X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie Ex-testerki. Cudzie trwaj
Odpowiedz

Ex-testerki. Cudzie trwaj

Oceń ten wątek:
  • JustynaG Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 01:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaStesia, masz rację.
    Też jestem zwolenniczką hartowania dziecka. Zaczęłam zwracać uwagę na to jak inne dzieci są ubrane gdy po raz któryś słyszałam teksty w stylu "ojej, jak na nią patrzę to mi się zimno robi", "a jej nie jest zimno?". Z jednej strony - rozumiem troskę a z drugiej - młodej mamie, której jest to pierwsze dziecko łatwo można zrobić wodę z mózgu. Cały czas się stresuje, że źle ubieram (mimo ciepłego karczku) bo ciągle ktoś patrzy na mnie z dezaprobatą jakbym była wyrodną matką bo sama mam kurtkę a dziecko nie w kombinezonie.
    Dzięki tej grupie wiem, że nie jestem jedyną ktora tak ubiera. Tak samo, łatwiej będzie mi się trzymać wytycznych co do żywienia mlekiem matki przez 6 m-cy... bo jednak słysząc od innych, że już czas - naprawdę taka młoda mama może się złamać.

Pisałaś, że nosisz w chuście. Co zakładasz na stópki? Ubieram ja w body na długi rękaw, spodenki i skarpetki. Zakładam też czapeczkę i bandamkę bo u nas jest wietrznie. No i karczek jest ciepły. Czasami to aż spocona jest (tak ją eMek grzeje) ale stópk ma chłodne.
    Na chłodniejsze dni mam zakupiony otulacz ale zastanawiam się czy to wystarczy? Czy jednak zainwestować w jakieś wełniane skarpety? Ale nigdzie takich nie widziałam...

Anna Stesia lubi tę wiadomość

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • malka Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 02:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna na stronie h&m są takie małe skarpetki z wełną. Sama się nad nimi zastanawiam. Są też takie miękkie buciki/kapcie materiałowe. Zawsze to trochę grubszy materiał niż skarpetki.

Ja ubieram Felę tak jak siebie. Nie daje jednej warstwy więcej raczej. Sprawdzam karczek. Często nie jestem pewna jak ją ubrać, ale wolę, żeby ewentualnie było jej trochę za ciepło niż by miała marznąć. A jak kto ubiera swoje dziecko to jego sprawa.

Rucola lubi tę wiadomość

5b09trd8ji0unw2g.png

34bwflw153i9m8vo.png
  • Lunaris Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 04:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4.30 :D dobry wynik :)

Blue ja myślę że Wojtuś testuje Twoją cierpliwość i sprawdza czy jesteście przygotowani na wszystko ;) dobrze że jeszcze się wstrzymał ale nie zdziwię się jesli na dniach wyskoczy.

Yoselin to się musiałaś zestresować :( nic w tej ciąży się nie da odpocząć psychicznie :( mam nadzieję że masz spokojną noc.

age.png

[/url]
    age.png
    06.2005 9tc [*] <3
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 05:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ogólnie nic nam do tego, jak inni ubierają dzieci. Ale na serio czasami się zastanawiam w co matki będą ubierać swoje pociechy zimą, skoro ciepłą jesienią już są ubrane jak na siarczysty mróz..

A tymczasem dziś u nas pobudka przed 5..

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • Vivanillka Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 06:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :-) dawno mnie tutaj nie było ale trochę Was podczytuje co jakiś czas. Odnośnie trądziku niemowlęcego to znajoma kąpała syna w krochmalu. Ale co jak i ile nie mam pojęcia. Ponoć pomogło.
    Rucola Lewek jest BOSKI! Jak ten czas leci. Mam wrażenie, jakbyś go wczoraj urodziła a on już taki duży dzielny mężczyzna :-)
    Blue trzymam kciuki i życzę szybkiego bezproblemowego porodu. Wojtuś chyba testuje Twoją cierpliwość i wytrzymałość :-D dawaj znać na bieżąco koniecznie!
    Yos dobrze że jesteś pod opieką lekarzy. Też daj znać czy się uspokoiło to plamienie. Trzy kciuki za maluszka
    A u mnie? Stara bida jak to mówią. Martynka rośnie jak na drożdżach. Po USG widać że będzie wierną kopią tatusia. Jak to on stwierdził 'nawet zmarszczke na czole ma po mnie' :-) wyniki morfologii mam ok, moczu ok. Ale wyszło że jestem słodka. I mam skierowanie do poradni diabetologicznej ciężarnych. Na szczęście w tej ciąży nie ciągnie mnie do słodyczy. Owszem czasem coś skubnelam ale rzaaaadko. No i dietę trzymam od początku w związku z moją nadwagą. Przytyłam tylko 3,2kg
    A tu nasza druga księżniczka Martysia (tak mówi na siostrzyczke nasza starsza księżniczka Żanetka)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/475d1fb3a32f.jpg

