Ex-testerki. Cudzie trwaj
-
WIADOMOŚĆ
-
Luna nie jest czerwone właśnie
takie zwykle suche placki. Nie widoczne, dopiero jak dotykam to czuć, że suche i szorstkie. I właśnie też słyszałam że AZS bardzo swędzi, a przy moim wrażliwcu to raczej bym wiedziała że ją to wkurza
...
AnnaStesia to samo chciałam pisać o zebrzeAnna Stesia lubi tę wiadomość
-
Aniu a te piastki na zdjęciu to są sine czy tylko tak zdjęcie wyszło?
Wiesz wydaje mi się że faktycznie fizjo jak zobaczy dziecko w ruchu to dużo powie bo faktycznie zadziwiające że Oskar tak szybko głowę trzymał.
Aaa no i Blue kciuki -
Pilik, moja doktor własnie dlatego dała nam Cetaphil - bo nie swędzi. Twierdzi, że to dlatego, że mały się zrobił ruchliwy i ociera się ciałkiem o wszystko a także dlatego, że jest sezon grzewczy. Byłam sceptyczna, bardziej przypuszczałam, że to kwestia alergii np. na płyn do prania, ale Cetaphil zadziałał i musiałam jak niepyszna przyznać jej w duszy rację
Luna, jak to nie jest dobrze? To nie jest smęcenie, wszystkie trzymałyśmy tu kciuki za Zuzinkę i dalej martwimy się o nią.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2018, 21:17
pilik lubi tę wiadomość
-
Ania, Oskar jest cudowny! Takie ma diabełki w oczach
Też bym sprawdziła u fizjoterapeuty, skąd takie zachowanie. Lpeije trzymać rękę na pulsie, moja fizjoteraputka mówi zawsze, że czasem lepiej, gdy dziecko zdobędzie jakąś umiejętność nieco później niż za szybko, gdy kościec nie jest na to gotowy.
-
Dziękuję dziewczyny za wiarę
mnie chyba dopiero 0lpuszcza stresowka.
Pilik, Staszek ma takie placki przesuszone, podczas kąpieli robią się czerwone - zaczęło się jak miał kilka miesięcy, teraz wychodzą mu malutkie już tylko punktowo - nasila się w okresie grzewczym, pomaga nam baaardzo balsam z biodermy z owsem - polecam i podpisuje się pod nim rękami i nogami - dostępny w super pharmie
Blue, nie wiem czy już chcesz rodzic, ale jak coś to weź przed 24 - darmowe szczepienia!Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2018, 21:22
pilik lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPilik AZS się nasila w okresie kiedy w organizmie zachodzą duże zmiany hormonalne- dojrzewanie, poród, ciąża, menopauza itp. ja mam od urodzenia do teraz, ale po ciąży z Tosia miałam całe ciało w otwartych ranach. Płakałam, drapalam, kąpałam się we wrzątku, rok byłam na zastrzykach sterydowych. Tak to swędzi
mam nadzieję, że u Ninki to nie to! I tak jak Lunaris pisze, mediderm działa naprawdę super, bardzo nawilża głęboko skórę, spróbuj
bioderma jednak droga
Summer wiem kochana :* dziękuję. Lekarza tak jak ginekologa martwi waga Zuzy, ich zdaniem powinna być większa z jej aptetytem i na mm. Z serduszkiem osłuchowo nie najgorzej ale dopiero echo w grudniu wszystko wyjaśni. Wrócił mi cały stres z wakacji i jeżdżenia do łodzi...To czekanie i strach, że znowu z drobnej rzeczy okaże się coś poważniejszego
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2018, 21:22
-
Swoją drogą dzięki Lunka za przypomnienie o Medidermie
jak już zdiagnozowałam co szkodzi Frankowi i wyeliminowałam alergeny to skończyły się nasze problemy, przestałam kupować inne rzeczy niż maść witaminową. Ale nawet jak Stasio będzie zdrowy to zaopatrzę się Medka bo on świetnie działa na wszystkie przesuszenia- a ja mam bardzo przesuszone ręce w zimie, na niemowlęcą pupcie też dobrze działa jak się odparzy
Luna1993, pilik lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyLuna- a lekarz mówił coś więcej,w sensie co może być przyczyną niskiej wagi Zuzi? ja mam nadzieje,że to też "jej uroda" i wszystko będzie dobrze ! i za echo trzymać będziemy kciuki!
a ja mam też pyt do Ciebie- miałas jakieś większe problemy z oddychaniem w ciąży?w sensie astma się nasiliła? bo kurczę,od paru dni czuje sie faktycznie gorzej. Gorzej mi się oddycha.nie wiem na ile to astma,a na ile Mały mi może coś uciskać, ale ventolin poszedł w ruch
A może któraś z Was miała taki problem?Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2018, 21:30
-
pilik wrote:Luna nie jest czerwone właśnie
takie zwykle suche placki. Nie widoczne, dopiero jak dotykam to czuć, że suche i szorstkie. I właśnie też słyszałam że AZS bardzo swędzi, a przy moim wrażliwcu to raczej bym wiedziała że ją to wkurza
...
AnnaStesia to samo chciałam pisać o zebrze
Pilik, Aluśce się coś takiego kiedyś pojawiło, tylko na plecach i brzuszku. Szorstkie, w kolorze ciała.
Nie szłam z tym do lekarza, ale kupiłam żel do kąpieli z emolientem i mleczko nawilżające (wszystko z serii Nivea) i po kilku kąpielach ślad po tym zaginął. Więc może to jakieś przesuszenie i wystarczy nawilżyć
Rucola - Lewcio silny chłopiec
Summer - przykre to jest, że rodzice do pouczania są pierwsi, ale na ich realną pomoc nie można liczyć.
