X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie Ex-testerki. Cudzie trwaj
Odpowiedz

Ex-testerki. Cudzie trwaj

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odpisała mi lekarka, żebym zwiększyła do 3x100mg i oznaczyła ponownie za 3 dni i wysłała jej wynik.

A TSH mi spadło do 0,55 :-O szok, nigdy nie miałam tak nisko.

• malka Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lamka z tego co kojarzę to ten prog tak spada i u większości dziewczyn się to potwierdza. Ja też miałam spadek. Zresztą jest wydzielany pulsacyjnie więc może akurat trafiłaś na trochę niższy poziom. 20 nie jest źle :) ale dla spokoju możesz zwiększyć lutke, nie zaszkodzi. A jak możliwość to skontaktuj się z lekarzem.
    Edit: widzę, że już lekarka odpisała :)

Szkoda, że Agniecha całkiem zamilkła :( mam nadzieję, że u niej wszytsko ok.

Pilik jakoś ostatkiem sił się mobilizuje do nauki, ale naprawdę ciężko mi to idzie. Dzisiaj po wizycie byłam tak rozkojarzona, że prawie nic nie zrobiłam. Jeszcze jutro cały dzień, w środę do południa ostatnie powtórki i wieczorem już jadę do Warszawy, bo egzamin w czwartek na 11 i nie chce się spóźnić. Ale już się cieszę, że jest ten egzamin, bo nawet jak nie zdam to na jakiś czas mam naukę z głowy ;)

Dzięki dziewczyny za wszystkie miłe słowa :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2018, 20:59

5b09trd8ji0unw2g.png

34bwflw153i9m8vo.png
  • Lusesita Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiadomość o Nice jest cudowna <3

f2wlbd3m7vs8avcj.png
    dxom8u698gwsp1q3.png
  • Bajkaaa Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna Stesia wrote:
    Mam nadzieję, że nie bierzesz już euthyroksu? Rozumiem, że TSH Ci bardzo spadło? A badałaś ft4 ostatnio? Wygląda, że masz nadczynność polekową, ale tu lekarz musi zadecydować, czy wprowadzić Ci leki, czy wystarczy odstawienie lewotyroksyny.

TSH ze środy mam nieoznaczalne a ft3 i ft4 ponoć idealne i moja endokrynolog kazała zrobić to badanie i kazała przyjść za 3 tyg z ponownym tsh ft3 i ft4 i antytpo i antytg i że będzie usg.

A wynik zamiast po 10dniach roboczych jest na następny dzień i dlatego robię tyle szumu bo moja endokrynolog będzie dopiero 10 maja a inny endokrynolog za tydzień mnie przyjmie. Więc nie wiem co robić za bardzo

bhywdf9hizoki5ai.png
    Córeczka <3 Zosieńka <3
  • pilik Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lamka ja miała na początku prog 14, potem 20 kilka i znowu spadł do 15 jakoś. Gin mi zabroniła badać, tak zrobiłam i jej zaufałam i wszystko jest w porządku ;). Przy czym brałam dupka 3x1 do 14 tygodnia jakoś, pozniej 2x1 a na koniec 2x0,5 aż do 22 wtedy odstawiłam calkiem.

Cudownie że dobre wieści u Niki <3

Malka będziemy wszystkie trzymać kciuki!!

ds022el.png

u4uGp2.png
  • Anna Stesia Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajkaaa wrote:
    TSH ze środy mam nieoznaczalne a ft3 i ft4 ponoć idealne i moja endokrynolog kazała zrobić to badanie i kazała przyjść za 3 tyg z ponownym tsh ft3 i ft4 i antytpo i antytg i że będzie usg.

A wynik zamiast po 10dniach roboczych jest na następny dzień i dlatego robię tyle szumu bo moja endokrynolog będzie dopiero 10 maja a inny endokrynolog za tydzień mnie przyjmie. Więc nie wiem co robić za bardzo

A czy przy nieoznaczalnym TSH nie kazała Ci odstawić leworytoksyny??

