X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie Druga faza czas start! Opowiadamy i wspieramy :)
Odpowiedz

Druga faza czas start! Opowiadamy i wspieramy :)

Oceń ten wątek:
  • Wjedzma Autorytet

Wysłany: 6 marca 2022, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milixx wrote:
    Wjedzma mogę się tylko domyśleć jakie emocje Tobą targają 😔 I na pewno nie jest Ci z tym łatwo jednak jestem pewna, że za chwilę uporasz się z emocjami i podejmiesz właściwą decyzję 💚 Tydzień temu też moje myśli się ze sobą biły.. Ale jednak chyba podjęłam dobrą decyzję nie rezygnowac ze stan mimo tego wszystkiego co się dzieje. Okaże się to za jakiś czas, jednak jestem dobrej myśli. Mam nadzieję, że wszystko wróci na dobry tor 🤞🍀
    Co do tych spotkań męża. Chyba najgorzej denerwuje mnie to i przez to się złoszczę, że on ma z kim wyjść na wódkę a ja niestety nie 🥺 Moje jedyne wyjścia do reastauracji to z mężem i dziećmi 😔 Uwiebilam je ale to nie to samo co wyjście samej, z przyjaciółmi. Niestety dorosłe życie dużo zweryfikowało i takich przyjaciół została mała gromadka, która ma swoje rodziny i ciężko się wyrwać.

Na pewno będziemy jeszcze rozmawiać na ten temat, te pierwsze najsilniejsze emocje związane z wojną opadły i trzeba na nowo przedyskutować temat 🤷‍♀️

Mam dokładnie tak samo jak Ty, z tym że bez dzieci, także łącze się w tym bólu 💔 czuje się jak 💩 kiedy on się dobrze bawi na wyjazdach, a ja siedzę w domu i nawet nie mam się z kim spotkać, bo każdy znajomy ma inne plany a jak nie ma planów to mieszka na drugim końcu Śląska :/

Co do choroby, to duuuzo zdrówka życzę, ale wbrew pozorom to taka infekcja może pomóc w zagniezdzeniu :) nie wiem ile w tym prawdy, ale mówi się, że organizm się skupia na zwalczaniu infekcji i wtedy zarodek ma szansę się porządnie wgryźć :) tak więc trzymam kciuki, żeby tak też było u Ciebie ✊✊

age.png
  • Milixx Autorytet

Wysłany: 6 marca 2022, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wjedzma wrote:
    Mam dokładnie tak samo jak Ty, z tym że bez dzieci, także łącze się w tym bólu 💔 czuje się jak 💩 kiedy on się dobrze bawi na wyjazdach, a ja siedzę w domu i nawet nie mam się z kim spotkać, bo każdy znajomy ma inne plany a jak nie ma planów to mieszka na drugim końcu Śląska :/

Co do choroby, to duuuzo zdrówka życzę, ale wbrew pozorom to taka infekcja może pomóc w zagniezdzeniu :) nie wiem ile w tym prawdy, ale mówi się, że organizm się skupia na zwalczaniu infekcji i wtedy zarodek ma szansę się porządnie wgryźć :) tak więc trzymam kciuki, żeby tak też było u Ciebie ✊✊

Idealnie ubrałaś to w słowa jak się czułam w piątek 😆 czułam się jak 💩 i wkurza mnie, że on się świetnie bawi a mi został tylko netflix 😕 Niby miałam czas się przygotować psychicznie na ten jego wypad ale to i tak nie pomogło 🤦‍♀️

Obyś miała rację, że choroba pomoże 🤔 No nic, zobaczymy lada chwila jaki będzie u mnie finał.

age.png

13.12.22➡ Alicja już z nami 🧡

Córka 2017 (8cs)👧🏼
    Syn 2019 (1cs)👦🏼
    11.2021 - (5tc) cb💔
    Córka 2022 (7cs)👶🏼
  • Milixx Autorytet

Wysłany: 6 marca 2022, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hania fajnie, że choróbsko Was opuszcza 😊 Teraz może cxaas na kolejną szczerą rozmowę z mężem 🤔 Myślę, że znajdziecie jakieś wyjście z tej Waszej sytuacji 😊

Hania007 lubi tę wiadomość

age.png

Córka 2017 (8cs)👧🏼
    Syn 2019 (1cs)👦🏼
    11.2021 - (5tc) cb💔
    Córka 2022 (7cs)👶🏼
  • zzstefania83 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2022, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam was kobietki u mnie bardzo dziwna sytuacja i jutro dzwonię do lekarza jak się okres nie pojawi.