Znając siebie, to ja bym swoim to wypomniała..
Swoją drogą nie wiem czemu ludzie tak na siłę chcą dzieci sadzać, uczyć chodzić czy karmić wszystkim.Rucola lubi tę wiadomość
-
Luna, a jak przyrastała Tosia? Dużo szybciej przyrastała na wadze niż Zuzia? Ile Zuzia aktualnie waży?
Kto jak kto, ale Ty musisz wierzyć w swoją córeczkę w to, że wszystko jest dobrze. Ja wierzę, że taka po prostu jej uroda. Oczywiście trzeba badać i sprawdzać, żeby niczego nie przeoczyć. Wiem, że to niełatwe, ale postaraj się nie zamartwiać, bo nadz humor udziela się maluszkom. Tulę mocno! -
nick nieaktualnyJa to wszystko 'czuję'. Czuję się też jakbym obsługiwała półroczne dziecko... Od początku nosiliśmy go przodem do świata, bo tak mówiła fizjo. I on w takiej pozycji czy tej że zdjęcia jedynie jest skłonny być na rękach.
Reszta to już poważniejszy problem. Ostatnio największa frajda, to stawianie na nogi. Bez względu na pozycję w jakiej się znajdzie, tak się wywinie że staje. Jakby ćwiczył przysiady.
Zobaczymy jutro czy dorwę telefon o przyzwoitej porze aby zadzwonić do fizjo... -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyAchia podejrzewam, że taka nasza uroda- oboje z mężem jesteśmy niscy, Tosia też szczuplutka. Mamy po prostu obserwować i ważyć w domu. Myślę, że skoro cała ciążę była na granicy z podejrzeniem hipo to nie ma jak nagle wskoczyć na 50 centyl
Co do astmy- dokładnie na tym etapie co Ty miałam okropne duszności, ventolin poszedł w ruch, ale lekarz pozwalal. Przeszło po ok tygodniu, nie wiem z czym to było związane
Summer Tosia w ciąży szła 50 centylem i urodzona w 36 tc ważyła tyle co Zuza w 40 tc. Więc wiadomo od początku że jest mniejsza. Teraz waży 3600 więc jest dalej na 10 centylu. Tylko ona ma straszny apetyt, naprawdę dużo je a ja jej nie odmawiam. Zmartwiło mnie po prostu że już drugi lekarz zwrócił na to uwagę. Jutro już humor będzie lepszy, a w grudniu po wizycie u kardiologa zapanuje wreszcie spokójWiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2018, 21:38
-
Luna, pewnie te problemy z brzuszkiem też mogą miec wpływ na przybieranie na wadze. Trzymam kciuki aby wszystko było w jak najlepszym porządku a Zuzia troszkę przyspieszyła z wagą.
Luna1993 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, jak ja Wam współczuję tego AZS! Z opisu brzmi to przerażająco! Dorosły jakoś sobie poradzi, ale skąd małe dziecko może wiedzieć, w czym rzecz.
Kaczorka, ja też tego nie rozumiem, takiego pospieszania. Ostatnio właśnie wyedukowalam się w sprawach związanych z wysadzaniem na nocnik i uświadomiłam sobie, że większość moich koleżanek a także w rodzinie sadzala maluchy zdecydowanie za wcześnie. Więc tu świadomość chyba jest jeszcze mniejsza niż w temacie np.rozszerzania diety. -
Luna, myślę, że świat byłby szczesliwszy, gdyby nie siatki centylowe i lekarze, którzy traktują je jak wyrocznie. Dzisiaj rozmawiałam z kumpela, która do mnie zadzwoniła, bo jej 6-tygodniowy brzdąc przerasta po 80-100 g na tydzień i lekarze ją stresuja. Rozumiem ja, bo sama dostawalam regularnych palpitacji gdy kladlam dziecko na wagę, do tej pory zresztą się tym martwię, ale na litość boską, czasem chyba trzeba spojrzeć na dziecko nieco szerzej niż tylko przez siatki.
Rucola, Luna1993, Lunaris, pilik, Aga9090, KateHawke lubią tę wiadomość
-
AnnaStesia a można wysadzac na nocnik za wczesnie? Myślałam, ze jesli dziecko już porządnie siedzi i widze po jego minie, ze będzie kupa to mogę wysadzac... prawda, ze nie zgłębiałam jeszcze tematu ale tak sobie w głowie ułożyłam póki co#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021 -
nick nieaktualnySummer dziękuję, też tak myślę, że brzuszek robi swoje. Spróbuję się nie martwić, waga aż tak mnie nie stresuje jak to serduszko. Na samo słowo "serce/kardiolog/echo" mam mdłości ze stresu
AnnaStesia dokładnie! Każde dziecko jest inne, tak samo jak każdy dorosły. Jedne większe, drugie mniejsze, grubsze, szczuplejsze. Naprawdę wolę tak, niż odmawiać dziecku jedzenia bo ważyłoby za dużo. Mała jest aktywna, wygląda zdrowo a to najważniejsze
Rucola tak, pomógł i to jak! Z pół dniowej kolki mamy max godzine, zdarza się więcej, czasami nawet mniejnarazie mamy jeszcze podawać, a jak poprawa się utrzyma to spróbować odstawić na dzień dwa i w razie czego podać ponownie, bo można stosować przewlekle, ale wiadomo, im krócej tym lepiej. Dziękuję że pytasz
O właśnie! Nasz lekarz też mówił żeby nie naciskać na Tosie żeby robiła na nocnik, żeby nie miała urazu, nie wstrzymywała ze stresu i nie miała przez to infekcjisama do tego dojrzała przed 3 urodzinami- pewnie dla niektórych dosyć późno
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2018, 22:12
Anna Stesia lubi tę wiadomość