X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie Ex-testerki. Cudzie trwaj
Odpowiedz

Ex-testerki. Cudzie trwaj

Oceń ten wątek:
  • Lunaris Autorytet

Wysłany: 18 maja 2018, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna Stesia najważniejsze że jesteście pod dobrą opieką i już w terminie, powodzenia! Zaraz będziecie razem :)

Bajka dobrze że Ci wreszcie ulżyło :)

admirałka wszystkie trzymamy mocno kciuki, ściągajmy pozytywne wibracje :) zasłużyłaś jak nikt na happy end <3

przysnęłam jeszcze koło 6 ale o 8 trzeba było do przedszkola wstać :P coś czuję że przy maluchu mój syn będzie często wagarował jak będę zarywać noce :P

Bajkaaa lubi tę wiadomość

age.png

[/url]
    age.png
    06.2005 9tc [*] <3
  • Emiilka Autorytet

Wysłany: 18 maja 2018, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny!

AnnaStesia, haha Kochana, widzisz? :D Przepowiedziałam Ci wczoraj, że coś się będzie działo ;) Zaciskam bardzo mocno kciuki i myślami jestem z Tobą i dzidziutkiem! Trzymajcie się dzielnie! <3

Nenusiu... Powiem tak, ja wszystkie Twoje posty widzę - i te na tym wątku i na wątku staraczkowym i szczerze mówiąc, ja (jako - hmm?, specjalista z tego działu prawa?) nie podejmę się w tej chwili udzielenia odpowiedzi na Twoje pytania. Po pierwsze, nie bardzo rozumiem Twoją sytuację, tj. ciąg zdarzeń, który jest kluczowy, dla podania rozwiązania i podjęcia jakichś prawnych kroków. Po drugie, nie mam przed sobą Twojego wypowiedzenia. Po trzecie, jest mnóstwo maleńkich aspekcików, o których Ty możesz nie napisać, a one mogą mieć bardzo istotne znaczenie dla Twojej sprawy. Kochana, nie zrozum mnie źle, ale nawet w sytuacji, gdybyś krok po kroku opisała, co się stało i tak poradziłabym Ci, żebyś poszła do adwokata albo radcy prawnego (nie prawnika). Nie dasz rady sama przed sądem - jeżeli zdecydujesz się na sprawę.Dla wszystkich kobiet w ciąży, (ubezpieczonych i nieubezpieczonych), pomoc prawna adwokata albo radcy prawnego jest darmowa. W każdym większym mieście są punkty nieodpłatnych porad prawnych, zwykle w urzędzie miasta albo gminy. Idziesz, pokazujesz kartę ciąży i przedstawiasz swój problem. Ja niestety nie podejmę się interpretowania Twojej sytuacji prawnej na odległość, bo zwyczajnie boję się, że nie znając w pełni materiału dowodowego, podam Ci złe wyjście, a wówczas konsekwencje mogą być opłakane. Ja na siebie takiego ryzyka nie wezmę, bo to zbyt poważna kwestia. Poza tym, sprawa jest skomplikowana, bo moim zdaniem, tutaj w grę wchodzi przywrócenie do pracy - jeżeli dobrze rozumiem, zaszłaś w ciąże w trakcie tego fikcyjnego wypowiedzenia. Kochana, musisz iść do specjalisty i walczyć o swoje. Nie pokładaj swojego losu w sugestiach dziewczyn z forum, bo one (my wszystkie), chcemy dla Ciebie dobrze, ale nie znamy całokształtu sytuacji i możemy naprawdę zaszkodzić, zamiast pomóc.

Admiralko, już zaciskam kciuki za wtorkową wizytę! :)

malka, Rucola, Phnappy lubią tę wiadomość

12 cs. - szczęśliwy! Cudzie trwaj! <3
    url=https://www.suwaczki.com/]mhsv20mmi0dw1s0w.png[/url]
    1 cs. - Aniołek - 6 tc.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2018, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emilko dziękuję. Mnie już nawet nie zależy na przywróceniu do pracy. Poprostu nie mam sił już walczyć. A w ciążę zaszłam w kwietniu, kiedy okres wypowiedzenia się skończył. W styczniu już szef mi powiedział, że jak pójdę na l4 to mnie zwolni, bo on takich pracowników nie potrzebuje. W marcu zachorowałam angina, zapalenie oskrzeli, temperatura prawie 40 stopni, dwa dni w takim stanie chodziłam do pracy, ale trzeciego dnia nie dałam rady, ledwo co stałam na nogach. No i poszłam na l4 wiedząc, że może mnie zwolnić. Ciagłam l4 jak najdłużej, w kwietniu się okazało, że mam guza i do tego zaszłam w ciążę. Ja tylko chciałam wiedzieć czy przynajmniej do porodu dostanę zasiłek. Bo na powrót do pracy nawet u tego gbura nie liczę..

