Ex-testerki. Cudzie trwaj
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyJustynaG no właśnie on ostatnio pije tylko z cycka, bo laktator leżał i się kurzył (oczywiście mm też dostaje). Na fb boję się zapytać, bo tam zjadają jak któraś nie robi tak jak one uważają.
Dzisiaj jakaś dziewczyna pytała czemu dziecko się odrywa od piersi (nie najada się cyckiem) i jest jedna wielka tragedia, podaje wtedy mm- był taki lincz, że aż się słabo robiło. Ja robię też tak robię i chciałam jej napisać- nie jesteś sama, dajemy radę już też tak 3m i nie mam wyrzutów a spokojne i niezaryczane dziecko. Powstrzymałam się...
Więc jak to moje mleko jest ok, do się nie zmarnuje i zje do spania najwyżej. Ale cycka się teraz boję dać jakoś...
Szczepionkowa zgroza nas też trzyma do teraz, mimo że jesteśmy już po jakiś. Szczerze, to nawet nie wiem na co szczepiliśmy, ale wpis w książeczce jest... tak mnie ten temat denerwuje. Wiem tylko że wybraliśmy dwa ukłucia i jedno do buzi. Kupowaliśmy w aptece Rotarix i Hexa, a jedną dawała przychodnia. TYLE WIEM i tylko tyle. Na kolejne szczepienie mamy taką samą receptę jak poprzednio. Ale na co to jest...
My też ulewamy hektolitrami i do buzi szczepionka była. Nie wiedzieliśmy że przy ulewaniu ona może się zwrócić. Przed szczepieniem mieliśmy po prostu szczęście, że młody był nakarmiony 1,5h przed i się udało mu to wlać, a potem wytrzymał jeszcze 30-40min po szczepionce bez ulewania. Zwykle karmimy go zaraz przed wyjściem. Ale M pilnował żeby nim nie wywijać na każdą stronę i chodził z nim w pionie. Teraz chyba też ta szczepionka będzie i będziemy bardziej świadomi przygotowania przed jej przyjęciem i po.
Ale mówię tylko, że się da z ulewaczem ją przyswoić.
My też dostaliśmy książeczek jak w bibliotece, gdzie natłok info przytłacza, więc nawet nie przeczytana była jakakolwiek. Kupiliśmy tylko to co było na recepcie i chcieliśmy zminimalizować wkłucia. Tyle.
Nie zrozumcie mnie źle, ale na co człowiek się nie zdecyduje, to i tak każde dziecko jest inne. Coś tam jeszcze mówili o jakiejś szczepionce, że pierwsza dawka kiedyś i drugą trzeba dać do kiedyś- nie zgłębiłam nawet tematu. -
nick nieaktualnyAnia mówiła nam położna na SR, że można podać. Tak samo jak się podaje pierś mimo porannych brodawek. Jedynie później gdyby dziecko np. ulało to żeby się nie przerazić, jeśli jakaś shemolizowana krew była (ale to nie przy takiej ilości).
Ania1003, Anna Stesia lubią tę wiadomość
-
Ania, ja miesiąc miałam ponadrywane brodawki i mimo nakładek pewnie czasem do mleka cos się dostalo. Jeśli nie ma tego dużo i podasz małemu szybko po odciągnięciu to wydaje mi się, że będzie ok.
Flowwer kochana, co u Was? -
nick nieaktualnyMi się zdaje że to nawet nie wleciało w laktator. Podać podam.
Nie wiem gdzie to obiło mi się, że z krwią to totalny zakaz. Chyba gdzieś na fb...
My idziemy wg. 6w1 i najprzystępniejszy dla mnie jest taki przekaz. Wisiał w przychodni i więcej nie czytałam o szczepieniu.
-
Kurczę dziewczyny a czy któraś wie jak to jest przy odroczonych szczepieniach ? My jeszcze nic nie mamy oprócz wzw, nawet gruźlicy
Franio ma 15 tygodni i zupełnie nie wiem jak teraz podejść do kalendarza szczepień. Badacie morfologię i crp przed szczepieniem ? Czy tylko ogólne badanie u pediatry ?
Dopiero w sobotę dostaliśmy zgodęWiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2018, 21:43
-
Tylko kalendarz szczepień po nowym roku się zmieni
Sammer u mnie po staremu, dziś waga 6200g już czuć jak się nosi. Dziś w nocy Szymek spał od 22 do 4 rana czyli 6h to mega rekord, do tej pory max 3h.
