X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie Ex-testerki. Cudzie trwaj
Odpowiedz

Ex-testerki. Cudzie trwaj

Oceń ten wątek:
  • pilik Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malka serio? To teraz zgłupiałam... to badanie zlecają przy heparynie jako podstawowe i na jego podstawie dostosowują dawki... i już nie wiem o co tu chodzi...
    Bajka cudowne wieści!

Bajkaaa lubi tę wiadomość

ds022el.png

u4uGp2.png
  • JuicyB Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajka super maluch :) To teraz w spokoju do kolejnego badania, gdzie pewnie już będzie wiadomo jaka płeć.
    Pilik - ja mam podobną strategię - nie szukam informacji w Internecie. Za dużo bzdur, za dużo stresu.

Wczoraj podpisałam umowę z położną, zobaczyłam też szpital (aczkolwiek nie widziałam sal porodowych). Ciekawe doświadczenie. Jeśli Wasz szpital umożliwia sprawdzenie jak to wyglada przed porodem, to bardzo polecam. Troszkę odczarowałam to miejsce i jestem spokojniejsza.

A ja mam pytanko do dziewczyn, które już po porodzie, albo po 30 tygodniu. Czy na USG jakie miałyście po 30 tyg. dzidzia zawsze była już główką do dołu?

age.png
  • Lusesita Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juicy na podstawie mojego doświadczenia niewielką Ci pomogę, bo u mnie jedna i druga córka wisiały głowa w dół już około 25tc.
    Ale u mojej szwagierki dziewczyny powróciły się coś między 32 a 34 tc.

f2wlbd3m7vs8avcj.png
    dxom8u698gwsp1q3.png
  • Jadranka Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajka, super wieści :) Jak mąż reagował va Malucha?

Juicy moja tydzień temu była główka w dół ale jeszcze ma swobodę obracania. Pytałam ostatnio o to lekarki i mniej więcej do 34. tygodnia powinien się maluch juz odwrócić. Tez to niedługo będę przeżywać bo bardzo chce rodzic siłami natury :)

3jvzcwa1t1jbpiaq.png
    8.04.2018 3160 g Emilka
    13.08 || <3 8 cs
  • malka Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pilik wrote:
    Malka serio? To teraz zgłupiałam... to badanie zlecają przy heparynie jako podstawowe i na jego podstawie dostosowują dawki... i już nie wiem o co tu chodzi...
    Bajka cudowne wieści!

Na pewno duży wpływ na wynik aptt ma heparyna niefrakcjonowana, ale takiej raczej nie bierzesz. Drobnocząsteczkową z tego co mi wiadomo, az takiego wpływu nie ma, głównie dlatego, że jest stosowana w mniejszych dawkach. Ale skonsultuj to dzisiaj jeszcze z lekarzem. Ogólnie do monitorowania leczenia heparyna drobnocząsteczkową służy czynnik Xa ale mało gdzie można go wykonac.

5b09trd8ji0unw2g.png

34bwflw153i9m8vo.png
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juicy - u mnie młoda była poprzecznie ułożona i już tak została.
    Ale dziewczyny z mojego wątku miały przypadki, że bobas się potrafił obrócić głową do dołu w 36tc ;)

Bajka - super! I fajnie, że mąż się skusił :)

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • malka Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/2671afd6595b.jpg

pilik, Bocianiątko lubią tę wiadomość

5b09trd8ji0unw2g.png

34bwflw153i9m8vo.png
  • Jadranka Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się podobno odwróciłam w noc przed planowaną cesarka w 38 tygodniu. Ale to niestandardowy przypadek bo mama ma łukowatą macice a ja ważyłam tylko 2340 g. Wiec może mimo tej macicy miałam trochę więcej miejsca niż standardowo :)

3jvzcwa1t1jbpiaq.png
    8.04.2018 3160 g Emilka
    13.08 || <3 8 cs
  • JuicyB Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj położna była nieco zaskoczona, że nadal się obraca, bo jest dość spory, a brzuch mam raczej taki mniejszy. No ale już rozumiem czemu czasami mam ochotę po ścianach chodzić jak mały sobie urządza wędrówki.
    No nic, zobaczymy w poniedziałek czy się obrócił, choć po tym jak mi masakruje okolice pachwin podejrzewam, że jeszcze nie. Mimo wszystko wolałabym rodzić SN.

Kaczorka, a poprzeczne ułożenie od razu kwalifikuje do CC?

age.png
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juicy - tak, od razu kierują na CC.

Już pod koniec to u mnie młoda po skosie siedziała. Głowa w górnym prawym rogu, tyłek w lewym dolnym.. nogi to już sama nie wiem gdzie miała :p

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • Flowwer Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajka to teraz spokój ♡

kjmni09k3h9ob9x5.png
    112 cs o syna, 15 lat walki !!
    Provita-Paliga
    NK20%maj, 27% lipiec, Trombofilia,
    Maj 2017 zaczynam walkę z immunologią/Paśnik,zapalenie endo, IMSI 9.11.2017
    ⛄⛄⛄
  • Bajkaaa Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytacie jak mąż, hehe on jest specyficzny, mówił że ni tak mało widział i że mogłam my sama to opowiedzieć hehe no ale on jest bardzo daleki od pokazywania uczuć jedynie nieraz się wygada że w pracy np mówili o dzieciach albo o tym że nie tylko my straciliśmy już jedną ciąże, także czasem się trochę otworzy mój emek ale to jak się zapomni hehe :) ja byłam zadowolona ze był tam ze mną, a najbardziej jestem zadowolona ze nie namawiał mnie na pappa powiedział jakie on ma zdanie na ten temat i ogólnie gdyby mnie było stać to pewnie u niego bym ciąże prowadziła bo jest super lekarz no ale mnie nie stać to chodzę tutaj, dziękuję dziewczyny za wszystko i naprawdę teraz mam zamiar się cieszyć z ciąży :)