• Bajkaaa Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna Stesia wrote:
    A czy przy nieoznaczalnym TSH nie kazała Ci odstawić leworytoksyny??
    Zmniejszyła tylko dawkę bo powiedziała że mam ft3 i ft4 idealne które nie pasują do zablokowanego tsh, ona podejrzewa któraś z chorób immunologicznych lub powiedziała że bardzo Zadko zdaza się ot tak zablokowane tsh ale skoro ten wynik taki to jakiś powód jest ale boję się że młoda dostaje te przeciwciała przez łożysko, i nie Wien co robić czy brać te leki czy nie...

bhywdf9hizoki5ai.png
    Córeczka <3 Zosieńka <3
  • Anna Stesia Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana, decyzję o braniu leków czy odstawieniu podejmie lekarz, ale powiem Ci, że w czerwcu miałam identyczny wynik TSH - <0,0005 i lekarz pierwsze, co kazał mi zrobić to szybko odstawić lewotyroksynę, a po drugie zrobić TRAb. U mnie na szczęście TRAb wyszły ok. Ale ja nie byłam wtedy w ciąży i wpływu na moje wyniki nie miała gonadotropina. Tak czy inaczej na chłopski rozum wydaje mi się, że lek powinnaś mieć odstawiony i to z podwójnego powodu - ciągle obniza Ci TSH i zwiększa TRAb. Ale tutaj decyzję musi podjąć lekarz, zwłaszcza że ft4 i ft3 masz w porządku. Czy masz możliwość skonsultowania tego wyniku z jakimś innym lekarzem?

I czy masz takie objawy jak nieco przyspieszona czynność serca, częstsze migotanie przedsionków, niepokój, gonistwa myśli, męczliwość, osłabienie?

• Bajkaaa Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna Stesia wrote:
    Kochana, decyzję o braniu leków czy odstawieniu podejmie lekarz, ale powiem Ci, że w czerwcu miałam identyczny wynik TSH - <0,0005 i lekarz pierwsze, co kazał mi zrobić to szybko odstawić lewotyroksynę, a po drugie zrobić TRAb. U mnie na szczęście TRAb wyszły ok. Ale ja nie byłam wtedy w ciąży i wpływu na moje wyniki nie miała gonadotropina. Tak czy inaczej na chłopski rozum wydaje mi się, że lek powinnaś mieć odstawiony i to z podwójnego powodu - ciągle obniza Ci TSH i zwiększa TRAb. Ale tutaj decyzję musi podjąć lekarz, zwłaszcza że ft4 i ft3 masz w porządku. Czy masz możliwość skonsultowania tego wyniku z jakimś innym lekarzem?

I czy masz takie objawy jak nieco przyspieszona czynność serca, częstsze migotanie przedsionków, niepokój, gonistwa myśli, męczliwość, osłabienie?

Nie mam kolatania serca, meczliwosc mam ale to raczej dlatego że jestem w ciąży ogólnie to nie mam objawów nadczynności a najszybciej lekarza mam innego za tydzień w poniedziałek, może jutro spróbuję dostać nr telefonu do mojej dr chociaż wątpię że dadzą ale może oni zadzwonia do niej no zobaczymy czy mi pomogą bo wystarczy żeby zadzwonili i powiedzieli jaki wynik a ona odpowie co robić, no nic jutro jeszcze spróbuję :)

No i dziękuję ślicznie %)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2018, 21:47

bhywdf9hizoki5ai.png
    Córeczka <3 Zosieńka <3
  • Anna Stesia Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajeczko, mam nadzieję, że Cie nie przestraszyłam, zawsze lepiej dmuchac na zimne i np. wykluczyć Gravesa-Basedowa. Trzymam kciuki, żeby udało Ci się skontaktować z lekarzem. Na szczęście Twoja córeczka ma już swoją własną tarczycę, więc te wahnięcia aż tak bardzo jej nie dotyczą, ale wiadomo, że im szybsza porada, tym spokojniejsza mama.

• Bajkaaa Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna Stesia wrote:
    Bajeczko, mam nadzieję, że Cie nie przestraszyłam, zawsze lepiej dmuchac na zimne i np. wykluczyć Gravesa-Basedowa. Trzymam kciuki, żeby udało Ci się skontaktować z lekarzem. Na szczęście Twoja córeczka ma już swoją własną tarczycę, więc te wahnięcia aż tak bardzo jej nie dotyczą, ale wiadomo, że im szybsza porada, tym spokojniejsza mama.
    Nie no ta GB nie będzie bo miałabym więcej tych przeciwciał :) ale bardziej wystraszylam się tym że piszą że taki wynik może świadczyć np o raku tarczycy więc ta choroba GB to najmniejszy problem byłby.

