Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy tylko do 30.11   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie Druga faza czas start! Opowiadamy i wspieramy :)
Odpowiedz

Druga faza czas start! Opowiadamy i wspieramy :)

Oceń ten wątek:
  • Marti777 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2022, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja odebrałam progra i wynik 4,31, norma od 5 wiec beznadzieja… ale trzymam kciuki Abcia by twój prog był piękny w tył cyklu ☺️

👱🏻‍♀️ 29 lat, starania od 06.2021

🔻hiperprolaktynemia z mikrogruczolakiem od 2014 roku
    🔻niedoczynność tarczycy
    🔻10 lat temu usunięcie torbieli jajnika

Wyniki (czerwiec 22):
    PRL: 14 ng - na dostinexie
    TSH: 2,6 IU/ml - (eutyrox 37,5mg)
    Testosteron: 61ng/dl

Wyniki 3-5dc (marzec 22):
    AMH: 3,25 ng/ml ✅
    FSH: 5,12 mIU/ml ✅
    LH: 5,05 mIU/ml ✅
    DHEA-SO4: 326 ug/dl ✅
    17OHprog: 1,68 ng/ml ✅
    Estradiol: 31,90 pg/ml ✅
    Wit D ✅ Ferrytyna ❌ Wapń ✅

01/22 prawdopodobnie cb

26.06 ⏸
    27.06 - beta 175.26, prog 15,94ng
    29.06 - beta 481.42 (175% przyrostu), prog 20ng
    01.07 - beta 1145.57 (137% przyrostu), prog 15,66ng
    05.07 - pęcherzyk ciążowy i żółtkowy
    14.07 - zarodek 6,5mm z widocznym biciem serduszka ❤️
    26.07 - 1,87cm człowieka ❤️
    30.08 - I prenatalne - 6,8cm kijanki
    11.10 - połówkowe - 324g cudownej dziewczynki 💕💕💕
    GP0up2.png
  • Ewiwi Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2022, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mam chwilę to wam opowiem moje zmagania z końca zeszłego roku. Jakoś w wakacje uznaliśmy że próbujemy. Nie sprawdzałam temperatury nic. No ale miesiąc drugi i nic. W październiku sięgnęłam po testy owu. Cykl miałam regularnie, 26 dni. I co? I dupa. Dwa miesiące i na testach owu nic.listopad wizyta skierowania na badania w całym cyklu. w grudniu wizyta i wyniki: prolaktyna za wysoko ciut i tsh przy górnej granicy. Dostałam leki i biorę. Oczywiście nie byłabym sobą jakbym gina nie wzięła pod włos. Tłumaczył mi że jak prolaktyna za wysoka to blokuje owu i dlatego nie ma pozytywnych testów owu. Zobaczymy co powie teraz na wizycie...

*starania od XI 2021
    *maj 2022 beta 30
    *15 sierpnia 2022 poronienie samoistne 17+3tc. (przyczyna nieznana)
    *euthyrox, bromocorn, dong quai,inofem
  • Abcia Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2022, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewiwi wrote:
    A mam chwilę to wam opowiem moje zmagania z końca zeszłego roku. Jakoś w wakacje uznaliśmy że próbujemy. Nie sprawdzałam temperatury nic. No ale miesiąc drugi i nic. W październiku sięgnęłam po testy owu. Cykl miałam regularnie, 26 dni. I co? I dupa. Dwa miesiące i na testach owu nic.listopad wizyta skierowania na badania w całym cyklu. w grudniu wizyta i wyniki: prolaktyna za wysoko ciut i tsh przy górnej granicy. Dostałam leki i biorę. Oczywiście nie byłabym sobą jakbym gina nie wzięła pod włos. Tłumaczył mi że jak prolaktyna za wysoka to blokuje owu i dlatego nie ma pozytywnych testów owu. Zobaczymy co powie teraz na wizycie...

Jeśli bierzesz regularnie Euthyrox (na czczo! Pół godziny przed posiłkiem, to ważne, żeby wchłonął się cały) to już powinnaś mieć wszystko w normie :)
    Nie wiem niestety jak z prolaktyną.

