X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie Ex-testerki. Cudzie trwaj
Odpowiedz

Ex-testerki. Cudzie trwaj

Oceń ten wątek:
  • Lusesita Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustynaG wrote:
    Lusesita, nie wiem czy będziesz chciała korzystać - ale karmiąc piersią przysługuje Ci tzw. przerwa na karmienie. Możesz ją wykorzystać np. wychodząc wcześniej z pracy.

No właśnie się nad tym zastanawiam. Rozmawiałam w pracy nad powrotem na 3/4 etatu. Ale już sama nie wiem czy nie wrocic póki co na cały i korzystać z tej przerwy.

f2wlbd3m7vs8avcj.png
    dxom8u698gwsp1q3.png
  • JustynaG Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co wiem, to jeśli pracujesz poniżej 4h to nie przysługuje Ci żadna przerwa.
    Jeżeli czas pracy pracownicy nie przekracza 6 godzin dziennie, przysługuje jej jedna przerwa na karmienie.
    A jeżeli pracuje dłużej to 2 przerwy.

1 przerwa = 30 minut przerwy.

czyli - jesli się nie mylę - gdybyś wrociła do pracy na 7/8 i korzystała z przerwy to i tak pracowałabyś 6h :)
    a w przypadku 6h - pracujesz 5,5h.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2019, 12:32

mi88, Lusesita, summer86 lubią tę wiadomość

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • summer86 Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajkaaa wrote:
    Minie kciuki :)

Też przeczytałam ten artykuł i wszystko fajnie jak dziecko się bawi u siebie :) czyli to chyba dla starszych dzieci albo dla takich co mają duże swoje pokoje :)

Dziewczyny jadę dziś wybierać spacerowke i fotelik samochodowy i tekst mojego męża na temat fotelika który wybrać czy tańszy przodem czy rwf :" ja się nie znam weźmy taki jaki ty chcesz" tylko taki widzi on problem w rwf że czy ona będzie chciała za rok jeździć tyłem do kierunku jazdy? I czy te 18kg to faktycznie bliżej 4rż...

Bajeczko, są foteliki które można montować i przodem i tyłem. Niestety drogie, ale mam podobne obawy do samego RWF jak Ty, a wtedy znowu wymiana fotelika.

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • mi88 Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do fotelików RWF - my na pewno będzemy wozić małą tyłem tak długo, jak to będzie możliwe, nawet ze zgiętymi nogami. Tu artykuł, który daje do myślenia
    http://osiemgwiazdek.blogspot.com/2013/05/historia-pewnego-wypadku-ku-przestrodze.html
    a tu artykuły, rozwiewające najczęstsze wątpliwości - czyli co z tymi nogami, i co w przypadku uderzenia w tył auta:
    https://dziecisawazne.pl/foteliki-rwf-pieciokrotnie-zmniejszaja-ryzyko-powaznego-urazu-lub-smierci-dziecka/
    http://osiemgwiazdek.blogspot.com/2017/10/foteliki-rwf-uderzenie-w-ty-auta.html

A co do tego artykułu o zabawkach w pudłach - gdzieś mi się kołacze po głowie Montessori i pewnie za jakiś czas poczytam o tym więcej :)

Musiałam małej podać pedicetamol, niby gorączka 37 z hakiem, ale w pewnym momencie zrobiła się tak nieszczęśliwa, że nic nie pomagało. No, nic oprócz paracetamolu :D Teraz ma już drugą drzemkę -widać, że ją mocno wymęczyła ta noc. Spróbuję ją zaraz odłożyć i może uda mi się zrobić sobie herbatę z sokiem <3 Obym jej nie zaraziła! Ech, kto widział rozchorować się parę godzin po szczepieniu :/ Tak to bym to przełożyła...

Achia lubi tę wiadomość

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
    Dziewczynka <3 Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
    MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo
  • Lunaris Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tosia <3 śliczności! rośnij rodzicom zdrowo!

Bajka ja mam Maxi Cosi montowany tyłem po Franku. Kupiłam wcześniej niż wagowo pokazuje łupina bo syn przerósł główką i nie była już bezpieczna. Mimo że teraz waży 20kg o jeździł tyłem do 2,5 roku życia nie protestując (mimo choroby lokomocyjnej). Fotelik wysoki wiec miał fajny widok z okna :)

