Ex-testerki. Cudzie trwaj
-
WIADOMOŚĆ
-
Lunaris planuję łyknąć tego Zawitkowskiego o ile mi dziecko pozwoli. Też czytałam pochlebne opinie:)
Ja jestem z tych podręcznikowych ludzi, tzn lubię mieć jakąś bazę
Achia Tracy nie każe wychodzić z pokoju tylko karmić w konkretnym miejscu we względnym spokoju. Chodzi o organizację życia nie tylko dziecka ale i rodziców
Ale oczywiście rozumiem, że nie każdy zakłada wychowanie według pewnych zasad, sama byłam przekonana że pójdę na żywioł :p ale teraz zmieniłam zdanie i spróbuję, powtarzam spróbuję wprowadzić troszkę ładu od samego początku. A przynajmniej bardzo bym chciała. Wszystko jednak zweryfikuje osobowość LewkaLunaris lubi tę wiadomość
#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021 -
Achia wrote:pytanie na szybko, jutro robię badanie krwi na tsh i ft4- tylko. wiem ze bez authyroxu ale czy muszę być na czczo? zawsze robiłam z morfo więc byłam i tak bez sniadania ale jak robię samo tsh to chyba mogę zjeść sniadanienie?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2018, 21:00
Synek 💚 31.08.2018r.
Achia wrote:pytanie na szybko, jutro robię badanie krwi na tsh i ft4- tylko. wiem ze bez authyroxu ale czy muszę być na czczo? zawsze robiłam z morfo więc byłam i tak bez sniadania ale jak robię samo tsh to chyba mogę zjeść sniadanienie?
Tarczyca tylko na czczosamo morfo może być po lekkim śniadaniu.
Rucola lubi tę wiadomość
-
Achia, możesz zjeść śniadanie, ale nie za ciężkie najlepiej.
Ja miałam jakąś książkę od koleżanki pożyczoną i przez całą ciążę do niej nie zajrzałam. Mam też w domu książke Zawitkowskiego, ale też nie mam mobilizacji, żeby ją czytać. Niby jest płyta, ale nie mam kiedy jej obejrzeć
Rucola z karmieniami przy kp to i tak maluch rządzi. Możemy sobie planować a dzieciaki i tak robią po swojemuWiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2018, 21:08
-
nick nieaktualnyNo mi na pewno lekarz i to nie jeden mówił że bez tabletki. Tabletkę zabrać i zjeść po badaniu :p kurde, czyli jednak na czczo. A badanie ok 10 bo jutro mam też alergologa więc przy okazji się pokłuje. Bo Endo we wtorek. Kurde jednak się cieszę że mam Luxmed bo lekarzy odwiedzam całkiem sporo :p
Swoją drogą chyba okulistę powinnam zaliczyć. Ostatnio byłam ze 2 lata temu.... Przed porodem choćby ciśnienie dna oka wypadałoby sprawdzić ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2018, 21:06
-
A zalecenie żeby karmić w innym pokoju jest bez sensu! Po pierwsze wszyscy się bardziej rozbudzają. A po drugie gdzieś czytałam ostatnio, że większość wypadków gdzie dochodzi do obrażeń noworodków jest właśnie podczas nocnego karmienia poza łóżkiem. Jak dziecko wypadnie z rąk na fotelu to się może poobijac, a w łóżku jest większa szansa, że wyląduje w miarę bezpiecznie. Oczywiście mówię o sytuacji, że matce się przyśnie z dzieckiem na rękach. A z doświadczenia wiem, że zdarza się to regularnie
pilik, Anna Stesia, Lusesita lubią tę wiadomość
-
Minie Black wrote:Agulineczka, Ty nie z Wrocławia jesteś czasem?i nie mówisz o M. Szopie Olszewskiej? Do niej łatwiej do lux medu przez znanego lekarza!
Z okolica chodzilam w lux medzie do hematologa do dr Szeremet
Synek 2016 💚
Córka 2018 💖
Synek 2021 💚 -
Mimo malego doswiadczenia macierzynskiego stwierdzam, ze plany planami a zycie zweryfikuje wszystko. Jeszcze w szpitAlu mala chciala sie tulic i nie dawala sie odlozyc do lozeczka. A ja zasypialam... Nie majac sil odkrylam piers i polozylam Anie obok mnie i obie zasnelysmy.
