X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wybór imienia
Odpowiedz

Wybór imienia

Oceń ten wątek:
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2013, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DzejKej wrote:
    Kacper mi sie strasznie podoba, ale niestety w Niemczech wymawiaja "Kaspa", wiec odpada...
    Kurcze chcialabym juz znac plec, zeby sie zaczac nad imieniem juz tak konkretnie zastanawiac :)

tak wiem.juz ktoras pisala co w tlumaczeniu na polski ale na szczescie nie wybieram sie do niemiec.hihih.

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 marca 2013, 06:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    <edit>

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2014, 09:36

• Adka Autorytet

Wysłany: 13 marca 2013, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agga84aa wrote:
    A co do Leona, to kojarzy mi się z Leonem z serialu "Lekarze". Podoba mi się zdrobnienie "Leoś":)

A u nas ciągle trwa debata czy będzie Laura czy Martynka - moja mam nie chce słyszeć "Laura", kojarzy jej się to ze starą babą, a mi na odwró, z mała długowłosą blondyneczką:)))

agga84aa mi też właśnie się kojarzy z lekarzem z tego serialu. A zdrobnienie Leoś to uwielbiam :)

Laura to właśnie tak jak mówisz taka mała słodka blondyneczka :)
    My zastanawiamy się nad Olgą. Właściwie to mojemu M. się podoba :)

• BellaRosa Autorytet

Wysłany: 13 marca 2013, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja kurde mam dylemat ;( Przy pierwszej córce takich problemów nie miałam- po prostu Hania- dziewczęce, ładnie brzmi, w dodatku córa to przebojowa dziewucha i wręcz dobrane ma imie jak ulał :D taka Hanka z krwi i kości :D
    a teraz jakaś paranoja. Na poczatku dylematu nie było- Piotruś albo Alicja. mam przyjaciółkę Alicje, podoba mi sie brzmienie tego imienia od pełnego po zdrobnienia wszelakie (Ala, Luśka)ale spotkałam się z olbrzymią krytyką o.O Wydawało mi się, ze to zwykłe, niekontrowersyjne imię, ponadczasowe a tu każdy szczególnie z rodziny mówi, ze imię beznadziejne a raz nawet usłyszałam, ze "obrzydliwe" :( Przecież to imie jest normalne, ładnie brzmi... czy ja już takie bezguście totalne jestem???

f2wldf9h9lun5cxj.png
    iv09cwa1ersqxdi1.png
  • Adka Autorytet

Wysłany: 13 marca 2013, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BellaRosa najważniejsze żeby wam się podobało. Alicja ładne imię :)

• she Autorytet

Wysłany: 13 marca 2013, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moim drugim typem byla wlasnie Alicja :) dziewczynka z krainy czarow po prostu Bellus :)

201306215365.png
  • BellaRosa Autorytet

Wysłany: 13 marca 2013, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no właśnie najważniejsze żeby podobało się rodzicom, szczególnie, że przecież to nie jest wymyślne imię typu dżesika...
    She no właśnie też mi się kojarzy z taką Alicją z krainy czarów :) Ja bym była jeszcze skłonna się zastanowić nad imieniem, ale mój maż o innym słyszeć nie chce :D

she lubi tę wiadomość

f2wldf9h9lun5cxj.png
    iv09cwa1ersqxdi1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 marca 2013, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A'propos imion dla dzieci, otwierają się nowe możliwości ;)

http://prawo.rp.pl/artykul/757946,989446-Rzad-chce-zmienic-przepisy-o-nadawaniu-dzieciom-zdrobnialych-imion.html

BellaRosa lubi tę wiadomość

• BellaRosa Autorytet

Wysłany: 13 marca 2013, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak to wcielą w życie to już w ogóle się zacznie apokalipsa z tymi imionami :D

DzejKej lubi tę wiadomość

f2wldf9h9lun5cxj.png
    iv09cwa1ersqxdi1.png
  • Adka Autorytet

Wysłany: 13 marca 2013, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no właśnie też czytałam ten artykuł. Ale nie wiem czy to dobry pomysł zwłaszcza z tymi zdrobnieniami.
    Wcale to nie taka prosta rzecz z tym wyborem imienia.

• DzejKej Autorytet

Wysłany: 13 marca 2013, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja piekne. Od razu mam przed oczami ladna, madra, wyksztalcona i mila kobiete :) Imie wybieracie dla siebie i dziecka a nie dla rodziny!

Jak mnie rodzice nazwali to sie babcia doczepiła jednego ze zdrobnien i skomentowala, ze brzmi jakby dziołche z pola wołali...
    Imie mam ładne i bylam z niego zadowolona przez cale zycie. Na dodatek jest miedzynarodowe i gdzie nie pojade na swiecie tam potrafia je wymowic i ladnie brzmi :)

BellaRosa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 marca 2013, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rika wrote:
    U nas imiona były już dawno, zanim jeszcze o ciążę zaczęliśmy się starać;) Ale fakt - że to bardzo wyczekana dzidzia - dziewczynka będzie Sylwia, chłopczyk Krzysiu :)
    Mam nadzieję, że za dwa tygodnie uda się troszkę maleństwo podglądnąć:)

Rika Sylwia bardzo ładne imię, bo moje hihi :D.

