X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wybór imienia
Odpowiedz

Wybór imienia

Oceń ten wątek:
  • mała mi Autorytet

Wysłany: 12 maja 2013, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosia - piękne imię, kiedyś obiecywałam sobie, że jak będę miała córkę to będzie nosiła to imię - po babci ( moja mama jest Zofia). Teraz jak jeszcze nie znałam płci to Zosi nie braliśmy pod uwagę, bo mama mojego partnera też jest Zofia i 3 w bliskiej rodzinie to juz zdecydowanie za dużo.
    Natomiast Laura - super. Strasznie podoba mi się zdrobniale "Laurka" - taki prezent z góry dla rodziców:)

lh84fwn15ak64cb2c.png]

n59y9vvjpvlwuosg.png

• aila Ekspertka

Wysłany: 12 maja 2013, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ...a my dla coreczki mielismy od razu-Sofi Marie,ale okazalo sie,ze bedzie chlopczyk i bedzie mial na imie Adrian Mateo

Suzy Lee lubi tę wiadomość

Czekamy na Ciebie Adrianku!!!:)
    [link=https://www.suwaczki.com/]82do3e5eiide99pv.png[/link]
    tb733e5ezrvezdb0.png
  • iśka Ekspertka

Wysłany: 12 maja 2013, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo chciałam aby nasze drugie dziecko miało na imię LENA. ALANA już mamy ;-) Ale wychodzi ,że tym razem nie będzie Lenki... Póki co nie mam pomysłu na imię dla chłopaka! Ale mamy jeszcze dużo czasu...hmmm

iv093e5eynq4wz4z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 maja 2013, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agga84aa wrote:
    Gaja to imię na pewno niespotykane i oryginalne. Ja bym tak osobiście córki nie nazwała, nawet nie natknęłam się na to imię przeglądając księgi imion:) Ale uważam, ze do każdego imienia można się przyzwyczaić i jak bym miała w towarzystwie Gaję to byłaby Gajunia, Gajusia itd.:)

Ale dokładnie to samo dotyczy imienia Laura, które wybraliśmy dla naszej małej. Wielu osobom to imię się nie podoba, natomiast są też już i takie osoby, które się przyzwyczaiły, ze będziemy mieć Laurę i już to dla nich jest "normalne":)

Nooo właśnie... takie całkiem ładne, ale przede wszystkim niespotykane imiona, brzmią dla nas dziwnie, bo nie jesteśmy z nimi osłuchane i trzeba się przekonywac... zobaczymy, może skończy sie na Liwii. A Laura jest pięknym imieniem, przeszło mi przez myśl 3 lata temu, ale jedyna Laura jaką znalałam to bohaterka druoplanowa z powieści o małej dziewczynce HEIDI. Pameitałam ze sie zaprzjaźniły, ale coś było w tej powieści z ta Laura nie tak więc szukałam dalej imienia.

• asiek Koleżanka

Wysłany: 12 maja 2013, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agga84aa wrote:
    Gaja to imię na pewno niespotykane i oryginalne. Ja bym tak osobiście córki nie nazwała, nawet nie natknęłam się na to imię przeglądając księgi imion:) Ale uważam, ze do każdego imienia można się przyzwyczaić i jak bym miała w towarzystwie Gaję to byłaby Gajunia, Gajusia itd.:)

Ale dokładnie to samo dotyczy imienia Laura, które wybraliśmy dla naszej małej. Wielu osobom to imię się nie podoba, natomiast są też już i takie osoby, które się przyzwyczaiły, ze będziemy mieć Laurę i już to dla nich jest "normalne":)

Ja podzielam zdanie aggi. Gaja to ładne imię, ale ja nie miałabym odwagi nazwać tak córki.

Laura, bardzo ładnie. Widać, że otoczenie tak samo reaguje na to imię jak na Nikodema.