Następny kupiłam Graco od 9kg ale i tak nie żałuję bo wiem że dla kręgosłupa to najbezpieczniejsza jazda (tyłem). Stasio też będzie jeździł tyłem tak długo jak się da.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2019, 13:38

sliweczka92, JustynaG, admiralka lubią tę wiadomość

age.png

[/url]
    age.png
    06.2005 9tc [*] <3
  • Fozzie Bear Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli mogę to wtrące się o fotelikach, bo przez ostatnie niespełna 4 lata przerobiłam wszystkie rozmiary. Do 18 kg - brzmi fajnie, ale!
    Dla przykladu: Staś ma prawie 4 lata (miał foteliki 0-13,9-18,9-25 i 9-36), waży niecałe 15 kg. Obecnie jeździ w moim aucie w 9-25, w męża 9-36. W 9-25 ledwo co idzie go zapiac, bo jest wysoki. Morał z tej opowieści taki, że foteliki im większy maja zakres tym bardziej są do dupy. Dlatego? Bo nie wyobrażam sobie np Stasia rok roku w obecnym foteliku, był po prostu za mały. W efekcie kupowanie "kombo" nic nie daje, bo i tak co chwilę trzeba zmieniać fotelik.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2019, 12:55

sliweczka92, Lunaris, summer86 lubią tę wiadomość

• sliweczka92 Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem po wizycie u ginekologa, po połowie nie ma śladu! Będziemy dziś świętować haha :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2019, 12:52

mi88, emi2016, Aga9090, Lunaris, Minnie89, JustynaG, summer86, Bunia86, pilik, Yoselyn82, admiralka, Lena21 lubią tę wiadomość

<3
    k0kdcwa14mfoy763.png
    <3
    o1483e5ewjmvno6w.png
    <3
    ijpbdf9h3waux8rd.png
  • Jeżowa Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reset dziewczyny już pięknie odpisały. Podpisuję się pod wszystkim, co zostało powiedziane. Rozumiem, że wszystko sprawdzasz, niby wiesz, że lepiej tego nie robić, a jednak nie potrafisz się powstrzymać. Gwarantuję, że nawet jeśli byłoby wszystko idealnie to i tak byś sobie coś wynalazła, taki już nasz los :)

Ja zapewne będę się decydować na kolejny foteliki tyłem do kierunku jazdy. Jednak testy bezpieczeństwa nie pozostawiają wątpliwość. Natomiast jest to spory wypadek na pewno...

Nika buziaki dla Łusi z okazji 3 miesięcy.

StaraczkaNika lubi tę wiadomość

👧córeczka 2018
    👦synek 2020

09.09⏸️
    11.09 beta 88 ➡️ 13.09 beta 238 ➡️ 16.09 beta 914

27.09 dwa pęcherzyki ciążowe, jeden zarodek
    02.10 mamy dwa serduszka
    13.11 niskie ryzyka wad genetycznych
    05.12 czekamy na dwóch synków 🩵🩵

preg.png
  • Bajkaaa Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tzn dziewczyny mina Zosia waży prawie 9,5kg to dużo jak na tę miesiące ale w ramionach ledwo się mieści zobaczymy co ten gościu nam z 8 gwiazdek poleci a jak okaże się że tylko rwf to tak zrobimy, weźmiemy na raty i trudno skoro emek nie zabiera głosu to ja decyduje tylko mam nadzieję że nie okaże się że fotelik będzie kosztował 2,5 tys bo będzie kiepsko... Ale moja mama mówi tak: masz jedno dziecko i kupuj dla niej to co wg ciebie najlepsze i na co cię stać.

Dam znać czy udało się coś kupić :)

Lusesita, mi88, Kaczorka, Lunaris, JustynaG, Rucola, Bunia86, pilik lubią tę wiadomość

bhywdf9hizoki5ai.png
    Córeczka <3 Zosieńka <3
  • Lusesita Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna dzięki za info :-)
    Jeśli pójdę na 3/4 to nie będę korzystać z przerwy.

Ja zdecydowałam się na 0-18 bo na te 9-18 Domi była za mała.
    W tym pojezdzi gdzieś do 4rż i zmienimy.
    Starsza , włącznie z łupiną, miała 3 foteliki.

f2wlbd3m7vs8avcj.png
    dxom8u698gwsp1q3.png
  • sliweczka92 Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy lupine maxi cosi. Też mamy nadzieję, że jak najdłużej pojeździ. Chociaż jeszcze jej wkładki nie wyciagnelismy, więc jest szansa na dłużej. Następny pewnie kupimy w 8* (super, że otworzyli sklep w Krk), chcemy RWF, miejmy nadzieję, że się zmieści w aucie. Chcemy się zamknąć w 1,5k.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2019, 13:32

mi88 lubi tę wiadomość

<3
    k0kdcwa14mfoy763.png
    <3
    o1483e5ewjmvno6w.png
    <3
    ijpbdf9h3waux8rd.png
  • Bajkaaa Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny już po wszystkim :) mamy wózek i fotelik. Fotelik rwf joie 360 signature coś takiego pisze na nim, Zosia już w nim wraca. Byliśmy w 8 gwiazdek i konkretnie gościu mówił :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2019, 14:07

Lusesita, Jeżowa, Achia, Anna Stesia, summer86, JustynaG, mi88, veritaserum, emi2016, Lunaris, Rucola, sliweczka92, Kaczorka, Bunia86, pilik, Nadzieja22, Yoselyn82, admiralka, Lena21 lubią tę wiadomość

bhywdf9hizoki5ai.png
    Córeczka <3 Zosieńka <3
  • Minnie89 Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już po szczepieniu. Milutek płakał bardzo przy wkluciach, ale po wszystkim zasnął i sobie spi nadal.

