Ex-testerki. Cudzie trwaj
-
WIADOMOŚĆ
-
Emi, super, że wychodzicie! Miesiąc w szpitalu, brr. Jak badania synka? Macie coś kontrolować jeszcze?
Śliweczka, ojej A Hania tak dobrze wyglądała we wtorek, jej siła wszystkich zmylila! Zdrówka dla Was!
Justyna, współczuję bardzo! Dziecko, które pręży się na rękach i krzyczy mimo prób bujania, tulenia i karmienia, odłożone też krzyczy i w sumie nie wiadomo, co zrobić, to coś, co doprowadza mnie na granicę wytrzymałości. Współczuję, że musicie się z tym mierzyć nocą. My z mężem mamy na to żarcik sytuacyjny - jak jedno podchodzi do drugiego się przytulić, drugie zaczyna się prężyć i wyrywać
Jak dzisiejsza nocka?
My wracamy z naszych trzydniowych wakacji (samotnego pobytu z Zośką w Budapeszcie nie liczę, bo nazywanie tego wakacjami to bluźnierstwo rangi urlopu macierzyńskiego ). Było strasznie krótko, ale przynajmniej wymoczyliśmy się w wodzie. Namiot na plażę to cudowna sprawa - Zosia w nim spała, było przytulnie, nie wiało (a nad wodą to chyba zawsze wieje), był cień. Fajnie też sprawdziło się małe kółko dmuchane z takimi jakby majteczkami w środku - nie trzeba cały czas czuć ciężaru dziecka w wodzie
A nasza podróż mija świetnie, szczególnie w stosunku do trasy w drugą stronę - co prawda od 21 obudziła się swoim stylem 7 razy, ale po nakarmieniu od razu zasypia i możemy spokojnie jechać. Jeszcze tylko 2 godziny i będziemy w domusliweczka92, Rucola, emi2016, Bunia86, Lunaris lubią tę wiadomość
Dziewczynka Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo -
Mi, super, że wyjazd się udał i podróż tak dobrze Wam minęła. Z Hania jest bardzo dobrze, gdyby nie kaszel, to w ogóle nie powiedziałabym, że jest chora. W weekend (piątek poniedziałek) było ciężko, bo temperatura i straszna maruda, zwłaszcza w nocy tragedia, ale odkąd dostaje antybiotyk jest pięknie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2019, 10:03
mi88 lubi tę wiadomość
-
Mi dzisiejsza noc to bajka Aktywność miała między 5 a 6:30 po czym dospałyśmy do teraz Takie długie spanie to tylko ze mną w łóżku jest możliwe.
Za to zastanawialam się czy Ania jest taka nieznośna po to bym z radością wracała do pracy?Rucola, sliweczka92 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, mam takie pytanie - czy miałyście spore rozbieżności w pomiarach w stosunku do poszczególnych części ciała dziecka, wieku płodu a wieku ciąży? Byłam dziś na szybkiej wizycie u mojego drugiego ginekologa, m.in. by zerknął na posiew moczu i po kilka dni L4. Zmierzył Pączka i główka wyszła 2 tygodnie młodsza od wieku ciąży (26 +4, a główka 24 + 4), zaś waga wychodzi na 25 + 4 (ale wiadomo - waga jest wypadkową kilku pomiarów więc jak główka zaniża to i waga niższa). Generalnie sam przyrost wagi u tego ginekologa w normie, bo 230 gramów w równe 2 tygodnie i na wykresie ładnie i równo, ale ta główka mnie zmartwiła. Niby do 2 tygodni to jeszcze ujdzie - tak lekarz.
Przeanalizowałam teraz w domu swoje wyniki np. z połówkowych i ta główka zawsze była do tyłu, ale o tydzień max. A tu dysproporcja się pogłębia... Panikować?
* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero. -
Myślę, że kwestia pomiaru, ten ginekolog mógł zmierzyć trochę w innym punkcie i wiek ciąży juz jest inny. nawet na wizycie kiedyś mi pokazywał co się dzieje, gdy sobie ustawi dosłownie milimetr w lewo lub w prawo i już wiek ciąży się zmienia.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2019, 14:48
-
Reset ja miałam takie rozbieżności przez większość czasu. Zazwyczaj obwód brzuszka wychodził mniejszy o jakieś 2 tygodnie. Ostatnio różnica była już tydzień tylko. Za to ostatnio znowu obwód głowy większy o ponad tydzień.
A jak kiedyś miałam wizytę u mojego gina a dzień później chyba polowkowe w luxmedzie to wyszła na długości nogi różnica ponad 2 tygodni. Pytałam o to lekarza, powiedział że zależy od ustawienia i sprzętu. Myślę że nie ma co panikowac
Sliweczka dużo zdrowia!!