U mnie testy są pozytywne co miesiąc (dziś zrobiłam, żeby tylko się upewnić, że poprzedni był spadkowy, a nie rosnący), prolaktyna - 18,9 ng/ml (norma 4,79 - 23,3 ). Lekarz twierdził, że wszystko gra - dał mi Cyklodynon na pms i obfite okresy (zamieniłam na Niepokalanka, bo to to samo, ale niepokalanek Swansona ma większą dawkę i zdecydowanie lepiej na mnie działa).

A dziś mogłam powiedzieć wykrakałam - dopiero co pisałam, że ja jajników nie czuję, bo jelita zagłuszają. A dziś najpierw poczułam delikatne kłucie z prawej strony - prawdopodobnie jajnik, a potem jak wstałam to aż zabolało - ból ciągnął z okolic pachwiny. Teraz już wiem co czujecie :/
    Nie próbuję sobie nic wkręcać ;)

25cs - iui ❌
    27cs - iui ❌
    28cs - iui ❌
    teraz: 29cs - ivf ✊
  • Marti777 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2022, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewiwi wrote:

Ewiwi mam podobna historie do Ciebie, tyle, ze u mnie testy owu zawsze lub prawie zawsze wychodzą tak jak trzeba, mam idealny śluz, czuje jajniki (chociaż po inozytolu dopiero wiem co to owulacyjny ból jajnika) ale i tak prolaktyne miałam za wysoka (mam gruczolaka) i tsh, no i trochę testosteron…niby teraz już prolaktyna piękna, tsh już spoko a i tak te komórki jajowe są kiepskie i albo pęcherzyk się wchłania i nie pęka albo słabo rośnie.. a z ta prolaktyna to prawda, niestety wystarczy jej skok przed owu i ona juz blokuje spadek LH, co tym samym blokuje pęknięcie pęcherzyka. Także jeśli mimo wyrównania prolaktyny już tyle czasu nie udaje się to pewnie wcale nie prolaktyna jest problemem niestety

Abcia to dobrze! Lepiej czuć niż nie czuć 😁

🔻niedoczynność tarczycy

Wyniki (czerwiec 22):

01/22 prawdopodobnie cb

26.06 ⏸
    GP0up2.png
  • Abcia Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2022, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marti777 wrote:
    Abcia to dobrze! Lepiej czuć niż nie czuć 😁

Tyle, że ja już po owu, to ja nie wiem co on tam bolał dzisiaj - może po prostu jakiś skurcz, bo po minucie przeszło 🤷🏻‍♀️

25cs - iui ❌
    27cs - iui ❌
    28cs - iui ❌
  • Marti777 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2022, 03:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Abcia wrote:
    Tyle, że ja już po owu, to ja nie wiem co on tam bolał dzisiaj - może po prostu jakiś skurcz, bo po minucie przeszło 🤷🏻‍♀️

Jajnik może bolec spokojnie i kilka dni po owu i przed, bo w trakcie owu wykonuje duża prace i jest bardziej napuchnięty, co naciska tkanki wokół 😊

🔻niedoczynność tarczycy

Wyniki (czerwiec 22):

01/22 prawdopodobnie cb

26.06 ⏸
    GP0up2.png
  • Ania35 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2022, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, u mnie dziwnie. Pisałam Wam,że mam bóle na okres,przedwczoraj zaczęłam plamic,myslalam że krótki cykl będzie. Jednak to plamienie nie jest cały czas,trochę na wkładce i przy podcieraniu. Dzisiaj póki co czysto,czekam na rozwój sytuacji.

• Ewiwi Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2022, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Abcia wrote:
    Jeśli bierzesz regularnie Euthyrox (na czczo! Pół godziny przed posiłkiem, to ważne, żeby wchłonął się cały) to już powinnaś mieć wszystko w normie :)
    Nie wiem niestety jak z prolaktyną.

