Wybór imienia
-
WIADOMOŚĆ
-
sunset wrote:Cześć dziewczyny!
Przyszła pora wybrać imię a mamy pustkę w głowie.
Zastanawiamy się nad Dorotą, Dagmarą, Joanną, Alicją, Łucją i Niną.
Ehhh ciężki dylemat, nic mi nie pasuje, liczę cały czas na to, że któraś z Was wrzuci kiedyś jakieś imię, które mi po prostu wskoczy "o, to jest to!"
Zanim zaszłam w ciążę chciałam Lilianę, ale teraz to jest chyba jedno z bardziej popularnych imion więc już nie chcę.
Podoba mi się Blanka, Aneta oraz Karolina. Tylko ostatnio Karolina za bardzo mi się kojarzy z niefajnymi ludźmi -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Ehhh ciężki dylemat, nic mi nie pasuje, liczę cały czas na to, że któraś z Was wrzuci kiedyś jakieś imię, które mi po prostu wskoczy "o, to jest to!"
Zanim zaszłam w ciążę chciałam Lilianę, ale teraz to jest chyba jedno z bardziej popularnych imion więc już nie chcę.
Musicie dopasować imię do nazwiska. Jeśli jest miękkie, imię powinno być mocne, jak Dorota czy Dagmara. Jeśli jest mocne i twarde, imię może być miękkie. Mnie najbardziej podoba się Dagmara, Łucja i Alicjahttp://szogunowmatka.blogspot.com/ -
Łucja jest piękne, bardzo mi się podoba! Z tych, które podałaś to tylko to. My mieliśmy dla dziewczynki Martyna albo Gabrysia, ale jest mały Gabryś -
nick nieaktualny
-
A co myślicie o imionach naszych babć i dziadków ? np. Helena, Zofia, Barbara, Józef, Stefan, Zygmunt ? Chyba kilka lat temu była moda na te imiona, teraz to chyba każdy chce mieć takie "międzynarodowe" mam wrażenie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2014, 08:31
-
nick nieaktualnymaja zanim się wypowiem to mam radę dla Ciebie Te linki do suwaczków wklej sobie w ustawienia - społeczność i tam chyba jest "Podpis na forum" czy coś takiego. Automatycznie będzie Ci dodawać suwaczki.
Co do imion naszych babć każdy ma inne zdanie. Są zwolennicy i przeciwnicy. Ja np. nie dałabym dziecku imienia takiego "starszej daty". Po prostu mi się takie imiona nie podobają. Ale nie krytykuję ludzi którzy nazywają tak swoje dzieci
A co do żeńskich imion.. Jak byłam w ciąży i nie znałam jeszcze płci mojej kruszyny to podobało mi się tysiące imion żeńskich! Naprawdę nie wiedziałabym na które się zdecydować kiedy zaczęłam przeglądać księgę imion. "Dagmara, Joanna, Alicja, Łucja i Nina." Wszystkie są wyjątkowo ładne. I szczerze mówiąc chyba sugerowałabym się popularnością imienia, bo nie chciałabym żeby w klasie mojego dziecka było 5 Nin albo 7 Alicji. Ja gdyby była córka miałam nazwać Amelia ale teraz widząc ile tych Amelii się robi to chyba zdecydowałabym się na inne imię. Bardzo podobało mi się też Emilia, a już po porodzie nawet Aleksandra mimo, że jakoś nigdy nie przepadałam za tym imieniem. Ja sugerowałabym się na pewno długością imienia do nazwiska dziecka, czy pasuje w wymowie itd. oraz popularnościąkark lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnymaja89waw wrote:A co myślicie o imionach naszych babć i dziadków ? np. Helena, Zofia, Barbara, Józef, Stefan, Zygmunt ?
Ja przy córce rozważałam Stasię, ale mąż od razu wybił mi z głowy
Mnie się bardziej takie imiona podobają niż Julia, Nikola czy Amelia
Ale to prawda co napisała sla.s - najważniejsze, żeby było dobre długością, pasowało do nazwiska i przede wszystkim niezbyt popularne. Bo np. w przedszkolu jak przychodzę po córkę, to pani woła "Tosia, do domu!", jak przychodzą inne mamy to jest "Julka D.", "Julka H.", "Julka R.", "Julka M."... A dziewczynek jest 10 w grupie
Ja polecam tą stronę, przy córce mi pomogła :
http://gorny.edu.pl/imiona/index.php?Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2014, 13:57
FeliceGatto lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
kark wrote:Ja polecam tą stronę, przy córce mi pomogła :
http://gorny.edu.pl/imiona/index.php?
Dotyczy tylko Warszawy, a całe zestawienie tu:
https://msw.gov.pl/pl/aktualnosci/11689,Lena-i-Jakub-to-najpopularniejsze-imiona-mijajacego-roku.html?search=8896121
u dołu strony załącznik z listą frekwencyjną 2002-2012. Można prześledzić, jak niektóre imiona zyskują na popularności. Ja byłam pewna, że w 2013 Lena zdetronizuje Julię (najpopularniejszą od 10 lat) i się nie pomyliłam.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
kark wrote:Dla mnie to nie spis, bo nie ma imienia mojej córki
Ale to są dane z urzędów stanu cywilnego - imiona, które zostały faktycznie nadane, a nie spis imion istniejących. Pokazuje popularność imion w danym roku i zmieniające się tendencje. -
nick nieaktualny
-
sla.s wrote:maja zanim się wypowiem to mam radę dla Ciebie Te linki do suwaczków wklej sobie w ustawienia - społeczność i tam chyba jest "Podpis na forum" czy coś takiego. Automatycznie będzie Ci dodawać suwaczki.
Co do imion naszych babć każdy ma inne zdanie. Są zwolennicy i przeciwnicy. Ja np. nie dałabym dziecku imienia takiego "starszej daty". Po prostu mi się takie imiona nie podobają. Ale nie krytykuję ludzi którzy nazywają tak swoje dzieci
A co do żeńskich imion.. Jak byłam w ciąży i nie znałam jeszcze płci mojej kruszyny to podobało mi się tysiące imion żeńskich! Naprawdę nie wiedziałabym na które się zdecydować kiedy zaczęłam przeglądać księgę imion. "Dagmara, Joanna, Alicja, Łucja i Nina." Wszystkie są wyjątkowo ładne. I szczerze mówiąc chyba sugerowałabym się popularnością imienia, bo nie chciałabym żeby w klasie mojego dziecka było 5 Nin albo 7 Alicji. Ja gdyby była córka miałam nazwać Amelia ale teraz widząc ile tych Amelii się robi to chyba zdecydowałabym się na inne imię. Bardzo podobało mi się też Emilia, a już po porodzie nawet Aleksandra mimo, że jakoś nigdy nie przepadałam za tym imieniem. Ja sugerowałabym się na pewno długością imienia do nazwiska dziecka, czy pasuje w wymowie itd. oraz popularnością
Dzięki nie wiedziałam, że jest taka opcja a co do imion to chyba i tak każdy wybierze takie jakie się podoba, zawsze dziecko może sobie imię zmienić później za całe 37 zł w urzędzie stanu cywilnego mam znajomą, która zmieniła imię.
-
nick nieaktualny