• admiralka Autorytet

Wysłany: 18 maja 2018, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje za wszystkie kciuki i dobre słowa <3 Mam nadzieję, że wtorek będzie piękny :)

Emiilka lubi tę wiadomość

atdc9vvjhr7v1l6t.png

h84f9vvj1bgblfir.png

03.08.2017 - Nasze cuda 8tc [*]
    16.12.2017 - Marysia 15tc [*]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2018, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Admiralka kciuki :*

• Lunaris Autorytet

Wysłany: 18 maja 2018, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znikam na trochę -muszę się ruszyć z kanapy! Jadę po prezent na miasto, wczoraj mi się nie chciało to dziś trzeba. Do potem ;)

age.png

[/url]
    age.png
    06.2005 9tc [*] <3
  • Bajkaaa Autorytet

Wysłany: 18 maja 2018, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Admiralka na pewno będzie dobrze! :)

Nenusia a ja bym powiedziała tak, że jak nie rozumiesz bo ja np nie rozumiem do końca pisma z zusu to ja bym zadzwoniła do zusu i oni ci wyjaśnia o co w tym chodzi :) do kiedy i ile będziesz miała płacone :)
    A nie ma sensu kombinować z fikcyjnym zatrudnieniem bo na pewno będzie kontrola zusu wtedy a po co ci dodatkowy stres, po urodzeniu dostaniesz kosiniakowe 1000zl i dodatkowe 500zl z 500+ a i na pewno jakieś dodatki bo to 4 dziecko także wg mnie nie ma sensu kombinować lepiej szukać spokoju :)

Aha no i naprawdę zadzwoń do zusu oni wyjaśnia bez problemu :)

Emiilka, JustynaG lubią tę wiadomość

bhywdf9hizoki5ai.png
    Córeczka <3 Zosieńka <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2018, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaStesia kciuki!!! Trzymaj się :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2018, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajkaaa ja właśnie nie kombinuje z niczym, nie chce poprostu ryzykować, bo wiem że zus kontroluje..

Bajkaaa lubi tę wiadomość

• Emiilka Autorytet

Wysłany: 18 maja 2018, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nenusiu, co do zasady pracodawca nie może Ci wręczyć wypowiedzenia, jeżeli jesteś na L4. Tylko szkopuł tkwi w tym, że mówisz, że Ty to wypowiedzenie podpisałaś. I teraz nasuwa mi się kolejne pytanie: czy to jest wypowiedzenie, a Ty je podpisałaś, żeby było wiadomo, kiedy ono doszło do Twojej wiadomości, czy to jest rozwiązanie umowy za porozumieniem stron z zachowaniem okresu wypowiedzenia. Bo w przypadku drugiej opcji, Twoja sytuacja jest zupełnie inna. Wypowiedzenie umowy o pracę to jest jednostronna czynność prawna i nie ma znaczenia, dla swojej ważności fakt, czy Ty je podpiszesz, czy też nie. Dlatego mam wątpliwości w ogóle, co do samego dokumentu. Po drugie, jeżeli zaszłaś w ciążę, w okresie wypowiedzenia, to jest dla Ciebie bardzo dobra sytuacja. Bez znaczenia będzie wtedy, czy szef wręczył Ci wypowiedzenie, czy podpisałaś rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron z zachowaniem okresu wypowiedzenia. Wtedy wystarczy Twoje oświadczenie, że działałaś pod wpływem błędu, co do okoliczności Twojej ciąży (nie wiedziałaś, że jesteś w ciąży). Oświadczenie + wniosek o przywrócenie do pracy i masz sprawę wygraną. Nie chodzi tutaj o to, byś wróciła do szefa - gbura, ale o to, byś zachowała prawo do zasiłku chorobowego płatnego 100% w trakcie ciąży i potem do zasiłku macierzyńskiego. Ja np. kompletnie nie rozumiem tego pisma z ZUSu. Na Twoim miejscu zadzwniłabym do ZUSu i starałabym się wyjaśnić tę sytuację. Ale najlepiej Kochana idź na te darmowe porady prawne, z kompletem wszystkich dokumentów i z wypisanymi chronologicznie na kartce ważnymi datami (co się kiedy stało).

