Wybór imienia
-
WIADOMOŚĆ
-
vivien wrote:Anette wrote:Vievien......u nas miala byc Vanessa ale jest chlopiec
U nas pewnie bedzie ksiezniczka dlatego jakos same zenskie imiona mi w glowie wiruja
Chociaz dla chlopca tez bysmy cos wymyslili ale u nas w rodzince babiniec goruje
Vievien.....u mnie tak samo babiniec Nasz Majki bedzie pierwszym chlopcem od hohoho....25 lat!!!
Popatrz na rodzinke Twojego meza, u mojego wiekszosc meska, chyba nam sie po tej rodzinie sieglo
Ja tez mialam tylko zenskie imiona w glowie i przed i na poczatku ciazyTrzy Aniolki w niebie, jeden z nami na ziemi
Staramy sie o kolejnego... -
pasia a kiedy sie dowiedzialas o plci dzidzi??
Bardzo sie ciesze ze z tygodnia na tydzien dzidzia rosnie.Pewnie okolo 20 tyg powiem tak jak ty ze zlecialo mi szybciutko,ale napewno przed porodem bedzie sie znowu ciagnelo
Ach ze mnie taka mala panikara /rumieniec/
-
Anette wrote:vivien wrote:Anette wrote:Vievien......u nas miala byc Vanessa ale jest chlopiec
U nas pewnie bedzie ksiezniczka dlatego jakos same zenskie imiona mi w glowie wiruja
Chociaz dla chlopca tez bysmy cos wymyslili ale u nas w rodzince babiniec goruje
Vievien.....u mnie tak samo babiniec Nasz Majki bedzie pierwszym chlopcem od hohoho....25 lat!!!
Popatrz na rodzinke Twojego meza, u mojego wiekszosc meska, chyba nam sie po tej rodzinie sieglo
Ja tez mialam tylko zenskie imiona w glowie i przed i na poczatku ciazy
Anette to jak bym o sobie czytala...
mam dwie siostry ktore maja same coreczki,my tez bylysmy same baby w rodzinie kuzynki maja same coreczki.Moj maz ma jednego brata i dwie siostry.Jego rodzenstwo tez maja prawie same dziewczynki i tylko jednego chlopczyka
Takze wiem o czym piszesz
Czas pokaze co tam pod serduszkiem rosnie,
Najwazniejsze by bylo ZDROWE!!Anette lubi tę wiadomość
-
vivien wrote:pasia a kiedy sie dowiedzialas o plci dzidzi??
Bardzo sie ciesze ze z tygodnia na tydzien dzidzia rosnie.Pewnie okolo 20 tyg powiem tak jak ty ze zlecialo mi szybciutko,ale napewno przed porodem bedzie sie znowu ciagnelo
Ach ze mnie taka mala panikara /rumieniec/
od poczatku podejrzewalam ze to chlopczyk biorac pod uwage ze moj ma 2 braci kazdy ma synka i ja tez mam 3braci takze...cicha nadzieja byla corcia ale synus to jednak synus mamusi.ok 12tyg lekarz zerknal ale tylko powiedzial ze dynda ale to moze byc pepowina,w 15 tyg juz pokazal maly jajka a na ostatniej wizycie potwierdzil,maly sie wypial i pokazal swoj interes a lekarz zrobil centralna fotke i wydrukowal tatusiowi do albumu rodzinnego:)vivien lubi tę wiadomość
-
my wybraliśmy imię dopiero, gdy poznaliśmy na 100% płeć- każde z nas podało imiona, jakie nam się podobają i na obu listach była Natalia. Nasza córka będzie więc Natalią , Katarzyną ( drugie imię po mojej ukochanej babci)
Czym kierowałam się wybierając imię? Chcieliśmy aby dało się ładnie zdrabniać i aby pasowało też do osoby dorosłej, i żeby dobrze brzmiało z nazwiskiem. Uczyłam kiedyś taką dziewczynkę, której rodzice nie pomyśleli o tym ostatnim kryterium i została Pamelą Kwaśniakową.Rika lubi tę wiadomość
-
martek wrote:my wybraliśmy imię dopiero, gdy poznaliśmy na 100% płeć- każde z nas podało imiona, jakie nam się podobają i na obu listach była Natalia. Nasza córka będzie więc Natalią , Katarzyną ( drugie imię po mojej ukochanej babci)
Czym kierowałam się wybierając imię? Chcieliśmy aby dało się ładnie zdrabniać i aby pasowało też do osoby dorosłej, i żeby dobrze brzmiało z nazwiskiem. Uczyłam kiedyś taką dziewczynkę, której rodzice nie pomyśleli o tym ostatnim kryterium i została Pamelą Kwaśniakową.
