X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie Ex-testerki. Cudzie trwaj
Odpowiedz

Ex-testerki. Cudzie trwaj

Oceń ten wątek:
  • JuicyB Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2018, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Summer u mnie na półce 4 różne rodzaje butelek oraz 8 (serio) różnych smoczków. Mały akceptuje tylko medelę i tylko medelowy smoczek. Mam więc nadzieję, że u Ciebie zmiana smoka da rezultat pozytywny.

summer86, Anna Stesia lubią tę wiadomość

age.png
  • StaraczkaNika Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2018, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Achia wrote:
    Amal- piękna śmieszka :) a jak mąż? Lepiej?

Nika- a czy u Ciebie od jutra donoszona ciąża?:)
    Tak, jutro. A dziś ostatni dzień potencjalnego wcześniactwa. A jutro świętujemy przy KTG i na wizycie u doktora. Potem może trochę posprzątam w domu! Wiem, to chore żeby się ekscytować porządkami, ale pierwszy raz od pół roku mogę ruszyć tyłek bez strachu i wyrzutów sumienia!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2018, 13:49

Achia, summer86, lamka, Lunaris, Aga9090, Jeżowa, JustynaG, Siwulec, Anna Stesia, pilik, Bajkaaa, Nadzieja22 lubią tę wiadomość

4 lata starań (PCOS, IO, mutacje - lekka trombofilia, hiperprolaktynemia, ANA++, leniwy mąż);
    [*] 01.2018 - córeczka
    uM80p1.png
  • StaraczkaNika Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2018, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga9090 wrote:
    Nika właśnie doczytałam, że Mokka dziś miała cesarkę :) u niej to chyba 37+2 ?
    Tak, dokładnie :) Jej facecik tylko 3 dni starszy od mojej młodej, a szacowali mu wagę 3700! Widać te wasze łożyska przodujące dobrze karmią dzieci, więc chociaż tyle dobrego :)

Aga9090 lubi tę wiadomość

4 lata starań (PCOS, IO, mutacje - lekka trombofilia, hiperprolaktynemia, ANA++, leniwy mąż);
    [*] 01.2018 - córeczka
    uM80p1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 listopada 2018, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna Stesia wrote:
    Aaaa, jeśli masz małą białą kropeczke to jest to zatkany kanalik. Napisałaś ropień i się przestraszyłem, bo sama miałam ropna koleine na sutku po ugryzieniu i musialam miec masc. Zatkanego kanalika nie masuj!

https://www.hafija.pl/2013/10/zatkany-kanalik-domowe-sposoby.html
    Dzwoniłam do położnej,jitro idę do niej to obejrzy i przebije,jeśli to zatkany kanalik.

pilik lubi tę wiadomość

• staraniowa Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2018, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    StaraczkaNika wrote:
    Staraniowa - świetny przyrost :) Kiedy chcesz wizytować? Za 3 tygodnie może już będzie widać <3

USG umowiłam na 18.12. to byłby 7tc. A jutro po prostu ginekolog. Pewnie zleci jakieś badania + da skierowanie na USG :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2018, 14:12

StaraczkaNika, JuicyB, Rucola lubią tę wiadomość

Starania o pierwsze dziecko od 12.2015
    03.2016 - ciąża pozamaciczna
    07.2017 - ciąża biochemiczna
    01.2019 - poronienie w 9 tc...
    Z czym się zmagam? PCOS, niedoczynność tarczycy, nieprawidłowa glikemia na czczo
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 listopada 2018, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po usg bioderek- tu jest ok wszystko, ale na stopę nawet nie spojrzała, to normalne... Kocham NFZ. Więc gdzie się teraz udać? Fizjo czy ortopeda prywatnie? Mała wygina stopę za bardzo do góry (aż mnie boli jak na to patrzę) i na zewnątrz. Normalne to nie jest, a nie chce przeoczyć momentu, w którym mogę skorygować ćwiczeniami

Aga cholera szkoda że już do szpitala, ale jeśli to konieczne :( kawał chłopa nosisz pod sercem!

Nika będę trzymać kciuki za Renatke jutro, za wody, za szyjkę (niech jeszcze potrzyma) za wszystko :)

Moje dziecko nie liniało, Luna owszem, ale Tosia i Zuzia nie :D. Skóra schodzi każdemu noworodkowi to normalne

Staraniowa serdecznie gratuluję <3 pamiętam Cię i cieszę się że tu jesteś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2018, 14:12

lamka, Aga9090, staraniowa, Fozzie Bear, Bajkaaa, Nadzieja22 lubią tę wiadomość

• JustynaG Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2018, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna Stesia wrote:
    Nenusia, trzymam kciuki!

Minnie, pięknie wygladacie!