Miłego dnia Wam dziewczyny :-)

Anna Stesia, Jeżowa, Rucola, Aga9090, Patrycja20, Lena21, Karma88, Lunaris, Achia, Lusesita, Nadzieja22, KateHawke, Emiilka lubią tę wiadomość

3jgx43r8f7ktg11a.png
    klz9uay3wdw0gjek.png
    12.09 - 12cm/ Martynka <3
    20.08-82mm/97%female <3
    10.08 - 63mm człowieka <3
    13.07 - kropuś 23mm i <3
    23.06 - 8mm pęcherzyk
    01.2012 - Żanetka <3
    2010 i 2018 aniołki [*]
  • Anna Stesia Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 06:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna, na razie na stopki wkładam mu grubsze skarpetki, takie cieplejsze niż ma po domu. Ale mam też od koleżanki takie właśnie wełniane, a na jeszcze zimniejsze dni mam takie mieciutkie buciki z futerkiem. Cały czas rozważam zakup kurtki dla dwojga.

I rozumiem, co masz na myśli, czasami mam ochotę wziąć dodatkową torbę ubran i ciągle coś dziecku zmieniać, bo nie jestem pewna, czy to, co przygotowałam, jest odpowiednie. Ale na zewnątrz mam minę, jakbym była całkowicie pewna siebie i nie dam sobie podważyć moich decyzji :-D Bo tylko raz to zrobię i wszyscy wokół uznają, że można mnie deprymowac w macierzyństwie. Więc zazwyczaj sprawiam wrażenie, że wiem, co robię ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2018, 06:56

JustynaG lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 listopada 2018, 07:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry.. :)
    Nie mam sił was nadrobić. Mała w szpitalu była aniołek nie dziecko. Od powrotu do domu jest nieodkladalna. Zasypia na rękach na cycku. Po czasie jak zaśnie puszcza cucka. Daje jej jeszcze chwilę na spanie. Odkładam. 5min a ona już nie nie śpi. Poza tym faktem jest przekochana.. Robi takie minki <3

https://vimeo.com/299595969

Rucola, Rucola, Patrycja20, blue00, Aga9090, JustynaG, Vivanillka, Lunaris, Achia, Lusesita, Nadzieja22, KateHawke, -Mamunia-, Emiilka lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 listopada 2018, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yoselyn jak dobrze że u Was wszystko dobrze! Może faktycznie to jakiś naczynko skoro lekarze nie widzą nic niepokojącego? Odpoczywaj jak najwięcej :*

Justyna ja do chusty zakładam małej paputki z h&m

Lunaris, Summer właśnie wczoraj miałam pisać odnośnie rodzeństwa. Zgadzam się z Lunaris że różnica wieku 3/4 lat jest swoetna- starszak już samodzielny, inaczej bym nie ogarnęła leżenia w ciąży przy Tosi, gdyby była mniejsza. Też podziwiam kobiety, które decydują się np rok po roku. A może i u Was przez te kilka lat się zmieni Summer? Kto wie, myślę że jak Ania stanie się bardziej samodzielną to możecie stwierdzić, że mimo braku pomocy dacie radę, czego Wam z całego serca życzę :* :) a wiek nie gra takiej roli (zdaje sobie sprawę że stan zdrowia owszem)

Pilik nie robiłam jej posiewu, dobrze że piszesz to dla swojego spokoju zrobię. Rodzinny nic nie mówił (trafiliśmy wyjątkowo nie do znajomego lekarza, bo wczoraj go nie było, a do innego. Nasz by miał inne podejście), tylko że obserwować. Ginekolog w ciąży nie widział problemów z łożyskiem, hipotrofie podejrzewał tylko na podstawie wagi, ale mówił też że obserwujemy i jak stale przybiera w tym samym tempie to nic jej nie dolega i taka po prostu jest. Przyrost jest dalej na tym samym poziomie 9/10 wiec myślę że jest ok :) ale posiew zrobię, lepiej się uspokoić i nie mieć wyrzutów, że się czegoś nie dopilnowalo

