Druga faza czas start! Opowiadamy i wspieramy :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Hania007 wrote:Kurczę to przykre ze nie masz takiego zaufanego lekarza. W ciąży to ważne bo czasem są pewne decyzje w których trzeba zaufać lekarzowi.😔 oczywiście nie zycze nikomu komplikacji ale różne są sytuacje w życiu. Ja miałam super lekarza i odpisywał na moje smsy wysłane w panice o 1 w nocy😅
Ta pani ginekolog do której teraz chodzę też jest otwarta na kontakt, jako jedyna podała swój numer z informacją, że w razie czego mogę pisać i dzwonić, no ale to że jest taka otwarta nie oznacza, że ma odpowiednią wiedzę, no ale pewnie o tym można się przekonać tylko po jakimś czasie. -
nick nieaktualny
-
Kirra, co się dzieje u Ciebie? 😔
Niaha, ale myśle ze wiedza lekarza może być większa niż artykuły na internecie jeśli chodzi o przyjmowanie leków. No nie wiem, ja mam bardzo duże zaufanie do mojego i jak przepisał mi leki w ciąży to nawet nie miałam śmiałości czytać czy mogę je brać czy nie, bo wiedziałam jaka będzie informacja na necie na ten temat… -
Hania007 wrote:Kirra, co się dzieje u Ciebie? 😔
Niaha, ale myśle ze wiedza lekarza może być większa niż artykuły na internecie jeśli chodzi o przyjmowanie leków. No nie wiem, ja mam bardzo duże zaufanie do mojego i jak przepisał mi leki w ciąży to nawet nie miałam śmiałości czytać czy mogę je brać czy nie, bo wiedziałam jaka będzie informacja na necie na ten temat…
Ja dziś w apce mam wyznaczone owu po wczorajszym piku, ale już mnie nawet brzuch nie boli więc nie wiem🧡 🧡 🧡
On: podstawowe badania w normie
Ona:
TSH 1,4✅
Ft3, Ft4 ✅
E2 ✅
FSH ✅
Lh✅
Progesteron✅
Prolaktyna💊 Dostinex
Testosteron✅
DHEA-S✅
Cytologia, USG ✅
Owu✅
Krzywa cukrowa ✅
DHEA-S ✅
AMH ✅
sono HSG - oba jajowody drożne ✅ -
nick nieaktualnyZ tym braniem leków podczas starań i podczas ciąży jest ten problem, że badania dotyczące skutków na tych grupach są bardzo drogie, więc większość firm ich nie robi, tylko piszą w ulotce, że niewskazane, żeby mieć zabezpieczenie. A lekarz ginekolog lepiej będzie wiedział, czy coś może zaszkodzić czy nie. No chyba, że ktoś podczas konsultacji ukrywa choroby współistniejące, które mogą wejść w interakcje z innymi lekami to już inna sprawa.
Ja całą ciążę jechałam na xylometazolinie, bo nie mogłam oddychać od kataru, gdzie na ulotce napisane, że nie wolno. Lekarka powiedziała, że spokojnie mogę brać.
Tak samo w połowie ciąży dostałam antybiotyk na drogi moczowe, którego też podobno w ciąży nie można, ale wiedziałam, że gdyby nie było można to by mi go nie przepisała. Ale to właśnie trzeba przede wszystkim ufać lekarzowiHania007 lubi tę wiadomość
-
Dominisia35 wrote:Dzień dobry ❤️
Iwonay 🤞🤞🤞
A ja mam pytanie czy codzienne uczucie zimna to objaw ciążowy? Od 2 tyg codziennie mi zimno i w pracy dosłownie marznę, siedzę w polarze i kocyku zawinięta gdzie innym dziewczyną gorąco i najchętniej by ciągle okno otwierały bo niby aż duszno im i tak trzyma mnie aż do późnego południa, wieczora 🤷♀️
Dominisia35 jestem jakoś tydzień mniej niż ty w ciąży i też mam ostatnio ciągle uczucie zimna, wcześniej tego nie miałam. Podobno to przez wzrost progesteronu i powinno zniknąć po 1 trymestrze.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 marca 2022, 18:52
Dominisia35 lubi tę wiadomość
-
A ja z ciekawości zrobiłam dziś test owu i....