Jadranka, malka, summer86, KateHawke, olik321 lubią tę wiadomość

bhywdf9hizoki5ai.png
    Córeczka <3 Zosieńka <3
  • summer86 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malka wrote:
    Na pewno duży wpływ na wynik aptt ma heparyna niefrakcjonowana, ale takiej raczej nie bierzesz. Drobnocząsteczkową z tego co mi wiadomo, az takiego wpływu nie ma, głównie dlatego, że jest stosowana w mniejszych dawkach. Ale skonsultuj to dzisiaj jeszcze z lekarzem. Ogólnie do monitorowania leczenia heparyna drobnocząsteczkową służy czynnik Xa ale mało gdzie można go wykonac.

Pilik, malka ma chyba rację... rozmawiałam z moim lekarzem i potwierdzał to co malka napisała, czyli że drobnocząsteczkowa heparyna nie ma wpływu na podstawowe wskaźniki krzepnięcia i ich robienie w celu sprawdzenia jej działania jest bez sensu.

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • summer86 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajkaaa, cudownie że wszystko ok <3 a z eMkiem Cię rozumiem, mój też średnio wylewny jeśli chodzi o te tematu :P sam fakt, że jeszcze na usg ze mną nie był ;) ale coraz częściej mówi o nas w liczbie mnogiej i to jest akurat słodkie :)

Buko, piękna beta! Mam nadzieję, że teraz już jesteś spokojniejsza.

Justya85, witaj i zostan z nami :) U mnie też łożysko nisko, najważniejsze aby nie było przodujące, wtedy trzeba bardziej uważać. A nawet przy przodującym są duże szanse na podniesienie. Ponizej fragment z mamaginekolog:

"Jeżeli stwierdzimy łożysko przodujące w 20 tygodniu, to nie oznacza to, że będzie ono przodujące do końca ciąży. 90%!!! łożysk, które są za nisko nad ujściem macicy na tym etapie, wraz ze wzrostem macicy „podciąga” się do góry i przestaje przodować. Położenie nisko leżącego łożyska warto kontrolować w USG ok. raz na miesiąc."

Bajkaaa, Justya85 lubią tę wiadomość

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • olik321 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    też mam narazie łożysko nisko.. tylko nie wiem na której ścianie, moje gin twierdziła w styczniu, że na tylnej, a ostatnio na badaniach prenatalnych inny gin w opisie ujął, że na przedniej :)

dziewczyny zmienię trochę temat, polecacie jakiś sklep z meblami typu Vox czy Agata Meble?

Szukamy narożnika do salonu, nie za miliony monet. Mieliśmy kiedyś z ikea i nie byliśmy zadowoleni..

<3 synek 18.08.18

f2w3xzkrtbku6fy9.png
  • Lusesita Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olik też się podepne bo tez poszukujemy.
    W Agata meble widziałam na prawdę fajne i ceny są takie raczej znośne.

f2wlbd3m7vs8avcj.png
    dxom8u698gwsp1q3.png
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja słyszałam, że łożysko może nawet wędrować ;)

Summer - jak urodzisz i Twój mąż zobaczy córkę to mu się całkiem pozmienia ;)

My już po szczepieniu :) moja dzielna dziewczynka płakała, ale krótko. Następne dopiero za 2 miesiące!
    I kruszyna waży jedynie 5690g. Szykuje się zgrabna laseczka :p

summer86, Bajkaaa, olik321, Jadranka, Sarna84, JustynaG, KateHawke, Siwulec lubią tę wiadomość

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • Lusesita Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaczorka super. Buziaki dla dzielnej Ali <3

Kaczorka lubi tę wiadomość

f2wlbd3m7vs8avcj.png
    dxom8u698gwsp1q3.png
  • Ruth Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy z Agata Meble sofe, fotel i podnóżek, stół i krzesła do jadalni :-) mogę Wam polecić z czystym sumieniem ;-)

U mnie od dwóch dni nawrót deprechy..myślałam, że tej zimy mnie ominie..bezsenne noce i dół do granic możliwości..staram się myśleć pozytywnie, ale nikt nie pomaga.. trzeba mi sie zebrać do kupy :-(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2018, 18:13

f2w3rjjgkyeh1vkk.png
  • Bajkaaa Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2018, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruth a co jest czynnikiem który wywołał u ciebie teraz ten stan? Kurcze nie zazdroszczę tymbardziej kiedy ma się zawirowania z hormonami, życzę Ci by szybko wrócił do dy humor a depresja odeszła i nigdy już nie wróciła

A co do łożyska to mi też lekarz napisał że jest nisko i na przedniej ścianie cokolwiek to znaczy

Ruth lubi tę wiadomość

bhywdf9hizoki5ai.png
    Córeczka <3 Zosieńka <3
‹‹ 229 230 231 232 233 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