U mnie testy są pozytywne co miesiąc (dziś zrobiłam, żeby tylko się upewnić, że poprzedni był spadkowy, a nie rosnący), prolaktyna - 18,9 ng/ml (norma 4,79 - 23,3 ). Lekarz twierdził, że wszystko gra - dał mi Cyklodynon na pms i obfite okresy (zamieniłam na Niepokalanka, bo to to samo, ale niepokalanek Swansona ma większą dawkę i zdecydowanie lepiej na mnie działa).

A dziś mogłam powiedzieć wykrakałam - dopiero co pisałam, że ja jajników nie czuję, bo jelita zagłuszają. A dziś najpierw poczułam delikatne kłucie z prawej strony - prawdopodobnie jajnik, a potem jak wstałam to aż zabolało - ból ciągnął z okolic pachwiny. Teraz już wiem co czujecie :/
    Nie próbuję sobie nic wkręcać ;)
    Euthyrox kazał mi brać na noc..na prolaktynę mam bromocorn. Od kiedy biorę leki czuję owulację i jajniki a testy owu wychodzą super. Niestety życie jest złośliwe. W styczniu i lutym mąż minął się z owulacją pracował w delegacji. W marcu wcale go nie było. Ostatnia owu też się z nim minęła 😁 teraz zmienia pracę na razie jest w domu więc może się uda. Jak nie będę się dalej badać chociaż wyniki były super

*starania od XI 2021
    *maj 2022 beta 30
  • Abcia Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2022, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, poszukuję Ciętej riposty na pytanie "A kiedy Wy?"
    Zbliżają się moje urodziny - akuratnie w dzień matki - i od teściowej ciągle słyszę życzenia 'Obyś już w kolejne świętowała podwójnie". No, tak super. Tyle, że oprócz tego przy każdej możliwej okazji ciągle pada pytanie "a kiedy Wy? Wy następni!"

Już nie mówię co się działo przy świątecznym stole. To był taki festiwal "Zróbcie sobie dziecko, dziecko to cud życia i cel w życiu". Pomijając, że miałam ochotę wykrzyczeć, że jako jedyna w towarzystwie nie jestem rozpłodową klaczą, że nie mogę zajść w ciążę pomimo chęci, to po drugie dziecko nie jest moim jedynym celem w życiu - wiem, że mogę czuć się spełniona na wielu polach - na macierzyństwie również, tak samo jak w pracy, życiu osobistym, w mojej edukacji itp.

Znowu usłyszałam podobne pytanie wprost od znajomej i mi się scyzoryk otwiera.

A z innych rozwalających wiadomości - ta sama znajoma będzie babcią w dość młodym wieku (po 40), innej znajomej synek skończył właśnie rok, a drugie będzie na koniec sierpnia. Jak żyć ;) Nawet zażartowałam do męża "Jak ona zaszła w drugą ciążę tak szybko? Jak!?" a mój mąż ze swoim wrodzonym poczuciem humoru: "Są nawet filmy instruktażowe jak to się robi, mogę Ci poszukać!" - fakt, chłop potrafi rozładować moje emocje ;)

25cs - iui ❌
    27cs - iui ❌
    28cs - iui ❌
  • Kirra Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2022, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Abcia wrote:
    Zbliżają się moje urodziny - akuratnie w dzień matki - i od teściowej ciągle słyszę życzenia 'Obyś już w kolejne świętowała podwójnie". No, tak super. Tyle, że oprócz tego przy każdej możliwej okazji ciągle pada pytanie "a kiedy Wy? Wy następni!"

Już nie mówię co się działo przy świątecznym stole. To był taki festiwal "Zróbcie sobie dziecko, dziecko to cud życia i cel w życiu". Pomijając, że miałam ochotę wykrzyczeć, że jako jedyna w towarzystwie nie jestem rozpłodową klaczą, że nie mogę zajść w ciążę pomimo chęci, to po drugie dziecko nie jest moim jedynym celem w życiu - wiem, że mogę czuć się spełniona na wielu polach - na macierzyństwie również, tak samo jak w pracy, życiu osobistym, w mojej edukacji itp.