Wczorajszy pik wyglądał tak:
https://ibb.co/KsBrHqm
A dzisiaj test taki:
https://ibb.co/B3mT22X
Jestem ciekawa czy to może oznaczac że już jestem po owu? Jak myślicie? 🧐🧐🧐🧡 🧡 🧡
Ona:
TSH 1,4✅
Ft3, Ft4 ✅
E2 ✅
FSH ✅
Lh✅
Progesteron✅
Prolaktyna💊 Dostinex
Testosteron✅
DHEA-S✅
Cytologia, USG ✅
Owu✅
Krzywa cukrowa ✅
DHEA-S ✅
AMH ✅
nick nieaktualnyMaste wrote:Hej! Odebrałam dziś wynik progesteronu (wg aplikacji jestem 7dpo), wynik 16.6... w zeszłym miesiącu mialam strasznie słaby cykl wg gin, bo okres trwał dosłownie 1 dzien... jak myślicie? Wynik jest ok? Nie swiadczy znow o słabym cyklu?
-
BuBu90 wrote:Oznacz beta hcg. Nie wszystkim wychodzą sikańce a są w ciąży. Trzymam kciuki 🤞Starania od 10/2021 👶
👩 29 lat+🧑35 lat
PCOS
nieregularne cykle
mutacja MTHFR-hetero w A1298C i C677T
PRL po MTC 291,65
Białko S-61%
KIR Bx z delekcją 2DL5,2DS3 i 4
Hashimoto + niedoczynność tarczycy
Od czerwca 2023 leczenie w Klinice
09/2023- pierwszy stymulowany cykl Ovitrelle-nieudany😩
10/2023- stymulacja Lametta 2x2-brak reakcji jajników-nieudany😢
11/2023- w planie stymulacja 2x2 Lametta+ 2x2 CLO- 11dc pęcherzyk dominujący 11mm, 17 dc brak pęcherzyka, prawdopodobnie się wchłonął- nieudany 😩
09/2024 kwalifikacja do rządowego programu in vitro
10/2024 rozpoczęcie stymulacji - pierwsza procedura- brak reakcji jajników na stymulację-czekamy na kolejny cykl -
Kirra wrote:A ja z ciekawości zrobiłam dziś test owu i....
A dzisiaj test taki:
Jestem ciekawa czy to może oznaczac że już jestem po owu? Jak myślicie? 🧐🧐🧐Starania od 10/2021 👶
👩 29 lat+🧑35 lat
PCOS
nieregularne cykle
mutacja MTHFR-hetero w A1298C i C677T
PRL po MTC 291,65
Białko S-61%
KIR Bx z delekcją 2DL5,2DS3 i 4
Hashimoto + niedoczynność tarczycy
Od czerwca 2023 leczenie w Klinice
09/2023- pierwszy stymulowany cykl Ovitrelle-nieudany😩
10/2023- stymulacja Lametta 2x2-brak reakcji jajników-nieudany😢
11/2023- w planie stymulacja 2x2 Lametta+ 2x2 CLO- 11dc pęcherzyk dominujący 11mm, 17 dc brak pęcherzyka, prawdopodobnie się wchłonął- nieudany 😩
09/2024 kwalifikacja do rządowego programu in vitro
10/2024 rozpoczęcie stymulacji - pierwsza procedura- brak reakcji jajników na stymulację-czekamy na kolejny cykl -
Iwonay, dzięki! Dodałaś mi otuchy trochę, bo ja już wariuje.. poczytałam ostatnio o korelacji między progesteronem po owu a ciaza i już schizuje, że pewnie znow nie wyszło. Ale i tak test zrobię za tydzień jakoś najwcześniej... nie chcę sobie znow szybko robić przykrości..
-
Wa123 wrote:Czas owulacji to od 24 do 36 od piku, więc ten test niekonieczne oznacza, że już jest po. Inne obserwacje Ci mogą o tym powiedzieć, jak np temp, śluz lub szyjka.