CzasAmi trzeba byc elastycznym. Nawet jesli jest to niezgodne z naszymi plAnamiAchia lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny ja sobie zdaję sprawę że życie zweryfikuje wszystko, ale nie mając planu nie mam nawet 1% szans żeby go wykonać
mnie niepowodzenia nie zniechęcają więc nie obawiam się trudności a nawet porażki, ale nie widzę powodu dla którego nie miałabym spróbować
albo próbować codziennie od nowa
Lunaris, JustynaG, lamka, Emiilka lubią tę wiadomość
Synek 💚 31.08.2018r.
Bardzo cenię sobie Wasze doświadczenia, tak naprawdę jesteście dla mnie bardziej wiarygodne niż ktokolwiek inny, ale biorę poprawkę na to, że dzieci są niepowtarzalne a ponadto każda z nas ma troszkę inne podejście, bez podziału na lepsze/gorsze. Po prostu inne
pilik, lamka, Emiilka, Lusesita lubią tę wiadomość
Synek 💚 31.08.2018r.
Rucola, jak najbardziej trzeba mieć jakiś plan! Nawet jakby miał nie wypalić tonwartongo mieć. Zwykle część rzeczy udaje się zrealizować i można być z siebie zadowolonym
Ja dzisiaj w końcu chyba dopracowałam mój wieczorny rytuał usypiania Feli. Mam nadzieję, że się będzie sprawdzał. Dzisiaj poszło piękniejeszcze musisz wypracować jakiś plan dnia, ale to powoli, stopniowo...
Rucola, ibishka, olik321, Emiilka, summer86 lubią tę wiadomość
-
No pewnie, że trzeba mieć plan. Albo inaczej - nawet niekoniecznie plan co wiedzieć co jest dla nas istotne w wychowaniu (i dobrze jeśli byłoby to spójne z tym co sądzi eMek).
Np. my z eMkiem nie wyobrażamy sobie oddać swojej sypialni dzieciom. Po prostu uważamy, że sypialnia jest ważnym elementem i nie chcemy przenosić się do salonu by każde dziecko miało swój pokój.
Oczywiście, być może życie to zweryfikuje. Ale taki jest plan. Dwójka dzieci dzieląca pokój.Aga9090, Lusesita lubią tę wiadomość
-
Rucola i super że wiesz czego chcesz! Ja się w ciąży czułam bezpieczniej mając plan. Tak jak mówisz, każde dziecko jest inne i może akurat u Was się uda. U nas żaden się w prawdzie nie sprawdził przez to że była trzy tygodnie w szpitalu i przyjście do domu było na tyle dużym szokiem, i dla nas i dla niej, że teraz za sukces uważam dzień kiedy mniej płacze, albo poleży gdzieś nie dotykając mnie 10 minut
z książek chce kupić „Moje dziecko nie chce jeść”, pamietam że czytałam 10 lat temu i siostra też bardzo poleca, ale wiele nie pamietam poza tym, że to naprawdę miało sens i było pomocne młodym mamą (wtedy moim siostrą) i „Pozytywna dyscyplina”, o której słyszałam bardzo dużo dobrego. To tak na początek.
Malka jaki rytuał wypracowaliscie? Mi się marzy coś na wieczór, ale musiałoby to być bez kąpieli, a to bez sensu... Ninka kąpiel uwielbia, ale ubieranie/przebieranie to ska niej coś strasznie trudnego. Jest bardzo silnie nadwrażliwa i płacz przy ubieraniu jest taki że zamykamy okna bo już się dowiedzieliśmy że na końcu ulicy sąsiadki słyszały... ale od początku usypiamy się w tym samym miejscu, w tej samej pozycji i o podobny czasie i w sumie do godziny maks śpi na tyle że mogę odłożyć. Ale zasypia przy cycu oczywiście -
A ja po tym jak pochwaliłam ostatnio męża, to dzisiaj mogłabym referat z narzekaniem na niego napisać. W dużym skrócie: zdrowo mnie wkurza, że "niezbędna" naprawa auta za 1400 zł bez konsultacji ze mną jest ok, a kupno 70 sztuk ubranek na allegro za 140 zł to przesada, a dokupowanie do tego kolejnych 12 sztuk za 35 zł to już w ogóle pieniądze w błoto. Auto najważniejszym członkiem rodziny, na auto zawsze muszą być pieniądze, auto ma pierwszeństwo przed wszystkimi.
