X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie Ex-testerki. Cudzie trwaj
Odpowiedz

Ex-testerki. Cudzie trwaj

Oceń ten wątek:
  • Karma88 Autorytet

Wysłany: 9 października 2018, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala ma 1,3kg. Ladnie sie rozwija. I tyle dobrego.

Szyjka ma 2,4 i w piatek zakladamy pessar i trzymamy do 36tc.
    Mam co tydzien chodzic na ktg kontrolnie, bo Mala ma dwie petle na ramionach z pepowiny. Gin woli tego pilnowac.

Jestem skolowana. Czulam dzis, ze cos jest nie do konca tak. Gin mowi, ze nie ma ppwodow do paniki jedynie do kontroli dokladniejszej.

Wizyta za 4 tygodnie, ale za 2 mam wpasc zebysmy szybko podejrzeli Mala.

I tak panikuje, w chuj sie o nia boje.

Emilka <3

gg649vvjtg0z1oj0.png

Od 09.2013:02.2014-5t6dc <3 07.2015-12tc <3
    MTHFR A1298C+C667T+PAI-1 4G-hetero, immunologia
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2018, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,piękne dziś zdjęcia wrzuciłyście :) Zuzia cudeńko <3 Lunaris,no no :) .Moje dzieciaki też miały udrażniane kanaliki nie mając nawet roku,a co do obcinania paznokietków-najlepiej mi było podczas karmienia,lub po prostu kładłam na kolana i czy chciało czy nie -obcinałam,wszystkie.Emilka,oby coś ponownie ruszyło ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2018, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karma będzie dobrze!! Zobacz ile z nas ma takie hooojowe szyjki i dajemy rade, TY TEZ DASZ!! Teraz tryb leżenie i odpoczywanie, ściskam mocno :* a z ta pępowiną to dobrze, ze będzie kontrolowane

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2018, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurczę, Karma- przykro mi, że Twoje przeczucie tym razem sie sprawdziło. ale lekarz wszystko wyłapał, będziecie chodzić na częstsze kontrole i na pewno nic złego się nie wydarzy! będziesz po prostu częściej widzieć- i słyszeć na ktg- Malutką.
    DOmyślam sie, że jestes teraz zdenerwowana.. ja będę mocno trzymać za Was kciuki! dzieciaczki są niezwykle silne- Twoja na pewno też! i na pewno wytrzymacie do 36tyg!

• Bajkaaa Autorytet

Wysłany: 9 października 2018, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karma będzie dobrze zobaczysz wierzę że się boisz ale popatrz na moją historię u ciebie jest lepiej niż u mnie było także głowa do góry kochana!

Amal jak na Rosję to fajne warunki w tym szpitalu są

Tyle wam chciałam powiedzieć a zapomniałam

Wszystkie zdjęcia piękne
    Lunaris <3
    Kaczorka <3

Kaczorka lubi tę wiadomość

bhywdf9hizoki5ai.png
    Córeczka <3 Zosieńka <3
  • StaraczkaNika Autorytet

Wysłany: 9 października 2018, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lamka, ja nie rodząca, ale właśnie nam pani ze SR powiedziała że najlepiej wziąć t-shirt za 10 zł z pepco taki męski xxl, albo zabrać taki mężowi, żeby ledwie tyłek zakrył, bo tak będzie najwygodniej.
    Ja chyba tak zrobię - mąż ma sporo dużych koszulek do dobicia, których nie będzie mi żal od razu wywalić :)

4 lata starań (PCOS, IO, mutacje - lekka trombofilia, hiperprolaktynemia, ANA++, leniwy mąż);
    [*] 01.2018 - córeczka
    uM80p1.png
  • Karma88 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie nawet tak bardzo tej szyjki nie boje, bo zdawalam sobie sprawe, ze Mala rosnie, jest nisko i idzie na szyjke napor.

Cholernie boje sie tej pepowiny. Ze sie zacisnie. Jezu no wiecie. :-(

Emilka <3

gg649vvjtg0z1oj0.png

• Bajkaaa Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha co do pepowiny to na tym etapie ponoć się nie mówi dopiero jak jest powyżej 2,5 raza obwinieta to wtedy bo inaczej straszy się pacjentów

bhywdf9hizoki5ai.png
    Córeczka <3 Zosieńka <3
  • Jeżowa Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nika te wizyty na NFZ to równie dobrze mogłyby nie istnieć... Jeśli bardzo się martwisz, to przesuń wizytę/umów się gdzieś prywatnie, inaczej się nie uspokoisz zapewne :(

Karma kurcze, no... Przykro mi, że nie wszystko jest idealnie. Ale jest plan, to najważniejsze. Pessar, leżenie i odpoczynek - to na szyjkę. A te pętle z pępowiny - no nie będę ukrywać, na pewno też bym się przejmowała. Ale będziecie kontrolować, KTG co tydzień to naprawdę często. Cóż więcej mogę powiedzieć... Trzymaj się kochana, naprawdę wierzę, że dążycie do bardzo szczęśliwego finału, tylko teraz się pojawiły przeszkody do pokonania!