Mi88 fajnie że wyjazd się udał. Mam nadzieję że trochę odpoczelasWiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2019, 15:26
* Starania od stycznia 2014 * 5 Anioków w niebie
*Listopad 2018 - laparoskopia - udrożnione oba jajowody
*PAI-1 G4 homo,On: OligoAsthenoTeratozoospermia, Mofrologia 0%, Fragmentacja 48,15%, ROS 3,26 -
reset wrote:Dziewczyny, mam takie pytanie - czy miałyście spore rozbieżności w pomiarach w stosunku do poszczególnych części ciała dziecka, wieku płodu a wieku ciąży? Byłam dziś na szybkiej wizycie u mojego drugiego ginekologa, m.in. by zerknął na posiew moczu i po kilka dni L4. Zmierzył Pączka i główka wyszła 2 tygodnie młodsza od wieku ciąży (26 +4, a główka 24 + 4), zaś waga wychodzi na 25 + 4 (ale wiadomo - waga jest wypadkową kilku pomiarów więc jak główka zaniża to i waga niższa). Generalnie sam przyrost wagi u tego ginekologa w normie, bo 230 gramów w równe 2 tygodnie i na wykresie ładnie i równo, ale ta główka mnie zmartwiła. Niby do 2 tygodni to jeszcze ujdzie - tak lekarz.
Przeanalizowałam teraz w domu swoje wyniki np. z połówkowych i ta główka zawsze była do tyłu, ale o tydzień max. A tu dysproporcja się pogłębia... Panikować?
U mnie natomiast zawsze główka była do przodu niż reszta ciała. Tez się tym trochę martwilam ale wszystko bylo dobrze. W sumie pomiar pomiarowy nie równy. Zalezy od sprzętu, czy dokładnie złapie lekarz obwód, wystarczy wyjechać ciut za margines i juz inaczej wychodzi.Mój pierwszy cud - kochany Michałek ❤️❤️❤️
Mój drugi cud - kochany Juluś♥️♥️♥️
Nigdy się nie poddawaj chociaż byłoby to trudne! - Kiedy śmieje się dziecko - śmieje się cały świat
❤️❤️❤️ -
Reset u nas był duży rozjazd w drugą stronę z głową - zawsze była 2-3 tygodnie większa niż brzuch i nogi a w 37 tygodniu ciąży jak mój lekarz próbował zrobić pomiar to głowa wyglądała na 42+ tydzień ciąży i mu się już skala skończyła. Nigdy nie zwracał na to szczególnej uwagi więc myślę że powinnaś spać spokojnie
mi88 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Reset, myślę, że nie masz co się martwić.
Nasza Ania co prawdę głowę zazwyczaj miała w granicach normy tygodniowej ale za to brzuszek zawsze był do tyłu o minimum tydzień, nóżki były za to do przodu o około tydzień. Śmiałam się wtedy, że będzie długa i szczupła w mamusię
-
nick nieaktualnyEmi-! Gratulacje! Super ,że udało się wyjść do domu teraz całą rodzinką na pewno dojdziecie do siebie:)
U mnie ciężko znaleźć czas na forum,mój łobuziak jest tak absorbujący, że zapominam czasami pójść do WC :p ale jednocześnie jest tak słodki, że mu to wybaczam zaczął pełzać, a dziś wspinać się na moje nogi... Taaa, ale żeby usiąść to nie :p ostatnio u sąsiadki, która ma ogródek eksplorował trawę, którą był zafascynowany w Gdańsku sierpniowa pogoda dla mnie idealna - brak upałów, ale jest ciepło. Czasem popada.ale ogólnie ja zawsze w sierpniu już czuję jesień :p
A w przyszłym tyg Oskar ma randke z Aneczką
Mam pytanie do mam, które przesiadły się do 2 fotelika. Jako że byliśmy dziś w tyłem.pl sprawdzić czy nasz fotelik dobrze montujemy, bo mamy nowe auto, ale od razu wypytałam o kolejny, bo patrząc na wysokość głowy Oskara, pan powiedział, że przed zimą najprawdopodobniej czeka nas zakup nowego. Na pewno RWF, ale pytanie czy może ten 360st? Bo taki tylko i wyłącznie tyłem , bez żadnej możliwości zmiany, trochę mnie przeraża, że jak np za 2lata Oskar uzna, że tyłem to nieeee, to klops. Mimo,że taki starczy na dłużej. A te 360st albo przekładane już zostawiają otwartą furtkę, choć one starczają do ok 4roku życia. Jakie macie? Co myślicie? Ogólnie polecał poczytać o fotelikach Joie, mówi, że są niedoceniane w internecie, a mają dobre parametry.