A z innych rozwalających wiadomości - ta sama znajoma będzie babcią w dość młodym wieku (po 40), innej znajomej synek skończył właśnie rok, a drugie będzie na koniec sierpnia. Jak żyć ;) Nawet zażartowałam do męża "Jak ona zaszła w drugą ciążę tak szybko? Jak!?" a mój mąż ze swoim wrodzonym poczuciem humoru: "Są nawet filmy instruktażowe jak to się robi, mogę Ci poszukać!" - fakt, chłop potrafi rozładować moje emocje ;)
    Kochana na takie testy jest tylko jedna właściwa riposta "zajmij się swoim życiem" 😘

Abcia lubi tę wiadomość

🧡 🧡 🧡
    On: podstawowe badania w normie

Ona:

TSH 1,4✅
    Ft3, Ft4 ✅
    E2 ✅
    FSH ✅
    Lh✅
    Progesteron✅
    Prolaktyna💊 Dostinex
    Testosteron✅
    DHEA-S✅
    Cytologia, USG ✅
    Owu✅
    Krzywa cukrowa ✅
    DHEA-S ✅
    AMH ✅

sono HSG - oba jajowody drożne ✅
  • Ewiwi Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2022, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Abcia wrote:

Ja zawsze mówię dwa dni po tobie jak ktoś pyta kiedy ty😁😁😁 bez względu na temat pytania😁😁😁

*starania od XI 2021
    *maj 2022 beta 30
  • Ewiwi Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2022, 23:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurczę powiem wam że zaczynam sie zastanawiać. za dwa tygodnie kończę 45 lat, może odpuścić? zdaje sobie sprawę że w zasadzie odkąd biorę leki to mojego męza bardziej nie było niż był. dlatego nasz seks raczej nie wróżył powodzenia. ostatni cykl jednak 25 dni, czyli króciutko. w moim wieku to już chyba żadne sposoby inne niż naturalny nie są wskazane :(

*starania od XI 2021
    *maj 2022 beta 30
  • Marti777 Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2022, 04:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania35 wrote:
    Hej dziewczyny, u mnie dziwnie. Pisałam Wam,że mam bóle na okres,przedwczoraj zaczęłam plamic,myslalam że krótki cykl będzie. Jednak to plamienie nie jest cały czas,trochę na wkładce i przy podcieraniu. Dzisiaj póki co czysto,czekam na rozwój sytuacji.

A robiłas test? Który to dpo?

Abcia ja tam zawsze mówię wprost, ze nie mam dziecka bo nie mogę i od razu paszcze się zamykają… ludziom niestety trzeba krótko i na temat, bo inaczej potrafią pozwalać sobie na zbyt dużo :/ i rozumiem co czujesz, u mnie jedna koleżanka w ciąży, zaszła po 3 cyklach, druga urodziła i musimy jechać w „odwiedziny” na co kompletnie ani ja ani mój mąż nie mamy ochoty…

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2022, 05:01

🔻niedoczynność tarczycy

Wyniki (czerwiec 22):

01/22 prawdopodobnie cb

26.06 ⏸
    GP0up2.png
  • Ania35 Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2022, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyszła @..

• Abcia Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2022, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za dwie riposty dziękuję :D przyznaje, że są.tak proste, że aż dziw, że wcześniej na to nie wpadłam!

Marti777 - ja się obawiam, że nie zamknęłoby się a byłoby gorzej - rady na sposoby ludowe, na klęczkach do Częstochowy i w ogóle rzeczy, których ja i mój mąż nie znosimy. 🤷🏻‍♀️ Ci co wiedzą jak jest to nasi najbliżsi przyjaciele, którzy sami starali się bardzo długo. Ale dalszych znajomych nie mam ochoty i informować, bo rodzinna miejscowość jest bardzo mała i nie m ochoty z 200 km wysłuchiwać od naszych mam najświeższych plotek na własny temat. ;)

Aniu - niech ten cykl będzie ostatnim z kochanym zakończeniem 👣🍀

Ewiwi - ja bym do tego tak nie podchodziła - mojego męża ciocia urodziła (kolejne co prawda).dziecko w wieku 43 lat, znajoma pierwsze w wieku 41, obie ciążę naturalne - więc myślę, że i u Was się uda! Inna sprawa, słyszałaś o tej Pani z Top Model? 49 lat i pierwsze dziecko!