Miałam 4 testy pozytywne a od wczoraj południa negatywne, zero biel nawet cienia nie ma, nic mnie nie boli ba okres pełno sluzu raz wodnisty raz mleczny kremowy, szyjka skrócona prawie nie dosięgam, dziwne swędzenie sutek cały czas ból głowy i poczucie ciepła.

Nic nie rozumiem ale się okaże w tym tygodniu.

Objawy naprawdę ciążowe
    Dowiedziałam się że jest setki 0rzypafkow że testy ciąży mogą nie wykryć nawet do 8tyg.
    Zalezy jaki organizm..
    Póki okresu nie ma i macie objawy jest nadzieja.
    Ja czekam dalej.
    Nie ufam tym testom już.

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2022, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milixx wrote:
    A mnie chyba coś pobiera 🤧 zaczynam kaszleć i mięśni mnie bolą 😔 i zaczynam się godzić z myślą, że to nie ten cykl. Wątpię, że choroba pomoże się kropkowi utrzymać jeżeli jest 🥺 Też nie miałam kiedy chorować 🤧

Jestem świetnym przykładem ze choroba w niczym nie przeszkadza. Ba nawet owu w pożądnym przeziębieniu była ok i mega skuteczną 😊😉

Milixx lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2022, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zzstefania83 wrote:
    Witam was kobietki u mnie bardzo dziwna sytuacja i jutro dzwonię do lekarza jak się okres nie pojawi.

Miałam 4 testy pozytywne a od wczoraj południa negatywne, zero biel nawet cienia nie ma, nic mnie nie boli ba okres pełno sluzu raz wodnisty raz mleczny kremowy, szyjka skrócona prawie nie dosięgam, dziwne swędzenie sutek cały czas ból głowy i poczucie ciepła.

Objawy naprawdę ciążowe
    Dowiedziałam się że jest setki 0rzypafkow że testy ciąży mogą nie wykryć nawet do 8tyg.
    Zalezy jaki organizm..
    Ja czekam dalej.
    Nie ufam tym testom już.

Faktycznie dziwna sprawa żeby testy zamiast ciemniec nie wskazywały nic 😪 Ale tak jak mówisz póki nie ma okresu wszystko jest możliwe ✊✊✊✊✊✊

• Abcia Autorytet

Wysłany: 6 marca 2022, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wjedzma wrote:
    Eeh masakra, a wyglądał tak obiecująco :(

Tak, trochę się nakręciłam, ale nie pierwszy i pewnie nie ostatni raz.
    Szczególnie gdy od kilku dni wszystko mi śmierdzi - karma dla kota, sos do naleśników (jakiś taki fit - mężowski wynalazek) i tak dalej i tak dalej - muszę po prostu się zmierzyć z tym, że faktycznie śmierdzą XD

Na dzisiejszym teście też jest taki ciemniejszy "znak", ale zdecydowanie słabszy niż był i pewnie już mi się w oczach mieni ;) Okresu jeszcze nie mam, ale pewnie dziś lub jutro będzie. Na plus - dziewczyny, które macie wredne PMS, naprawdę polecam Niepokalanka - w zeszłym miesiącu niemal nie miałam PMS, w tym nie mam żadnych PMSowych objawów - ależ to jest ulga po ponad roku takich dolegliwości!

25cs - iui ❌
    27cs - iui ❌
    28cs - iui ❌
    teraz: 29cs - ivf ✊
  • Felinka94 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2022, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zzstefania83 wrote:

Objawy naprawdę ciążowe
    Zalezy jaki organizm..
    Ja czekam dalej.
    Nie ufam tym testom już.
    Moja szwagierka wiedziała że jest w ciąży a dopiero w 12 tygodniu potwierdziły to testy krew i usg. Miała taką gigant torbiel na jajniku że zasłoniła ciążę i zaburzała wyniki hcg. Nie pamiętam jak to się skończyło, wiem że chcieli jej usuwać operacyjnie ale ona tak bardzo czuła tą ciążę że się nie zgodziła i dopiero w 12 tygodniu mała pokazała się na usg a w maju skończy 9 lat :)

event.png
    Witaj Mały Cudzie <3
    18.12 ⏸️
    20.12 beta 15,9 mlU/ml
    19.08.22 💣 3300g szczęścia ❤️
    Rośnij nam zdrowo Elizko 🥰❤️❤️