A co do butelki to ja powiem coś kontrowersyjnego, ale uważam, że warto obserwować swoje dziecko i na tej podstawie oceniać, czy można mu raz na czas dac butelkę. Mój synek musiał być dokarmiany, więc zainwestowalam w dwie medele i nie popsuło mu to odruchu ssania. Ale nie u każdego dziecka to się sprawdzi. Ja miałam wiadomość od mojej cdl, że synek ma potężny odruch ssania i że jemu to raczej nic nie grozi. Oczywiście panikowalam i np.smoczka już nie podawałam, ale butelka na początku uratowała nam tyłek. A potem kiedy musiałam jechać do dentystki odciagalam się i mąż podawał dziecku w medeli moje mleko.
    Zgadzam się. Zresztą uważam, że dobrze gdy dziecko potrafi pić z butelki bo wtedy mama może wyjść. Ale! dość ryzykowne jest ściąganie mleka tylko po to by sprawdzić czy dziecko się najada. Dlaczego?
    Bo laktator nie ściągnie tyle co dziecko. A taka ściągająca mama może się podłamać, że ona ściągała 20 minut a dziecko jeszcze głodne.

Anna Stesia, JuicyB, Rucola lubią tę wiadomość

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 listopada 2018, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lamka ja wybudzam ale tylko dlatego, zeby przybierała odpowiednio co by już nikt się nie czepiał naszej wagi. Ale też nie co 3 godziny jak w zegarku. Myślę że jak dziecko ładnie przybiera to nie ma potrzeby wybudzania, na początku tak rób, szczególnie w szpitalu, żeby mały jadł, robił kupki i wydalał bilirubinę. Później sama wyczujesz co i jak :)

Pozdrawiamy z moją myszką i uciekamy po starsza siostrę
    ]

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2018, 19:24

Achia, ibishka, Jeżowa, StaraczkaNika, Aga9090, Anna Stesia, Minnie89, KateKum, Lusesita, Fozzie Bear, Patrycja20, JuicyB, JustynaG, Yoselyn82, Rucola, Kaczorka, KateHawke, pilik, Bajkaaa, Morusek, Lunaris, blue00 lubią tę wiadomość

• Jeżowa Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2018, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna cudowna Twoja myszka! Ekstra ta czapka :D w ogóle jaka ona malutka :) Agata to taki klocek przy niej.

My byłyśmy na spacerze, dupa mi zmarzła jak nie wiem... Muszę się cieplej ubierać. A Agatka jeszcze dosypia, a ja próbuję zjeść ciepły obiad :) o 15 przychodzi do nas moja przyjaciółka z pracy, która jest teraz w 16 tygodniu ciąży <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2018, 14:47

Luna1993, pilik, Lunaris lubią tę wiadomość

👧córeczka 2018
    👦synek 2020

age.png
  • Anna Stesia Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2018, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JuicyB wrote:
    Może OLX? Ja oddałam tak buteleczki MM 1, jak już wiedziałam, że nie skorzystam. W godzinę był u mnie jakiś tato, który potrzebował pilnie dla swojej żony, a to mleczko ciężko dostać tak w sklepie.

Ooo, dzieki!

• Anna Stesia Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2018, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lamka wrote:
    Aga to Twój maluch waży mniej więcej tyle, co mój teraz :-D dobrze, że będziesz zaopiekowana w szpitalu, może będziesz spokojniejsza.

Przypomniało mi się, mam pytanie odnośnie tego, co napisała Blue, że Wojtek jadł o 22 i później o 4. Nam na szkole rodzenia położna sugerowała budzenie takiego noworodzia na karmienie max co 3h. Jak to było u Was?

Mówi się, że noworodek musi jeść minimum co 3 godziny, w nocy może co 4. Mój przykład jest kiepski, bo syn bardzo dlugo miał zoltaczke, więc budzilam go co 3 godziny przez 2 miesiące. Moja położna środowiskowa powiedziała mi, że robię błąd, bo jak dziecko chce spać to niech śpi, ale po pierwsze, chodzi o ryzyko hipoglikemii, a dwa - raz nie mogłam małego obudzić przez dwie godziny (jeszcze w szpitalu) i tego dnia okazało się, że mocno podskoczyla mu bilirubina i ze idzie pod lampy. Więc więcej nie ryzykowalam.

Luna, cieszę się, że wieści nie są złe! Wygladacie z córcia prześliczne!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2018, 14:54

Luna1993 lubi tę wiadomość

• agulineczka Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2018, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do budzenia w nocy to właśnie stara szkoła mówi, żeby wybudzac co 3h. Dzisiaj położna mówiła mi, że dotyczy to tylko wcześniaków, dzieci chorych, ze zbyt niska masa urodzeniowa i dzieci slabo przybierajacych na wadze.

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • Anna Stesia Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2018, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agulineczko, co u Was? Jak karmienie? Jak Ty się czujesz?

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 listopada 2018, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale naprodukowalyscie ! Super posty o rozszerzaniu diety wszystko chętnie zanotowałam :)

Zapaleń i innych przykrych przypadłości współczuję. Nie miałam jeszcze nic takiego mam nadzieję że mnie nie spotka...

