Ex-testerki. Cudzie trwaj
-
WIADOMOŚĆ
-
Emiilka wrote:Kochana, mam wrażenie, że leczy Cię moja była lekarka
Powiedz, jesteś z Poznania albo ze Szczecina? Bo to są dwa ośrodki (dwóch lekarzy), którzy zlecają badania na te przeciwciała (anty-HLA i anty-MICA) i przepisują zestaw: Encorton + Sulfasalazyna.
Powiem Ci tak, zrobisz, jak zadecydujesz. Ja po konsultacji ze specjalistą z zakresu immunologii i ginekolog, specjalizującą się w ciążach immunologicznych, usłyszałam, że żadnej choroby immunologicznej nie mam i mam odstawić leki. Sulfasalazyna jest niebezpieczna w ciąży (nawet na ulotce to jest napisane). Miałam odstawić na drugi dzień. Encorton odstawia się stopniowo (miałam rozpisane odstawienie na 6 tygodni). Wg w.w. lekarzy, obecność tych przeciwciał nie wpływa na zajście w ciążę (ani na utrzymanie ciąży).
No i jeszcze jedno - ja zaczęłam brać te leki dopiero po II kreskach na teście. W między czasie konsultowałam branie sterydów z innymi ginekologami. To nie są cukierki, więc się trochę bałam wziąć po zaleceniu jednego lekarza. Także na pewno nie pomogły mi one ani w zajściu, ani w zagnieżdżeniu.
Teraz jestem już po odstawieniu Encortonu i ciąża rozwija się prawidłowo.
Kochana, skonsultuj koniecznie sprawę z kimś, kto się zna na immunologii. Życzę Ci powodzenia
Ps. ja też nie mogłam znaleźć w internecie nic, na temat tych przeciwciał
Jestem ze Szczecina i leczę się u Dr.I.Rawickiej w klinice Mamma.Ona wykonywała u mnie łyżeczkowanie po poronieniu.Jak przyszły wyniki na przeciwciała zaleciła od razu zacząć przyjmować leki immunosupresyjne.Wyczytałam że sulfasalazyna nie ma teratogennego wpływu i ponić wiele ciąż prowadziła na tych lekach i nic się nie działo z dziećmi.Przynajmniej tak twierdzi,ale jak widać co lekarz to opinia-jeden każe odstawić Metformax bo ulotka a inny sądzi że to odstawienie przyczynia się do poronienia.
Ile czasu czekaliście na ciążę?Ja czekałam dwa lata więc coś ewidentnie mnie blokuje,uwierzyłam mojej lekarce że to wina przeciwciał choć wciąż zastanawiam się czy te anty-Hla czasami nie wynikały z tego że nosiłam pod sercem chorego maluszka i organizm wysyłał przeciwciazla aby nie dopuścić do rozwoju płodu z wadą letalną.Ale z drugiej strony pozostałe przeciwciała jakie zrobiłam były ujemne.Sama nie wiem co o tym wszystkim myśleć.
Emilka mam rozumieć że lekarz immunolog nakazał Ci idstawić encorton i sulfę na czas starań a po zajściu w ciążę dostałaś Encorton? -
Dziewczyny pytanie za 100 punktów: czy tetrę można prasować? Bo wyprałam takie dobre tetry po moim kuzynie. Były nieużywane tylko zakurzone. Wyprałam w 95 stopniach i pytanie czy prasowanie może być czy zaburzy wchłanianie tetry?
-
nick nieaktualnyKateHawke wrote:Dziewczyny pytanie za 100 punktów: czy tetrę można prasować? Bo wyprałam takie dobre tetry po moim kuzynie. Były nieużywane tylko zakurzone. Wyprałam w 95 stopniach i pytanie czy prasowanie może być czy zaburzy wchłanianie tetry?