Ja dziś rozmawiałam z moją mamą czy w ogóle myślałam nad imieniem. Ona twierdzi, że imie powinno być takie żeby pasowało do chłopca (np. Piotruś), chłopaka (Piotrek) i mężczyzny (Piotr). Tym samym proponowała mi imiona typu: Błażej czy Dominik.
    Dlatego męskie, bo czuję, że to raczej chłopak (przeczucie :)) A po drugie po prostu jest to moim marzeniem. :)
    Tym samym stwierdziła, że imie które mi i mojemu się podoba, czyli ALAN nie będzie pasowało, a poza tym w rodzinie dość bliskiej jest już Alanek.
    Drugą naszą opcją był Daniel lub Kacper. Z racji, że teraz coraz częściej można spotkać Kacprów, bardziej jesteśmy skłonni do Danielka. :) Również była mowa o Colinie, mi to imie bardzo się podoba ale całkowicie gryzie się z nazwiskiem.
    Jednak jest bardzo wcześnie i to tylko taki gdybanie, ale bardzo chciałabym już być conajmniej na półmetku i znać płeć :(

A co do żeńskich imion to ciągle obstajemy przy Zuzi lub Ninie ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2013, 20:17

Rika lubi tę wiadomość

• DzejKej Autorytet

Wysłany: 13 marca 2013, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Da sie nazwac dziecko w polsce Colin? i jak zdrabnia sie Błazej?

Mojemu mezowi tez sie Colin podoba :) To chyba jedyne imie meskie jakie wymyslil ;)
    Dla mnie jest troche za amerykanskie, nawet na niemieckie warunki. Mimo to ladne, wiec sama jeszcze je bede rozwazac jak sie okaze co nosze pod sercem.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 marca 2013, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak syn mojego kolegi ma na imię Colin a drugi Kevin, oboje mieszkają w Polsce, są pochodzenia polskiego i korzenie mają również polskie. Hm sama się zastanawiam w sumie jak, chyba najbardziej pasuje "Błażejek" :)

• alexis Autorytet

Wysłany: 14 marca 2013, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak poznałam mojego męża, zaczęliśmy się spotykać, on zawsze coś musiał wtrącić o slubie, czy za niego wyjdę itp...ja mam na imię Ola a mój maż Mariusz i pewnego razu się zapytał czy dzieci będe chciała mieć, bo on by chciał i zaczał juz planować, marzyć sobie i powiedział, że jak będziemy mieli dziewczynkę to nazwiemy ją MARIOLA- z połączenia naszych imion :) imię Mariola mi się w ogóle nie podobało...ale już tyle lat się z tego śmiejemy, ze jak będzie dziewczynka to tak własnie ją nazwiemy :) tylko dla chłopca ciężej coś wymyślić...ale jak coś to ustaliliśmy że będzie Kacperek :)

km5shdges7mhg8ze.png
  • BellaRosa Autorytet

Wysłany: 14 marca 2013, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alexis jak z połaczenia waszych imion to super :D u mnie by wyszła DanKa (daniel+kalina :D) Danusia :D

alexis lubi tę wiadomość

f2wldf9h9lun5cxj.png
    iv09cwa1ersqxdi1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2013, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobry sposób na łączenie imion - jeśli się da. U mnie byłoby ciężko połączyć Sylwia i Mateusz w jedno jakieś imię ;)

• BellaRosa Autorytet

Wysłany: 14 marca 2013, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sla.s przychodzi mi na myśl MaLwina tylko u was :D

f2wldf9h9lun5cxj.png
    iv09cwa1ersqxdi1.png
  • DzejKej Autorytet

Wysłany: 14 marca 2013, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sla.s wrote:
    Tak syn mojego kolegi ma na imię Colin a drugi Kevin, oboje mieszkają w Polsce, są pochodzenia polskiego i korzenie mają również polskie. Hm sama się zastanawiam w sumie jak, chyba najbardziej pasuje "Błażejek" :)

Colin i Kevin... Jeszcze mi powiedz, ze maja polskie nazwisko... Jest tyle pieknych polskich imion... No ale ok... Kazdy mam prawo nazwac dziecko jak chce. Dobrze, ze w Polsce chociaz sa jakies konkretniejsze prawa co do nadawania imion, a nie jak w ameryce, bo na bank i w Polsce ktos by chciał nazwac dziecko "Przeznaczenie", albo co gorsza "Peknieta Guma"...

Adka lubi tę wiadomość

• Adka Autorytet

Wysłany: 14 marca 2013, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DzejKej wrote:
    sla.s wrote:

Colin i Kevin... Jeszcze mi powiedz, ze maja polskie nazwisko... Jest tyle pieknych polskich imion... No ale ok... Kazdy mam prawo nazwac dziecko jak chce. Dobrze, ze w Polsce chociaz sa jakies konkretniejsze prawa co do nadawania imion, a nie jak w ameryce, bo na bank i w Polsce ktos by chciał nazwac dziecko "Przeznaczenie", albo co gorsza "Peknieta Guma"...

DzejKej ale się uśmiałam. Ale zapewne masz dużo racji w tym co piszesz. Jak naszym rodakom pozwolą na dowolność w nadawaniu imion to dopiero będzie kosmos.

‹‹ 5 6 7 8 9 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