Ex-testerki. Cudzie trwaj
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyDziewczyny kiedy dziecko powinno " wiedzieć " że ma rączki ? I próbować chwytać nimi zabawkę/ przedmiot ? Czy Ania ma jeszcze na to czas ? Ogólnie ona ma prawie cały czas zaciśnięte piąstki chyba że śpi to ma luźno rączki ale tak to zaciska. Czy to normalne ?
I drugie pytanie jak się pozbyć ciemieniuchy ? Zauważyłam że Ania ma delikatna na czubku głowy i szczerze mówiąc nie wiem czy to się natłuszcza czy jak ?
Co do spania w dzień u nas tylko i wyłącznie niestety bujanie... I odkładanie. Czasami jeszcze się obudzi jak ja odłożę to wtedy na chwile kładę rękę na jej głowie i robię to sławne " ciiiii " i zazwyczaj pomaga. Ale to też różnie. Bardziej na zasadzie albo się uda albo i nie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2018, 15:09
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyI jeszcze jedno dziewczyny czy dziecko krore nie ma problemów z napięciem mięśni powinno spać całkiem na płasko czy łóżeczko / wózek powinno mieć wyżej pod glowka czy normalnie płasko ? Nam na szkole rodzenia mówili żeby podłożyć książki pod materac to tam gdzie głowa i przyznam że tak robiliśmy ale teraz już nie wiem.
-
Aga9090 wrote:Veritaserum przed kapiela nasmaruj malej główkę oliwka zostaw na godzinę, wyczesz grzebykiem, no i umyj podczas kąpieli (to jest chyba najlepszy sposob ) możesz powtórzyć kilka dni z rzędu do momentu zniknięcia
super działa
Co do piastek to dobrze że podczas snu ich nie zaciska a ponoć do 3-4 miesiąca ma czas by puścić (o ile dobrze pamiętam)Aga9090, veritaserum lubią tę wiadomość
-
Summer u nas to niestety nie działa, jak tylko próbuje się odsunąć to się przebudza i tak
Bajka mam ten sam problem w kwestii drzemek... w całym swoim krótkim póki co życiu spała w dzień beze mnie dwa razy. Każda inna próba kończy się obudzeniem przy odkładaniu albo maks 10 minut pozniej...
Veritaserum i Ania - kładłaby dzieci na płasko jednak. Polecam http://mamafizjoterapeuta.pl/2018/06/26/poduszka-klin/ na tym blogu jest również kalendarz rozwoju dziecka i naprawdę wiele przydatnych artykułów opartych na aktualnej wiedzy i badaniach.
Co do piąstkę - rób wszystko żeby w dzień otwierała, nasza neurolog mówiła „traktuje t raczki jak zabawki”, trzeba łaskotać, delikatnie można uderzać o podłoże, o siebie nawzajem, dawać piąstki, rączką masować stopki itp. A chwytanie to spokojnie trzeci miesiąc, macie jeszcze sporo czasuveritaserum, Rucola lubią tę wiadomość
-
U nas synek praktycznie zawsze miał zaciśnięte piastki i pediatra zwróciła na to uwagę. Chodziliśmy na ćwiczenia plus masaż Shantala w domu bo stwierdzili wzmozone napięcie obręczy barkowej.
Co do chwytania to spokojnie - Ania ma jeszcze sporo czasu. Mój synek zaczął chwytac przedmioty w 3 m-cu i to było uznane za szybkie osiągnięcie. Do 4, a nawet 5 m-ca uznawane jest za normę.
veritaserum lubi tę wiadomość
Synek 2016 💚
Córka 2018 💖
Synek 2021 💚 -
Phnappy- a jak sytuacja u Ciebie? :*
* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero. -
Odkurzacze pionowe zakupiłam Philipsa Aqua Pro - przez pierwsze 3 miesiące byłam zachwycona a teraz szczerze mówiąc nie wiem czy ja coś źle z nim robię czy o co chodzi ale mam wrażenie że już nie ma tej siły ssania co na początku.
Zakładając że to moja wina (niedoczyszczony filtr?) to jestem zadowolona i dużo chętniej korzystam -jedyny minus to słabo czyści w kątach ale pewnie da się dokupić do niego jakieś bajeranckie końcówki. Gdybym kupowała teraz to spróbowała bym z Dysonem którymś. Ja mam ten:
https://www.mediaexpert.pl/odkurzacze-pionowe/odkurzacz-philips-fc6405-01-powerpro-aqua-3w1-myjacy,id-649184?gclid=EAIaIQobChMIr8_ev8O43gIVEZAYCh080AogEAQYAiABEgJBwPD_BwE&gclsrc=aw.dsAnia1003 lubi tę wiadomość
-
Staraczka no weź
nie wpychaj się w kolejkę
brzuch potrafi opaść i na 2-3 tyg przed porodem. Miejmy nadzieję że Renatka nie chce zaliczyć imprezy andrzejkowej
-
Summer Franek moja klucha też nie chce za bardzo się obracać - u nas to trochę wynika z delikatnie obniżonego napięcia mięśni klatki piersiowej i brzucha (teraz nasze ćwiczenia polegają w duzej części na dopingowaniu go do podnoszenia nóg do góry - wtedy przy minimalnej pomocy i machaniu zabawkami po bokach się odwraca, ale tak sam z siebie to może kilka razy w dodatku oszukując bo łapiąc się szczebelka w łóżeczku) nasza fizjoterapeutka twierdzi, że mamy na to spokojnie czas, bo obroty ok 5 miesiąca i nawet później.
