Wybór imienia
-
WIADOMOŚĆ
-
Adka wrote:Suzy Lee wrote:Pierwsza 300tka Dzejkej to juz nie takie pierwsze
Michaelo- mój pierwszy syn nazywa się Jan Gabriel, więc spełniłam się już przy jednym dziecku co do imienia prostego, klasycznego. Teraz myślę sobie czemu nie coś oryginalniejszego, ale tez bez przesady.
ja osobiście uważam, że jeśli jedno dziecko, tak jak piszesz, ma proste klasyczne imię, to drugie czy kolejne też powinno mieć takie. Znam rodzeństwo gdzie jest Staś, Marysia a tu nagle Kacper no ni jak mi to nie pasuje. Ale oczywiście to tylko moje zdanie.
To tez fakt, zeby potem sie braciszek z siostry nie nabijal - wiadomo, ze rodzenstwo zawsze sypie najsurowsza krytyka, a starsi bracia to juz w ogole
Suzy, pierwsza 300setka to "duzo" moim zdaniem biorac pod uwage, ze za moich czasow to w calej szkole czy na osiedlu ani jednej o takim imieniu nie było. Tak samo jak mało było Stasiow itd., a teraz jak krzykniesz "Stasiu" w przedszkolu to sie kilka chłopaczkow obroci -
nick nieaktualnyDzejKej wrote:Adka wrote:Suzy Lee wrote:Pierwsza 300tka Dzejkej to juz nie takie pierwsze
Michaelo- mój pierwszy syn nazywa się Jan Gabriel, więc spełniłam się już przy jednym dziecku co do imienia prostego, klasycznego. Teraz myślę sobie czemu nie coś oryginalniejszego, ale tez bez przesady.
ja osobiście uważam, że jeśli jedno dziecko, tak jak piszesz, ma proste klasyczne imię, to drugie czy kolejne też powinno mieć takie. Znam rodzeństwo gdzie jest Staś, Marysia a tu nagle Kacper no ni jak mi to nie pasuje. Ale oczywiście to tylko moje zdanie.
To tez fakt, zeby potem sie braciszek z siostry nie nabijal - wiadomo, ze rodzenstwo zawsze sypie najsurowsza krytyka, a starsi bracia to juz w ogole
Suzy, pierwsza 300setka to "duzo" moim zdaniem biorac pod uwage, ze za moich czasow to w calej szkole czy na osiedlu ani jednej o takim imieniu nie było. Tak samo jak mało było Stasiow itd., a teraz jak krzykniesz "Stasiu" w przedszkolu to sie kilka chłopaczkow obroci
No własnie 300 to dużo. Można mówic o pierwsze dziesiątce, peirwszej piątce, pierwszej trójce, ale pierwsza 300tka w kontekście imion to całkiem sporo, bo imiona z pozycji około 150 na przykład jak ja patrzyłam to już całkiem rzadko spotykane. -
nick nieaktualnyAdka wrote:Suzy Lee wrote:Pierwsza 300tka Dzejkej to juz nie takie pierwsze
A ja tak nie uważam i Kacper to według mnie całkiem normalne imię. Może nie klasyczne, ale nie jakieś specjalnie rzadkie i specjalnie oryginalne. -
Ja co do imienia dla chłopca to mam metlik w głowie wszyscy mówia o narmalnym imieniu ale jaka jest definicja normalnego imienia ?
Ja od samego początku mam przeczucia że to będzie chłopak choc imie mam wybrane dla dziewczynki Marysia po prababci:) choc cały czas mówimy hna nie Leos a to przez moja małą chrzesniaczke 3 latka i tak sobie fasoleczke nazywamy. choc ja zawsze mówiłam ze mój pierwszy syn bedzie miał na imie Józiu po przdziadkach i wsumie rzaem z mezem tak chyba zostawimy choc nie wszystkim w rodzinie podoba sie to imię Myślelismy tez ewentualnie nad Szymonem Miłoszem Hubertem Błażejem choc te też im sie nie podobaja i mówia że wymyślamy coś zamiast dac normalne imię a co wy o tym myslicie? -
ann2224, Szymon Miłosz Hubert i Błażej to dosc popularne imiona, wiec nie wiem czemu rodzina mowi Wam, ze wymyslacie. A Marysia to juz w ogole piekne imie.
Z tego powodu my nikomu nie mowimy co bedzie ani jakie beda imiona. Jak sie urodzi to damy znac, ze np. "dzisiaj o tej i o tej urodziła sie nasza Diana" i tyle. Srac na opinie innych
rubi67, znam tylko jedna Mariole i to jedna z naweselszych i najsympatyczniejszych osob jakie poznalam w zyciu. Mi sie to imie podobaAdka, rubi67 lubią tę wiadomość
-
iśka wrote:Nasz synek Alan (10lat) wymyślił i upiera się,że jego brat będzie miał na imię Axel. Hmmm
Hey, nie chce obrazić nikogo, ale Axel mimo iż fajne, to pies mojaj koleżanki tak się wabił...
Ale przyznam ,że zaczełam teraz o nim myśleć jako o imieniu dla dziecka to fdajne jest -
Antolka wrote:iśka wrote:Nasz synek Alan (10lat) wymyślił i upiera się,że jego brat będzie miał na imię Axel. Hmmm
Hey, nie chce obrazić nikogo, ale Axel mimo iż fajne, to pies mojaj koleżanki tak się wabił...
Ale przyznam ,że zaczełam teraz o nim myśleć jako o imieniu dla dziecka to fdajne jest
Moja siostrzenica ma chłopaka Axela i jest bardzo fajny pewnie dlatego synek tak się upiera...
My mamy psa wiktorię (Wiki) także nie ma co się tym sugerować! -
nick nieaktualny
-
Ojej, tez nie slyszalam o takim imieniu Troche kojarzy mi sie z Wwa z Urysowem
A co do imion, to my najbardziej zastanawiamy sie nad Lilly, ale jeszcze jest kilka imion - szukamy universalnego, jako, ze mieszkamy w UK to nie chcemy typowego polskiego imieniaann2224 lubi tę wiadomość
-
Co do Ursyna..to slyszalam tylko o jednym : Julian Ursyn Niemcewicz.
Ja osobiscie nie przepadam za takimi przekombinowanymi imionami, w dzisiejszych czasach nie pasuja takie historyczne imiona. Ale to jest moje prywatne zdanie. Uwazam, ze kazdy swoje dzie dziecko powinien nazwac wedlug swojego gustu, ale miec tez na uwadze przyszle dobro dziecka.
Nasz syn bedzie mial na imie Ignacy..troche "traci historia", ale w naszym przypadku zawazyly inne kwestie. Gdyby tylko ode mnie zalezal wybor imienia, to bylba Hubert... -
xcarolinex wrote:Ojej, tez nie slyszalam o takim imieniu Troche kojarzy mi sie z Wwa z Urysowem
A co do imion, to my najbardziej zastanawiamy sie nad Lilly, ale jeszcze jest kilka imion - szukamy universalnego, jako, ze mieszkamy w UK to nie chcemy typowego polskiego imienia
ja mieszkam w uk i moja znajoma ma córke liliane i mówin do niej lili