pierwsze słyszę, że traci chlonność, a mam 3 dzieci
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2018, 10:55
KateHawke, blue00 lubią tę wiadomość
-
KateHawke z tego co pamiętam dziewczyny pisały, że tetry się nie prasuje bo właśnie traci chłonność. Ale to dziewczyny co na pieluchy wielorazowe są nastawione lepiej wiedzą.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2018, 10:52
KateHawke, Barbarka1984 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Dzięki dziewczyny
co prawda różne odpowiedzi ale to mi pozwala przypuszczać że te dobrej jakości tetry nic nie ruszy. Natomiast lepiej nie ruszać tych Pepco'wych pewnie bo one to nie są dobrego gatunku.
mt30 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKateHawke wrote:Dzięki dziewczyny
co prawda różne odpowiedzi ale to mi pozwala przypuszczać że te dobrej jakości tetry nic nie ruszy. Natomiast lepiej nie ruszać tych Pepco'wych pewnie bo one to nie są dobrego gatunku.
bo takie pomarszczone są po praniu
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2018, 11:02
-
Nadrobiłam, bo mam opóźnienie w sądzie
Anna Stesia- trzymam kciuki, żeby wszystko poszło dobrze, sprawnie i szczęśliwie! A może już się tulicie? :*
Nenusia - podpisuję się po radami Emilki, idź do ZUSu, oni tam - wbrew pozorom -są mocno życzliwi. A po porodzie będziesz mieć - o ile nic się nie zmieni, a przy obecnej władzy to wiadomo, starcza jedna noc na ustawę - kosiniakowe, czyli 1000 zł.Aga9090 lubi tę wiadomość
* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero. -
nick nieaktualnyDziewczyny, ja po wizycie już. Małe ma 0.97 cm i jest jedno
serce jak dzwon
wyprzedza termin z OM o 2 dni.
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/9b328be1d875.jpgWiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2018, 12:55
KateHawke, Tosia2323, summer86, malka, agulineczka, reset, Achia, Kaczorka, JuicyB, Luna1993, Jeżowa, Bajkaaa, blue00, Lunaris, Lena21, Yoselyn82, Flowwer, lamka, Lusesita, Rucola, Emiilka, JustynaG, Phnappy, Angelika83, pilik, Barbarka1984 lubią tę wiadomość
-
Minie Black wrote:Dziewczyny, ja po wizycie już. Małe ma 0.97 cm i jest jedno
serce jak dzwon
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/9b328be1d875.jpg -
KateHawke wrote:Dzięki dziewczyny
Te pepcowe nawet ciezko wyprasowacja te lepsze prasowalam i nie zauwazylam, zeby stracily na chlonnosci
KateHawke lubi tę wiadomość
Synek 2016 💚
Córka 2018 💖
Synek 2021 💚 -
Minie Black wrote:Dziewczyny, ja po wizycie już. Małe ma 0.97 cm i jest jedno
serce jak dzwon
W sumie wciąż nie mogę uwierzyć, że małe jest tylko jedno
Ponieważ na tym wątku jeszcze Ci nie gratulowałam, to niniejszym to czynię
* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero. -
AnnaStesia - powodzenia!! To już ostatnie chwile ciąży i od tej pory będzie już tylko piękniej
Ja tetry nie prasuję. Ale to dlatego, że nie widzę takiej potrzeby. Po praniu strzepnę, zawieszę złożoną na suszarce i po wysuszeniu jest ładna. A mam różne - i z PEPCO i z jakiegoś dzieciowego.
Minie - a tego serduszka w brzuszku gratuluję!Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2018, 13:46
KateHawke lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Minie gratulacje
teraz życzę spokojnej ciąży i spokoju
A ja mam dzisiaj jakiś marny dzień. Na samą myśl o egzaminie mi się płakać chce. W kilku miastach już się odbył ten egzamin i statystyka nie powala. Np. w Łodzi na 7 zdających zdały 3 osobyWiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2018, 13:49
-
Minie, gratuluję serduszka
niech kropuś dalej tak ślicznie rośnie!
Anna Stesia, od rana myślę o Was. Mam nadzieję, że wszystko pójdzie możliwie gładko. -
Malka, ja i tak Cię podziwiam za tę naukę w ciąży i to tak zaawansowanej, a co do Twojego egzaminu mam dobre przeczucia