X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wybór imienia
Odpowiedz

Wybór imienia

Oceń ten wątek:
  • pasia27 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2013, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DzejKej wrote:
    Kacper mi sie strasznie podoba, ale niestety w Niemczech wymawiaja "Kaspa", wiec odpada...
    Kurcze chcialabym juz znac plec, zeby sie zaczac nad imieniem juz tak konkretnie zastanawiac :)

tak wiem.juz ktoras pisala co w tlumaczeniu na polski ale na szczescie nie wybieram sie do niemiec.hihih.

3i498u698lx7etrf.png
    zrz6sg189ii5w2ru.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 marca 2013, 06:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    <edit>

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2014, 09:36

• Adka Autorytet

Wysłany: 13 marca 2013, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agga84aa wrote:
    A co do Leona, to kojarzy mi się z Leonem z serialu "Lekarze". Podoba mi się zdrobnienie "Leoś":)

A u nas ciągle trwa debata czy będzie Laura czy Martynka - moja mam nie chce słyszeć "Laura", kojarzy jej się to ze starą babą, a mi na odwró, z mała długowłosą blondyneczką:)))

agga84aa mi też właśnie się kojarzy z lekarzem z tego serialu. A zdrobnienie Leoś to uwielbiam :)

Laura to właśnie tak jak mówisz taka mała słodka blondyneczka :)
    My zastanawiamy się nad Olgą. Właściwie to mojemu M. się podoba :)

• BellaRosa Autorytet

Wysłany: 13 marca 2013, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja kurde mam dylemat ;( Przy pierwszej córce takich problemów nie miałam- po prostu Hania- dziewczęce, ładnie brzmi, w dodatku córa to przebojowa dziewucha i wręcz dobrane ma imie jak ulał :D taka Hanka z krwi i kości :D
    a teraz jakaś paranoja. Na poczatku dylematu nie było- Piotruś albo Alicja. mam przyjaciółkę Alicje, podoba mi sie brzmienie tego imienia od pełnego po zdrobnienia wszelakie (Ala, Luśka)ale spotkałam się z olbrzymią krytyką o.O Wydawało mi się, ze to zwykłe, niekontrowersyjne imię, ponadczasowe a tu każdy szczególnie z rodziny mówi, ze imię beznadziejne a raz nawet usłyszałam, ze "obrzydliwe" :( Przecież to imie jest normalne, ładnie brzmi... czy ja już takie bezguście totalne jestem???

f2wldf9h9lun5cxj.png
    iv09cwa1ersqxdi1.png
  • Adka Autorytet

Wysłany: 13 marca 2013, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BellaRosa najważniejsze żeby wam się podobało. Alicja ładne imię :)

• she Autorytet

Wysłany: 13 marca 2013, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moim drugim typem byla wlasnie Alicja :) dziewczynka z krainy czarow po prostu Bellus :)

201306215365.png
  • BellaRosa Autorytet

Wysłany: 13 marca 2013, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no właśnie najważniejsze żeby podobało się rodzicom, szczególnie, że przecież to nie jest wymyślne imię typu dżesika...
    She no właśnie też mi się kojarzy z taką Alicją z krainy czarów :) Ja bym była jeszcze skłonna się zastanowić nad imieniem, ale mój maż o innym słyszeć nie chce :D

she lubi tę wiadomość

f2wldf9h9lun5cxj.png
    iv09cwa1ersqxdi1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 marca 2013, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A'propos imion dla dzieci, otwierają się nowe możliwości ;)

http://prawo.rp.pl/artykul/757946,989446-Rzad-chce-zmienic-przepisy-o-nadawaniu-dzieciom-zdrobnialych-imion.html

BellaRosa lubi tę wiadomość

• BellaRosa Autorytet

Wysłany: 13 marca 2013, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak to wcielą w życie to już w ogóle się zacznie apokalipsa z tymi imionami :D

DzejKej lubi tę wiadomość

f2wldf9h9lun5cxj.png
    iv09cwa1ersqxdi1.png
  • Adka Autorytet

Wysłany: 13 marca 2013, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no właśnie też czytałam ten artykuł. Ale nie wiem czy to dobry pomysł zwłaszcza z tymi zdrobnieniami.
    Wcale to nie taka prosta rzecz z tym wyborem imienia.

• DzejKej Autorytet

Wysłany: 13 marca 2013, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja piekne. Od razu mam przed oczami ladna, madra, wyksztalcona i mila kobiete :) Imie wybieracie dla siebie i dziecka a nie dla rodziny!

Jak mnie rodzice nazwali to sie babcia doczepiła jednego ze zdrobnien i skomentowala, ze brzmi jakby dziołche z pola wołali...
    Imie mam ładne i bylam z niego zadowolona przez cale zycie. Na dodatek jest miedzynarodowe i gdzie nie pojade na swiecie tam potrafia je wymowic i ladnie brzmi :)

BellaRosa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 marca 2013, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rika wrote:
    U nas imiona były już dawno, zanim jeszcze o ciążę zaczęliśmy się starać;) Ale fakt - że to bardzo wyczekana dzidzia - dziewczynka będzie Sylwia, chłopczyk Krzysiu :)
    Mam nadzieję, że za dwa tygodnie uda się troszkę maleństwo podglądnąć:)

Rika Sylwia bardzo ładne imię, bo moje hihi :D.