One dają radę i Ty również dasz! Tego Ci życzę!

Ania35 lubi tę wiadomość

25cs - iui ❌
    27cs - iui ❌
    28cs - iui ❌
  • Nutka85 Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2022, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Abcia wrote:

"Jedni nie mają dzieci, a inni nie mają taktu"

Abcia, Marti777, golonat, Kasiak89 lubią tę wiadomość

♀️37l, po terapii pochwicy
    ♂️33l

01.05 ⏸️
    11.05 "domek dla dzidziusia"
    18.05 jest ❤️
    06.07 prenatalne, niskie ryzyka ❤️
    07.09 połówkowe, 540g dziewczynki
    07.11 bad.3trymestru, 1760g dzidziulki 💝

01.01.2023 Helena 😍
    53cm, 2970g, 9/10, CC

age.png
  • Abcia Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2022, 23:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za riposty - przynajmniej postaram się zapamiętać :)
    Jutro wizyta u innego ginekologa, trzymajcie kciuki, żeby spróbowała chociaż pomóc ;)

25cs - iui ❌
    27cs - iui ❌
    28cs - iui ❌
  • Marti777 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2022, 00:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Abcia to u nas jest inaczej, z mężem raczej spotykamy się tylko z najbliższymi i przyjaciółmi, a dalsza rodzina się nami nie interesuje. I zdecydowanie u mnie tekst „nie mogę mieć dzieci” pomaga, ludzie się zawstydzają i nikt więcej nas już o to nic nie pyta, bo nie wie jak się zachować, raczej rodzinka czeka w milczeniu także chyba mamy szczęście albo jesteśmy aspołeczni 😉 chociaż pewnie bardziej to drugie 😅 i trzymam kciuki za wizytę u gina! Daj znać po!

Nutka i tu się mega zgadzam, zdecydowanie ludzie nie maja taktu… dlatego ja tez już nie mam skrupułów

Ania oby to była ostatnia wredna menda przez najbliższe miesiące, macie teraz jakiś plan? Monitoring czy stymulacja?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2022, 00:31

🔻niedoczynność tarczycy

Wyniki (czerwiec 22):

01/22 prawdopodobnie cb

26.06 ⏸
    GP0up2.png
  • Abcia Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2022, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Siedzę w poczekalni. Już myślałam, że nie dam rady, bo żołądek tak mi dał rano popalić, że myślałam, że z domu nie wyjdę. :(

Edit. Mąż powinien iść na badanie nasienia, bo możliwe, że zbyt ciężkie treningi na siłowni pogorszyły jego jakość. Ja mam zmienić kwas foliowy na inny. No i w przyszłym miesiącu obserwacja owulacji.

Pani doktor stwierdziła, że jestem na granicy płodności zarówno wiekiem jak i wynikami 🙄😳🤷🏻‍♀️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2022, 11:14

25cs - iui ❌
    27cs - iui ❌
    28cs - iui ❌
  • Marti777 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2022, 03:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Abcia wrote:
    Siedzę w poczekalni. Już myślałam, że nie dam rady, bo żołądek tak mi dał rano popalić, że myślałam, że z domu nie wyjdę. :(

Edit. Mąż powinien iść na badanie nasienia, bo możliwe, że zbyt ciężkie treningi na siłowni pogorszyły jego jakość. Ja mam zmienić kwas foliowy na inny. No i w przyszłym miesiącu obserwacja owulacji.

Pani doktor stwierdziła, że jestem na granicy płodności zarówno wiekiem jak i wynikami 🙄😳🤷🏻‍♀️

Serio, tak Ci powiedziała? Kurczę, bez przesady z tym wiekiem jeszcze 🤯 a jakie masz wyniki, że aż tak na „granicy” jesteś??

🔻niedoczynność tarczycy

Wyniki (czerwiec 22):

01/22 prawdopodobnie cb

26.06 ⏸
    GP0up2.png
‹‹ 368 369 370 371 372 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