Wybór imienia
-
WIADOMOŚĆ
-
my z mezez zadecydowalismy ze jak bedzie corka wybieram ja a jak synek wybiera on.no i juz wiemy ze chlopczyk.maz nazywa moj brzuszek Kacperek:-) albo ewentualnie Karolek:-) miejmy nadziej,ze nic sie nie zmieni.jutro idziemy go podejrzec
anilorak lubi tę wiadomość
-
DzejKej: mysle, ze nie nalezy sie tak przejmowac jak wymawiaja to Niemcy..bo i tak ci co maja stycznosc z twoim synkiem beda wiedziec, ze nazywa sie Kacper a nie Kaspa. Nie ma co pozbawiac sietakiej przyjemnosci, jak nazwanie swojego synka swoim ulubionym imieniem. ja bym sie tak nie przejmowala. Moja przyjaciolka, w Stanach, nazwala swojego synka Kajetan i wszyscy wolaja na niego Kajtek a nie "Kadzetan" albo inaczej.."z angielska"...
-
mała mi --> Leon - piękne imię, a podoba mi się szczególnie dlatego, że takie samo nosi mój synek Gdy mąż powiedział mi (jeszcze byłam w ciąży), że tak mogłoby brzmieć imię naszego syna, to go wyśmiałam, ale roboczo tak właśnie zwracaliśmy się do lokatora mojego brzucha i... spodobało mi się
I prawie nikt nie wie, że bezpośrednim patronem, który zainspirował męża do zaproponowania tego imienia był.... Leo Messi z FC Barcelona -
anilorak wrote:6.03 na wizycie poznaliśmy płeć naszego maleństwa - chłopak. Takie mieliśmy nawet przeczucia, więc jak wcześniej rozmawialiśmy o imionach, to tylko takie były wymieniane. Do dyskusji włączyli się aktywnie, również moi bracia, co bardzo miło mnie zaskoczyło. Chociaż w sumie od początku mojej ciąży byli bardzo nią przejęci. Na początku musieliśmy wyeliminować wszystkie imiona z najbliższej rodziny (tu m. in. odpadły moje 3 ulubione imiona, które nosi mój narzeczony oraz jego dwóch braci ). Patrzyliśmy również pod kątem, żeby imię to pasowało do nazwiska.
Padły różne propozycje... ale już wiemy, że będzie to MICHAŁEK!
mi też się bardzo podoba to imię. Ale ze względów bardzo osobistych mój M. nie zgodziłby się. Problem sam się rozwiązał bo będzie dziewczynka
anilorak lubi tę wiadomość
-
anilorak wrote:6.03 na wizycie poznaliśmy płeć naszego maleństwa - chłopak. Takie mieliśmy nawet przeczucia, więc jak wcześniej rozmawialiśmy o imionach, to tylko takie były wymieniane. Do dyskusji włączyli się aktywnie, również moi bracia, co bardzo miło mnie zaskoczyło. Chociaż w sumie od początku mojej ciąży byli bardzo nią przejęci. Na początku musieliśmy wyeliminować wszystkie imiona z najbliższej rodziny (tu m. in. odpadły moje 3 ulubione imiona, które nosi mój narzeczony oraz jego dwóch braci ). Patrzyliśmy również pod kątem, żeby imię to pasowało do nazwiska.
mi też się bardzo podoba to imię. Ale ze względów bardzo osobistych mój M. nie zgodziłby się. Problem sam się rozwiązał bo będzie dziewczynka
-
A co do Leona, to kojarzy mi się z Leonem z serialu "Lekarze". Podoba mi się zdrobnienie "Leoś"
A u nas ciągle trwa debata czy będzie Laura czy Martynka - moja mam nie chce słyszeć "Laura", kojarzy jej się to ze starą babą, a mi na odwró, z mała długowłosą blondyneczką))
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2013, 11:17
Adka lubi tę wiadomość
-
mała mi wrote:No Leon pozostaje bez zmian i jeśli będzie chłopczyk to na 100% takie imię bedzie nosił. Gorzej z dziewczynką, ale tu po długich namysłach pozostają 2 opcje: Nina lub Hania ze wskazaniem na Ninę.
Oba imiona są ślicznemała mi lubi tę wiadomość
-
Michał też mi się bardzo podoba, mam ogromny sentyment i bardzo przyjemne wspomnienia nie tylko do samego imienia . W rodzinie mojego partnera już jest mały Michaś, a ja nie lubię powielać rodzinnych imion, dlatego inny wybóranilorak lubi tę wiadomość
-
Co do Kacperka to niestety nie dam rady przekonac meza. No i nie chce, zeby w szkole od razu było Kacper-Obcokrajowiec... Dzieciom to nie przeszkadza, ale sama robie praktyki w szkole i widze, ze dzieci obcokrajowcow z dziwnymi imionami nie maja łatwo. Zreszta ciezko chodzic do kazdej przedszkolanki, nauczycielki itd. i mowic, ze moj syn nazywa sie Kacper i tak maja to wymiawiac skoro to imie istnieje w niemieckim i czyta sie Kaspa. Tym nadziej, ze mamy niemieckie nazwisko, wiec to by nie pasowało...
Mimo to imie sliczne, gratuluje wyboru
Leon tez super imie - znajomy nazwal tak syna Nie wiem jak w Polsce, ale w DE od chyba 3 lat to imie to poprostu hit - krzykniesz Leon, a obraca sie połowa przedszkola. Nic dziwnego - brzmi bardzo ładnie. -
A nasza Malutka będzie miała na imię Maja zawsze mi się podobało to imię i mojemu mężowi też się spodobało. Śmiał się tylko, że musimy się 'nauczyć' właściwej odmiany tego imienia i pilnować, żeby ktoś nie napisał np. dla Maji
Rika, mauysia, DzejKej lubią tę wiadomość