Ex-testerki. Cudzie trwaj
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Flowwer gratuluję pięknego Szymka
Wczoraj był wątek o antykoncepcji po porodzie, ja założyłam sobie poprzednio wkładkę jak tylko skończył mi się połóg - mega wygoda i komfort, o niczym nie trzeba myśleć i pamiętać, można przy kp. Ale fakt że wtedy myśleliśmy o większej różnicy wieku a mój Emek nawet o zamknięciu warsztatu bo on szczęśliwy jedynak. Ale udało się go namówić i po ok 8mc znowu ją wyjęłam. Teraz też założę sobie wkładkę bo trzeciego brzdąca to już na pewno nie będzie.Flowwer lubi tę wiadomość
-
Dzień bardzo dobry!
Flowwer, Szymuś jest cudowny!Ale to już na pewno wiesz
Wracaj szybciutko do pełni sił
Bajeczko, mega gratki! Ja też pamietam, jak cieszyliśmy się na forum z każdego Twojego kolejnego dnia w dwupaku, a tu już 9 miesiąc. Jak dostojnie to brzmiIdzie świetnie, więc liczmy na więcej. Ja mam za Zosię zaciśniętego kciuka, co najmniej do oficjalnie donoszonej ciąży
Dziewczyny karmiące piersią - bardzo Was podziwiam! Nie wiem, czy ja dam radę, chociaż będę się starać. Czasami Wasze historie są dla mnie trudniejsze niż poród. Wielki szacun w Waszą stronę.
Odpaliłam wczoraj tę listę imion z ministerstwa, bo i u nas mały zgrzyt z imieniem. Emek miał wybrać dla chłopca, ja dla dziewczynki. Jest synuś. Miał być od początku Dominik, ale na pierwszym usg z Emkiem, ten powiedział, że będzie Antoś. Mnie się Antoś podoba znacznie bardziej, ale od kilku tygodni Emek wrócił do pierwszej koncepcji. Nikt się u nas nie upiera nad imieniem. Mogłabym nazwać synka jak chcę, ale dla mnie umowa, to umowa i jakoś mi głupio postawić na swoim, żeby nie sprawić Emkowi przykrości. Póki co, mówimy oboje: synek
Oczywiście spojrzałam, na imiona, które nosi tylko dwóch chłopcówAnnaStesia, jestem pewna, że wybrane przez Was imię jest wyjątkowe i pasuje do Waszego dzieciątka
Wiem, że to nie TO imię, bo nikt go na forum nie wymienił, ale bardzo spodobało mi się imię Kostek
Również nosi go tylko dwóch chłopczyków.
Miłej soboty MamusieBajkaaa, Anna Stesia lubią tę wiadomość
12 cs. - szczęśliwy! Cudzie trwaj!
url=https://www.suwaczki.com/][/url]
1 cs. - Aniołek - 6 tc. -
Emilko, Kostek to zdrobnienie od Konstantego tylko teraz po zmianach przepisów można nadać dziecku także imię w zdrobniałej formie. Dla mnie to trochę dziwne i na pewno w przyszłości takie dziecko ciągle będzie musiało się wszędzie tłumaczyć że właśnie to zdrobnienie to oficjalna wersja
Emiilka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBajeczko z całego serca gratuluję 9 miesiąca i ogromnie się cieszę ! Jesteś najdzielniejsza mamą jaka znam
Flower odpoczywaj kochana, Szymuś jest cudowny
Uciekam z Tosia nad jezioro, idę ją budzić dopóki nie ma upałudo wieczora i miłego dnia :*
Emiilka, Bajkaaa lubią tę wiadomość
-
Faktycznie Kora poszła na drugą stronę tęczy
-
Flowwer, Szymuś jest cudowny! Jakie wloski cudne! Masz w końcu swoje szczęście przy sobie!
Lunaris, przecież wiesz, że nie sposób karmienia jest miarą tego jakimi jesteśmy mamami. Ja miałam beznadziejny poród, wszystko poszło nie tak jak chciałam (oprócz oczywiście efektu finalnego czyli wspaniałego zdrowego synka), więc chyba stąd bierze się moja determinacja - że chcę, aby coś w końcu mi poszło zgodnie z wyobrażeniami. Oczywiście samo kp idzie mi jak po grudzie, ale bez niego chyba miałabym depresję poporodowa. Natomiast jeśli musiałabym przejść na mm nie chciałabym, aby ktokolwiek mnie ocenił jako gorszą matkę. To nigdy nie jest prosta decyzja i nikt nie zna historii poszczególnych osób, żeby łatwo ferowac wyroki. Szkoda też, ze u nas doradztwo laktacyjne nie jest refundowane, wtedy start w kp byłby dla wielu kobiet dużo prostszy. A w szpitalach tzw.doradcy mogą narobić więcej szkody niż pożytku. W szpitalu, w którym rodzilam, doradca na mnie krzyczała i rzucala mi buzia dziecka o pierś. Dopiero 4 cdl prywatnie była w stanie mi względnie pomoc. -
Wiecie mnie nikt nie krytykował za MM, nie odczuwałam tego jako łatwiejsze niż KP -co 2h dzień czy noc latanie z butelkami, wysypującym się mlekiem, przelewaniem wody w podgrzewacz... wyglądałam jak Zombie po tygodniu sama z dzieckiem, miałam depresję. Jedyny plus jaki widziałam to że mogę wszystko jeść ale i tak nie zostawało wiele czasu na gotowanie więc głównie wcinałam gotowe pierogi.
