Zafasolkowane z grupy Starania o maluszka OF
-
WIADOMOŚĆ
-
kochane czy normalne jest delikatne kłucie (ból ) jajników w 5 tc?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2016, 16:29
27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
07.06.2019 synek
3 aniołki w niebie [13tc,
10tc,
10tc] Cb
BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity -
worldbyme wrote:Słyszał ktoś coś o laktatorach Medela?
ja własnie kupiłam używany mini medela elektryczny...podobno się sprawdza,ale to powiem Ci dopiero w styczniu...
ponoc wystarczy wyparzyć te końcówki-ale skoro da sie dokupić to może popatrze na allegro...
Syliwa-ponoc jedne dziewczyny wolą elektryczne, inne ręczne....szkoły są dwie-a nawet więcej...trudno przewidziec chyba wcześniej..https://www.maluchy.pl/li-72886.png
https://www.maluchy.pl/ci-73456.png -
czarnulka24 wrote:kochane czy normalne jest delikatne kłucie (ból ) jajników w 5 tc?
myslę że jest to normalne...jajniki sie rozkręcają-produkuja progesteron to i może moga kłuć..mnie co prawda nie kłuły, ale bolał mnie brzuch jak na okres..pamiętam że mnie to niepokoiło i sporo no-spy zeżarłam na początku..
czarnulka24 lubi tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-72886.png
Allmita wrote:myslę że jest to normalne...jajniki sie rozkręcają-produkuja progesteron to i może moga kłuć..
mnie co prawda nie kłuły, ale bolał mnie brzuch jak na okres..pamiętam że mnie to niepokoiło i sporo no-spy zeżarłam na początku..
aha ja się troszkę martwię nie chcę 3 ciąży stracić do wczoraj brałam acard i nic nie bolało a od dziś zaczęłam brać zastrzyki clexane i doktorka kazała odstawić acard i właśnie dziś mnie pobolewają ..może zbieg okoliczności albo dlatego bo acard odstawiłam a biorę clexane ?27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
07.06.2019 synek
10tc,
10tc] Cb
BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity -
Allmita wrote:ja własnie kupiłam używany mini medela elektryczny...podobno się sprawdza,ale to powiem Ci dopiero w styczniu...
ponoc wystarczy wyparzyć te końcówki-ale skoro da sie dokupić to może popatrze na allegro...
Syliwa-ponoc jedne dziewczyny wolą elektryczne, inne ręczne....szkoły są dwie-a nawet więcej...trudno przewidziec chyba wcześniej..07.04.2017 Alex 3240 g
249 g -> 469 g -> 824 g -> 1018 g -> 1410 g -> 1880g -> 2678g -> 2950g szczęścia
8 sierpnia - dodatni test owulacyjny
22 sierpnia - 2 kreseczki
Aniołek 14.10.2015
-
czarnulka24 wrote:kochane czy normalne jest delikatne kłucie (ból ) jajników w 5 tc?
Normalne raczej, mnie do tej pory raz na jakis czas ciągnie kłuje pobolewa, macica sie rozciąga i chyba stad te dolegliwości.
Czarnulka moge zapytac co było powodem wcześniejszych strat? Oczywiście jeśli nie chce nie odpowiadaj :*
Miałam przez chwile taki pomysł ze wróce z pracy i posprzatam mieszkanie. Yhm pomysł był głupi, wsunelam pierogi i standardowo leżęogólnie zaczynam byc co raz bardziej przerażona, z każdym dniem zdaje sobie sprawę ze nie wiem nic o niemowlakach, ze nie umiem, nie mam pojęcia o laktatorach i wszystkich innych rzeczach... i nawet nie mam pojęcia skad zaczerpnąć wiedzy
masakra, panika ciążowa mi sie włącza
czarnulka24 lubi tę wiadomość
Córcia16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
Synek10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
-
spoko....ja dalej nic nie wiem...
znaczy wiem więcej niz na początku,ale i tak czuje sie jak niemowlakowy laik...
ale tu sporo się nauczysz....gdzieś kiedys jakaś dziewczyna umieściła wyprawke-liste co potrzeba-takie rzeczy ułatwiaja sprawe..https://www.maluchy.pl/li-72886.png
Wiesz niby sie obawiałam dzieci w rodzinie i to całkiem niedawno ale zawsze miałam złota zasadę, ze przez miesiąc od urodzenia nie dotykam
no coz jakoś to bedzie, zapewne to po prostu ciążowe pranie mózgu i chwilowa panika.
Córcia16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
Synek10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
-
z FB- Mamaginekolog
"7 najczęstszych objawów wczesnej ciąży
W filmach gdy kobieta jest w ciąży wymiotuje, w rzeczywistości jest troche inaczej... Przedstawie wam- liste najczęstszych dolegliwości moich pacjentek we wczesnej ciaży (czyli na pierwszej, drugiej wizycie u ginekologa, do 12 tygodnia ciąży)
1. Ból, obrzęk i powiększenie piersi
Zdecydowanie najczęstszy objaw wczesnej ciąży, jest do tego stopnia częsty ( u ok. 95% kobiet) że znam taką lekarkę które na podstawie tego czy bolą pacjentkę piersi czy nie jest w stanie stwierdzić ciążę...
Ze względu na wzrost progesteronu oraz innych hormonów zwiążanych z ciążą - piersi się stają większe (wiele kobiet już w pierwszych tygodniach musi kupić nowe staniki), obrzeknięte i tkliwe. U wiekszości dolegliwość ta nie jest bardzo dokuczliwa- po prostu zauważalna. Ale zdarzają się kobiety, które niemalże płaczą z bólu piersi. Dolegliwość ta ustępuję zazwyczaj po pierwszym trymestrze kiedy tkanki się już "przyzwyczają" do nowego "większego" stanu rzeczy.
