Ex-testerki. Cudzie trwaj
-
WIADOMOŚĆ
-
JustynaG wrote:Lusesita, nie wiem czy będziesz chciała korzystać - ale karmiąc piersią przysługuje Ci tzw. przerwa na karmienie. Możesz ją wykorzystać np. wychodząc wcześniej z pracy.
No właśnie się nad tym zastanawiam. Rozmawiałam w pracy nad powrotem na 3/4 etatu. Ale już sama nie wiem czy nie wrocic póki co na cały i korzystać z tej przerwy. -
Z tego co wiem, to jeśli pracujesz poniżej 4h to nie przysługuje Ci żadna przerwa.
Jeżeli czas pracy pracownicy nie przekracza 6 godzin dziennie, przysługuje jej jedna przerwa na karmienie.
A jeżeli pracuje dłużej to 2 przerwy.
1 przerwa = 30 minut przerwy.
czyli - jesli się nie mylę - gdybyś wrociła do pracy na 7/8 i korzystała z przerwy to i tak pracowałabyś 6h
a w przypadku 6h - pracujesz 5,5h.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2019, 12:32
mi88, Lusesita, summer86 lubią tę wiadomość
-
Bajkaaa wrote:Minie kciuki
Też przeczytałam ten artykuł i wszystko fajnie jak dziecko się bawi u siebie czyli to chyba dla starszych dzieci albo dla takich co mają duże swoje pokoje
Dziewczyny jadę dziś wybierać spacerowke i fotelik samochodowy i tekst mojego męża na temat fotelika który wybrać czy tańszy przodem czy rwf :" ja się nie znam weźmy taki jaki ty chcesz" tylko taki widzi on problem w rwf że czy ona będzie chciała za rok jeździć tyłem do kierunku jazdy? I czy te 18kg to faktycznie bliżej 4rż...
Bajeczko, są foteliki które można montować i przodem i tyłem. Niestety drogie, ale mam podobne obawy do samego RWF jak Ty, a wtedy znowu wymiana fotelika. -
Co do fotelików RWF - my na pewno będzemy wozić małą tyłem tak długo, jak to będzie możliwe, nawet ze zgiętymi nogami. Tu artykuł, który daje do myślenia
http://osiemgwiazdek.blogspot.com/2013/05/historia-pewnego-wypadku-ku-przestrodze.html
a tu artykuły, rozwiewające najczęstsze wątpliwości - czyli co z tymi nogami, i co w przypadku uderzenia w tył auta:
https://dziecisawazne.pl/foteliki-rwf-pieciokrotnie-zmniejszaja-ryzyko-powaznego-urazu-lub-smierci-dziecka/
http://osiemgwiazdek.blogspot.com/2017/10/foteliki-rwf-uderzenie-w-ty-auta.html
A co do tego artykułu o zabawkach w pudłach - gdzieś mi się kołacze po głowie Montessori i pewnie za jakiś czas poczytam o tym więcej
Musiałam małej podać pedicetamol, niby gorączka 37 z hakiem, ale w pewnym momencie zrobiła się tak nieszczęśliwa, że nic nie pomagało. No, nic oprócz paracetamolu Teraz ma już drugą drzemkę -widać, że ją mocno wymęczyła ta noc. Spróbuję ją zaraz odłożyć i może uda mi się zrobić sobie herbatę z sokiem Obym jej nie zaraziła! Ech, kto widział rozchorować się parę godzin po szczepieniu Tak to bym to przełożyła...Achia lubi tę wiadomość
Dziewczynka Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo -
Tosia śliczności! rośnij rodzicom zdrowo!
Bajka ja mam Maxi Cosi montowany tyłem po Franku. Kupiłam wcześniej niż wagowo pokazuje łupina bo syn przerósł główką i nie była już bezpieczna. Mimo że teraz waży 20kg o jeździł tyłem do 2,5 roku życia nie protestując (mimo choroby lokomocyjnej). Fotelik wysoki wiec miał fajny widok z okna
Następny kupiłam Graco od 9kg ale i tak nie żałuję bo wiem że dla kręgosłupa to najbezpieczniejsza jazda (tyłem). Stasio też będzie jeździł tyłem tak długo jak się da.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2019, 13:38
sliweczka92, JustynaG, admiralka lubią tę wiadomość
-
Jeśli mogę to wtrące się o fotelikach, bo przez ostatnie niespełna 4 lata przerobiłam wszystkie rozmiary. Do 18 kg - brzmi fajnie, ale!
Dla przykladu: Staś ma prawie 4 lata (miał foteliki 0-13,9-18,9-25 i 9-36), waży niecałe 15 kg. Obecnie jeździ w moim aucie w 9-25, w męża 9-36. W 9-25 ledwo co idzie go zapiac, bo jest wysoki. Morał z tej opowieści taki, że foteliki im większy maja zakres tym bardziej są do dupy. Dlatego? Bo nie wyobrażam sobie np Stasia rok roku w obecnym foteliku, był po prostu za mały. W efekcie kupowanie "kombo" nic nie daje, bo i tak co chwilę trzeba zmieniać fotelik.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2019, 12:55
sliweczka92, Lunaris, summer86 lubią tę wiadomość
-
Ja jestem po wizycie u ginekologa, po połowie nie ma śladu! Będziemy dziś świętować haha
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2019, 12:52
mi88, emi2016, Aga9090, Lunaris, Minnie89, JustynaG, summer86, Bunia86, pilik, Yoselyn82, admiralka, Lena21 lubią tę wiadomość
-
Reset dziewczyny już pięknie odpisały. Podpisuję się pod wszystkim, co zostało powiedziane. Rozumiem, że wszystko sprawdzasz, niby wiesz, że lepiej tego nie robić, a jednak nie potrafisz się powstrzymać. Gwarantuję, że nawet jeśli byłoby wszystko idealnie to i tak byś sobie coś wynalazła, taki już nasz los
Ja zapewne będę się decydować na kolejny foteliki tyłem do kierunku jazdy. Jednak testy bezpieczeństwa nie pozostawiają wątpliwość. Natomiast jest to spory wypadek na pewno...