nam też się podoba imię Natalia. Dla chłopca wybrałabym Maciuś. -
My też jesteśmy za jednym imieniem. Niestety jeszcze żadnego nie wybraliśmy.
Myśleliśmy o imieniu Nikodem. Mały Nikoś, dorosły Nikodem, ale nie ma nic pośredniego. I to skojarzenie z Dyzmą. Babciom podoba się, chrzestnej również, a dziadkom i mojemu bratu wcale. W ogóle zauważyłam, że kobietom imię podoba się, a mężczyznom raczej nie. Mój na początku był na nie, a teraz tak mu się imię spodobało, że nie chce już innego. Imię było moim pomysłem i bardzo mi się podobało, a teraz sama nie wiem... im więcej mówię tak do brzuszka tym mniej jestem do niego przekonana. Po pierwsze to brak zdrobnienia dla nastolatka, a po drugie nie spodziewałam się aż tak dużego sprzeciwu teścia i mojego brata. Wiem, że to nasza decyzja, ale mój brat ma 14 lat (18 lat różnicy ) i może synowi też to imię nie będzie odpowiadać? Bratu podoba się Paweł, Dawid i Maks (chodzi z jednym do klasy). O Maksie też myśleliśmy, tzn. o Maksymilianie.
A co wy dziewczyny myślicie? Nie chcę, żeby potem mój syn wstydził się swojego imienia . -
Olga - bardzo mi się podoba, bo takie niespotykane jest, nie znam żadnej Olgi:)
U nas będzie Laura - tak jak pisałam wcześniej, imię to ma u mnie w rodzinie kilku przeciwników, ale nam się podoba. A co do zdrobnienia to oprócz "Laurunia" na pewno wymyślimy jeszcze coś krótszego;)))) -
Asiek, co do Maksa i Dawidka też mi się podobało jak jeszcze nie wiedzieliśmy, że będzie córcia (mojemu M za to w ogóle nie).
Nikodem - zawsze może być jako nastolatek "NIKO" (kojarzy mi się to zdrobnienie z panem, który gościł na moim wieczorze panieńskim, bo taki właśnie miał pseudonim;)) ). A uważam, że do każdego imienia członkowie rodziny się prędzej czy później przyzwyczają. -
hahaha Agga to tobie chyba jedynej to imię nie kojarzy się z Dyzmą .
Ja wiem, że rodzina się przyzwyczai, ale obawiam się, że dziecku nie będzie się imię podobało. A wiadomo, że imię ma się na całe życie.
Laura to był jeden z moich typów dla dziewczynki . -
agga84aa ładne imię. Też mi się podoba. A imię Olga o wybrał mój M. Tak zaproponował i ja muszę powiedzieć, że mi się spodobało.
Na chwilę obecną nikt w rodzinie uwag nie robi a przynajmniej przy nas.
asiek Nikodem też ładnie i tak jak pisze agga84aa mogą do nastolatka Niko mówić. Musicie sami zdecydować i nie brać pod uwagę opinii innych. Zawsze komuś nie będzie się podobało. -
My, jako rodzice mamy nadane po jednym imieniu, ale kiedy dowiedziałam , sie że będzie córka, od razu pomyślałam o mojej babci- zmarła w lipcu ubiegłego roku, często w chwilach załamania,pobytu w szpitalu zwracałam się wmyślach właśnie do niej z prośbą o pomoc mojej małej. Myślę,że może się jej przydać taki dobry opiekun w postaci imienia po babci