Buziaki dla wszystkich forumowych dzieciaków
A tu moje serduszko w ramach wkupnego za nieobecność
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2019, 05:53
JustynaG, emi2016, Malgonia, Lena21, Yoselyn82, Bunia86, Rucola, sliweczka92, Lunaaa lubią tę wiadomość
-
Achia, też mnie zastanawiał ten Joie 360. Choć u mnie to bardziej kwestia wygody przy wkładaniu dziecka. Mamy auto 3drzwiowe i jakoś ciężko mi sobie wyobrazić takie większe dziecko jak się gramoli po kanapie z butami żeby wsiąść do fotelika.
My jeszcze jeździmy w łupinie więc niewiele pomogę.
Bunia jak się miewa maleństwo?Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2019, 20:24
-
Reset, wg mnie nie ma powodów do zmartwień. Po pierwsze ten Twój drugi lekarz, jeśli dobrze pamiętam, już raz zaliczył pomiarową wpadkę. Po drugie różnice do 2 tygodni wobec terminu z OM są jak najbardziej normalne i nie stanowią podstawy do obaw.
U nas na pewnym etapie nóżki były sporo w tyle, później nadgoniły to znowu brzuszek był za mały wzgledem wieku ciąży itd. Na różnych etapach różnie to wyglądało, raz wg doktora miała być długonogą modelką a raz nie, raz miała brzuszek łakomczuszek a później już nie
A co do wagi malucha, jeden taki zaniżony pomiar mocno wpływa właśnie na szacunek wagi.
Achia, my mamy obrotowy z opcją jazdy tyłem i przodem, polecam to rozwiązaniem. Wkrótce czeka nas zakup fotelika do drugiego auta, bo w końcu po latach trochę jeżdżę autem i na trasie dom-żlobek czuje się komfortowo, więc raz na ruski rok i ja będę małą odbierać. Szukamy czegoś tańszego i ciężko mi sobie wyobrazić wsadzanie jej do zwykłego RWF.
Joie ma nasza Bajeczka, więc może napisze jak się sprawdza
A czy ktoś ma do polecenia jakiś zwykły RWF w rozsądnej cenie (jako drugi fotelik na krótkie odcinki)?Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2019, 21:32
-
Achia ja się odezwę z racji posiadania.
Nie zamieniłabym 360° na 'zwykły'.
Pomijając markę, to u nas bardzo dobrze się użytkuje. Super się sprawdza w wąskich miejscach postojowych, gdzie obrócenie bokiem dużo ułatwia. Mamy suva i w sumie wszędzie jest ciasno dla nas. Stąd mam opanowane wsadzanie i wyjmowanie Oskara wsadzając tylko ręce do auta. A kolejna sprawa to pakując go do auta, jak jest przodem do mnie, widzę dokładnie czy siedzi symetrycznie i czy wszystko jest równo. Jeździmy od kwietnia i z przyjemnością go użytkuję w przeciwieństwie do nosidła.
Mogę wypowiedzieć się na:
1. Britax Romer Dualfix (od urodzenia)
2. Britax Romer Dualfix M- mamy (od 6m, bez wkładki )
- potrzebowaliśmy wkładki uniwersalnej, żeby Oskara trochę wypchać, bo się zapadał a wkładka ze zwykłego Dualfix dedykowana od urodzenia nie pasowała już. Plus mamy jeszcze dokupione nakładki na uda.
3. Cybex Sirona Q isize Plus
- żeby obrócić dziecko trzeba fotelik postawić pionowo. Oskar się jeszcze bardziej zapadał niż w Britaxie.
4. Gb vaya
- to jest to samo co Cybex, ale miał mniejszy zakres regulacji
3 i 4 miały fajne nakładki na uda w zestawie. My dokupiliśmy, bo tak ściskam Oskara, że kilka razy miał sznity... Teraz problemu nie ma.
Ważne na co zwrócić uwagę (już po takim czasie użytkowania) to na przycisk do obracania. W Cybex i GB przycisk jest bliżej oparcia (dużo osób narzeka na jego umiejscowienie). W Britax mamy w linii głowy (bliżej nogi stabilizującej).
No i różnica była też taka, że w Britax ciszej chodził cały mechanizm.
Jeszcze jest Nuna- też godna uwagi.
I któraś firma wprowadziła foteliki 180°- czyli tyłem + na boki. Przodem się nie da. I z tego co mi świta to Britax.
Tyle mogę pomóc, bo u mnie były grube analizy wtedy.
Joie akurat nie brałam pod uwagę. Pamiętam tylko że p. Marta mówiła wtedy, że Joie nie ma regulacji na nogi. Jest w jednej odległości od kanapy.