Rucola, JustynaG lubią tę wiadomość

1 cs. - Aniołek - 6 tc.
  • kania85 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2018, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,jeszcze do niedawna mogłabym tutaj pisać,ale niestety mój cud się zakończył i teraz walczymy o kolejny.To już dwa lata.Poronienie-wada genetyczna,ale niestety po zrobieniu wielu badań wyszły mi przeciwciała anty-HLA.Wiem że u Emilii także je stwierdzono więc zwracam się z ogromną prośbą,aby dziewczyny mające przeciwciała anty HLA napisały jak wyglądało u nich leczenie i kiedy im się udało.W sieci nie ma absolutnie żadnych informacji o tych przeciwciałach.Jestem na encortonie 5 mg i sulfasalazynie (10dc-@)

Emilia twój learz sądzi że przy anty_HLA ciąża to isty cud? moja lekarka nie widzi niby przeszkód i mówi że jest spora szansa,po jakim czasie zaskoczyłaś od podania leków?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2018, 09:46

p19us65gg3ryctfo.png
    12.03.2009 Córcia <3
    19.02.2018 (*)9tydz :-(
    11.02.2019 Synek 34 tydz <3
    07.2020 (*)7tydz
    12.2020(*)CB
    4.01 II (12dpo) beta HCG 18,200
    7.01 (15dpo) beta HCG 88,90
    9.01 (17dpo) beta HCG 268
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2018, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    L4 przywiozłam 16 marca, a on dał mi do podpisania wypowiedzenie, które niby ja napisałam z datą 28 luty, rozwiązanie za porozumieniem stron, okres wypowiedzenia do końca marca. A w ciążę zaszłam w kwietniu więc chyba raczej nie ma szans już kombinować z powrotem, a ja nawet nie chcę

• summer86 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2018, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Admirałka, masz nasze kciuki we wtorek!

Anna Stesia, coś czuję że najdalej jutro będziesz już tulić maluszka <3

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • Flowwer Autorytet

Wysłany: 18 maja 2018, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna Stasia trzymam Cię kochana za rękę i życzę łatwego porodu.

Admiralka we wtorek grupa wsparcia się nazbiera :D

Wybaczcie kochane że nie odnosę się do każdej ale mam dom w remoncie i o jednym marzę, czerwiec i koniec remontu.

kjmni09k3h9ob9x5.png
    112 cs o syna, 15 lat walki !!
    Provita-Paliga
    NK20%maj, 27% lipiec, Trombofilia,
    Maj 2017 zaczynam walkę z immunologią/Paśnik,zapalenie endo, IMSI 9.11.2017
    ⛄⛄⛄
  • Emiilka Autorytet

Wysłany: 18 maja 2018, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kania85 wrote:
    Cześć dziewczyny,jeszcze do niedawna mogłabym tutaj pisać,ale niestety mój cud się zakończył i teraz walczymy o kolejny.To już dwa lata.Poronienie-wada genetyczna,ale niestety po zrobieniu wielu badań wyszły mi przeciwciała anty-HLA.Wiem że u Emilii także je stwierdzono więc zwracam się z ogromną prośbą,aby dziewczyny mające przeciwciała anty HLA napisały jak wyglądało u nich leczenie i kiedy im się udało.W sieci nie ma absolutnie żadnych informacji o tych przeciwciałach.Jestem na encortonie 5 mg i sulfasalazynie (10dc-@)

Emilia twój learz sądzi że przy anty_HLA ciąża to isty cud? moja lekarka nie widzi niby przeszkód i mówi że jest spora szansa,po jakim czasie zaskoczyłaś od podania leków?

Kochana, mam wrażenie, że leczy Cię moja była lekarka :D Powiedz, jesteś z Poznania albo ze Szczecina? Bo to są dwa ośrodki (dwóch lekarzy), którzy zlecają badania na te przeciwciała (anty-HLA i anty-MICA) i przepisują zestaw: Encorton + Sulfasalazyna.

Powiem Ci tak, zrobisz, jak zadecydujesz. Ja po konsultacji ze specjalistą z zakresu immunologii i ginekolog, specjalizującą się w ciążach immunologicznych, usłyszałam, że żadnej choroby immunologicznej nie mam i mam odstawić leki. Sulfasalazyna jest niebezpieczna w ciąży (nawet na ulotce to jest napisane). Miałam odstawić na drugi dzień. Encorton odstawia się stopniowo (miałam rozpisane odstawienie na 6 tygodni). Wg w.w. lekarzy, obecność tych przeciwciał nie wpływa na zajście w ciążę (ani na utrzymanie ciąży).