👧córeczka 2018
    👦synek 2020

age.png
  • summer86 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karma, przykro mi z powodu komplikacji. Jeśli chodzi o szyjkę, dobrze że założą pessar. Widzisz po naszym forum ,że te szyjki to straszące paskudy, ale dzięki kontroli i oszczędnemu trybowi życia udaje się donosić dzieciaczki.

Co do pępowiny, to podobno wcale nie jest takie rzadkie. Moja bratanica miała owiniętą wokół szyi, ale bratowa dowiedziała się o tym dopiero po porodzie. Lekarz kazał jej cześciej przychodzić na wizyty i robić ktg, ale nie mówił jej o tym, bo wiedział że to należy kontrolować a ją ta informacja jedynie zestresuje. Tzw. szelki z pępowiny są podobno częste. Jeśli bardzo będziesz się martwić, rozważ opcję domowego ktg, my się poważnie nad tym zastanawialiśmy.

Będzie dobrze kochana! Do donoszonej ciąży zostało 8 tygodni, zobaczysz, że wszystko będzie ok.

Lamka, gdy robili mi ktg po przyjęciu miałam na sobie swoją koszulę i wtedy się jeszcze martwiłam czy czegoś mi nie widać itd. Do porodu kazali mi założyć szpitalną i szczerze mówiąc ani przez chwilę nie zastanawiałam się co mi widać a co nie ;)
    Odnośnie wyglądu to w trakcie porodu pomyślałam o jednej rzeczy - ze mogłam lepiej przyłożyć się do pedicure (stopy jednak widać dobrze na tym łóżku porodowym ;) ) a po porodzie, że błędem było robienie makijażu (planowo miałam jechać na wizytę do lekarza, ale skurczów nie dało się już oszukać, stąd make up, w efekcie po porodzie wyglądałam jak panda, ale szczęśliwa panda :D ).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2018, 17:23

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • olik321 Autorytet

Wysłany: 9 października 2018, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lamka wrote:
    Nika kurde i tak właśnie ten cholerny nfz wygląda. Mam nadzieję, że prywatny lekarz Cię uspokoi.

Dziewczyny mam takie głupie pytanie. Bo chciałam sobie skrócić tę koszulę do porodu i ciachnęło mi się za dużo, że ledwo tyłek zakrywa. Mam się tym przejmować? :-D Jak to było u Was, rodzących?

Szczerze u mnie było tak, że na końcu leżałam praktycznie naga :) Nie przeszkadzło mi to w ogóle ;p
    Dostałam koszule szpitalną, ale była nawet ok, rozmiar S, biała z żółtą lamówka, naprawdę spoko ;p tylko, że na końcu podciągali ją pod same cycki, a cycki były na wierzchu bo się rozsznurował dekolt, więc koszulę miałam na rękawach i w talii.

Jak mocno wystaje Ci tyłek to coś pokombinuj, bo jednak idzie się pod prysznic czy siada na piłce. wtedy warto mieć coś pod dupką ;p No i samo przejście na porodówke też warto dupką nieświecić ;p

<3 synek 18.08.18

f2w3xzkrtbku6fy9.png
  • Karma88 Autorytet

Wysłany: 9 października 2018, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie bardzo ciesze, ze gin to powiedzial. Sam mowil, ze lekarze czesto nie mowia, zeby nie straszyc, ale ja mu od poczatku naszej wspolnej drogi powiedzialam, ze wole byc swiadoma wszystkiego. Sam powoedzial, ze ze wzgledu na nasza historie lepiej kontrolowac za duzo niz za malo, bo jestesmy juz bardzo daleko.

Emilka <3

gg649vvjtg0z1oj0.png

• StaraczkaNika Autorytet

Wysłany: 9 października 2018, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karma - ja mam teraz szyjkę międzg 2,5 a 3 - zależy kto bada, do tego miękką i z lejkiem, a ginowie już ani pessarka nie proponują ani nie wątpią że to badziewie wytrzyma jeszcze kilka tygodni. Także nie martw się - to że szyjka wygląda gorzej niż przewidują standardy to wcale nie znaczy, że zaraz będzie poród czy coś ;)
    Tylko więcej leżenia. Ja leżę od ponad 4 miesięcy i trzymam szyjkę-szuję na stałym poziomie.