Wagę mamy bardzo imponującą, no aż 5400! Toż moje mleko to same kalorie! Czy ja powinienem AM go rzadziej karmić? :(

Achia, summer86, Lunaris, Rucola, pilik, blue00, Nadzieja22, Yoselyn82 lubią tę wiadomość

dqprhdge2q9dik3m.png
  • Lusesita Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajkaaa wrote:
    Dziewczyny już po wszystkim :) mamy wózek i fotelik. Fotelik rwf joie 360 signature coś takiego pisze na nim, Zosia już w nim wraca. Byliśmy w 8 gwiazdek i konkretnie gościu mówił :)

On jest 0-18kg?

Bajkaaa lubi tę wiadomość

f2wlbd3m7vs8avcj.png
    dxom8u698gwsp1q3.png
  • Bajkaaa Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lusesita wrote:
    On jest 0-18kg?
    Tak i gościu powiedział że na tą chwilę nie ma potrzeby drozszego fotelika bo dziecko jest dobrze chronione a w lupinie już jej za ciasno... A szczerze mówiąc myślałam że będzie dużo droższy fotelik

Lusesita, Jeżowa lubią tę wiadomość

bhywdf9hizoki5ai.png
    Córeczka <3 Zosieńka <3
  • Lusesita Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wózek jaki wybrałaś? :-)

f2wlbd3m7vs8avcj.png
    dxom8u698gwsp1q3.png
  • Anna Stesia Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Minnie, piękna waga, i w normie, więc absolutnie dziecka nie przekarmiasz!

Bajko, świetny zakup. Nasz mały też już lamentuje strasznie w łupinie, ale chciałam czekać do roku. Chyba jednak zdecydujemy sie szybciej. Mogę zapytać, ile zaplaciliscie? Też się wybieramy do 8 gwiazdek, liczymy na poradę i zakup w sensownej cenie (tak do 1500 max).

A najlepsze, że moi teściowie są zniesmaczeni, że nie chcemy wziąć używanego po kuzynkach, który leży w piwnicy od kilku lat :-D

Reset, kochana, witaj w świecie mam! Stres to teraz Twoj nieodłączny przyjaciel. I jak to śpiewał Tom Petty 'the waiting is the hardest part'.

• Bajkaaa Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lusesita wrote:
    A wózek jaki wybrałaś? :-)
    Valco snap 4 trend, i nie wiem na ile można ufać temu facetowi ale mówił że skoro sama wybrałam sobie jeden z lepszych wózków to zakupy nie mogły trwać długo :)
    A na wózek trafiłam dzięki Hope która zachwalala jego poprzednika

pilik lubi tę wiadomość

bhywdf9hizoki5ai.png
    Córeczka <3 Zosieńka <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 marca 2019, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szkoda że 8* nie ma w Trójmieście :( ale są w Poznaniu, może zanim wymienimy to pojedziemy to na pewno tam zajrzymy po poradę, choćby " na zaś". Też planujemy wozić tyłem ile będzie możliwe.a póki co mam nadzieję, że łupina wystarczy. Bo to albo do 13kg albo dopóki głowa nie wystaje prawda?

Wysłałam siostrze te artykuły co Mi wrzuciła, a ona nadal pisze ,że będzie używać fotelik po starszaku. Który przypominam ma we wrześniu 8lat i jest z zestawu 3w1 , z wózka... Odpisałam że chyba nie jest RWF? I że ma swoje lata i ja bym się nie odważyła go używać, zwłaszcza ze względu na brak atestów (jak to z fotelikami z 3w1 bywa). Podejrzewam że odpisze cos złośliwie albo oleje temat

• Bajkaaa Autorytet

Wysłany: 13 marca 2019, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna Stesia my zapłaciliśmy 1299 ale widzę w necie że można ciut taniej ale jednak oni też muszą zarobić przecież za tą obsługę i dopasowanie :)
    Ja mam lupine od szwagra i szczerze mówiąc to planuje jeździć teraz częściej z Zosia i dlatego zależało mi żeby w miarę szybko tą lupine zmienić

Anna Stesia lubi tę wiadomość

bhywdf9hizoki5ai.png
    Córeczka <3 Zosieńka <3
‹‹ 3081 3082 3083 3084 3085 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