👩 27 l.
    TSH - ⚠️
    FT3 🆗
    FT4 🆗
    ATPO 🆗
    ATG 🆗

Glukoza na czczo 🆗
    Po 1h 🆗
    Po 2h 🆗
    INSULINA 3pkt ❌

FSH 🆗
    LH 🆗
    PROG I faza cyklu 🆗
    PROLAKTYNA 🆗
    AMH 3,80 🆗
    Podejrzenie PCOS
    Suple: Pregna Start, Wit D 4000j. Wit C 1000 Wit B complex, Zioła Ojca Sroki nr 3.

🧒 29 l.
    Diagnozy brak.
  • zzstefania83 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2022, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Felinka94 wrote:
    Moja szwagierka wiedziała że jest w ciąży a dopiero w 12 tygodniu potwierdziły to testy krew i usg. Miała taką gigant torbiel na jajniku że zasłoniła ciążę i zaburzała wyniki hcg. Nie pamiętam jak to się skończyło, wiem że chcieli jej usuwać operacyjnie ale ona tak bardzo czuła tą ciążę że się nie zgodziła i dopiero w 12 tygodniu mała pokazała się na usg a w maju skończy 9 lat :)
    Woow mega, właśnie tez czytałam że są takie przypadki 😳😳

Co najlepsze znów pokazuje się bardzo jasny cień, jestem w szoku.
    Ale za, słabo na telefon, zobaczymy jak się to potoczy w tym tygodniu, póki co okresu nie ma co nigdy mi się aż tyle nie spóźnia, zero nic nie boli dużo sluzu ciągle, wydaje mi się że okres przychodzi aż ciągle latam do toalety ale nic, mocz tak dziwnie czuć bardzo słodko 😑😳😑

Szyjkę prawie nie sięgam, czekamyy
    A tak w ogóle to ostatni okres pisałam wam że był dziwny i skąpy prawie wcale myślicie ze to torbiel się zrobiła????

• Anka1312 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2022, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wjedzma wrote:
    Na pewno będziemy jeszcze rozmawiać na ten temat, te pierwsze najsilniejsze emocje związane z wojną opadły i trzeba na nowo przedyskutować temat 🤷‍♀️

A ty kochana skąd jesteś?

12.09.2013 - pierwszy skarb
    24.06.2020 - drugi skarb
    walka o trzeci skarb
    19.07.2022 - beta 240,7
    19.07.2022 - prog. 16,5
    21.07.2022 - beta 712
    21.07.2022- prog. 13,4
    22.07.2022 - wizyta
    29.07.2022 - jest kropek
    12.08.2022 - jest ♥️
    13.10.2033 - będzie chłopczyk 💙 Mikołaj 💙💙💙
  • zzstefania83 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2022, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka1312 wrote:
    A ty kochana skąd jesteś?
    Wciąż nie umie dodać ciebie do znajomych
    Mój email [email protected]

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2022, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zzstefania83 wrote:

Dziewczyny pomogę wam trochę. Wejdźcie w menu te główne, w które wchodzicie, żeby kliknąć " forum ". Tam w tym menu pod " forum " jest tytuł " wiadomość do przyjaciółek ". Kliknijcie w nie a następnie kliknijcie na kopertę, jest na samym końcu (z tych 3 znaczków). Tam są zaproszenia do grona przyjaciółek. 2 znaczek oznacza polubienia za wasze posty 🙂

• Ewiwi Autorytet

Wysłany: 6 marca 2022, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wjedzma wrote:
    Hej dziewczyny. Jestem, podczytuje, ale jakoś nie miałam weny, żeby odpisać. Mam straszny mętlik w głowie, nie wiem co robić ze swoim życiem, ze staraniami, z pracą... 😥 z jednej strony sobie myślę, że mam dopiero 27 lat i mam jeszcze czas, a z drugiej, że w sumie to skąd mogę wiedzieć czy mam jeszcze czas skoro żadnych badań nie robiłam... Z jednej strony boje się być teraz w ciąży, a z drugiej tak bardzo chciałabym być... Muszę sobie to wszystko poukładać jakoś :/

Abcia, stefania, testowałyście jeszcze? Testy ciemnieją? ✊✊

Dominique owocnych starań, szanse są zwiekszone, trzymam kciuki!