Wa123 lubi tę wiadomość
🧡 🧡 🧡
Ona:
TSH 1,4✅
Ft3, Ft4 ✅
E2 ✅
FSH ✅
Lh✅
Progesteron✅
Prolaktyna💊 Dostinex
Testosteron✅
DHEA-S✅
Cytologia, USG ✅
Owu✅
Krzywa cukrowa ✅
DHEA-S ✅
AMH ✅
nick nieaktualnyMaste wrote:Iwonay, dzięki! Dodałaś mi otuchy trochę, bo ja już wariuje.. poczytałam ostatnio o korelacji między progesteronem po owu a ciaza i już schizuje, że pewnie znow nie wyszło. Ale i tak test zrobię za tydzień jakoś najwcześniej... nie chcę sobie znow szybko robić przykrości..
-
Mam nadzieje, ze za tydzień juz będę wiedziała na czym stoję.
W pierwszej ciąży nawet nie kontrolowałam tego, odstawiłam plasty i po 2 mies zaszłam.
A tu człowiek zupełnie inaczej podszedł, pilnuje owu wg aplikacji, a i tak bez efektów.
Złośliwość jakas 😅
Jedno co, to mam od kilku dni klucie w lewym jajniku, ale to już nie wiem sama na ile to jest naprawdę a na ile sama sobie wmawiami w pon mialam jeden dzień takiego śluzu mega, że można było utonąć -a nie miałam tak wcześniej. Jeden dzień takiego i przeszlo. Też zastanawiające.
-
nick nieaktualnyMaste wrote:Mam nadzieje, ze za tydzień juz będę wiedziała na czym stoję.
W pierwszej ciąży nawet nie kontrolowałam tego, odstawiłam plasty i po 2 mies zaszłam.
A tu człowiek zupełnie inaczej podszedł, pilnuje owu wg aplikacji, a i tak bez efektów.
Złośliwość jakas 😅
Jedno co, to mam od kilku dni klucie w lewym jajniku, ale to już nie wiem sama na ile to jest naprawdę a na ile sama sobie wmawiami w pon mialam jeden dzień takiego śluzu mega, że można było utonąć -a nie miałam tak wcześniej. Jeden dzień takiego i przeszlo. Też zastanawiające.
-
Iwonay wrote:Ja niestety nie wiem jak to na spontanie jest, bo i w pierwszą ciążę zaszłam z aplikacją, ja bym z resztą chyba inaczej nie umiała, póki co to efektów też brak. A ja na te wszystkie objawy przed terminem okresu to się staram w ogóle ich nie brać pod uwagę no to szanse 50/50 😆
Miesiąc temu to juz wiesz, mialam wszystkie objawy. Łącznie z płaczem, bo dostałam herbatę bez cukru. 😅 także w tym trochę bardziej na luzie, odpuściłam sobie treningi, dużo leze, odpoczywam, śpię, staram się nie stresować. Ale ten tydzień czekania to już wiem, że zrobie test na bank wcześniej 🤣
Mnie ciekawi na ile miarodajna jest aplikacja. Czy przy stałym cyklu faktycznie zawsze owu jest w tym wyznaczonym terminie.. -
nick nieaktualnyMaste wrote:Miesiąc temu to juz wiesz, mialam wszystkie objawy. Łącznie z płaczem, bo dostałam herbatę bez cukru. 😅 także w tym trochę bardziej na luzie, odpuściłam sobie treningi, dużo leze, odpoczywam, śpię, staram się nie stresować. Ale ten tydzień czekania to już wiem, że zrobie test na bank wcześniej 🤣
Mnie ciekawi na ile miarodajna jest aplikacja. Czy przy stałym cyklu faktycznie zawsze owu jest w tym wyznaczonym terminie.. -
Hania007 wrote:Kurczę, strasznie przykro mi😞 co to jest to Sibo ?starania od I 2020
Adenomioza, któtka fl
reszta ok (hormony, poziomy wit i innych, drożność, biopsja, immuno, kariotypy...)
u niego - niskie parametry, ale w normie, fragmentacja ok
I FET VI 24 - X
IIFET VII 24 - cb
IIIFET X 24 - cb -
Kirra wrote:A ja z ciekawości zrobiłam dziś test owu i....
A dzisiaj test taki:
Jestem ciekawa czy to może oznaczac że już jestem po owu? Jak myślicie? 🧐🧐🧐
A myślałam ze masz jakieś problemy bólowe z zębem a ja przez ostatnie 5 lat chodziłam praktycznie co miesiąc do dentysty/ortodonty i na sama myśl mam już gęsia skore😬