Bąki nadal idą długimi seriami Ale na szczęście kolek nie ma.
Czekam na usg głowy. Trenujemy trzymanie głowy.Lena21, lamka, summer86, Rucola, KateHawke, Aga9090, Lunaris, Anna Stesia, Jeżowa, pilik, Emiilka, Nadzieja22, Lusesita, Patrycja20 lubią tę wiadomość
112 cs o syna, 15 lat walki !!
Provita-Paliga
NK20%maj, 27% lipiec, Trombofilia,
Maj 2017 zaczynam walkę z immunologią/Paśnik,zapalenie endo, IMSI 9.11.2017
⛄⛄⛄
-
Lena21 wrote:Kurczę dziewczyny a czy któraś wie jak to jest przy odroczonych szczepieniach ? My jeszcze nic nie mamy oprócz wzw, nawet gruźlicy
Franio ma 15 tygodni i zupełnie nie wiem jak teraz podejść do kalendarza szczepień. Badacie morfologię i crp przed szczepieniem ? Czy tylko ogólne badanie u pediatry ?
Dopiero w sobotę dostaliśmy zgodę
Powinnaś dostać np. Od neurologa indywidualny kalendarz szczepień I wspólnie z dr ustalanie co i kiedy.
112 cs o syna, 15 lat walki !!
Provita-Paliga
NK20%maj, 27% lipiec, Trombofilia,
Maj 2017 zaczynam walkę z immunologią/Paśnik,zapalenie endo, IMSI 9.11.2017
⛄⛄⛄
-
nick nieaktualny
-
Flowwer wrote:Powinnaś dostać np. Od neurologa indywidualny kalendarz szczepień I wspólnie z dr ustalanie co i kiedy.
No właśnie pani neurolog powiedziała, że to pediatra będzie decydował - dostaliśmy tylko zaświadczenie, że nie widzi przeciwwskazań neurologicznych do szczepień.
Ta pediatra w naszej przychodni to mam wrażenie, że boi się Franka - dla niej to wyjątkowy przypadek, mam wiec nadzieję, że to ogarnie, bo on dodatkowo jest zaliczany do wcześniaków i wiem że jest wtedy różnica w szczepionkach -
Flowwer, to Szymek waży prawie tyle co Ania, duży chłopak!
Napisalabyś coś więcej o zmianie w kalendarzu szczepień?
Lena, musicie z pediatrą ustalić, wydaje mi się że szczepienia będą się normalnie (8 tygodni odstępu między dawkami), z tym że już na rota nie będzie można zaszczepić.
Z tego co kojarzę powinniście mieć darmowe szczepionki skojarzone - dopytaj o to.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2018, 21:56
-
summer86 wrote:AnnaStesia, co pediatra to inne opinie.. Troszkę to mylące jest dla rodziców.
My mieliśmy teraz w piątek wizytę, bo chcieliśmy podać drugą dawkę rota (w ulotce jest zalecane do 16 tygodnia a najbliższy termin wizyty u naszej pediatry w PDZ wypada po 16 tyg, więc nie chciałam ryzykować). Piątek wypadał 6 tygodni po poprzednich szczepieniach, więc 6w1 i pneumo odpadały (przy pneumo podobno odstęp minimum 8 tygodni). Lekarka na wizycie powiedziala, że lepiej poczekać z rota i zaszczepić wszystko razem, wypisała specjalną karteczkę żeby mimo braku miejsc zapisali nas w takim terminie, żeby wszystko było wg planu. A też się w sumie cieszyłam, że trochę to rozdzielimy, mimo że pierwszą turę szczepień mała dość dobrze zniosła, plus boję się, że ze względu na jesień przypałęta się jakiś katar i wszystko się poprzesuwa.
Ja się na rota nie znam, bo ostatecznie nie mogliśmy podać, choć chcieliśmy. A co do rozdzielenia pneumo i 5 w 1 to widzę, że to była dobra decyzja. Zresztą zalecały nam to 3 różne lekarki. Za pierwszym razem pneumokoki były podane 2 tygodnie po pierwszej dawce 5 w 1 i synek zniósł je nieźle, choć po pneumo więcej płakał. Ale teraz gdy wziął drugą dawkę pneumokoków to dostał niewielkiej gorączki, mimo że robiliśmy mu wcześniej morfologię i crp. A drugą dawkę 5 w 1 zniósł bardzo dobrze.