Dominisia35 piękny test, wszystko będzie dobrze ✊🥰

Pączek89, kiedy zamierzasz testować?

Wa123, przytulam mocno, nie poddawaj się ❤️✊

Milixx chyba wiem co czujesz w związku z tym spotkaniem integracyjnym. Mój narzeczony ciągle ma jakieś wyjazdy i imprezy służbowe i też zawsze źle to znoszę 😅 piękne włoski! 🥰

Tedka, Milixx pamiętajcie, że te wszystkie objawy są mylące, mogą wskazywać na ciążę i na PMS, nie będziecie tego wiedzieć dopóki nie zatestujecie! Głowy do góry, bądźcie dobrej myśli, ja trzymam mocno kciuki za Was! ✊

Tedka, testuj dalej, niech teraz kreska ciemnieje! 🥰

Iwonay może będzie z obu na raz? 😎 działajcie 💪
    a ja ci powiem rób jak czujesz. jeśli chcesz mieć dziecko, to chcesz. nie tłumacz sama sobie tego bo mam czas, bo coś tam, bo tamto... chyba nigdy nie ma dobrego momentu nawet jak zachodzisz w ciąże to możesz wymyślać milion wymówek. zapytaj siebie czego się boisz być w ciąży. praca? zawsze moze coś się stac, nawet największa firma się zlikwidować i co wtedy? nikt nie jest w stanie pzewidzieć co bęxzie za pól roku za rok. nie ma rzeczy pewnych na milion procent. ja bym ci poradzila rób jak czujesz.

Ania35, Milixx lubią tę wiadomość

*starania od XI 2021
    *maj 2022 beta 30
    *15 sierpnia 2022 poronienie samoistne 17+3tc. (przyczyna nieznana)
    *euthyrox, bromocorn, dong quai,inofem
  • Anka1312 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2022, 01:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zzstefania83 wrote:
    Napisałam maila 😘♥️

12.09.2013 - pierwszy skarb
    24.06.2020 - drugi skarb
    walka o trzeci skarb
    19.07.2022 - beta 240,7
    19.07.2022 - prog. 16,5
    21.07.2022 - beta 712
    21.07.2022- prog. 13,4
    22.07.2022 - wizyta
    29.07.2022 - jest kropek
    12.08.2022 - jest ♥️
    13.10.2033 - będzie chłopczyk 💙 Mikołaj 💙💙💙
  • Kirra Autorytet

Wysłany: 7 marca 2022, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewiwi wrote:
    a ja ci powiem rób jak czujesz. jeśli chcesz mieć dziecko, to chcesz. nie tłumacz sama sobie tego bo mam czas, bo coś tam, bo tamto... chyba nigdy nie ma dobrego momentu nawet jak zachodzisz w ciąże to możesz wymyślać milion wymówek. zapytaj siebie czego się boisz być w ciąży. praca? zawsze moze coś się stac, nawet największa firma się zlikwidować i co wtedy? nikt nie jest w stanie pzewidzieć co bęxzie za pól roku za rok. nie ma rzeczy pewnych na milion procent. ja bym ci poradzila rób jak czujesz.
    W sumie to dobrze powiedziane... Tyle się dzieje że nawet ciężko powiedzieć co będzie za miesiąc... Życie pisze swoje scenariusze. Trzeba zaufać sercu 💛💙

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2022, 07:43

Milixx lubi tę wiadomość

🧡 🧡 🧡
    On: podstawowe badania w normie

Ona:

TSH 1,4✅
    Ft3, Ft4 ✅
    E2 ✅
    FSH ✅
    Lh✅
    Progesteron✅
    Prolaktyna💊 Dostinex
    Testosteron✅
    DHEA-S✅
    Cytologia, USG ✅
    Owu✅
    Krzywa cukrowa ✅
    DHEA-S ✅
    AMH ✅

sono HSG - oba jajowody drożne ✅
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2022, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewiwi wrote:

Zgadzam się 😉 Idealnego momentu nie ma, a z czasem okazuje się że ten nieidealny jest w punkt trafiony. Z pierwszym dzieckiem odstawiłam anty i z góry założyłam ze za ok 6 mies dopiero powinno się udać moze później. Jaki był mój szok kiedy juz w pierwszym cyklu okresu nie dostałam. I co milion argumentów jak to mi w tym momencie rozbija plany jak ogranicza itd. 😉 A powiem Wam że tylko mi to dodało Powera. Jeszcze w 8 mies bylam na wakacjach w Tunezji latałam samolotem itd.