To tylko jedna z wielu denerwujących mnie dzisiaj spraw i o ile w przesądy nie wierzę, to wczoraj wysypałam dużo soli, więc to pewnie przez todawno nie miałam tak podłego humoru!!!
Karma super, że szyjka taka grzeczna! Na pewno czujesz się teraz spokojniejsza
Co do poradników - mam jakiś, ale trochę przy nim przysypiam, jakoś nie wciągnął mnie za bardzo... Ja sama siebie nie mogę ogarnąć, serio nie wiem, jak ogarnę dziecko! Przysięgałam sobie, że w trakcie ciąży popracuję nad sobą, ale jakoś bez efektu. Ale czytanie o Waszych doświadczeniach daje mi bardzo dużo, najwięcej wyciągam z Waszych wpisów, nawet jeśli za każdym razem tego nie podkreślam! I lubię jak Rucola pisze jakieś urywki poradnika, czasem brzmi dla mnie sensownie, czasem nie, ale ogólnie to chyba bym go sobie kupiła, muszę to przemyślećchyba potrzebuję jakiegoś światełka w tunelu, że można nad tym dzieckiem zapanowania, nawet jeśli dziecko szybko udowodni mi, że się mylę
Ach i Luna - ja do otulania wybrałam kocyk bambusowy z lullalove, on chyba nazywa się "mgiełka" czy jakoś takjeszcze go nie mam, ale czeka na liście na baby shower, może się ktoś skusi
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2018, 22:33
-
Pilik u nas jest akurat z kąpielą, bo Fela bardzo lubi kapiel i się uspokaja. Najpierw jemy, odczekujemy jakieś pół godziny i zabieramy się za kąpiel. Po kąpieli spokojne zajęcia typu tulenie, wspólne leżenie i śpiewanie piosenek, albo ewentualnie noszenie. Żadnych rozbudzających zabaw. Jak zgłodnieje to cyc. Zwykle przysypia przy cycu, ale przy przekładaniu się budzi więc ją głaszcze po główce. Jak nie pomaga to podnoszę, przytulam i odkładam spowrotem i dalej głaszcze aż zaśnie. Dzisiaj z kąpielą włącznie zajęło nam to godzinę. Jak będzie starsza to zamiast śpiewania, będzie czytanie książeczki. Chyba, że się to nie sprawdzi.
pilik lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPhnappy a Ty nas czytasz? Bo tu każda o dziecku a Ty będziesz miała dwójkę na raz!
Ale patrząc na moją S. to wiem że bliźniaki da się ogarnąć
ja planuję np właśnie do niej dzwonić jak będę miała jakiś problem. Nie dość że ma starszą 5latke to jeszcze roczne bliźniaczki :p
Babyshower..ja się cały czas waham czy robić..Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2018, 22:36
Phnappy lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Nadrobiłam uff
Nie odniosę się za bardzo bo już za wiele nie pamiętam.
Luna przykro mi ze znowu z emkiem kiepsko.
Nika nam tez na SR odradzali wszelkie pianki do kąpieli. I tak jak dziewczyny piszą. Ręka taty najlepsza.
My też musimy wypracować usypianie. O ile w nocy jest ok to w dzień bywa różnie.
Do tego mały strasznie łapczywie mi je... az czasami muszę bo oderwać bo się krztusi.
Powiedzcie prosze jak to jest u Was z odbijaniem?
Ja karmię malego 15 min jedna pierś odbicie i 15 druga. Ale mimo ze to pionizuje nie zawsze mu się odbije. Wtedy kładę go do łóżeczka na bok i trochę zazwyczaj mu się uleje.
-
nick nieaktualny
-
Hm, to poczekam jeszcze parę dni dla pewności, ale wydaje mi się, że jakieś szmyranie czułam już parę razy od chyba soboty. Ruchu jelit mi to nie przypomina. Pewnie mnie za obłąkaną weźmiecie, ale ja chyba właśnie wrażliwa jestem na takie rzeczy, bo każdą ciążę wcześniej sobie wyczułam, że w brzuchu coś się dzieje. Ale się nie nakręcam i specjalnie nie czaję na to, poczekam to się dowiem czy to to