Ja dziś rozmawiałam z moją mamą czy w ogóle myślałam nad imieniem. Ona twierdzi, że imie powinno być takie żeby pasowało do chłopca (np. Piotruś), chłopaka (Piotrek) i mężczyzny (Piotr). Tym samym proponowała mi imiona typu: Błażej czy Dominik.
    Dlatego męskie, bo czuję, że to raczej chłopak (przeczucie :)) A po drugie po prostu jest to moim marzeniem. :)
    Tym samym stwierdziła, że imie które mi i mojemu się podoba, czyli ALAN nie będzie pasowało, a poza tym w rodzinie dość bliskiej jest już Alanek.
    Drugą naszą opcją był Daniel lub Kacper. Z racji, że teraz coraz częściej można spotkać Kacprów, bardziej jesteśmy skłonni do Danielka. :) Również była mowa o Colinie, mi to imie bardzo się podoba ale całkowicie gryzie się z nazwiskiem.
    Jednak jest bardzo wcześnie i to tylko taki gdybanie, ale bardzo chciałabym już być conajmniej na półmetku i znać płeć :(

A co do żeńskich imion to ciągle obstajemy przy Zuzi lub Ninie ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2013, 20:17

Rika lubi tę wiadomość

• DzejKej Autorytet

Wysłany: 13 marca 2013, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Da sie nazwac dziecko w polsce Colin? i jak zdrabnia sie Błazej?

Mojemu mezowi tez sie Colin podoba :) To chyba jedyne imie meskie jakie wymyslil ;)
    Dla mnie jest troche za amerykanskie, nawet na niemieckie warunki. Mimo to ladne, wiec sama jeszcze je bede rozwazac jak sie okaze co nosze pod sercem.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 marca 2013, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak syn mojego kolegi ma na imię Colin a drugi Kevin, oboje mieszkają w Polsce, są pochodzenia polskiego i korzenie mają również polskie. Hm sama się zastanawiam w sumie jak, chyba najbardziej pasuje "Błażejek" :)

• alexis Autorytet

Wysłany: 14 marca 2013, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak poznałam mojego męża, zaczęliśmy się spotykać, on zawsze coś musiał wtrącić o slubie, czy za niego wyjdę itp...ja mam na imię Ola a mój maż Mariusz i pewnego razu się zapytał czy dzieci będe chciała mieć, bo on by chciał i zaczał juz planować, marzyć sobie i powiedział, że jak będziemy mieli dziewczynkę to nazwiemy ją MARIOLA- z połączenia naszych imion :) imię Mariola mi się w ogóle nie podobało...ale już tyle lat się z tego śmiejemy, ze jak będzie dziewczynka to tak własnie ją nazwiemy :) tylko dla chłopca ciężej coś wymyślić...ale jak coś to ustaliliśmy że będzie Kacperek :)

km5shdges7mhg8ze.png
  • BellaRosa Autorytet

Wysłany: 14 marca 2013, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alexis jak z połaczenia waszych imion to super :D u mnie by wyszła DanKa (daniel+kalina :D) Danusia :D

alexis lubi tę wiadomość

f2wldf9h9lun5cxj.png
    iv09cwa1ersqxdi1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2013, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobry sposób na łączenie imion - jeśli się da. U mnie byłoby ciężko połączyć Sylwia i Mateusz w jedno jakieś imię ;)

• BellaRosa Autorytet

Wysłany: 14 marca 2013, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sla.s przychodzi mi na myśl MaLwina tylko u was :D

f2wldf9h9lun5cxj.png
    iv09cwa1ersqxdi1.png
  • DzejKej Autorytet

Wysłany: 14 marca 2013, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sla.s wrote:
    Tak syn mojego kolegi ma na imię Colin a drugi Kevin, oboje mieszkają w Polsce, są pochodzenia polskiego i korzenie mają również polskie. Hm sama się zastanawiam w sumie jak, chyba najbardziej pasuje "Błażejek" :)

Colin i Kevin... Jeszcze mi powiedz, ze maja polskie nazwisko... Jest tyle pieknych polskich imion... No ale ok... Kazdy mam prawo nazwac dziecko jak chce. Dobrze, ze w Polsce chociaz sa jakies konkretniejsze prawa co do nadawania imion, a nie jak w ameryce, bo na bank i w Polsce ktos by chciał nazwac dziecko "Przeznaczenie", albo co gorsza "Peknieta Guma"...

Adka lubi tę wiadomość

• Adka Autorytet

Wysłany: 14 marca 2013, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DzejKej wrote:
    sla.s wrote:

Colin i Kevin... Jeszcze mi powiedz, ze maja polskie nazwisko... Jest tyle pieknych polskich imion... No ale ok... Kazdy mam prawo nazwac dziecko jak chce. Dobrze, ze w Polsce chociaz sa jakies konkretniejsze prawa co do nadawania imion, a nie jak w ameryce, bo na bank i w Polsce ktos by chciał nazwac dziecko "Przeznaczenie", albo co gorsza "Peknieta Guma"...

DzejKej ale się uśmiałam. Ale zapewne masz dużo racji w tym co piszesz. Jak naszym rodakom pozwolą na dowolność w nadawaniu imion to dopiero będzie kosmos.

‹‹ 5 6 7 8 9 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