Mimo braku nagany z otoczenia sama czułam wobec siebie że się nie sprawdziłam jako matkabardzo mi to leżało na sercu szczególnie jak mały zaczął się alergizować i wszędzie padało pytanie dlaczego nie karmię piersią (lekarze). Najbardziej było mi przykro jak w Rosmanie Panie powiedziała mi że nie dostanę rabatu na mleko nr1 bo preferuje się karmienie piersią- miałam wrażenie że wszyscy się na mnie patrzą z wyrzutem. Wiem -to jest we mnie, w nas matkach. Ale jak się pojawia dziecko to człowiek się tak bardzo stara zrobić wszystko dobrze że czasem nie daje sobie prawa do gorszego dnia czy nieperfekcji. A dziecko przecież nie ma instrukcji i nie jest 100% aniołem non stop
Dlatego ja Was bardzo podziwiam że mimo trudności jakoś się udaje i uważam że robicie MEGA robotę. A każdej mamie która zdecyduje się na MM z jakichkolwiek przyczyn też przybiję piątkę. Ważna jest miłość do dziecka i jeśli w ten sposób ma być lepiej/łatwiej to też jest OK. lepsze MM niż depresja matki.Meśka, Anna Stesia, pilik, JustynaG lubią tę wiadomość
-
Flo prześliczny Szymuś
jakie to cudowne, że jesteście razem!
Bajeczko, gratuluję 9 miesiąca! Ale to zleciało
Ja także podziwiam każdą z Was, gdy piszecie o kp, ja także jestem na to nastawiona, ale przykro się czyta, że nawet mamy pełne chęci i determinacji czasem ponoszą porażkę w czymś, co z założenia powinno być naturalnewszystkie jesteście ekstra
Bajkaaa, Bajkaaa, Bajkaaa, Anna Stesia, Rucola, Lusesita lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMi też podoba się Kostek. Konstanty już mniej. Ale np znam Radka- w takiej formie. Nie Radosław. Chłopak musiał mi dowód pokazywać( randkowałam z nim kiedyś a lubimy się do dzisiaj
bo mu nie wierzyłam :p
Ah szkoda Kory... Bardzo bym chciała żeby nowotwory nie zbierały swoich żniw.i żeby w końcu ktoś wynalazł lek na to cholerstwo!!!!
Ale na pocieszenie napiszę że moja znajoma z liceum zachorowała na ostrą białaczkę szpikową a w tym tyg miała przeszczep szpiku- udało się znaleźć dawce -
Uciekamy nad wodę -miłego dnia wszystkim
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Flo piękny Szymek
Summer, Lena u nas dzisiaj noc idnetyczna jak u Was. Dopiero o 6 jak wzięłam Felę do łóżka na karmienie na leżąco to obie zasnęłyśmy na dłużej. Mam nadzieję, że dzisiaj będzie spała trochę więcej w łóżeczku, bo chciałabym zrobić ciasto dla gości na jutro.
U mnie kp na razie przebiega bezproblemowo. Czekam tylko aż się w którymś momencie coś posypie. Bo to aż niemożliwe. Jedynie czasem są dni, że Fela nie odkleja się od cycka. Ale to też jest słodkie i staram się tym cieszyć, mimo, że wtedy nie jestem w stanie nic zrobić.
Dziewczyny, które będą dopiero rodzić. Ponoć karmienie jest w głowie. Jeśli się ma pozytywne nastawienie i szczere chęci to jakoś pójdzie. Nie mówię, że nie będzie problemów żadnych, ale na pewno jest wtedy łatwiej.
Anna Stesia lubi tę wiadomość
-
Achia zdrowia dla koleżanki!
Ja wam powiem że w sumie tak myślę i mi jest totalnie obojętne co druga kobieta robi np
Karmi piersią czy mm,
Używa pieluch jedno czy wielorazowych
Chce za wszelką cenę rodzic SN czy cc.
Chce rodzic sama czy z kimś
Używa samych eko rzeczy bądź nie
Bo kim ja jestem by mówić innym jak mają żyć?każdy ma prawo decydować i dlatego oczekuje a nawet żądam od innych braku krytyki wobec mojego zachowania
Emiilka, Achia, Anna Stesia, Rucola, Lena21, Jeżowa, pilik, Lunaris, Lusesita lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Bajka, nie wiem jak to zrobiłaś, ale pokazuje mi, że aż 3 razy polubiłaś post
to znaczy, że naprawdę się cieszysz z 9 miesiąca
Anna Stesia, Rucola, Lusesita lubią tę wiadomość