A to że napisałaś że młoda ma już własną tarczyce to lek na mój strach :) dziękuję :)
    Jutro może poplacze do telefonu to zadzwonia do endo w mojej sprawie hehe :)

Anna Stesia lubi tę wiadomość

bhywdf9hizoki5ai.png
    Córeczka <3 Zosieńka <3
  • Jadranka Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lamka, ja przy pierwszej becie miałam proga 12. Dostałam dupka 2x1, tylko dla mojego komfortu psychicznego bo moja gin uważa że w ciazy nie należy badać a poronieniem grozi poniżej 5. Za dwa tygodnie jednak zbadałam (juz przy kosmicznej becie) i było 14 :)
    Także nie martw się dziewczyno, weź lutkę dla komfortu psychicznego :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2018, 21:57

pilik lubi tę wiadomość

3jvzcwa1t1jbpiaq.png
    8.04.2018 3160 g Emilka
    13.08 || <3 8 cs
  • Anna Stesia Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jadranka, jak Wam się układa z malutką?

• malka Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna Stesia, TSH jest retrospektywnym wskaźnikiem funkcji tarczycy, oznaczane dzisiaj TSH odpowiada stanowi hormonów tarczycy z przed około 6tygodni, ale to pewnie wiesz. Dlatego przy zmianach dawek albo wprowadzaniu lewotyroksyny powinno się opierać na wynikach ft4 i ft3. TSH jest miarodajne tylko przy stałym dawkowaniu, albo jeśli się leków w ogóle nie bierze.

Anna Stesia lubi tę wiadomość

5b09trd8ji0unw2g.png

34bwflw153i9m8vo.png
  • Jadranka Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna Stesia wrote:
    Jadranka, jak Wam się układa z malutką?
    Mała jest cudowna <3 Je i śpi. Karmimy się na żądanie dzisiaj 16 razy :D (bo jeszcze to zapisuję). W nocy je 2-3 razy w zależności o której się położymy.
    Od dwóch dni zaczyna nawiązywać kontakt wzrokowy i zawiesza się na kartach sensorycznych które jej M wydrukował.
    Mój Mąż i to małe Stworzonko to najlepsze co mnie w życiu spotkało. :)

Anna Stesia, malka, Emiilka, Flowwer, Rucola, Maja84, pilik, Barbarka1984, Lusesita, Karma88, lamka, Bajkaaa, KateHawke lubią tę wiadomość

3jvzcwa1t1jbpiaq.png
    8.04.2018 3160 g Emilka
    13.08 || <3 8 cs
  • Anna Stesia Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malka wrote:
    Anna Stesia, TSH jest retrospektywnym wskaźnikiem funkcji tarczycy, oznaczane dzisiaj TSH odpowiada stanowi hormonów tarczycy z przed około 6tygodni, ale to pewnie wiesz. Dlatego przy zmianach dawek albo wprowadzaniu lewotyroksyny powinno się opierać na wynikach ft4 i ft3. TSH jest miarodajne tylko przy stałym dawkowaniu, albo jeśli się leków w ogóle nie bierze.

Zgadza się, wielokrotnie pisałam tu dziewczynom, że m.in. z tego powodu sprawdzanie TSH co 2 tygodnie mija się z celem. Z tym, że w takim przypadku jak u Bajki branie lewotyroksyny sprawia, że TSH nie może się "dźwignąc" (a ciągle utrzymywanie go na poziomie nieoznaczoności specjalnie sensowne nie jest) i podejrzewam, że ma też wpływ na podniesione TRAb. Natomiast tak jak napisałam - ponieważ ft3 i ft4 Bajeczki są w porządku, a w dodatku lekarz będzie musiał uwzględnić fakt działania gonadotropiny kosmówkowej, więc przypuszczalnie nie ma powodu do paniki. Dodatkowo im więcej o tym myślę, tym widzę, że takie nagłe odstawienie lewotyroksyny może spowodować rozchwianie tyreotropiny (tak było u mnie w czerwcu), więc pewnie lekarz doskonale wie, co robi, bo na ciężarnych się nie eksperymentuje. Ja lekarzem nie jestem i w życiu nikomu nie doradzałabym brania albo odstawiania jakichś leków. Mówię jedynie w oparciu o moje własne doświadczenia i bardzo wyrywkową wiedzę nabytą w drodze zmagań z przeróżnymi problemami tarczycy.