A dzisiaj moja Zuzu kończy miesiąc! <3 później uracze Was jakimś ładnym zdjęciem jak zrobię :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2018, 07:27

Lunaris lubi tę wiadomość

• Jeżowa Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 07:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola, Lewcio jest cudny jak zawsze <3

Lunka tak, jak wszystkie dziewczyny pisały przede mną - Zuzia jest drobna, bo ma drobnych rodziców. Wy nie wyrabiacie norm na średni wzrost i wagę (tak sądzę), więc u licha, czemu ona ma wyrabiać? Zawsze powtarzam, że centylem to tylko statystyka, ktoś musi się z tego wyłamywać! I jestem pewna, że jakby Zuzia była permanentnie głodna, to byście to usłyszeli z jej małych płuc :) głowa do góry!

Co do ubierania dzieciaczków - wczoraj chyba ubrałam Agatę nieco za ciepło na spacer (siebie zresztą też) i nie miałam, jak tego "naprawić" w trakcie. Z drugiej strony - leżąc i śpiąc w wózku myślę, że jest jej zimniej niż mi...

Yos cieszę się, że wszystko dobrze u Was

Bajka, ją z opóźnieniem, ale gratuluję kolejnego członka rodziny do kochania i rozpieszczania <3

Czytam Was na bieżąco, ale odkąd jestem sama, to czasem nie mam czasu odpisać, jak już nadrobię. Wczoraj też robiłam zapiski, jak często wystawiam dziennie cycki dla Małej i wyszło 16 razy na 24 godziny... Nie zawsze jest to karmienie, czasem tylko krótkie picie, czasem uspokojenie, czasem szybkie jedzenie, a potem ciumkanie. Mam nadzieję, że wkrótce choć odrobinę unormują się godziny posiłków. A tę statystykę napędza głównie wieczór, bo Mała od ok. 18:30 robi się troszkę niespokojna. Nie chce zrozumieć, że o 18:55 jest 1 z 10 i mama chciałaby spokojnie obejrzeć :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2018, 07:36

👧córeczka 2018
    👦synek 2020

age.png
  • olik321 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 07:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry..

Luna nie przejmowałabym się gadaniem o centylach. Choć ja też co chwilę słyszę że mały jesr za gruby, że mam mu pilnować pierś wtf?! A ostatnio od pediatry usłyszałam ze jest za mały na ćwiczenia fizjo mam poczekać z pół roku i wtedy zacząć.

Summer rozumiem Cię z tym brakiem pomocy. Dla mnie zbawienny jesr przyjazd mamy choćby na 3-4h. Mogę wtedy na spokojnie cos zrobić. Rzadko bo rzadko ale zdarza się.

U nas dziś noc ciut lepsza choć wybudzał sie nadal ssał 5 minut potem spał i za godzinę powtórka z historii. Oddajcie mi mojego Marcelka co budził się tylko 2 razy w nocy :)

Co do kupkowania i nośników my kompletnie nie zgłębiliśmy jeszcze tematu

<3 synek 18.08.18

f2w3xzkrtbku6fy9.png
  • Patrycja20 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna miesiąc ? Matko jak czas pędzi ! <3
    Yos cieszę się źe nA strachu się skończyło !
    Blue a jak u Ciebie ? :)

W ogóle dziewczyny śniło mi się dziś ze urodziłam i karmiłam cycem w nocy się obudziłam z koszulka mokra po tej stronie z której miało miejsce karmienie :D dziwne to ..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2018, 07:42

Olivierek 27.01.2015🥰❤
    201901205364.png
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amal Malutka jest rozkoszna!!!
    Ja nigdy nie wiem jak ubierać Małego. Wśród znajomych mamy jedną parę która mocno przegrzewa dziecko i jego skóra jest nieładna a to ponoć może być wynik przegrzewania. Nasz Lewcio ma śliczną skórę, bez potówek i innych oznak przegrzania więc myślę że ubieram Go intuicyjnie prawidłowo :) zawsze wolę troszkę cieniej niż grubiej bo zawsze mam kocyk i często z niego korzystam :)

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blue, Yose co tam u Was?