W Britax był największy zakres odjechania od oparcia. -
My też mamy Britaxa, o którym pisze Ania. Jedyny minus to opadająca główka w pozycji tyłem w trakcie snu. Niestety w fotelikach RWF się zdarza, mimo dobrego dopasowania.
-
nick nieaktualny
-
Reset ja dokładnie tak jak wszystkie uważam, że nie powinnaś się zamartwiać, u nas były bardzo duże rozbieżności pomiędzy częściami ciała a pod koniec ciąży to wyprzedzał termin nawet o 3 tyg, głowę miał zawsze bardzo dużą i chyba ostatecznie powinnam być wdzięczna, że to jednak było cc
Ania dzięki za info o fotelikach my mamy duzy problem - powinnismy już wymienić nasz na nowy (byliśmy to skontrolować jakiś miesiąc temu i p. mówiła, że jeszcze ok, ale czas się rozglądać) ale w okolicach marca mamy zamiar zmienić samochód, w obecnym nie mamy isofixa, a bardzo chcieliśmy 360 stopni i tak nie możemy się zdecydować co robić, czy na te kilka miesięcy (i tak teraz niewiele jeżdżę) wziąć używany od siostry, a nowy dokupić dopiero do nowego samochodu, czy jednak kupić coś nowego już teraz a później kombinować
Ja dziś zrobiłam wyniki krwi i moczu przed wizyta w środę i krwi hemoglobina już poniżej normy wiec pewnie znów będę musiała brac żelazo, za to w moczu nabłonki płaskie „dość liczne” fosforany „pole usiane” a pH 8, chyba muszę go powtórzyć prawda ? -
Justyna mój ciążowy mózg pomylił dni tygodnia i wizytę mam jutro dobrze ze ogarnęłam to wczoraj a nie dziś w kolejce
Czy któraś z Was miała może podwyższone ddimery? Od poniedziałku coś boli mnie prawa lydka i robiąc badania na wizytę profilaktycznie zrobiłam też inne na krzepliwosc, chyba jakieś przeczucie miałam bo wyszły podwyższone. Ddimery prawie 1100 przy normie do 500 a fibrynogena prawie 6 przy normie do 4. Rozmawiałam z lekarzem mówi że jutro na wizycie będziemy rozmawiać bo ale martwię się i tak. Biorę clexane 0. 8 i acard. Może za małe dawki?
* Starania od stycznia 2014 * 5 Anioków w niebie
*Listopad 2018 - laparoskopia - udrożnione oba jajowody
*PAI-1 G4 homo,On: OligoAsthenoTeratozoospermia, Mofrologia 0%, Fragmentacja 48,15%, ROS 3,26 -
Bunia, z tego co pamiętam D-dimery w ciąży i przy heparynie nie są odpowiednim badaniem. W każdym razie normy dla ciężarnych są inne, mi chyba wyszło jakoś 900 i lekarz nie kazał panikować. Jedynym badaniem, które pozwala sprawdzić czy dawka heparyny jest wystarczająca to anty-Xa. Najlepiej w temacie pewnie pomogłaby Staraczka Nika.
-
Z polecenia Istelskiej (to co najczęściej montuje):
Do 1000zł
- Babysafe Akita 849zł,
0-18kg, tyłem, test plus
- Babysafe Schnauzer 979zł,
0-18kg, przodem/tyłem, ADAC 4*
- Maxi-Cosi MiloFix 815zł,
0-18kg, przodem/ tyłem, ADAC 4*
Powyżej 1000zł
- Babysafe Alaskan 1099zł,
0-18kg, 360°
- Nuna Norr 1999zł,
0-18kg, 360°, Test plus, ADAC 4*
- Avionaut Areo Fix 1599zł,
przodem/tyłem, 0-17,5kg, test plus
- Cybex Sirona Z R 1299zł,
tyłem, ADAC 4*, ÖAMTC 4*
- Axkid Move 1249zł,
9-25kg (od 9mż), tyłem, test plus
- Axkid Minikid 2.0 1749zł,
9-25kg (od 9mż), tyłem, test plus
- Joie Spin 1099zł,
0-18kg, 360°, ADAC 3* z 2017
- Klippan Century 1699zł,
9-25kg, tyłem, test plus, do mocno pochyłych kanap, bardzo szeroki
- Klippan Kiss2 plus 1599zł,
0-18kg, tyłem, ADAC 4* z 2017, test plus, do mocno pochyłych kanap, bardzo duży zakres pochylenia
- Concord Reverso Plus 1499zł,
9-25kg, tyłem, 5*
Pomijam te powyżej 2000zł, Britaxy i BeSafe których Istelscy są fanami
summer86 lubi tę wiadomość