy nie przepadałam za tym imieniem. Ja sugerowałabym się na pewno długością imienia do nazwiska dziecka, czy pasuje w wymowie itd. oraz popularnością :)

Dzięki nie wiedziałam, że jest taka opcja :) a co do imion to chyba i tak każdy wybierze takie jakie się podoba, zawsze dziecko może sobie imię zmienić później za całe 37 zł w urzędzie stanu cywilnego ;) mam znajomą, która zmieniła imię.

3i49y2v4dzux5b7r.pngimg5-100_ertysd_4_x_x.jpg
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 lutego 2014, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi podoba się Nela,ale mój niestety chce inne,no i się chyba po sprzeczamy,bo od dawna podobało mi się to imię,a dla chłopca Braian,te też się mojemu nie podoba. aah...

‹‹ 35 36 37 38 39 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