Nika buziaki dla Łusi z okazji 3 miesięcy.StaraczkaNika lubi tę wiadomość
-
Tzn dziewczyny mina Zosia waży prawie 9,5kg to dużo jak na tę miesiące ale w ramionach ledwo się mieści zobaczymy co ten gościu nam z 8 gwiazdek poleci a jak okaże się że tylko rwf to tak zrobimy, weźmiemy na raty i trudno skoro emek nie zabiera głosu to ja decyduje tylko mam nadzieję że nie okaże się że fotelik będzie kosztował 2,5 tys bo będzie kiepsko... Ale moja mama mówi tak: masz jedno dziecko i kupuj dla niej to co wg ciebie najlepsze i na co cię stać.
Dam znać czy udało się coś kupićLusesita, mi88, Kaczorka, Lunaris, JustynaG, Rucola, Bunia86, pilik lubią tę wiadomość
-
My mamy lupine maxi cosi. Też mamy nadzieję, że jak najdłużej pojeździ. Chociaż jeszcze jej wkładki nie wyciagnelismy, więc jest szansa na dłużej. Następny pewnie kupimy w 8* (super, że otworzyli sklep w Krk), chcemy RWF, miejmy nadzieję, że się zmieści w aucie. Chcemy się zamknąć w 1,5k.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2019, 13:32
mi88 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny już po wszystkim mamy wózek i fotelik. Fotelik rwf joie 360 signature coś takiego pisze na nim, Zosia już w nim wraca. Byliśmy w 8 gwiazdek i konkretnie gościu mówił
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca 2019, 14:07
Lusesita, Jeżowa, Achia, Anna Stesia, summer86, JustynaG, mi88, veritaserum, emi2016, Lunaris, Rucola, sliweczka92, Kaczorka, Bunia86, pilik, Nadzieja22, Yoselyn82, admiralka, Lena21 lubią tę wiadomość
-
My już po szczepieniu. Milutek płakał bardzo przy wkluciach, ale po wszystkim zasnął i sobie spi nadal.
Wagę mamy bardzo imponującą, no aż 5400! Toż moje mleko to same kalorie! Czy ja powinienem AM go rzadziej karmić?
Achia, summer86, Lunaris, Rucola, pilik, blue00, Nadzieja22, Yoselyn82 lubią tę wiadomość
-
Lusesita wrote:On jest 0-18kg?
Lusesita, Jeżowa lubią tę wiadomość
-
Minnie, piękna waga, i w normie, więc absolutnie dziecka nie przekarmiasz!
Bajko, świetny zakup. Nasz mały też już lamentuje strasznie w łupinie, ale chciałam czekać do roku. Chyba jednak zdecydujemy sie szybciej. Mogę zapytać, ile zaplaciliscie? Też się wybieramy do 8 gwiazdek, liczymy na poradę i zakup w sensownej cenie (tak do 1500 max).
A najlepsze, że moi teściowie są zniesmaczeni, że nie chcemy wziąć używanego po kuzynkach, który leży w piwnicy od kilku lat
Reset, kochana, witaj w świecie mam! Stres to teraz Twoj nieodłączny przyjaciel. I jak to śpiewał Tom Petty 'the waiting is the hardest part'. -
Lusesita wrote:A wózek jaki wybrałaś?
A na wózek trafiłam dzięki Hope która zachwalala jego poprzednikapilik lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnySzkoda że 8* nie ma w Trójmieście ale są w Poznaniu, może zanim wymienimy to pojedziemy to na pewno tam zajrzymy po poradę, choćby " na zaś". Też planujemy wozić tyłem ile będzie możliwe.a póki co mam nadzieję, że łupina wystarczy. Bo to albo do 13kg albo dopóki głowa nie wystaje prawda?
Wysłałam siostrze te artykuły co Mi wrzuciła, a ona nadal pisze ,że będzie używać fotelik po starszaku. Który przypominam ma we wrześniu 8lat i jest z zestawu 3w1 , z wózka... Odpisałam że chyba nie jest RWF? I że ma swoje lata i ja bym się nie odważyła go używać, zwłaszcza ze względu na brak atestów (jak to z fotelikami z 3w1 bywa). Podejrzewam że odpisze cos złośliwie albo oleje temat -
Anna Stesia my zapłaciliśmy 1299 ale widzę w necie że można ciut taniej ale jednak oni też muszą zarobić przecież za tą obsługę i dopasowanie
Ja mam lupine od szwagra i szczerze mówiąc to planuje jeździć teraz częściej z Zosia i dlatego zależało mi żeby w miarę szybko tą lupine zmienićAnna Stesia lubi tę wiadomość