Szczepionka na rotawirusy wchłania się w ciągu kilku minut, częśc wchłania się już w jamie ustnej. Jesli dziecko zwyczajnie ulewa to spokojnie można podac. Niestety wtedy kiedy było okienko czasowe do podania tej szczepionki u nas był dramat w kilku aktach, dużo by opowiadac. Nie tylko w związku z ulewaniem. W każdym razie po konsultacji z gastroeneterologiem uznaliśmy, że nie ma to sensu. Nie mówiąc juz o tym, że u nas właściwie do końca 3 miesiąca nie było przerw w jedzeniu dłuższych niż 10 minut, a z tego, co nam lekarz tłumaczył są one potrzebne do podania tej szczepionki.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2018, 22:07
-
Flowwer, Szymuś waży tyle ile moje maleństwo
A dlaczego macie mieć usg głowy? Jakies ogólne zalecenie czy sama chcesz coś sprawdzić?
Lena, ja zawsze badam morfologię i crp przed szczepieniem. Pediatrzy różnie badają, mają różny sprzęt, część rzeczy moga zlekceważyć. Dlatego dla mnie badanie krwi przed szczepieniem to obowiązek. Ale może jestem przewrażliwiona. Zresztą mój mąż bardzo protestował, żeby tyle razy dziecko kłuć, ale gdy zobaczył, jak syn zniósł pneumokoki mimo dobrego wyniku crp to się nawrócił i uznał, że co by było, gdyby np. dziecko miało ukrytą infekcję dróg moczowych? Tego pediatra nie ma jak zbadać na ogólnej wizycie.
Justyno, jeśli córeczka ulewa "w normie" i nie ma innych problemów to przynajmniej część szczepionki powinna się wchłonąc.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2018, 22:08
-
nick nieaktualnyA są jakieś wytyczne o odstępach między szczepionkami? My mieliśmy dokładnie pierwszą w 2mż. Teraz jest kolejna 3-4mż. W książeczce wpisany termin 'po 8.XI'.
Ta pierwsza szczepionka też była wpisana z datą, ale zamiast września, napisali listopad... teraz mam 2x listopad tam i się zastanawiam czy to nie jest kolejne pomylenie terminu. Odstęp 6-8tyg. po pierwszej dawce? -
nick nieaktualny
-
Ania, pneumokoki trzeba podawać co 8 tygodni, nie częściej. Mysmy ostatnio mieli różnice 10 tygodni, ale to dlatego, że nie było terminu do naszej doktor ze względu na urlop. Na pewno nie można pneumokoków podawac np. co 6 tygodni. Dobrze jest też te pozostałe szczepionki podawac w podobnych odstepach czasu. My też podajemy 5 w 1 co 8 tygodni.
Ania1003 lubi tę wiadomość
-
o mamo! wyzwanie roku zrobiłam- obcięłam paznokcie u stóp! ale coś czuję że udało mi się to ostatni raz do porodu. Jak żyć???
KateHawke, Luna1993 lubią tę wiadomość
-
Lunaris wrote:o mamo! wyzwanie roku zrobiłam- obcięłam paznokcie u stóp! ale coś czuję że udało mi się to ostatni raz do porodu. Jak żyć???
Lunaris, Luna1993 lubią tę wiadomość
-
KateHawke wrote:Dla mnie założenie skarpetek to wyzwanie dnia
ja to spie w skarpetkach bo mi zimno
na wyjezdzie to taki byl upal ze spalo sie odkrytym i pod przescieradlem jak cos a tutaj pizama, skarpety i koldraKateHawke lubi tę wiadomość
Mój pierwszy cud - kochany Michałek ❤️❤️❤️
Mój drugi cud - kochany Juluś♥️♥️♥️
Nigdy się nie poddawaj chociaż byłoby to trudne! - Kiedy śmieje się dziecko - śmieje się cały świat
❤️❤️❤️ -
Ania1003 wrote:I jak piszecie, że badacie krew swoim, to czuję się jak wyrodna matka... nie miał ani razu robione. Teoretycznie nic się u nas nie dzieje. Rośnie, utuczony już
, moczy pieluchy namiętnie, kupki są...
Aniu, ale nikt nie mówi, że to co robię jest normalnesummer86 lubi tę wiadomość