Lamka nam położna kazała wybudzać co 3h tylko do pierwszych dwóch ważen. Jak przyrost jest prawidłowy to nie wybudzać. I tak też zrobiłam.

Amal mojej Ani też skóra schodzila wszędzie, położna mówiła że normalne i nie robić nic ewentualnie kąpiel w siemieniu lnianym bo fajnie nawilża i tak też zrobiliśmy po 3 dniach zeszło wszystko. Ja ogólnie bardzo mało " kosmetyków " używam. W zasadzie tylko krem na wiatr z HiPP. Niczym dziecka nie smaruje , do kąpieli dodaje zazwyczaj swoje mleczko i wydaje mi się że ma ładną skórę Ania.

Luna dobrze że kardiologicznie jest wszystko w porządku i nie stresuj się na zapas.

Co do karmienia i podawania butelki. Nam się kilka razy zdarzylo bo jak chce gdzieś wyjść to odciagam i nie zaburzyło to ssania u Ani a też się bardzo bałam tego. Smoczek uspokajający też stosuje mimo że Ania była niechętna na początku i w zasadzie na ten moment służy on nam do usypiania tylko.

• Fozzie Bear Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2018, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lamka ja nie wybudzalam - miałam czas na wino! Ale wiesz, ja to dobrym przykładem nie jestem przecież!

Luna, wg nie fizjo - stawialabym na orto!

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 listopada 2018, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżowa aż sobie wkleiłam w kolaż dwa zdjęcia, z 4 dnia życia i z dzisiaj i jestem w szoku jak ona urosła :o miłego spotkania i gratulacje dla koleżanki :)

• Rucola Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2018, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej Dziewczyny, w koncu mam chwileczkę póki Maluch nie wstanie.
    Amal Nadia to pogodna dziewczynka, oby jej tak zostało :) co do "linienia" jak to zartobliwie myślę ujełas to mojemu Maluszkowi tez schodziła skóra a dodatkowo miał rumień poporodowy wedrujący, więc jego skóra była srednio ładna ale po miesiącu bylismy już na prostej, pomogły naprzemienne kąpiele w nadmanganianie potasu i emoliencie. na dzien dzisiejszy za radą Jezowej do kąpieli dodajemy olejku migdałowego i skórę ma cudną.
    Lamka co do wybudzań w nocy to ja nie bardzo pomogę, bo mój Syncio od poczatku budził się sam co 3-4 godziny i tak już mu zostało. raz przespał ciagiem 7 godzin i Go nie wybudziłam tylko dlatego, ze sama spałam ;) więc moja rada taka - zobaczysz jakie będziesz mieć dziecko, bo czasami opcja budzenia co 3-4 godziny jest tą optymistyczna opcją... Jesli chcesz karmić piersią to cycki na poczatku i tak same będą wołały o karmienie... wyjdzie w praniu, zobaczysz.
    Ja do dziś karmię koło 19, potem 22-23, potem koło 2, dalej 4-5 i znów 7-8 i serio? kompletnie tego nie odczuwam jako dyskomfort :P moze jakaś inna, dziwna jestem ale ja po prostu lubię karmic piersią. nie umiem tego wyjasnic, ale dla mnie karmienie to relaks totalny. na razie nie myślę o odciaganiu i podawaniu z butelki, bo wiem ze i tak nigdzie nie wyjde, bo Mały ma jakiś czujnik jak wychodzę z domu... takze jak planuję wyjście to mam srednio 2 godziny a i tak już jestem pełna niepokoju co się dzieje w domu...

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2018, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunka a prosiłas lekarkę żeby spojrzała i Cie tak olała?

Synek 💚 31.08.2018r.
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2018, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustynaG wrote:
    Zgadzam się. Zresztą uważam, że dobrze gdy dziecko potrafi pić z butelki bo wtedy mama może wyjść. Ale! dość ryzykowne jest ściąganie mleka tylko po to by sprawdzić czy dziecko się najada. Dlaczego?
    Bo laktator nie ściągnie tyle co dziecko. A taka ściągająca mama może się podłamać, że ona ściągała 20 minut a dziecko jeszcze głodne.
    Ja mam jeszcze takie obawy, ze jeśli zaczne pracowac laktatorem to wzmoży mi się produkcja mleka i jej nie opanuje...

Synek 💚 31.08.2018r.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 listopada 2018, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie tak Rucola, tak wygląda NFZ ;) ale to nasz najmniejszy problem, skonsultuje to prywatnie i tyle

A jeszcze miałam Was pytać, czy to ja zgłupiałam czy tamtą lekarka. Kazała na noc kłaść mała na brzuch bo (cytuje) to najbezpieczniejsza pozycja dla dziecka. Przed oczami mam ryzyko śmierci łóżeczkowej, mimo że mała nie śpi na poduszce. Czy jestem w błędzie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2018, 15:58

‹‹ 2368 2369 2370 2371 2372 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