nzjdvfxmugydadu3.png
  • mała mi Autorytet

Wysłany: 12 maja 2013, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z imieniem Gaja spotkałam się już kilkakrotnie. Bardzo oryginalne, szlachetne i ładnie brzmiące, pasuje do osoby w każdym wieku. Nie jest wymyślne i nie potrzebuje kombinacji alpejskich do zdrobnień. Moim zdaniem nie trzeba wielkiej odwagi, aby takie imie nadać córeczce. Uważam, że jest mnóstwo innych dziwacznych wymysłów, do których naprawdę potrzeba sporej odwagi, żeby tak dziecko nazwać :)

lh84fwn15ak64cb2c.png]

n59y9vvjpvlwuosg.png

• Adka Autorytet

Wysłany: 12 maja 2013, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi się wydaje, że do każdego, no może prawie każdego imienia otoczenie się przyzwyczai i będzie dla nich normalnym imieniem.
    My wybraliśmy Olga, właściwie mój M. i nawet nie zastanawiamy się nad zmianą. Wiem, że są osoby, którym to imię może się nie podobać ale to ich problem. Już się mnie kilka osób pytało czy będziemy wołać Ola na mała. Nie, a bynajmniej będziemy się starali żeby wszyscy zwracali się do niej Olga a nie Ola.
    Najważniejsze, żeby nam się imię podobało, współgrało z nazwiskiem i żebyśmy byli przekonani, że takie imię chcemy nadać naszemu dziecku.

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 maja 2013, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny za dyskusję :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2013, 11:55

Adka lubi tę wiadomość

• kaja1991 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2013, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas będzie Filipek :) już się każdy przyzwyczaił no i my rowniez ale gdyby okazala sie niespodzianka i jakims cudem byla dziewczynka bedzie to Julia

Rika lubi tę wiadomość

kaja1991
    iv093e5elgj3447p.png
    3125635e9e884c2a.png
  • asiek Koleżanka

Wysłany: 12 maja 2013, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze bardzo podoba mi się Aleksander, ale w zdrobnieniu Aleks, nie Olek. Jak zaszłam w pierwszą ciążę od razu mówiłam, że będzie to chłopiec, Aleksander i koniec. Niestety miałam puste jajo. Teraz jest chłopiec, tak jak chciałam, ale stwierdziłam że musimy wybrać nowe imię.

nzjdvfxmugydadu3.png
  • Antolka Ekspertka

Wysłany: 12 maja 2013, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hey, ja również dołącze do dyskusji.
    My postanowiliśmy,że syneczek będzie Mieszko :)

mhsvj44jngo177cq.png
  • DzejKej Autorytet

Wysłany: 13 maja 2013, 04:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asiek wrote:
    I jeszcze bardzo podoba mi się Aleksander, ale w zdrobnieniu Aleks, nie Olek. Jak zaszłam w pierwszą ciążę od razu mówiłam, że będzie to chłopiec, Aleksander i koniec. Niestety miałam puste jajo. Teraz jest chłopiec, tak jak chciałam, ale stwierdziłam że musimy wybrać nowe imię.

Na zdrobnienia i tak nie mamy wplywu. Jak koledzy beda do syna mowili Olek to nie bedziesz ich wołac do siebie i mowic "moi drodzy moj syn nazywa sie Aleks, nie Olek". Chyba, ze sam bedzie o to dbal, zeby byc Aleksem.

Ja do malenkiej Diany bede mowiła Didi, a potem jak urosnie to i tak wszyscy beda mowic normalnie Diana, bo w Niemczech Diany sie nie da zdrobnic :)

Co do Gaji. W sumie to ładne imie. Jesli pasuje do nazwiska to super. Suzy Lee, patrz tylko na to czy tobie sie bedzie podobało. Moja kolezanka nazwała dziecko tak jak chciał maz i sama przyznaje, ze ona do dziecka nigdy po imieniu nie mowi, bo sie jakos przekonac do niego nie moze.

Jak tak patrze jak nazywamy swoje dzieci to za pare lat Gaje, Mieszki itd. beda norma, wiec w sumie nie ma co sie az tak przejmowac.

Gdybym mieszkala w PL nigdy bym dziecka Diana nie nazwała, a mimo to czytalam ostatnio liste najczesciej nadawanych imion w Warszawie w ostatnim czasie i Diana była w pierwszej 300 chyba. To samo Gaja z tego co pamietam.

Za pare lat to co dla nas brzmi "obco", bedzie pewnie normalne.

Mysle, ze imie trzeba wybrac z glowa, zeby dziecku zycia nie zniszczyc, chociaz tak naprawde i tak duzo wazniejsze jest jak je wychowamy, ile sily i wiary w siebie bedzie mialo.

U mnie w szkole podstawowej i potem w liceum do osob, powiedzmy mniej lubianych, nalezaly Anny i nawet najprostrze imie im nie pomoglo sie zintegrowac.