Jak na tą dolegliwość zaradzić- nie bardzo jest jak. Można nosić staniki dopasowane do rozmiaru piersi, niektóre kobiety muszą spać też w stanikach, zalecam wtedy kupienie sobie tzw. "sportowych staników" na noc, kąpiele w ciepłej (nie gorącej) wodzie potrafią też pomóc. Leki przeciwbólowe chociaż nie są zupełnie przeciwskazane raczej nie mają na tą dolegliwość wpływu.
2. Senność i zmęczenie
Która z was tego nie zna... Ja zasnęłam w 7 tygodniu ciąży w dziale mebli ogrodowych na ławie drewnianej w Ikei -
3. "Miesiączkowe" bóle brzucha
Dolegliwość bardzo częsta ( u ok. 80% kobiet) i bardzo niepokojąca pacjentki, na szczęście NIE jest niepokojąca dla nas lekarzy. Jest to zupełnie normalne że gdy macica rośnie, oraz zmienia pozycję powoduje to bóle. Bóle te są bardzo podobne do bólów, które występują w czasie miesiączki, dlatego kobiety tak bardzo się ich obawiają we wczesnej ciaży, kojarzą nam się one z krawieniem z macicy czyli u kobiet w ciaży z poronieniem.
Jeżeli ból jest bardzo dokuczliwy można brać leki rozkurczowe np. NoSpa. Jeżeli jest do zniesienia po prostu nas niepokoi to najlepiej nic nie brać i przestać o nim myśleć wtedy sam mija.
4.Częste oddawanie moczu
W ciaży już od samego początku zwiększa sie objętość krwi i co za tym idzie zwiększa sie filtracja krwi przes nerki- produkuje sie wiecej moczu❗️ Dodatkowo progesteron działa rozluźniająco na mięśnie miednicy w tym mięśnie gładkie pęcherza moczowego i szybciej odczuwamy parcie na mocz. W efekcie może nam sie chcieć siku nawet co 5 minutWiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2016, 17:49
-
ines. wrote:Normalne raczej, mnie do tej pory raz na jakis czas ciągnie kłuje pobolewa, macica sie rozciąga i chyba stad te dolegliwości.
Czarnulka moge zapytac co było powodem wcześniejszych strat? Oczywiście jeśli nie chce nie odpowiadaj :*
Miałam przez chwile taki pomysł ze wróce z pracy i posprzatam mieszkanie. Yhm pomysł był głupi, wsunelam pierogi i standardowo leżęogólnie zaczynam byc co raz bardziej przerażona, z każdym dniem zdaje sobie sprawę ze nie wiem nic o niemowlakach, ze nie umiem, nie mam pojęcia o laktatorach i wszystkich innych rzeczach... i nawet nie mam pojęcia skad zaczerpnąć wiedzy
Maleńka.. Ale ja mam to samo..
Dlatego tu jestem, jesteśmy..
Żeby sie wspierać, pomagać i doradzać nawzajem
Sama nic nie potrafie..
Ostatnio nawet mojemu mówiłam że nie boję sie porodu, a bardziej tego co będzie po wyjściu ze szpitala..
Obiecywał że będzie pomagał, więc wsparcie partnera też będzie tu potrzebne, jeśli chcesz wyśle Ci świetny filmik gdzie pięknie jest pokazane jak np kąpać dzidzie i przy okazji Pani mówi wyprawkę do pielęgnacji
Pomożemy sobie razem :*Duśka;) lubi tę wiadomość
-
ines. wrote:Normalne raczej, mnie do tej pory raz na jakis czas ciągnie kłuje pobolewa, macica sie rozciąga i chyba stad te dolegliwości.
Jak straciłam pierwszą ciążę lekarze mówili że to przypadek że zazwyczaj traci się 1 ciaże więc żadnych badań nie robilam, po 2 stracie zaczęłam robić wszystko na własną rękę dowiedziałam się od dziewczyny z forum jakie badania zrobić po poronieniu nawet wysłałam płód do genetyki ale materiał genetyczny był za bardzo wymieszany z poronnym i nie udało się nic ustalić tylko płeć. Z badań wyszedł bardzo poważny niedobór Wit D i przeciwciała przeciw jądrowe Ana1 i że kiedyś chorowałam na cytomegalie reszta wszystko ok a bardzo dużo badań robiłam .27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
07.06.2019 synek
10tc,
10tc] Cb
z tych punktów odnośnie wczesnych objawów:
-mnie osobiście bardzo długo nie bolały piersi...były lekko tkliwe,ale mniej niz przed @....zaczęły chyba boleć przy końcówce 1 trym-a najbardziej urosły chyba 5-6 msc...
-ja tam nie byłam jakos wybitnie senna....nie bardziej niz zwykle..wręcz powiedziałabym że czasem miałam więcej energii
-nie miałam wzdęć, zaparć, zaburzeń nastroju, zachcianek, częstszego sikania....jestem jakimś dziwnym przypadkiem,hehe..
-miałam tylko te bóle msc...
-a no i mdłości lekkie tak od 8-10 tyg, skończyły sie równo z poczatkiem II trym-pamietam że mnie to bardzo rozbawiło..https://www.maluchy.pl/li-72886.png
https://www.maluchy.pl/ci-73456.png