Synek 💚 31.08.2018r.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 listopada 2018, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :) na chwilę pobudka na siku i idę dalej spać.Obudziłam się na plecach,przekręciłam się na bok i od razu skurcz,pięć minut później kolejny i kolejny.W łazience przy podcieraniu mini glutek,więc te skurcze coś tam działają.Idę dalej odsypiać.
    Amal,śliczna Nadia i taka żółciutka hehe.
    Luna,gratuluję miesiąca,to już niemowlę :)

Edith:no to mam chyba pospane

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2018, 07:57

• Lena21 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry kobietki

Blue gratulacje donoszonej ciąży

Yos dobrze, że to nic poważnego, trzymajcie się ciepło i Odpoczywajcie. Dostałaś już wyniki z wycinków ?

Lunka siatki centylowe to jakas bzdura dla mnie, bo Franio od ciąży przeszedł już całą z góry na dół, a czasami jej nawet brakowało, przestałam się tym stresować bo i tak moje nerwy nic nie zmieniają a on rośnie swoim tempem

Co do ubierania to ja jestem bardzo ciepło lubna i zawsze jest mi zimno, ale walczę ze sobą i Frania staram się nie przegrzewać - wczoraj miał body z długim, spodnie, skarpetki, cienki sweterek i cienka czapkę, na to kocyk. Później dołożyłam tą pokrywkę do wózka bo strasznie wiało, a Franio ogólnie chyba nie lubi być czymkolwiek przykryty, bo jak tylko poczuje kocyk to nogi idą w ruch i kopie tak długo aż go zrzuci - myślę, że jeśli rodzic obserwuje dobrze swoje dziecko to na pewno jest odpowiednio ubrane, bo każdy z nas jest inny, wystarczy spojrzeć na ulice w te ciepłe dni - ja wczoraj miałam ubrany jesienny płaszcz i botki (jeszcze mi było chłodno) a chłopak obok szedł w krótkim rękawku :O

Rucola lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 listopada 2018, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skurcze są tak mocne,że mam wrażenie,że mi wyrwie macicę od góry,tak ciągnie.Tak czy siak,synek chce być już z nami ;) .Ale niech zaczeka chociaż do jutra,bo wtedy odbiorę wynik gbs-a.

• Rucola Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    blue00 wrote:
    Skurcze są tak mocne,że mam wrażenie,że mi wyrwie macicę od góry,tak ciągnie.Tak czy siak,synek chce być już z nami ;) .Ale niech zaczeka chociaż do jutra,bo wtedy odbiorę wynik gbs-a.
    ale z darmowych szczepionek już nici :P

blue00 lubi tę wiadomość

Synek 💚 31.08.2018r.
  • Patrycja20 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blue moje kciuki nadal zaciśnięte :*

Olivierek 27.01.2015🥰❤
    201901205364.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 listopada 2018, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak czytam sobie,kiedy najlepiej wybrać się do szpitala i wnioskuję z opisu,że to już hehe.Skurcze co 5 min,trwające ponad 40 s,ból krzyża.Tylko,że ja leżę,zobaczę co będzie jak będę w pozycji pionowej.Idę jeść :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2018, 08:49

• pilik Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2018, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blue jak na wielorodke to bym chyba już była w szpitalu z obawy że urodzę w domu :p kciuki zaciskamy!
    Justyna ja ubieram albo drugie skarpety albo buciki filcowe z h&m, a wczoraj kupiłam takie materiałowe buciki w smyku, dłuższe, z myślą o zimnych dniach, przy czym ja na to będę ubierać kurtkę czy bluzę, którą też Ninka jest przykryta.
    Ja ogólnie na spacer idę chłodniej ubrana i Małą też lekko ubieram, ale zawsze mam coś do ubrania. Wychodze z założenia, że łatwiej ubrać jak widać, że dziecko marznie niż rozebrać jak się spoci i przegrzeje... Ninka zresztą już świetnie pokazuje jak jej zimno, a przegrzewania nie znosi i też daje znać.
    Luna na pewno jest wszystko w porządku! Ja zrobiłam różne badania bardziej żeby mieć argumenty dla lekarzy, żeby nam dali spokoj. Zresztą tak jak przypuszczałam, wyniki ma bardzo dobre.
    A dzisiaj mamy kontrolę u neurologa, mam nadzieje że będzie wszystko ok i zrobi nam większą przerwę.
    Yos całe szczęście że wszystko w porządku? A który u Ciebie tc?

ds022el.png

u4uGp2.png
‹‹ 2268 2269 2270 2271 2272 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