Tą pępowiną się nie przejmuj - na tym etapie dzieci lubią się nią bawić. Jakieś 2 usg temu moja mała wkładała sobie pępowinę do buzi :/

Magda_87 lubi tę wiadomość

4 lata starań (PCOS, IO, mutacje - lekka trombofilia, hiperprolaktynemia, ANA++, leniwy mąż);
    [*] 01.2018 - córeczka
    uM80p1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2018, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanko- czy w ciąży można pić melisę? Albo inaczej- czy w 3 trymestrze można?

• Phnappy Autorytet

Wysłany: 9 października 2018, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karma - Kochana nie martw się, będzie dobrze :*
    Szyjka chyba nie wygląda tak źle jak na ten tydzień ciąży? 2,5 to nie jest właśnie granica normy?
    A co do pępowiny to się nie wypowiem - nikt mi ani razu nic nie mówił i na pewno należę do osób, które wolałyby nie wiedzieć. Ale na logikę wydaje mi się, że mała może się tam wiercić i raz może się obwinąć a raz nie. Dobrze, że będziecie kontrolować sytuację.
    Mi już ostatnio wystarczyło jak gin powiedział, że Staś na "dużo pępowiny" (od razu pomyślałam, że dużo to łatwo się zaplątać), chociaż nie wiem czy to nie było jego tłumaczenie się żeby wyjść z twarzą z wpadki, że prawie pozbył go siuraka i zrobił z niego dziewczynkę :) twierdził, że ma pępowine upchniętą gdzieś między nóżkami :)

ckai43r8zmly7il4.png

staramy się już ponad 2 lata :( - udało się!!
    aktualnie 2 cykl z CLO (pierwszy bez owu) - szczęśliwy podwójnie <3
    Maj 2017 - 13tc (8tc) poronienie zatrzymane :(
  • Phnappy Autorytet

Wysłany: 9 października 2018, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Achia wrote:
    Mam pytanko- czy w ciąży można pić melisę? Albo inaczej- czy w 3 trymestrze można?

o rety mam nadzieję, że można... :| dzisiaj wypiłam melisę z pigwą

ckai43r8zmly7il4.png

staramy się już ponad 2 lata :( - udało się!!
    aktualnie 2 cykl z CLO (pierwszy bez owu) - szczęśliwy podwójnie <3
    Maj 2017 - 13tc (8tc) poronienie zatrzymane :(
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 9 października 2018, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olik321 wrote:
    Och to niewdzieczny!!

Ale pewnie pierwsze słowo powie "mama" i wszystko Ci wynagrodzi.
    Marcyś uśmiecha się i do mamy i do taty i do każdego w sumie, kto się uśmiechnie do niego. Więc nie jestem jakoś wyróżniona. No może tym, że czasami się uśmiecha jak słyszy mój głos.. podobno. Ale to raczej wynika z jego łakomstwa bo to sygnał "cycki wróciły, będzie jedzenie".

Rucola, Ty chyba zagłębiasz temat, można brać probiotyki cały czas ( chodzi mi o dorosłą osobę) czy powinno się robić przerwy? Lub zmieniać preparaty?
    Kurcze Olik, ja biorę cały czas. Moze nie dzień w dzień, zdarza się zapomnieć, ale od dłuższego czasu w miarę regularnie a czy tak można to nie wiem :P

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2018, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do melisy - można, można, spokojnie. ;-)

A probiotyki najlepiej zmieniać co jakiś czas i też można stale przyjmować.

Olik tyłek nie wystaje, no chyba że ręce do góry podniosę. Więc chyba nie chce mi się jej teraz przedłużać :-D trudno. Najwyżej zgorszę położną :-D

Rucola dobrze pamiętam, że Ty rodziłaś w samym staniku?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2018, 17:43

Achia, olik321 lubią tę wiadomość

• Rucola Autorytet

Wysłany: 9 października 2018, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cholercia, nie wiem czy nie zrobił mi się zastój w piersi ;/ wyczuwam zgrubienie i boli. Mam nadzieję, ze Młody ściągnie... idę robić szałwię.

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
  • summer86 Autorytet

Wysłany: 9 października 2018, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola wrote:
    Cholercia, nie wiem czy nie zrobił mi się zastój w piersi ;/ wyczuwam zgrubienie i boli. Mam nadzieję, ze Młody ściągnie... idę robić szałwię.

Rucola, polecam ciepły prysznic i delikatne rozmasowanie przed karmieniem, podobno wtedy łatwiej zastój usunąć.

Aga9090, Rucola lubią tę wiadomość

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
‹‹ 2055 2056 2057 2058 2059 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