malka, summer86, Rucola, Bajkaaa lubią tę wiadomość

• malka Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jardanka cudnie się czyta takie rzeczy! Cieszę się bardzo, że wszytsko się układa :D oby tak dalej!

Jadranka lubi tę wiadomość

5b09trd8ji0unw2g.png

34bwflw153i9m8vo.png
  • Anna Stesia Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jadranka wrote:
    Mała jest cudowna <3 Je i śpi. Karmimy się na żądanie dzisiaj 16 razy :D (bo jeszcze to zapisuję). W nocy je 2-3 razy w zależności o której się położymy.
    Od dwóch dni zaczyna nawiązywać kontakt wzrokowy i zawiesza się na kartach sensorycznych które jej M wydrukował.
    Mój Mąż i to małe Stworzonko to najlepsze co mnie w życiu spotkało. :)

kochany mały głodomorek <3 <3 <3 to piekne, co piszesz <3 <3 <3 macie prawdziwie błogosławiony czas <3 <3 <3

Jadranka lubi tę wiadomość

• malka Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna Stesia największą wiedzę zdobywa się na własnych doświadczeniach :) ja nie mam problemów z tarczyca więc to tylko info zapamiętane z książek. Działanie p/c trab o ile dobrze pamiętam też moze być różne. Czasem mogą blokować receptor dla TSH i tym sposobem powodować obniżenie fT3 i fT4, ale mogą też poprzez połączenie się z tym receptorem tak jakby stymulować tarczycę do wytwarzania hormonów, które blokują wytwarzanie tsh. No i do tego właśnie hcg może mieszać. Myślę, że jest dokładnie tak jak piszesz, najważniejsza będzie konsultacja z lekarzem bo my możemy tylko gdybać ;)
    Bajko nie martw się na zapas. Mam nadzieję, że lekarz dojdzie do tego w czym problem.

Anna Stesia, Bajkaaa lubią tę wiadomość

5b09trd8ji0unw2g.png

34bwflw153i9m8vo.png
  • Emiilka Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ibishka, Kochana, nie przestaję trzymać kciuków za szybką akcję :D Trzymaj się cieplutko! <3

Lamka, ja też miałam spadek proga na początku ciąży. Z mojego naturalnego poziomu (bez wspomagania) - ok 28 ng/ml, do ok 21 ng/ml. Spadek po max 3 dniach. Wtedy mi ginka przepisała Utorgest (progesteron) i kolejny pomiar wynosił już ok 35 ng/ml.

Dziewczyny, a jak to jest z tym progiem w kolejnych etapach ciąży, zwłaszcza w drugim trymestrze? Buko, KateHawke, Lunka , badacie dalej poziom proga? Ja przed wizytą 5 kwietnia, przy wspomaganiu (2 tabletki dziennie), miałam proga ok 58 ng/ml, a przed dzisiejszą wizytą, przy wspomaganiu, ale 1 tabletka dziennie, prog spadł do ok 48 ng/ml. Ja oczywiście panika, bo czemu spada, skoro powinien rosnąć, a moja ginka na to, że poziom jest OK, mam przestać badać i odstawić już całkowicie Utrogest. Trochę mnie to niepokoi, bo przecież jak odstawię, to poziom mi jeszcze spadnie... Dodam, że Maluch rośnie jak szalony. Dzisiaj miał pomiędzy 10,1 a 10,3 cm.

Rucola, Yoselyn82 lubią tę wiadomość

12 cs. - szczęśliwy! Cudzie trwaj! <3
    url=https://www.suwaczki.com/]mhsv20mmi0dw1s0w.png[/url]
    1 cs. - Aniołek - 6 tc.
‹‹ 503 504 505 506 507 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