No i jeszcze jedno - ja zaczęłam brać te leki dopiero po II kreskach na teście. W między czasie konsultowałam branie sterydów z innymi ginekologami. To nie są cukierki, więc się trochę bałam wziąć po zaleceniu jednego lekarza. Także na pewno nie pomogły mi one ani w zajściu, ani w zagnieżdżeniu.

Teraz jestem już po odstawieniu Encortonu i ciąża rozwija się prawidłowo.

Kochana, skonsultuj koniecznie sprawę z kimś, kto się zna na immunologii. Życzę Ci powodzenia :)

Ps. ja też nie mogłam znaleźć w internecie nic, na temat tych przeciwciał ;)

Rucola lubi tę wiadomość

1 cs. - Aniołek - 6 tc.
  • Emiilka Autorytet

Wysłany: 18 maja 2018, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga9090 wrote:
    L4 przywiozłam 16 marca, a on dał mi do podpisania wypowiedzenie, które niby ja napisałam z datą 28 luty, rozwiązanie za porozumieniem stron, okres wypowiedzenia do końca marca. A w ciążę zaszłam w kwietniu więc chyba raczej nie ma szans już kombinować z powrotem, a ja nawet nie chcę

No widzisz Kochana, czyli to nie jest wypowiedzenie. To jest rozwiązanie umowy o pracę na podstawie porozumienia stron z zachowaniem okresu wypowiedzenia. W dodatku podpisałaś je z datą wsteczną, podejrzewam, że z taką datą, z której wynikałoby, że nie byłaś na l4 (żeby w świetle prawa rozwiązanie umowy było skuteczne). Jeżeli okres wypowiedzenia skończył się w marcu, a zaszłaś w ciążę w kwietniu, to nieciekawie to wygląda. W mojej ocenie, nie powinnaś mieć w ogóle prawa do zasiłku chorobowego (teraz), ani tym bardziej do zasiłku macierzyńskiego (po porodzie). Nie wiem, dlaczego ZUS teraz wypłaca Ci zasiłek chorobowy.

1 cs. - Aniołek - 6 tc.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2018, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emiilka wrote:
    No widzisz Kochana, czyli to nie jest wypowiedzenie. To jest rozwiązanie umowy o pracę na podstawie porozumienia stron z zachowaniem okresu wypowiedzenia. W dodatku podpisałaś je z datą wsteczną, podejrzewam, że z taką datą, z której wynikałoby, że nie byłaś na l4 (żeby w świetle prawa rozwiązanie umowy było skuteczne). Jeżeli okres wypowiedzenia skończył się w marcu, a zaszłaś w ciążę w kwietniu, to nieciekawie to wygląda. W mojej ocenie, nie powinnaś mieć w ogóle prawa do zasiłku chorobowego (teraz), ani tym bardziej do zasiłku macierzyńskiego (po porodzie). Nie wiem, dlaczego ZUS teraz wypłaca Ci zasiłek chorobowy.
    Płaci, bo jest ciągłość od marca tak mi w zusie babka mówiła, że 182 dni mogę być na l4 chorobowym, dzwonię do tego zusu i oczywiście nie odbierają...

• Emiilka Autorytet

Wysłany: 18 maja 2018, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    182 dni mają takie znaczenie, że co do zasady, wtedy pracodawca nie może Cię "zwolnić" - to jest właśnie zakaz "zwalniania" na l4. Są od tego wyjątki - jak np. choroba zawodowa, czy ciąża - wtedy okres się wydłuża. Ale jeżeli w dniu rozwiązania umowy o pracę za porozumieniem nie byłaś na l4, to okres wypowiedzenia sobie spokojnie biegnie. No i znowu mamy wyjątek: chyba, że zajdziesz w ciążę. Nenusia, za dużo tutaj pytań i zawiłości. Proszę Cię, zapytaj specjalisty i weź całą dokumentację.

1 cs. - Aniołek - 6 tc.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2018, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emilka dziękuję za próbę pomocy, myślałam, że moja sprawa jest prosta z tym zasiłkiem, a się okazuje, że jednak nie.. Po niedzieli pojadę do zusu, bo dodzwonić się nie można

Emiilka, Bajkaaa lubią tę wiadomość

• agulineczka Autorytet

Wysłany: 18 maja 2018, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna Stesia powodzenia Kochana <3 <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2018, 10:24

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
‹‹ 651 652 653 654 655 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