Teraz tak samo cykl który założyłam na straty okazał się tym. I co znowu argumenty ze wojna, że ceny kosmos, że covid w tle itd. Na szczęście mąż mnie sprowadził szybko na ziemię i jest wielka radość 😊😉 Dlatego dziewczyny to dziecko wybiera moment przyjścia do nas nie my 🥰😍 Warto czekać na niego z pragnieniem i wielka miłością w sercu. A reszta sama się ułoży 🥰😍😘

Tedka, Milixx, Anka1312 lubią tę wiadomość

• Milixx Autorytet

Wysłany: 7 marca 2022, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I dopadło mnie choróbsko - gorączka i kaszel 🤒🤧 czuję się bardzo niewyraźna 😔 Ładna ta moja temperatura ale widać że to gorączka a nie kropek 🥺😔

Tedka, a jak u Ciebie sytuacja? 😊🍀

age.png

Córka 2017 (8cs)👧🏼
    Syn 2019 (1cs)👦🏼
    11.2021 - (5tc) cb💔
    Córka 2022 (7cs)👶🏼
  • Tedka Autorytet

Wysłany: 7 marca 2022, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milixx wrote:
    I dopadło mnie choróbsko - gorączka i kaszel 🤒🤧 czuję się bardzo niewyraźna 😔 Ładna ta moja temperatura ale widać że to gorączka a nie kropek 🥺😔

Tedka, a jak u Ciebie sytuacja? 😊🍀

Oooojejjj nie wiedziałam, nie doczytałam że chorujesz. :( to dużo zdrówka ode mnie!

No u mnie to... temperatura widzisz jak, ale ciagle już tłumaczę sobie to progesteronem i nie namówi mnie nikt, że jest inaczej :P siedzi mi to w głowie.. :(

Jutro pójdę na betę, ale dzisiaj nord ledwo cień cienia, zatem to ovi nadal prześwituje. Zakupię sobie dzisiaj jeszcze facelki i siknę wieczorem, na nich jednak najlepiej mi się rozpoznaje cokolwiek :)

Poza tym nadal coraz mocniejsze przeczucie, że to nie ten cykl. No i bóle okresowe mam odrobinę, także tak :)

Starania z pomocą medyczną od 2018 roku.
    Były IUI, była stymulacja, były monitoringi, były leki, zioła, była naprotechnologia... Ciąży na koncie BRAK.

👩Żona:
    Hashimoto, Endometrioza II stopnia (usunięte ogniska podczas laparoskopii), Wysoka prolaktyna.

Leki:
    Letrox. Dostinex.

Suplementy:
    Kwas foliowy, Witamina D, Witamina B3, B12, Omega 3,6,9, MioInozytol.

🧑Mąż:
    Ogólnie zdrowy. Obniżona żywotność plemników. Pozostałe parametry bardzo dobre.

Suplementy:
    Koenzym Q10, Omega 3, Selen, Witamina D, Witamina B12, L-arginina.
  • Ewiwi Autorytet

Wysłany: 7 marca 2022, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kirra wrote:
    W sumie to dobrze powiedziane... Tyle się dzieje że nawet ciężko powiedzieć co będzie za miesiąc... Życie pisze swoje scenariusze. Trzeba zaufać sercu 💛💙
    a spójrz na to tak. zachodzisz w ciążę, gdy wszystko jest idealnie. przez te 9 misięcy wszystko sie może zdarzyć... i co? no nie cofniesz. dlatego nie ma idealnego momentu. ja starań nie odkładam.

*starania od XI 2021
    *maj 2022 beta 30
  • Ewiwi Autorytet

Wysłany: 7 marca 2022, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kobietki ja testuję owulaki, na razie blada krecha. ale pobrałam sobie premom i faktycznie tam fajnie robi zdjęcia testom i pokazuje. mierzę tempkę i dzisiaj spadła mi o 0,2. niby owu powinna być czwartekk - piątek zobaczymy.

Tedka lubi tę wiadomość

*starania od XI 2021
    *maj 2022 beta 30
‹‹ 290 291 292 293 294 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