Jezeli imie podoba sie rodzicom i co moim zdaniem bardzo wazne: bez wachania chca nadac to imie swojemu dziecku to chyba musi byc OK :)

Adka, Suzy Lee lubią tę wiadomość

• michaela Autorytet

Wysłany: 13 maja 2013, 04:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z nietypwymi imionami mam kłopot, po historii pewnego Ariela który miał piekne niespotykane imie do czasu wprowadzenia na rynek proszku do prania ... troche sie chłopak głupich komentarzy nasłuchał.:)
    Mnie podobaja sie imiona naszych dziadków i pradziadków Jan, Stanisław (a nawet bardziej Staszek) Mieczysław (Mietek), Róża, Zosia, Kalina, z bardziej nietypowych Kaj

lv6id5m.png

5mc5vbo.png

• michaela Autorytet

Wysłany: 13 maja 2013, 05:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A Gaje jedna znam, i lubie , bardzo samodzielnie myslaca, racjonalna i mocna, nie idzie na kompromisy, troche wiec trudna, wrazliwa, wymagajaca wobec siebie i innych, wierzycie ze imie ma wpływ na osobowość?

lv6id5m.png

5mc5vbo.png

• Adka Autorytet

Wysłany: 13 maja 2013, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    może w jakimś tam stopniu ma, ale wydaje mi się, że większy wpływ ma wychowanie.
    Jeśli chodzi o zdrobnienia to zgadzam się z DzejKej. Podobnie jest ze zmianą imienia np. na Bartosza mówiąc Bartek. Jak rodzice będą konsekwentni to wszyscy będą mówić Bartosz.
    Wczoraj byłam w kościele i akurat trafiłam na chrzest. Była Michalina, Alicja i jeden chłopczyk Władysław. Troszkę mnie zaskoczyło to imię.

• mała mi Autorytet

Wysłany: 13 maja 2013, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie do końca wierzę w znaczenie i symbolikę imion jak i znaków zodiaku. Nie każdy skorpion jest skomplikowany i wredny a lew waleczny i dominujący. Dlatego przy wyborze imienia zupełnie nie braliśmy pod uwagę znaczenia czy cech imienia, a po prostu brzmienie i połaczenie z nazwiskiem

lh84fwn15ak64cb2c.png]

n59y9vvjpvlwuosg.png

• maja2024 Autorytet

Wysłany: 13 maja 2013, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My jeszcze nie wiemy czy będzie synek czy córeczka. Jednak mamy problem z imieniem dla synka natomiast dla córeczki już wybraliśmy i jeśli Pan Bóg obdarował nas córeczką to będzie miała na imię Eleonora -zdrobniale Lora. Choć ja miałam jeszcze 2 typy Gloria i Estera. A jeśli będzie synek no cóż będziemy musieli się wysilić aby jakieś imię znaleźć - może Nataniel

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2013, 10:29

msayah2.png
    0sbo70a.png
    eiktyx8d7h9nb2ik.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 maja 2013, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierwsza 300tka Dzejkej to juz nie takie pierwsze :P
    Michaelo- mój pierwszy syn nazywa się Jan Gabriel, więc spełniłam się już przy jednym dziecku co do imienia prostego, klasycznego. Teraz myślę sobie czemu nie coś oryginalniejszego, ale tez bez przesady.

• Zet Nowa

Wysłany: 13 maja 2013, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moj maz ma na imie Ariel i bardzo mi sie podoba, ze ma takie orginalne imie. Nasze dziecko tez bedzie zapewne mialo jakies mniej typowe :)

• Adka Autorytet

Wysłany: 13 maja 2013, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzy Lee wrote:
    Pierwsza 300tka Dzejkej to juz nie takie pierwsze :P
    Michaelo- mój pierwszy syn nazywa się Jan Gabriel, więc spełniłam się już przy jednym dziecku co do imienia prostego, klasycznego. Teraz myślę sobie czemu nie coś oryginalniejszego, ale tez bez przesady.

ja osobiście uważam, że jeśli jedno dziecko, tak jak piszesz, ma proste klasyczne imię, to drugie czy kolejne też powinno mieć takie. Znam rodzeństwo gdzie jest Staś, Marysia a tu nagle Kacper no ni jak mi to nie pasuje. Ale oczywiście to tylko moje zdanie.

‹‹ 9 10 11 12 13 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