Zaciśnięte piąstki ćwiczyliśmy głaszcząc dłonią dziecka przedmioty o różnych strukturach, albo nawet własne dłonie. Szybko udało się to wyeliminować
Justyna gratulacje pięknego wyniku kpi, kibicuję !
A teraz uwaga chwałę się: po 3 miesiącach karmienia przez nakładki mój syn ni z gruszki ni z pietruszki dwa dni temu chwycił pierś i je tak po prostu1 dzień: woooow super, mój syn to debeściak 2 dzień: o matko święta moje sutki, synu co Cię opętało
A jeszcze Wam opowiem o tym, że mózg o konsystencji budyniu u mnie niestety pozostał po ciąży w niezmienionej formie: odkąd Francek potrzebuje dużo więcej uwagi wymyślam przeróżne „zabawy” pozwalające mi rozwiesić pranie, coś wyprasować lub ugotować. Ogólnie wyglada to tak, że ja robię z siebie debila a on się śmieje i tym oto sposobem dziś wieszając pranie odruchowo podniosłam ubranie na twarz i wolałam akuku, koedy właśnie się zorientowałam, że dziecko spi w innym pokoju...Achia, malka, Aga9090, JustynaG, Nadzieja22, pilik, Morusek, JuicyB, veritaserum, Patrycja20, Lunaris, Kaczorka, olik321, Rucola, Emiilka lubią tę wiadomość
-
Lunaris wrote:Odkurzacze pionowe zakupiłam Philipsa Aqua Pro - przez pierwsze 3 miesiące byłam zachwycona a teraz szczerze mówiąc nie wiem czy ja coś źle z nim robię czy o co chodzi ale mam wrażenie że już nie ma tej siły ssania co na początku.
Zakładając że to moja wina (niedoczyszczony filtr?) to jestem zadowolona i dużo chętniej korzystam -jedyny minus to słabo czyści w kątach ale pewnie da się dokupić do niego jakieś bajeranckie końcówki. Gdybym kupowała teraz to spróbowała bym z Dysonem którymś. Ja mam ten:
https://www.mediaexpert.pl/odkurzacze-pionowe/odkurzacz-philips-fc6405-01-powerpro-aqua-3w1-myjacy,id-649184?gclid=EAIaIQobChMIr8_ev8O43gIVEZAYCh080AogEAQYAiABEgJBwPD_BwE&gclsrc=aw.ds
Ja mam pionowy bezprzewodowy taki zwykły z bosha i tez ostatnio narzekałam mężowi, że on jakoś słabo, że się tak wyrażę ciągnie. Okazało się, że tam na dole jest taka jakby szczotka, która sie obraca - niestety cała zatkana moimi kudłami, które nota bene przechodzą jakie apogeum wypadania i są wszędzie. Jak to rozebrał i wyczyścił to odkurzać śmiga jak nowy -
Lunaris wrote:Staraczka no weź
nie wpychaj się w kolejkę
brzuch potrafi opaść i na 2-3 tyg przed porodem. Miejmy nadzieję że Renatka nie chce zaliczyć imprezy andrzejkowej
A mi się marzy jeszcze chociaż 3 tygodnie, żeby donosić oficjalnie do 37 tc.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2018, 16:43
-
Nika nie rob jaj. Renatka niech siedzi jeszcze w brzuchu no. Ja mam termin na poltora tygodnia za Toba. Chociaz tez mam wrazenie, ze po pessarze szybko pojdzie. Byle nie za wczesnie. Podciagaj brzuch do gory, nogi zaplec i trzymamy!Emilka
Od 09.2013:02.2014-5t6dc07.2015-12tc
MTHFR A1298C+C667T+PAI-1 4G-hetero, immunologia -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyLunaris dziękuję za opinię. Dużego wyboru na rynku nie ma niestety.
Zastanawiam się tylko jak się użytkuje tego mopa bo odkurzając najpierw pchamy i pierwszy idzie odkurzacz. A przy cofaniu idzie najpierw mop gdzie nie jest jeszcze odkurzone. Mam nadzieję że wiecie co mam na myśli. No i ten mop się brudzi w czasie sprzątania. Zwykłego mopa się płucze a tutaj takim brudnym myć? Czy go ściągasz i pluczesz w czasie sprzątania? -
summer86 wrote:Amal, gratulacje! Wszystkiego dobrego dla Was.
Dziewczyny, znów będę prosić o poradęMożecie polecić jakieś puzzle lub dużą matę podłogową? Mamy matę tiny love z zabawkami, ale chodzi mi o coś większego na czym mała mogłaby się bawić lub później przygotowywać się do raczkowania. Z góry dziękuję.
Co do maty do zdjęć to kupiłam z firmy bemini ale była taka tylko jedna jedyna na allegro. Na Amazonie potem sprawdzałam ale też nie było...Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2018, 17:55
#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021